Otok sunca, vina i maslina

Sicilija putovanje

Doživite Siciliju, otok bogate povijesti, očaravajuće kulture, prekrasnih plaža, ukusne kuhinje i aktivnog vulkana Etna. Planirajte svoje putovanje na Siciliju uz Azur Tours!

Otok sunca, vina i maslina

Sicilija putovanje

Doživite Siciliju, otok bogate povijesti, očaravajuće kulture, prekrasnih plaža, ukusne kuhinje i aktivnog vulkana Etna. Planirajte svoje putovanje na Siciliju uz Azur Tours!

Azur Tours Putovanja Sicilija putovanje

Iskusite čaroliju sunčane Sicilije

Rezervirajte Vaše putovanje na Siciliju s Azur Toursom i iskusite otok „sunca, vina, maslina i naranči“ koji već stoljećima privlači ljubitelje kulturnih znamenitosti, prirodnih ljepota i impresivnih krajolika. Sicilija je oduvijek na raskrižju pomorskih puteva između Europe i Afrike, gdje su brojni osvajači ostavili svoj trag, gdje možete doživjeti pravi vrtlog kultura, gastronomsku rapsodiju te specifičan način života pun temperamenta! 


Putovanje na Siciliju

Doživite strastvenu čaroliju mitskog otoka Sicilije, bisera juga Italije

Azur Tours Vam s ponosom predstavlja nezaboravno putovanje na Siciliju. Najveći otok Mediterana posjetitelju nudi neslućeni spektar doživljaja: smještena na dvostrukoj strateškoj razmeđi između Europe na sjeveru i afričke obale na jugu, te isto tako između zapadnog i istočnog Sredozemlja, Sicilija je oduvijek bila na meti osvajača. Svaka od tih kultura je pak na Siciliji ostavila svoj pečat, a svaku od njih je Sicilija ipak uspijevala uspješno asimilirati i učiniti prepoznatljivo svojom. To važi od najranije povijesti: prvi su tu od osvajača došli kartaški Feničani. Kartažanima su se pridružili grčki kolonisti (Arhimed!), da bi ga potom tijekom punskih ratova pokorili te postepeno asimilirali Rimljani. Nakon propasti Rimskog carstva, Bizant uspijeva još dosta dugo zadržati kontrolu nad Sicilijom; međutim, strateški položaj Sicilije ponovno dovodi do toga da tu prolaze nebrojene osvajačke vojske: tijekom prvog širenja islama, Sicilija privremeno postaje muslimanska, a Palermom vlada emir; najprije Arapi pa onda i islam su kasnije protjerani u cijelosti, a iz svoje daleke postojbine na Atlantskom oceanu tu dolaze Normani, koji uspostavljaju “Kraljevstvo Dviju Sicilija" (Sicilija, Sardinija i jug Italije), a koje se pak, mijenjajući vladare i dinastije, tu održalo dugi niz stoljeća sve do modernog doba i ujedinjenja Italije. Povijest, arhitektura, umjetnost, glazba, hrana i piće – sve se to ovdje oduvijek doživljava vrlo ozbiljno: na Siciliji je sve uvijek redom nekako veće, temperamentnije, intenzivnije.

U moderno doba, nakon ujedinjenja Italije, Sicilija je doživljavana kao primitivni, polubarbarski “divlji jug", te je slijedom toga dugo nepravedno zanemarivana, pogotovo tijekom vladavine Mussolinija i fašističke vlasti. Vukući korijene iz narodnih tajnih društava koje su pružale otpor zavojevačima, tu kao kontraefekt nastaje najčuvenija svjetska mafija, legendarna Cosa Nostra, koja je potom desetljećima predstavljala neslužbenu “pravu" vlast na Siciliji, a preko emigracije pak stekla golemo bogatstvo i utjecaj i u Sjedinjenim Državama, što nam je svima pokazao Hollywood u fenomenalnoj filmskoj trilogiji “Kum" s Al Pacinom. Međutim, povijest je neobična stvar, gdje takvi utjecaji mogu imati bizarne povratne efekte. Protagonist filma naime vuče korijene iz sicilijanskog gradića Corleone (“lavlje srce"), kojeg je režiser navodno odabrao slučajno s mape Sicilije. Nakon planetarne popularnosti filmova, vjerojatno baš pod njihovom inspiracijom, “mafiosi" iz Corleonea su osamdesetih godina prošlog stoljeća u stvarnosti zavladali Cosa Nostrom, dovodeći Siciliju na rub građanskog rata spektakularnim ubojstvima antimafijaških sudaca i visokih talijanskih oficira. Neizbježnoj reakciji države koja je uslijedila kroz više godina naposljetku uspijeva razbiti klan “Corleonesi", te sicilijansku mafiju otjerati u anonimnost; iako je zacijelo i dalje prisutna, turisti se tu nemaju čega bojati, mafija je danas većinom tek neizbježni dio lokalnog kolorita. Tome jest pomoglo rješavanje represijom, ali teško da bi bilo kakva represija bila uspješna da stanovnicima konačno nisu ponuđene (i) alternative: kroz nova ulaganja i razvoj turizma, do 2005. godine je nezaposlenost na otoku više nego prepolovljena. Kako su time osvajače konačno zamijenili posjetitelji, Sicilija će Vam se za Vaš posjet više nego odužiti strastvenim vrtlogom najljepših iskustava: prelijepom obalom, pitoresknim gradovima, jedinstvenom arhitekturom, mediteranskim mirisima i okusima – masline, naranče, i svi plodovi Mediterana, pa plodovi mora, posebna kuhinja koja pršti okusima, najfinije slastice… Sicilija će Vam u baš svakom svom aspektu podariti nešto “ekstra!"

Zašto putovanje na Siciliju s Azur Toursom?

Predstavljamo Vam neka od odredišta koje ćete posjetiti
tijekom putovanja na Siciliju uz Azur Tours:

Palermo

Današnji Palermo je smješten na sjeveroistočnoj obali Sicilije, u udolini okruženoj planinama, od kojih se pak posebno ističe Monte Pellegrino. Ravnicom odvojena od ostatka masiva, ova planina se nadvija nad samom obalom – prizor koji je najuvenijeg njemačkog pisca Goethea toliko oduševio da ga je proglasio najljepšim vidikovcem kojeg je ikad doživio. Simbol grada, Monte Pellegrino je vidljiv iz svakog kutka Palerma.

Ovaj glavni grad Sicilije je palimpsest kultura: svi koji su tu prošli tijekom duge i bogate povijesti su na njemu ostavili traga, čineći time od grada “Siciliju u malom." Osnovan od strane Feničana tek koje desetljeće nakon osnutka Rima, grad je prvo potpao pod vlast feničke Kartage. Kartažanima su se potom pridružili grčki kolonisti, da bi zatim potpao pod vlast Rimljana, a nakon propasti zapadnog Rimskog carstva najprije pripadao Bizantu, pa Arapima, pa Normanima i “Kraljevstvu Dviju Sicilija", da bi ujedinjenjem Italije skupa s cijeim otokom definitivno pripao Italiji.

Od arhitekture, tu su prvenstveno dva dragulja jedinstvene normansko-arapsko-bizantske arhitekture: kraljevska palača i gradska katedrala. Kraljevska palača “Palazzo dei Normanni" je smještena na najvišoj točki grada, i fascinira svojim spojem stilova: arapski lukovi, osmerokutne zvijezde (ovdje poredane u križeve) i kaligrafske dekoracije, bizantske kupole i mozaici, normanska vrata, utvrde i apstraktne dekoracije. Gradska katedrala je pak neobičnu mješavinu stilova kroz kasnija dozidavanja i pregrađivanja dovela do savršenstva, najprije dodavanjem renesansnih elemenata, a zatim neoklasicističkih: ulaz je u osnovi u stilu grčkog hrama, ali s arapsko-gotskim šiljastim lukovima, koji su pak izvedeni s tipično normanskim apstraktnim dekoracijama. Povrh katedrale, renesansna kupola slična onoj bazilike sv. Petra u Rimu, a između svega toga pak vrhovi zidina opšiveni dekoracijama za koje se teško više može reći čemu uopće pripadaju, najviše oblikom valjda podsjećaju na zidine drevnog  Babilona. Kruna svega je toranj sa satom, lijepog oblika ali u stilu toliko neprepoznatljivo izmiješanom da bismo ga u šali mogli prozvati “proto-Versace." Za puni doživljaj, prošećite se ulicama Palerma… praktički na svakom kutku Vas očekuje ponešto doista posebno.

Sirakuza

U zlatno doba klasične grčke kulture, grčke kolonije su počele nicati i izvan svijeta užeg grčkog i maloazijskog kruga. Ova “Velika Grčka" iliti “Magna Graecia" kako su ju zvali Rimljani, je slijedila sličan obrazac kao Europa dvadesetog stoljeća. “Centar" grčke civilizacije je, iscrpljen građanskim ratovima, izgubio na značaju, a najrazvijeniji i najznačajniji dio postale su nekadašnje rubne kolonije – nešto poput prebacivanja svjetske političke moći s europskih zemalja na SAD i Sovjete, samo u manjem geografskom opsegu. Od svih gradova stare Grčke, oni na Siciliji su bili poznati kao najveći, najmonumentalniji i najbogatiji uopće, a sve je njih reputacijom predvodila legendarna Sirakuza.

Njezin najpoznatiji stanovnik je pak definitivno bio Arhimed. Kad je taj najveći od svih znanstvenika antike, shvativši u trenutku prosvjetljenja principe uzgona tijela u vodi, prema legendi iskočio iz kade i nag krenuo oduševljeno trčati vikajući “Eureka!", trčao je baš ulicama Sirakuze. A nije bio samo rasijani znanstvenik: dapače, tijekom rimske opsade Sirakuze u doba punskih ratova, njegovi izumi su zadali Rimljanima nebrojene probleme: poluge kojima su prevrtani rimski brodovi i leće kojima su im Sirakužani na daljinu palili jedra su tek dva primjera. Rimljani su svejedno uspjeli osvojiti Sirakuzu, a prema priči, nepismeni legionar koji je tijekom pada grada naletio na Arhimeda zaokupljenog geometrijom kako crta krugove u pijesku, i Arhimed se na njega obrecnuo navodno čuvenom frazom “Ne diraj moje krugove!", na što ga je legionar promptno usmrtio, te time zaradio dvostruku porciju “jezikove juhe" od rimskog zapovjednika Claudiusa Marcellusa, s obzirom da bi Arhimedovo znanje Rimljanima bilo od goleme vrijednosti – isti njihov zapovjednik je tek nekoliko godina kasnije poginuo u borbi dešperatno pokušavajući zaustaviti Hanibala.

Danas su od drevne Sirakuze ostali tek snovi vladara zapisani u kamenu. Prođite njezinim ruševinama, osjetite atmosferu i prisjetite se svih povijesnih priča koje se tako pletu i dan danas oko ovog legendarnog grada. Jedinstveno iskustvo! 

Vulkan Etna

Najpoznatiji aktivni vulkan Europe, a vjerojatno i svijeta, sudbonosna planina Etna se od pamtivijeka nadvija nad Sicilijom, fascinantno spajajući uz sebi izvor plodnosti (vulkansko tlo je najplodnije od svih) te povremenog uništenja kroz erupcije i rijeke lave. Najviši vulkan cijelog europskog kontinenta s preko 3500 metara nadmorske visine (točna visina mu varira uslijed čestih manjih erupcija) će Vas fascinirati “mjesečevim" krajolikom novijih nanosa lave: kontrast s plodnošću ispod je nevjerojatan. Kako je Etna aktivni vulkan, o trenutnom “raspoloženju" će ovisiti koliko ćete blizu moći prilaziti grotlu kratera: od naselja u samom podnožju, pa sve do vulkanskih “ventila" na skoro 3000 m nadmorske visine. Suočen s neukrotivom silinom prirode, tu svatko ostaje jako, jako impresioniran.

Catania

Danas drugi najveći grad i najveća šira urbana zona Sicilije, Catania nudi pregršt atrakcija iz raznih razdoblja povijesti, te možda najbolje kulinarstvo na cijelom otoku.

Palača slonova (danas gradska vijećnica) je ime dobila po jedinstvenom spomeniku-fontani: dok je spomenik u današnjem obliku dizajnirao Vaccarini krajem sedamnaestog stoljeća, bazaltni kip slona ukomponiran u fontanu je, međutim, puno stariji – dapače, moguće je da datira čak još iz doba Kartage! Danas je simbol grada, a tradicionalno mu se pripisuju magična svojstva u smislu kontrole erupcija Etne – od ključne važnosti za ovaj, od svih gradova Sicilije, smješten najbliže vulkanu. Lokalno ga se naziva “Liotru". Tu je zatim gradska katedrala-feniks – danas u baroknom stilu, uslijed brojnih potresa i erupcija Etne je više puta rušena i ponovno zidana; zatim dvorac Ursino iz 13. stoljeća – tu se jasno vidi da se ne radi o palači za uživanje, već prvenstveno o vrlo ozbiljnoj utvrdi, pa onda nekoliko rimskih teatara koji su kroz stoljeća srasli s gradom. Za one koje zanima novija arhitektura, tu je pak “Ružičasta palača" (“Palazzo Rosa") s početka 20. stoljeća, remek-djelo Art Nouveau-a koje svojom razigranošću fasade podsjeća na Gaudija i Barcelonu… i još puno toga.

Agrigento

Ovaj šarmantni grad na jugoistočnoj obali Sicilije je jedno od najboljih mjesta na svijetu za doživjeti sakralnu arhitekturu klasične Grčke u punom sjaju. U čuvenoj “Dolini hramova" – zapravo pogrešno nazvanoj s obzirom da se ne radi o dolini, već o hrptu brda – posjetitelje bez daha ostavljaju ruševine sedam monumentalnih grčkih hramova u dorskom stilu. Antički “Akargas" je bio jedan od najljepših i najbogatijih gradova zlatnog doba helenske civilizacije. U petom stoljeću prije nove ere, nakon što je uspješno porazio Kartažane predvođene monarhom Hamilkarom Magidom (po kojemu će kasnije ime dobiti Hanibalov otac Hamilkar Barka), i to prema predaji na isti dan kad se pod Atenom dogodila čuvena pomorska pobjeda nad Perzijancima kod Salamine, vladar-tiranin Theron je tu dao sagraditi golemi kompleks hramova. Danas se očuvanošću najviše ističe hram Concordiae (sloge): uz Partenon to je drugi najočuvaniji dorski hram na svijetu.

Zašto posjetiti Siciliju?

1. Nenadmašiva kultura od drevnog do modernog doba, povijesni spomenici i moć prirode: aktivni vulkan Etna, grčki spomenici veći i monumentalniji od onih u Grčkoj ili Maloj Aziji, Kartaga i punski ratovi, Kraljevstvo Dviju Sicilija, moderna ujedinjena Italija.

2. Raznolikost ponude: drevni i srednjevjekovni spomenici i dragocjenosti, gradska vreva, južnjački temperament, toplo more i prelijepa vulkanska obala su samo neke od čarolija Sicilije.

3. Shopping: bezbrojni suveniri, odjeća, nakit, opojni mirisi juga, specifični sicilijanski gastronomski proizvodi i vina uzgojena na plodnom vulkanskom tlu… sa Sicilije se nitko ne vraća praznih ruku.

4. Kuhinja i vinarstvo: potpuno različita od sjevera Italije, talijanska kuhinja Sicilije obiluje grčkim, arapskim, španjolskim, francuskim, te židovskim utjecajima.  Plodovi mora, meso i iznutrice, pšenica, masline, grožđe i grožđice, masline, slanutak, leća, patlidžani, artičoke, bademi, pistacija, agrumi, pinjoli, šafran, cimet i muškatni oraščić – sve navedeno danas ima svoje mjesto u simfoniji okusa i mirisa sicilijanske kuhinje. Dva specijaliteta koje obavezno morate probati su arancini (pohane kugle od riže s različitim slanim punjenjima, i cannoli (šuplji valjci od tijesta punjeni slatkim sirom i drugim dodacima po želji), kao i “granita", sicilijanski sorbet od voća. Vina su sva izvanredna, ali najpoznatija su ona iz regije Noto-Sirakuza. Poznata desertna alkoholna pića su također slatko vino marsala, te liker Limoncello.

5. Gostoljubivost: Siciliju je dobrim dijelom baš turizam uspio izvući iz začaranog kruga siromaštva i bezakonja: sva strastvenost kojom su Sicilijanci stoljećima čuvali svoj identitet se danas pretače u gostoljublje.