Španjolska pravi raj za putovanja

Španjolska

Svojom bogatom kulturom, prirodnim ljepotama, ukusnom hranom i životopisnim gradovima, Španjolska nudi nezaboravno iskustvo putovanja. Posjetite s nama neke od predivnih španjolskih gradova i regija | Azur Tours

Španjolska pravi raj za putovanja

Španjolska

Svojom bogatom kulturom, prirodnim ljepotama, ukusnom hranom i životopisnim gradovima, Španjolska nudi nezaboravno iskustvo putovanja. Posjetite s nama neke od predivnih španjolskih gradova i regija | Azur Tours

Azur Tours Putovanja Španjolska putovanje

Doživite ljepote strastvene Španjolske – zemlje kao stvorene za putovanja


Azur Tours Vam sa zadovoljstvom predstavlja nezaboravno putovanje u Španjolsku. Uz kraljevsku prijestolnicu Madrid, tako su tu Katalonija sa zasebnom kulturom, jezikom te zaigranim modernizmom, Baskija sa kulturom enigmatskog naroda s najstarijim jezikom u Europi ili pak Andaluzija sa svojim koloritom i utjecajima zemalja Sjeverne Afrike. Svaki kutak je drukčiji, poseban i lijep na svoj način: Španjolska je time pravi raj za putovanja, više kao mali kontinent nego kao jedna država. Što god tu odaberete, ne možete pogriješiti. Još nikad niste posjetili Španjolsku? Što onda čekate? Već ste bili u Španjolskoj? Onda je možda vrijeme da upoznate još koju regiju i doživite jednako fascinantnu, a potpuno drukčiju Španjolsku. Azur Tours će Vam svako putovanje u Španjolsku učiniti nezaboravnim!


Putovanje u Španjolsku

Otkrijte s nama Španjolsku, zemlju strasti, sieste i fieste

Azur Tours Vam sa zadovoljstvom nudi cijelu lepezu raznovrsnih putovanja u Španjolsku. Kraljevski Madrid i centralna španjolska visoravan Vam tu nude monumentalnost iz doba dok je Španjolski imperij bio najveća i najbogatija država tadašnjeg svijeta – od Filipina do centralne i južne Amerike. Isti taj imperij i viteške pretenzije konkvistadora je pak satirizirao Miguel de Cervantes, čiji Don Quijote je i dan-danas nadasve čitljiv i zabavan, prvi roman zapadne civilizacije. Ako pak preferirate zaigranost, bilo u arhitekturi, životu ili pak u gastronomiji, Barcelona je tu jedan od najljepših i najbogatijih gradova svijeta, a Katalonija, s vlastitim jezikom, kulturom i gastronomijom (te uz barem povremenu nakonost separatizmu), posjetitelja oduševljava tragovima koje su tu ostavili redom veliki vizionari, bilo da su to Kolumbo kao istraživač, jedinstveni Gaudí kao arhitekt, ili pak umjetnici kao Juan Miro ili Salvador Dalí. Baskija i krajnji sjeveroistok, uz granicu s Francuskom, pak nude sve posebnosti naroda Baska, koji danas jedini u Europi govore prastarim jezikom koji ne sliči ni na koji drugi poznati jezik. Ima ih i s druge strane granice, gdje ih Francuzi nazivaju “Gaskonjcima" – najpoznatiji (fiktivni) Bask je tako d’Artagnan iz Tri mušketira. Ali u Španjolskoj su ipak najbrojniji i najutjecajniji. Nekad pomorsko mjesto poznato po lovu na kitove, Bilbao danas je potpuno revitaliziran, s nekima od najimpresivnijih postignuća arhitekture najnovijeg doba – tu je kruna čuveni Guggenheimov muzej, remek-djelo najpoznatijeg živućeg svjetskog arhitekta Franka Gehrya. A ako se pak zaputite na jug, prema Gibraltaru i Maroku onkraj tjesnaca, tu je mistika Andaluzije. Mauri su se ovdje zadržali sve do doba Kolumba, i ta povijest je ovdje dovela do razvoja hibridne kulture, gdje se Iberski poluotok miješa s utjecajem arapske i berberske kulture Magreba – neke od najljepših remek-djela islamske arhitekture uopće tako danas možemo naći diljem Andaluzije, ili kako su je davno zvali Arapi, “Al-Andalus."

Naravno, uz svu tu silnu raznovrsnost, sve je to redom ipak na koncu prepoznatljivo Španjolska, sa svojim ekstravagantnim temperamentom i toliko karakteristično strastvenim pristupom životu u cjelini. Zemlja kao stvorena za putovanja.


Zašto putovanje u Španjolsku s Azur Toursom?


Predstavljamo Vam neke od destinacija u Španjolskoj koje možete posjetiti s Azur Toursom:

Madrid

Prijestolnica Španjolske i drugi najveći grad Europske unije, ovaj velegrad smješten nasred centralne Španjolske visoravni je danas najrazvijeniji ekonomski centar Iberskog poluotoka i cijele južne Europe. Madrid je osnovan od strane muslimanskih arapskih vladara Umajada, pa onda preuzet od strane Habsburgovaca s obzirom na idealnu lokaciju u geografskom centru Španjolske, te je još od doba Filipa II Habsburškog glavni grad Španjolske. Kraljevska palača, muzej Prado (jedan od najboljih muzeja umjetnosti na svijetu) i kraljevski park Retiro tu predstavljaju srce monumentalnog, kraljevskog aspekta ovog grada. Za kulturu, shopping i šetnje tu su avenija Gran Vía, renesansni trg Plaza Mayor, art nouveau natkrivena tržnica Mercado San Miguel, a nedjeljom pak neusprediva “buvlja pijaca" El Rastro. Konačno, za ljubitelje nogometa, tu je čuveni stadion Santiago Bernabéu, sjedište kluba Real Madrid, nama najpoznatijeg po našem Luki Modriću.

Barcelona

Jedinstvena Barcelona je jedan od najljepših gradova na svijetu. Manje poznati gotički stari dio grada tu svjedoči o vremenima u kojima je Barcelona bila “zatvorena u samostan" pod paskom inkvizicije: tu nema niti jednog kuta koji nije šiljast. Vrijedi ga vidjeti kao kontrast onome što se dogodilo kad je u  moderno doba maštovitost stanovnika konačno oslobođena: vesela zaigranost koja je iz toga protekla je čarobna, skoro neopisiva. Od arhitekture, modernizam je obilježen genijalnim Gaudíjevim građevinama, jedinstvenima na svijetu – od naljepše katedrale na svijetu, čuvene Sagrada Familie (još uvijek nedovršene), preko parka Güell, pa do fascinantnih zgrada Casa Mila i Casa Batll na glavnoj gradskoj aveniji Ramblas, ovo je vjerojatno najljepši urbani krajolik na svijetu. Od umjetnosti, tu su Salvador Dalí i Joan Miró – još dva jedinstvena genija, koji su svaki za sebe, poput Gaudija u arhitekturi, vlastite škole umjetnosti, i mnogi drugi. Hrana je ovdje također obilježena lepršavom kreativnošću, katalonska kuhinja je svjetski poznata, s karakterističnim miješanjem “kopnene" i “morske" hrane u istim jelima, pa čak i u suhomesnatim proizvodima. Nadasve kreativno, neobično, osebujno – Barcelona ovim duhom prožima sve aspekte svojeg postojanja, nudeći posjetiteljima višestuki doživljaj jedinstven na svijetu.

Bilbao

Iako manje poznat nego što su to Barcelona ili Madrid, Bilbao je na svoj način jednako poseban kao i ovi poznatiji gradovi. Dugo je bio zanemarivan kao urbano središte: tijekom 20. stoljeća i frankističke diktature koja je bila posebice sumnjičava prema etnolingvistički posebnim Baskima, tu je bilo ulagano jedino u industriju. Međutim, u najnovije doba Bilbao doživljava renesansu: svjesna primjena urbane obnove tako je rezultirala time da je, u modernijem ključu naravno s obzirom da se radi o novijem dobu, tu danas mašta jednako oslobođena i nesputana kao i u puno poznatijoj Barceloni. Svjetski poznati muzej Guggenheim, remek-djelo vizije vjerojatno najvećeg živućeg arhitekta Franka Gehrya, je odmah po izgradnji postao simbol grada, i svjedoči o tome koliko kvalitetna urbana obnova može polučiti doista spektakularne rezultate. A o prošlosti tu pak svjedoče spomenici kao što su gotička crkva sv. Ante (koja se nalazi i na gradskom grbu Bilbao-a), smještena odmah kraj tržnice Ribera, najveće natkrivene tržnice na svijetu. Ovaj osebujni kutak Španjolske i  Europe Vas entuzijastično zove u posjet. A ako poželite odjednom razveseliti domaćine i vlastito nepce, “tapas" se na baskijskom piše “pintxoak"(čita se “pincoak").

Alhambra

Dobro došli u španjolsku Arabiju ukrašenu s malo renesanse! Locirana u Granadi u pokrajini Andaluziji, Alhambra je možda najljepši spomenik arapsko-berberske kulture i arhitekture, ne samo na europskom kontinentu nego uopće. To je golemi kompleks kojeg su dali sagraditi muslimanski emiri prisutni na Iberijskom poluotoku od samih početaka islama pa sve do Kolumba i Doba otkrića. Tvrđava, palača, kupelji, skriveni vrtovi, džamije – a sve u kamenu boje pijeska, rukama majstora oblikovanog u maurske motive koji su suptilni i detaljni kao čipka. Povrh toga, većinom renesansne zgrade koje su kasnije dodali Španjolci. Napola zaboravljena stoljećima, Alhambra je u novije doba ponovno stekla više nego zasluženu popularnost. 


Zašto posjetiti Španjolsku?

1. Kultura i povijest: Španjolska tu nudi posebnu simfoniju u kojoj se lokalni utjecaji miješaju s europskim, arapsko-berberskim, te iz doba svjetskog Španjolskog carstva također američkim i azijskim utjecajima: ova zemlja kojom su najprije vladali svi, da bi onda stoljećima ona vladala polovicom svijeta, je jednostavno jedno od najzanimljivijih svjetskih odredišta.

2. Raznolikost ponude: Španjolska je nevjerojatno raznolika – iz putničke perspektive, više je kao mali kontinent nego kao jedna država, te ovisno o regiji posjetitelju nudi cijeli spektar osebujnih iskustava.

3. Shopping: od tvrtki koje određuju veliki dio mode današnjice, preko suvenira i slatkiša, pa do prehrambenih proizvoda, zanimljivih antikviteta i vina te drugih alkoholnih pića, Španjolska je raj za kupovinu.

4. Kulinarstvo i vitikultura: najpoznatiji od španjolske kuhinje su “tapas", mali, fini zalogaji koje se u pravilu jede uz vino, te mogu poslužiti kao sve od predjela pa do prave gozbe kombiniranjem. Međutim, neka Vas to ne spriječi da, uz tapase, nepcem istražite sve posebnosti španjolskih regionalnih kuhinja, jer svaka Vam španjolska regija tu nudi ponešto zaista posebno. Španjolska vina su pak s razlogom svjetski poznata, a njihove vinjake mnogi smatraju superiornijima puno razvikanijim francuskim konjacima. Kušajte – uživajte!

5. Gostoljubivost: Španjolska je svjetski poznata po strastvenosti i jakim emocijama, među kojima se naravno podrazumijeva i najviša razina gostoljubivosti.