Jedinstveni mediteranski otok

Malta

Od jedinstvenih pretpovijesnih hramova i spomenika, preko utvrda i palača, starinskih šarenih ribarskih brodica pa do slikovitih plaža i čudesnog podmorja - ovaj jedinstveni otok vas s veseljem zove u posjet | Azur Tours

Jedinstveni mediteranski otok

Malta

Od jedinstvenih pretpovijesnih hramova i spomenika, preko utvrda i palača, starinskih šarenih ribarskih brodica pa do slikovitih plaža i čudesnog podmorja - ovaj jedinstveni otok vas s veseljem zove u posjet | Azur Tours

Azur Tours Putovanja Malta putovanje

Odlična ponuda putovanja na Maltu

Rezervirajte vaše putovanje na Maltu s Azur Toursom i iskusite čudesnu povijesnu baštinu čovječanstva, čarobnu prirodu, toplo modro more, te zanimljivu hibridnu kulturu ove najfascinantnije otočne državice cijelog Sredozemlja. More je toplo i idealno za kupanje od početka ljeta do kasne jeseni, a šareni tradicionalni ribarski brodići kao da čekaju da posjetitelja odvedu u starinsko doba. Malta istodobno i odmara i očarava – može li uopće bolje?


Putovanje na Maltu

Otkrijte čari Malte s Azur Toursom: civilizacija koja traje već skoro 8000 godina.

Azur Tours Vam sa zadovoljstvom nudi nezaboravno putovanje na Maltu. Otkrijte prebogatu povijest i ugodnu pitoresknu današnjicu ove otočne civilizacije. Ova država je otočni arhipelag koji se nalazi u samom centru Sredozemlja. Zapravo se sastoji od tri otoka: najveći je sama Malta, manji ali također naseljen je Gozo, dok se između dva naseljena otoka nalazi još i treći, nenaseljeni – Comino. Stanovnika je ukupno nekih pola milijuna; s obzirom na malu površinu arhipelaga i gustu naseljenost, Maltu se sve više definira i kao grad-državu.

Brojnim povijesnim atrakcijama – od jedinstvenih pretpovijesnih hramova i spomenika, preko utvrda i palača Malteškog viteškog reda, brojnih pitoresknih naselja i starinskih šarenih ribarskih brodica s karakterističnim nacrtanim “očima", pa sve do spomenika iz Prvog i Drugog svjetskog rata – tu se pridružuju i prirodne ljepote otoka: mediteranska vegetacija, pješčane plaže, čudesno podmorje i Modra špilja na otoku Comino. Ovaj jedinstveni otok Vas s veseljem zove u posjet!

Zašto putovanje na Maltu s Azur Toursom?

Predstavljamo vam neka od odredišta koja ćete posjetiti tijekom putovanja
na Maltu s Azur Toursom:

Valletta

Poznat i po nadimku “grad kojeg su gradila gospoda za gospodu", glavni grad Malte je najjužnija i najmanja prijestolnica Europske unije. Smještena je na poluotoku Sciberras, na kojem se u doba otomanske opsade Malte nalazila originalna utvrda sv. Elma. Grad je nakon opsade otoka projektirao papinski arhitekt i Michelangelov učenik Francesco Laparelli, da bi projekt ostvario njegov učenik, arhitekt, stručnjak za utvrde, i rođeni Maltežanin Girolamo Cassar. Njegova remek-djela obilježavaju čitav grad.

Gozo

S obzirom da se otok Maltu obično izjednačuje s državom Maltom, lako je zaboraviti da se ovdje zapravo radi o arhipelagu. Otok Gozo je poznat i kao “sestra otoka Malte", od koje je otprilike četiri puta manji. Najpoznatija atrakcija otoka su pretpovijesni hramovi Ggantija i obližnja nekropola Xaghra: iako ih na samoj Malti ima još i više, od ovih na Gozu je krenulo otkriće čudesne malteške pretpovijesne civilizacije.

Marsaxlokk, Modra špilja i Tri Grada (Three Cities)

Smješteno na uvali južne obale otoka Malte, ribarsko mjestašce Marsaxlokk jednostavno pršti razigranim šarenilom. Ribarske kuće su pretežno boje kamena, ali su zato ovdje usidrene tradicionalne malteške drvene ribarske brodice “luzzu" obojene šarenim bojama te ukrašene reljefima i parovima naslikanih očiju. Blizu mjesta Qrendi i pretpovijesnih hramova Mnajdra i Hagar Qim, na samoj klifovitoj obali se nalazi Modra špilja (Blue Grotto), tako nazvana prema plavom odsjaju mora na njezinim zidovima; zajedno s okolnim špiljama je omiljena atrakcija za posjetiti brodicom. “Tri Grada" smještena južno od Vallette, na južnoj strani Velike luke – Vittoriosa (Birgu iz vremena Velike otomanske opsade, i mjesto glavne viteške utvrde), Senglea, i Cospicua južno od oba prethodna.

Mdina

Ovaj utvrđeni grad s arapski zvučećim imenom smješten u unutrašnjosti Malte zapadno od Vallette izrastao je na lako obranjivoj visoravni naseljenoj još od pretpovijesnog doba; grad je od antičkog razdoblja pa do Srednjeg vijeka bio glavni grad Malte, pod latinskim imenom Melita. Danas je grad jedna od esencijalnih malteških atrakcija, te je u cjelini pješačka zona, što na ovom otoku prepunom osobnih vozila definitivno od nje čini oazu mira.

Zašto posjetiti Maltu?

1. Nenadmašna drevna kultura i povijesni spomenici: starija od Egipta, slavnija od Sigeta, toplija od Italije – Malta je sve to, i još puno više!

2. Raznolikost ponude: prethistorijski hramovi i nekropole, srednjovjekovne, renesansne, barokne i moderne građevine i neprocjenjiva umjetnička djela, utvrde i muzeji ratničke povijesti, lijepa obala s ribarskim seocima, pitoreskne “okate" šarene ribarske brodice, igra svjetla u brojnim obalnim pećinama, toplo more i zanimljivo podmorje, ukusna lokalna i internacionalna hrana, simpatično stanovništvo…

3. Shopping: malteška čipka, zvekiri za vrata u obliku malteških simbola, filigranski nakit, predmeti od stakla, rukotvorine-minijature malteških građevina i simbola, malteška vina, džem od kaktusovog ploda, qubbajt (malteška halva), med s otoka Gozo, malteški limoncello, liker od kaktusovog ploda, liker od rogača, liker od nara, liker od smokve, liker od badema, ruža i ljubičica.

4. Kuhinja: mješavina sicilijanske, talijanske, španjolske, francuske, britanske, grčke, turske i arapske kuhinje: riba i plodovi mora, umak maltaise (umak hollandaise s dodatkom soka i kore sicilijanske crvene naranče), zečetina, sirevi, masline, rajčice, kapare, češnjak, med, aromatično bilje i začini. Bigilla (namaz od pasiranog graha sličan egipatskom fuul-u), bebbux (vrtni puževi), aljotta (malteška riblja juha), kawlata (juha od svinjetine i kupusa), konjetina pržena ili pečena u bijelom vinu, gbejniet (kozji sir), janjetina, zalzett tal-malti (malteška kobasica), mazzit (malteška krvavica), meso lampuge ili sabljarke na više načina (najneobičniji je pita od lampuge i povrća zapečena s korom od tijesta – utjecaj britanskog kulinarstva je očigledan), hobotnica na sve moguće načine, razne vrste punjenog povrća, bezbrojne ukusne malteške torte, kolači i slastice…

5. Gostoljubivost: simpatični narod Malte će Vas dočekati i ugostiti s tipičnim mediteranskim veseljem.