Bukurešt i Transilvanija

Putovanje Bukurešt i Transilvanija – zrakoplovom iz Zagreba

Bukurešt – Brašov – Drakulin zamak Bran – dvorac Peleš

Datum putovanja:  04.10.-07.10.2019. (garantirani polazak)


1. dan, Zagreb – Bukurešt

Sastanak u zračnoj luci Zagreb u 06.30h kod šaltera informacija. Let za Bukurešt zrakoplovom Croatia airlines u 08.40h. Po dolasku u Bukurešt oko 11.30h, panoramski razgled autobusom glavnog grada Rumunjske, Pariza Balkana: Palača slobodnog tiska, Trijumfalni luk, Piatea Victoriei – zgrade vlade, Akademija znanosti, pa duž stare ulice Calea Victoriei – koncertna dvorana Ateneum, Nacionalni muzej likovnih umjetnosti, kraljevska palača Carola I – Sala Palatul, Sveučilište, Trg revolucije gdje je počela pobuna protiv Ceasescua 1989. God, Piata Unirii i divovski Parlament iz Ceausecuovog doba, jedna od tri najveće zgrade na svijetu zbog koje je srušeno oko 3500 objekata koji nisu bili u skladu s vizurom, vožnja uz rijeku do predsjedničke palače Cotroceni, Opera, nedovršena zgrada Ceausecuove RTV… Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan, Bukurešt 

Doručak. Nastavak razgleda grada pješice po egzotičnom starom dijelu grada gdje je srednjovjekovni dvor Curtea Veche u kojem je znao obitavati i Vlad Tepeš – Drakula i stara crkva sv Antuna. Poslijepodne slobodno vrijeme za kupovinu, šetnju ili piće u nekom od mnogobrojnih bistroa i restorana u ulicama Lipscani i Franceza, ili pak za obilazak Etno Sela Satului, muzeja na otvorenom gdje se može vidjeti 300 ruralnih povijesnih rumunjskih kuća i zgrada, poput seoskih kuća i štala, starinskih crkava, kao i transilvanijskih kuća. Moguća šetnja uz jezero u parku Herastrau. Noćenje.

3. dan, fakultativni izlet Brašov – Drakulin zamak Bran – Sinaia i dvorac Peleš

Doručak. Slijedi fakultativni izlet prema Brašovu, starom saksonskom gradu Kronstadtu, poznatom po tzv Crnoj crkvi, najvećoj gotičkoj crkvi Jugoistočne Europe. Razgled stare vijećnice i uščuvanih cehovskih zgrada na glavnom trgu iz 16.stoljeća. Kraća vožnja do zamka Bran u kojem je boravio Vlad Tepeš, Drakula. Izgrađen je na 60 metara visokoj stijeni, s prekrasnim pogledom na cijelu dolinu. Razgled i slobodno vrijeme za suvenire. Nakon toga vožnja prema gradiću Sinaia, nazvan prema Sinaju s kojeg se vratio rumunjski plemić i osnovao tu manastir. Razgled obližnjeg kraljevskog dvorca Peleš, sagrađenog za rumunjskog monarha Carola I 1873.-1914., lijep primjer ladanjske arhitekture. Povratak u Bukurešt. Noćenje.

4. dan, Bukurešt – Zagreb

Doručak. Transfer do zračne luke. Polazak zrakoplova Croatia airlinesa za Zagreb u 12.10h. Dolazak u Zagreb u 13.05h

Bukurešt i Transilvanija – cijena aranžmana po osobi: 2.190 kn 2.090 kn ultra last minute – ZADNJA SOBA!    

*Doplata za 1/1 sobu 495 kn

 

Cijena je rađena na bazi minimum 20 putnika i uključuje:

– zrakoplovni prijevoz Zagreb-Bukurešt-Zagreb

– prijevoz turističkim autobusom

– smještaj u hotelima 4* na bazi 3 noćenja s doručkom

– razglede prema programu

– pratitelja tijekom putovanja

– troškove organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:

obaveznu doplatu za zrakoplovne pristojbe 990 kn

– dodatne obroke

– putno osiguranje

– dodatne obroke, putno osiguranje,

– ulaznice u kulturno-povijesne spomenike,

– okvirna cijena pojedinih ulaznica: dvorac Peles 30 lei/6.30 eur, dvorac Bran 40 lei/8.50 eur, Crna crkva u Brasovu 10 lei/ 2.10 eur.

Fakultativni izlet: cijena 390 kn / minimum 15 osoba, prijave i uplate u agenciji prije puta

Napomena:

Avio kompanija zadržava pravo promjene vremena leta, a Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

 

Rumunjska – zanimljivosti:

–  Ime zemlje “Rumunjska” potječe od latinske riječi “Romanus” što znači “Rimljanin” – “građanin Rimskog carstva”

– Palača rumunjskog Parlamenta druga je najveća zgrada na svijetu – iza zgrade Pentagona. Gradio ju je Ceausescu  od 1984. godine  i nije ju stigao završiti.  Izgubio je vlast i ubijen je u prevratu godine 1989. Od tada je napredak u izgradnji ove jedinstvane građevine, koju zovu i Dom naroda, usporen i ona još nije završena iako su u njoj smještena i funkcioniraju oba doma Parlamenta. Zgrada je visoka 86 m i ima 12 nadzemnih i 8 podzemnih katova.

-Dvorac Peles u gradu Sinaia bio je prvi europski dvorac u potpunosti osvijetljen električnom strujom. Elektricitet je proizveo vlastiti pogon dvorca, a njegov centralni sustav grijanja, izgrađen 1888., još je uvijek funkcionalan i u uporabi. 1889. godine grad Temišvar postao je prvi grad u Europi s električnom rasvjetom.

  • Poznata rumunjska gimnastičarka Nadia Comanechi prva je u povijesti gimnastike dobila ocjenu 10 – dakle, izvela je savršenu vježbu – na olimpijadi u Montrealu 1976.
  • Rumunjski jezik  star je 1700 godina i potječe od doba Rimskog carstva. Nakon pada Rimskog carstva i naseljavanjima novih naroda, rumunjski jezik ostao je odsječen od ostalih romanskih jezika (talijanski, španjolski, francuski, portugalski)  zbog razvoja pod drugačijim okolnostima no sačuvao je elemente  vulgarnog latinskog, a istodobno se mijenjao pod utjecajem susjednih slavenskih naroda.

Bukurešt i Transilvanija  – minimalan broj putnika: 20


 

rumunjska autobusom  1024x149 - Bukurešt i Transilvanija | 4 dana | Zrakoplovom

 

Naša preporuka