Raj na Karibima

Kuba putovanje

Otkrijte čari Kube, otoka bogate povijesti, kulture, prekrasnih plaža, živahne salse, ruma i cigara. Planirajte putovanje na Kubu uz vrhunske aranžmane Azur Toursa!

Raj na Karibima

Kuba putovanje

Otkrijte čari Kube, otoka bogate povijesti, kulture, prekrasnih plaža, živahne salse, ruma i cigara. Planirajte putovanje na Kubu uz vrhunske aranžmane Azur Toursa!

Azur Tours Putovanja Kuba putovanje

Iskusite jedinstveni tropski raj Kariba

Rezervirajte Vaše putovanje na Kubu s Azur Toursom i iskusite jedinstveni doživljaj države-vremenske kapsule iz doba komunizma smještene nasred Kariba, u nekim od najljepših tropskih pejzaža.

Mistika i arhitektura Havane, otkrivanje mnogih šarmantnih kutaka otoka, opojna tropska priroda, nasadi šećerne trske, prekrasne plaže, izvanredno ljubazni domaćini, strastveni plesovi, najbolje cigare na svijetu, nadaleko poznati kubanski rum. Revolucija kao brand – moderna Kuba je država koju je osnovao neuništivi Fidel Castro. Njegov još poznatiji suborac Ernesto “Che" Guevara, danas svjetski simbol revolucije u popularnoj kulturi – “Hasta siempre, Comandante!". Također, Kuba je zemlja koja je potpuno fascinirala čuvenog američkog spisatelja Ernesta Hemingwaya i direktno inspirirala njegovu čuvenu priču “Starac i more" (njegov omiljeni bar “Floridita" sa zadovoljstvom očekuje i Vaš posjet.)

Putovanje na Kubu

Vremenska kapsula komunizma usred tropskog raja!
Azur Tours Vam s ponosom nudi nezaboravno putovanje na Kubu.

Ovaj karipski otok fascinira posjetitelje još od samog početka Doba otkrića – tu se Kolumbo iskrcao 1492. na svom prvom putovanju, a Španjolci tek dvadesetak godina kasnije osnovali svoju prvu koloniju. Povijest je dalje tekla sličnim putem kao i u drugim netom “otkrivenim" zemljama: europske bolesti i španjolska represija su kroz tek nekoliko desetljeća dovele do kolapsa starosjedilačkog indijanskog stanovništva. Otok se potom razvija polako, sve do revolucije – ali ne one kubanske sredinom 20. stoljeća, nego uspješne revolucije crnih robova na francuskoj koloniji Haitiju na prijelazu s 18. u 19. stoljeće. Kuba je tako zapravo određena revolucijama još od početka 19. stoljeća. Haićanska revolucija je naime oslobađanjem robova na Haitiju dovela do kolapsa lokalne industrije šećerne trske; kubanski veleposjednici su odlučili uskočiti u nastali vakuum time što će Kubu pretvoriti u svjetski centar za uzgoj šećerne trske. Ovo je dovelo do transformacije stanovništva masovnim uvozom afričkih robova u neobično kasno doba, tek u prvoj polovici 19. stoljeća, to jest u sam suton doba kolonijalnog robovlasništva. Kubansko gospodarstvo time pak postaje ovisno o monokulturi šećerne trske i kretanju svjetskih cijena šećera, što dovodi do stalne nestabilnosti, siromaštva i čestih razdoblja gladi. Kad su druge države španjolskog Novog svijeta proglašavale nezavisnost, Kuba nije imala izbora nego ostati vjerna Španjolcima kako bi si očuvala tržište za šećer. Nezavisnost je tako ovdje stigla tek početkom 20. stoljeća.

Nakon eksplozije američkog ratnog broda “Maine" u luci Havane 1898., Sjedinjene Države za to (nepravedno) okrivljuju Španjolsku, pa nakon kratkog španjolsko-američkog rata Kuba prelazi u američku sferu utjecaja, te 1902. dobiva formalnu nezavisnost. Tijekom prve polovice 20. stoljeća se počinje razvijati turizam, za vrijeme prohibicije alkoholnih pića u SAD-u, kao mjesto gdje su se Amerikanci mogli “odmarati" od takvih bizarnih ideja i uživati u svemu št im je kod kuće bilo strogo zabranjeno; velike posjede diljem Kube si kupuju američki gangsteri koji na kršenju prohibicije zarađuju neslućene milijune. Ovi procesi dovode do sve veće nejednakosti i stalnih političkih previranja, sve do 1959. godine, kad potpuno neočekivano vlast preuzimaju ljevičarski revolucionari predvođeni Fidel Castrom i Che Guevarom. Sjedinjene Države na početku pasivno podupiru revoluciju, ali nakon Castrove nacionalizacije američkih posjeda na otoku situacija brzo obostrano prelazi u ekstremno neprijateljstvo. Castro se tad prvi put otvoreno proglašava komunistom, te uvodi autoritarni režim po sovjetskom modelu. Također poziva SSSR da na Kubi u tajnosti rasporedi atomske rakete. Nakon američkog otkrića sovjetskih atomskih raketa “u vlastitom dvorištu", ovo dovodi do “Kubanske raketne krize" 1962., kad svijet dolazi na rub atomskog rata i uništenja modernog čovječanstva. Ipak, rakete su povučene, a zauzvrat SAD odustaje od ideje vojne intervencije. Kuba, međutim, ostaje pod američkim embargom, te nakon brojnih vojnih avantura diljem svijeta (Angola, Kongo, Etiopija) i nemušte gospodarske politike sve primjetnije osiromašuje: jedino medicina dolazi na svjetsku razinu (Castro je po struci bio liječnik).

Nakon sloma komunizma u SSSR-u i istočnoj Europi, Kuba se naposljetku konačno okreće razvoju turizma, posjetiteljima nudeći jedinstvene doživljaje i predivnu prirodu i obalu, puno očuvaniju i autentičniju, manje devastiranu i “betoniziranu" nego je to slučaj na drugim usporedivim svjetskim destinacijama. Budite i Vi jedan od posjetitelja, doživite Karibe kakvi su bili nekad, vremensku kapsulu komunizma, te iznad svega zemlju nevjerojatno ljubaznog stanovništva, koje će Vas posvuda s veseljem dočekati. Cigare, rum, plesovi, opojni tropski mirisi… Kuba Vam nudi nešto zbilja jedinstveno. 

Zašto putovanje na Kubu s Azur Toursom?

Predstavljamo Vam neka od odredišta koja ćete posjetiti tijekom
putovanja na Kubu uz Azur Tours:

Havana

Glavni grad Kube, najpoznatija metropola karipskog otočja, smješten je na sjevernoj obali otoka, južno od Floride u SAD-u, na razmeđi Atlantika i Meksičkog zaljeva. Lokacija na dubokoj, iznutra višestruko razvedenoj uvali odabrana je kao sigurno sidrište, s obzirom na česte tropske oluje i uragane: Havana tako ima tri luke. Povijesni centar grada je možda najbolje očuvan od svih u Latinskoj Americi, organiziran oko brojnih kamenom popločanim pitoresknim trgovima te s eklektičnom, razigranom kolonijalnom arhitekturom iz raznih povijesnih razdoblja. Tu je barokna katedrala San Cristobal izgrađena u 18. stoljeću od koraljnog kamena (s primjetnim fosilima, pogledajte sami!)  te njoj pripadajući trg Plaza de la Catedral; zatim najstariji gradski trg Plaza Vieja iz šesnaestog stoljeća, nekad pretvoren u podzemnu garažu, pa obnovljen nakon revolucije; pa Plaza des Armas s palačom španjolskih kolonijalnih guvernera u kojoj je danas gradski muzej, te impresivnom utvrdom Castillo de la Real Fuerza, s bastionima, opkopima i bedemima. Na rubu starog centra su Trg sv. Franje Asiškog koji gleda prema luci, s predivno obnovljenim zgradama i fontanom od koraljnog kamena, te “El Capitolio", zapravo umanjena kopija američkog Kapitola. Malecón, ili po “naški" lungomare, čuveni havanski bulevar sa šetalištem uz obalu, dug je sedam kilometara. Tu je čuveni Hotel Nacional, koji izgleda kao da ga je tu netko transplantirao iz Las Vegasa. To nije slučajno: izgrađen je novcem američkih gangstera, te je mjesto gdje se na legendarnoj “mafijaškoj konklavi" 1946. Lucky Luciano proglasio vrhovnim šefom (“capo di tutti capi") mafije u SAD-u; a kasnije je pak postao mjesto na kojem je Havana ugošćivala brojne poznate svjetske ličnosti, od Winstona Churchilla do Yuri Gagarina.

Uz bulevar je najmodernija gradska četvrt Vedado, s čuvenim Trgom revolucije (kojeg, ironijom sudbine, nije dala sagraditi Castrova vlast, nego ona koju je Castro poslije smijenio novom revolucijom). Na drugom kraju bulevara od starog centra je Miramar, u doba prije Castrove revolucije mjesto raskošnih rezidencija kubanskih tajkuna.

Za okrijepiti tijelo i dušu, Havana Vam posvuda nudi čuvenu kubansku glazbu (mambo, cha-cha-cha, rumba, salsa, i bolero svi vuku korijene s Kube) i opuštenu atmosferu; za one koji požele okrijepiti tijelo i dušu, teško da išta može nadmašiti omiljeni restoran Ernesta Hemingwaya La Bodeguita del Medio, ili njegova dva omiljena bara (danas također i restorana):  “Floridita" (koktel daiquiri!) te “La Bodeguita del Medio" (koktel mojito!)

Trinidad

Smješten na južnoj obali Kube, Trinidad danas privlači starom gradskom jezgrom u kojoj je atmosfera kolonijalnog doba toliko dobro očuvana da je posjetiteljima lako u mašti se vratiti dva-tri stoljeća unatrag. To ne znači da je grad oduvijek bio “po strani" od velikih povijesnih događaja: baš je odavdje 1519. godine Hernando Cortes isplovio u osvajanje Meksika, pothvat koji će promijeniti tijek svjetske povijesti.

Santa Clara i Che Guevara

Smješten u unutrašnjosti, u samom srcu otoka, grad Santa Clara je najsvetije mjesto revolucionarne Kube. Tu se na Staru godinu 1958. odigrala ključna posljednja bitka kubanske revolucije, kad su Castrove trupe predvođene legendarnim Che Guevarom definitivno porazile vojsku kubanske hunte.

Za Guevaru su pak čuli svi – nakon što se ovdje proslavio, zajedno s Castrom u popularnoj kulturi šezdesetih poprima auru “revolucionarne rock-zvijezde." Za razliku od Castra, ne ostaje dugo na Kubi, već kreće neuspješno širiti revoluciju diljem svijeta. Na koncu je 1967. zarobljen i pogubljen u Boliviji, gdje je na njega i par tuceta suboraca bila poslana praktički cijela bolivijska vojska i tisuće američkih specijalaca. Time pak zauvijek postaje figura veća od života: ikona, sekularni mučenik i “svetac-zaštitnik" svih revolucionara i onih koji se takvima osjećaju. Posmrtni ostaci njega i suboraca koji su s njim poginuli u Boliviji počivaju ovdje u prigodno sagrađenom mauzoleju, sa spomenikom i muzejem.

Varadero

Nakon svih intenzivnih egzotičnih iskustava diljem otoka, ništa nije ljepše nego negdje još ugodno počinuti i prebirati dojmove. U tom kontekstu, što mislite o odmoru na nekima od najljepših plaža Kariba? Koraljni pijesak i toplo more Vas čekaju u pomno odabranom resortu s all-inclusive uslugom u ovom najpoznatijem kubanskom ljetovalištu. Za one koji preferiraju nešto aktivnije, tu je mogućnost raznih fakultativnih sadržaja – špilje, park prirode Varahicacos, lokalni parkovi s palmama, uživanje u podmorju s maskom i disalicom ili pak ronjenje s bocama, kao i mogućnost dnevnih izleta po okolici.

Zašto posjetiti Kubu?

1. Kultura i povijesni spomenici: Fidel Castro i Che Guevara, “Viva la Revolucion", vremenska kapsula komunizma, živopisni kolonijalni gradovi, strastvenost i opuštenost svjetskog glasa.

2. Raznolikost ponude: prelijepa priroda, rajske plaže, toplo Karipsko more, najbolje cigare na svijetu, Hemingway i vrhunski kokteli, većina najpoznatijih žanrova latino glazbe…

3. Shopping – suveniri, umjetnine, najbolje cigare i rum na svijetu.

4. Kuhinja – plodovi mora, “Mauri i kršćani" (crni grah i riža), egzotično voće i povrće, barski sendviči “medianoche"(maslac, pečena svinjetina, pršut, sir, i kiseli krastavci)…i još podosta.

5. Gostoljubivost – Kubanski narod je poznat po opuštenoj gostoljubivosti.