Jedinstvena povijest Europe

Andaluzija

Doživite čaroliju mistične Andaluzije - tamo gdje Europa dodiruje Sjevernu Afriku! Istražite bogatu i raznoliku španjolsku kulturu, doživite spoj prošlosti i sadašnjosti gdje svaki trenutak postaje dragocjena uspomena. Ako tražite destinaciju koja će probuditi sva vaša osjetila, Andaluzija je vaše putovanje iz snova | Azur Tours

Jedinstvena povijest Europe

Andaluzija

Doživite čaroliju mistične Andaluzije - tamo gdje Europa dodiruje Sjevernu Afriku! Istražite bogatu i raznoliku španjolsku kulturu, doživite spoj prošlosti i sadašnjosti gdje svaki trenutak postaje dragocjena uspomena. Ako tražite destinaciju koja će probuditi sva vaša osjetila, Andaluzija je vaše putovanje iz snova | Azur Tours

Azur Tours Putovanja Andaluzija putovanje

Doživite čaroliju mistične Andaluzije – tamo gdje Europa dodiruje Sjevernu Afriku


Rezervirajte Vaše putovanje u Andaluziju s Azur Tours-om i iskusite toplinu i strastvenost najjužnije i najegzotičnije pokrajine Španjolske. Flamenco, borbe s bikovima i maursko-španjolska arhitektura, ukusna sangria – vino s voćem, umjetnost bez premca (Picasso je ovdje rođen), mogućnost da iskusite kutak Velike Britanije na jugu Španjolske – Gibraltar, te prema želji još “skoknete" u susjedstvo – čarobni Tanger u Maroku. Andaluzija Vam tako nudi cijelu seriju krasnih iskustava!


Putovanje Andaluzija

Doživite čaroliju mistične Andaluzije – tamo gdje Europa dodiruje Sjevernu Afriku

Azur Tours Vam s ponosom nudi nezaboravno putovanje u Andaluziju. Smještena na jugu Španjolske, Andaluzija – iz arapskog, “Al-Andalus", “zemlja Vandala" – je najjužnija i najegzotičnija pokrajina Španjolske.

Andaluzija je kutak Europe s doista jedinstvenom poviješću. Prostor današnje Andaluzije, naseljen  još u doba Kartage – tu je Hanibalu jednom davno bila baza za borbe s Rimljanima i invazije Italije – sve od osmog pa do kraja petnaestog stoljeća razvijao odvojeno od ostatka Iberskog poluotoka i Europe. Tijekom širenja Islama nedugo nakon Muhamedovog doba, muslimanske vojske su, dolazeći iz Sjeverne Afrike preko Gibraltarskog tjesnaca, osvojile skoro cijeli Iberski poluotok. Južni dio poluotoka je pak ostao pod arapskim i berberskim muslimanskim kraljevskim dinastijama sve do Kolumbovog doba. Klima je ovdje također pod afričkim utjecajem, s obzirom na blizinu Sahare: Andaluzija ima najtoplija i najsuhlja ljeta kontinentalne Europe, a Sevilla je pak najtopliji europski grad. Danas je Andaluzija prepoznatljiva kao dio Španjolske, ali ipak je tu teško reći je li to zato što je Španjolska asimilirala Andaluziju, ili pak Andaluzija Španjolsku – mnoge specifičnosti španjolske kulture su potekle upravo odavdje. Španjolska ekstravagantnost se tako ovdje susreće s arapskom mistikom. Maursko-španjolska arhitektura i umjetnost slavne Córdobe, Granada s monumentalnom Alhambrom, Sevilla opjevana u čuvenoj operi o brijaču Figarou, Malaga i Cadiz, te konačno Costa del Sol – svjetski poznata “Obala sunca" – teško da se igdje na tako malom prostoru nađe takvo bogatstvo najraznovrsnijih iskustava i zadovoljstava.

Zašto putovanje u Andaluziju s Azur Toursom?

Predstavljamo Vam neka od odredišta koja ćete posjetiti tijekom putovanja
u Andaluziju s Azur Toursom:

Córdoba

“Cordoba. Daleka i sama." Tako je ovaj mistični grad-spomenik opjevao najčuveniji andaluzijski pjesnik Garcia Lorca.

Tijekom “zlatnog doba" Islama od osmog do trinaestog stoljeća Cordoba je bila najveći grad Europe, veća i bogatija i od Carigrada, a uz to svjetski centar filozofije i znanosti. Tu je živio i radio jedan od najpoznatijih židovskih mudraca Mojsije Maimonides: stara židovska četvrt La Juderia sa sinagogom danas svjedoči o tim vremenima. Snovi mnogih vladara tu su našli svoje otjelotvorenje u kamenu. Rimski most iz 1. stoljeća (obnovljen tijekom Srednjeg vijeka) pak podsjeća na najstarije doba povijesti ovog nevjerojatnog grada. Međutim, dragulj grada je definitivno neobična “Džamija-Katedrala." Golema džamija iz osmog stoljeća, iz doba Umajada, je pregrađena u katedralu. Za najnevjerojatniji dojam pustinje preseljen u Cordobu, pogledajte neopisivo impresivne prostorije sa stupovima i maurskim lukovima: doživljaj kojeg je teško opisati riječima. Ono što je tu posebno je da stare strukture nisu uništavane nego su organski spajane s  novijim dijelovima u renesansnom maursko-iberskom stilu, rezultiravši u cjelini koja jednako daje dojam džamije kao i dojam katedrale. Simbolično za ovaj grad gdje toliki slojevi slavne povijesti danas međusobno koegzistiraju, kao i za toliko izmiješanu a opet toliko harmoničnu karakterističnu kulturu Andaluzije.

Granada

Blizu goleme katedrale sagrađene u renesansno-gotičkom stilu, tu je posljednje počivalište najpoznatijeg španjolskog kraljevskog para svih vremena – Izabela od Kastilje i Ferdinand Aragonski, vladari koji su stupanjem u brak dinastički ujedinili i time zapravo stvorili Španjolsku. Također su protjerali Maure s cijelog Iberskog poluotoka osvojivši ovaj grad, posljednju prijestolnicu arapsko-berberskih vladara na Iberskom poluotoku, poslali Kolumba na njegovo čuveno putovanje, te (nažalost) također bili odgovorni i za masovno protjerivanje sefardskih Židova s Iberskog poluotoka.  Progon je tako zauvijek ugasio višestoljetne centre muslimanske i židovske kulture i učenosti svjetske razine; Španjolska je pak usput ostala i bez skoro svih crvenokosih stanovnika, s obzirom da se u tadašnje doba to smatralo znakom židovskog podrijetla.

Locirana u Granadi, Alhambra je možda najljepši spomenik arapsko-berberske kulture i arhitekture, ne samo na europskom kontinentu nego uopće. To je golemi kompleks kojeg su dali sagraditi muslimanski emiri prisutni na Iberijskom poluotoku od samih početaka islama pa sve do Kolumba i Doba otkrića. Tvrđava, palača, kupelji, skriveni vrtovi, džamije – a sve u kamenu boje pijeska, rukama majstora oblikovanog u maurske motive koji su suptilni i detaljni kao čipka. Povrh toga, većinom renesansne zgrade koje su kasnije dodali Španjolci. Napola zaboravljena stoljećima, Alhambra je u novije doba ponovno stekla više nego zasluženu popularnost. Tu su još i maurska četvrt s krivudavim uličicama i šarenim keramičkim pločicama, kao i palača  vrtova Generalife, i još puno toga. U okolici Granade rođen je najpoznatiji španjolski nadrealistički pjesnik Federico Garcia Lorca.

Sevilla – “Biser Andaluzije"

Katedrala u Sevilli je obujmom najveća na svijetu: u njoj je sahranjen Kristofor Kolumbo. Toranj katedrale pak svjedoči o arapskom uplivu: nastao je modificiranjem minareta džamije koja se tu ranije nalazila. Alcazar, golemi kompleks palača kojeg je u 14. stoljeću dao sagraditi kralj Pedro Okrutni, u maursko-španjolskom stilu (zašto li su za neke od najljepših građevina tako često zaslužni najsvirepiji vladari?) Doduše, Pedro Okrutni je ponekad bio poznat i kao Pedro Pravedni – u svjetlu čega Vas vjerojatno neće iznenaditi da je i zloglasna španjolska inkvizicija započela upravo u Sevilli.

Na krasno uređenim obalama rijeke Guadalquivir pak možete razgledati doista jedinstven spomenik, takozvani “Zlatni toranj", mjesto s kojeg su konkvistadori isplovljavali za Novi svijet. Tu su još krasan muzej lijepih umjetnosti s brojnim remek-djelima španjolskih majstora, te za okrepu tijela i duše neki od najboljih tapas-a Španjolske, te čuveni ples flamenco.

Málaga

Málaga, locirana na Costi del Sol na obali Alboranskog mora, vuče korijene još iz feničkog doba: grad je stariji od Rima. Tu je rođen svjetski čuveni slikar Pablo Picasso. Grad je također dao svoje ime možda najpoznatijem slatkom desertnom vinu na svijetu, kao i posebnoj aromi sladoleda – vanilija s grožđicama natopljenim u navedenom prefinom vinu.

Costa del Sol

“Obala sunca", kako ju se naziva otkako su je 60-tih zvijezde poput Brigitte Bardot učinile svjetski poznatom, nudi cijelu lepezu morfologije – plaže, klifovi, riječna ušća, zaljevi i pješčane dine, plus više svjetski poznatih turističkih gradova kao što su Marbella ili Torremolinos. Milijuni turista svake godine dolaze ovdje uživati u atrakcijama.

Gibraltar

Poznat među stanovnicima kao “Kamen" – “The Rock," prema vapnenačkom brdu koje se nadvija nad naseljenim dijelom, Gibraltar je relikt kolonijalnog doba, komadić britanskog teritorija “nalijepljen" na krajnji jug Andaluzije. Britanci ga kao prekomorski teritorij – što je tek ljepši izraz za “koloniju"- drže još od 1704. godine, s obzirom da kontrolira Gibraltarski tjesnac, jednu od najgeostrateškijih pomorskih točaka uopće. Španjolska ga već dugo želi natrag, lokalno stanovništvo se protivi. Dok je Britanija bila članica EU, sukob je postao privremeno irelevantan; međutim, nakon Brexita opet postaje aktuelan. S jedne strane, želja Španjolske je tu razumljiva; s druge, Španjoska isto tako drži ne jednu, nego dvije eksklave – Ceutu i Melillu – svaku za sebe kudikamo veću od Gibraltara, na južnoj marokanskoj obali Gibraltarskog tjesnaca, a za te im pak ne pada ni na pamet “vraćati" ih Maroku, tako da je situacija tu manje jasna nego što na prvi pogled čini. U svakom slučaju, ovaj minijaturni teritorij nudi puno više za vidjeti nego što bi njegova mala površina dala očekivati – tu su rezervat za poludivlje berberske makaki majmune, špilja s tragovima Neandertalaca, i ekscentrična atmosfera ove minijaturne Britanije na Mediteranu.

Tanger (Maroko)

Poseban bonus koji možete doživjeti tijekom Vašeg putovanja u Andaluziju: još jedna “zastavica" na mapi zemalja koje ste posjetili – “preskočite" Gibraltarski tjesnac (sat vremena katamaranom) i okusite čarobni Tanger u Maroku (fakultativno, uz doplatu). Tu možete osjetiti pravu Sjevernu Afriku, pa doživljaj usporediti s Andaluzijom.

Zašto posjetiti Andaluziju?

1. Kultura i povijest: tu se kao nigdje drugdje Iberski poluotok miješa s utjecajima Sjeverne Afrike.

2. Raznolikost ponude: malo koja destinacija nudi toliko bogastvo doživljaja kao Andaluzija, a kao bonus tu su jedan od malobrojnih preostalih kolonijalnih teritorija Gibraltar, te fakultativno još izlet koji Vam omogućuje da uz Andaluziju okusite i Maroko.

3. Shopping: suveniri, vino, slatkiši, začini i bezbrojni lokalni proizvodi.

4. Kulinarstvo i vitikultura: kao i inače u Španjolskoj, hrana i pića su jednostavno legendarni.

5. Gostoljubivost: Španjolska je svjetski poznata po strastvenosti i jakim emocijama, među kojima se naravno podrazumijeva i najviša razina gostoljubivosti: Andaluzija je sve to, samo još intenzivnije i uz posebni, jedinstveni prizvuk Orijenta.