Otkrijte Pariz

Pariz putovanje

Rezervirajte nezaboravno putovanje u Pariz, grad ljubavi i romantike s Azur Tours. Doživite srce Francuske u svom punom sjaju: Eiffelov toranj, Louvre, romantične šetnje uz Seinu, gurmanska hrana i vrhunska vina.

Otkrijte Pariz

Pariz putovanje

Rezervirajte nezaboravno putovanje u Pariz, grad ljubavi i romantike s Azur Tours. Doživite srce Francuske u svom punom sjaju: Eiffelov toranj, Louvre, romantične šetnje uz Seinu, gurmanska hrana i vrhunska vina.

Putovanje u Pariz: grad svjetla, ljubavi i umjetnosti

Doživite Pariz u punom sjaju s Azur Toursom. Pariz, grad koji inspirira pjesnike, umjetnike i boeme, nudi jedinstvenu mješavinu romantike, kulture i avanture. Šetnja uz Seinu, posjet Eiffelovom tornju i Louvreu, degustacija francuskih vina i gurmanskih specijaliteta – ovo su samo neke od stvari koje Vas čekaju na putovanju u Pariz.


Putovanje u Pariz

Doživite ljepotu i profinjenost francuske metropole

Azur Tours Vam s ponosom nudi nezaboravno iskustvo putovanja u Pariz. Posjetite najpopularniju svjetsku destinaciju uopće, sa svim svojim svjetski poznatim atrakcijama.

Pariz posjetiteljima nudi neke od najpoznatijih i najimpresivnijih svjetskih atrakcija uopće – Eiffelov toranj, Slavoluk Pobjede (Arc de Triomphe), avenija Elizejske poljane, najpoznatiji svjetski muzej umjetnosti Louvre s Da Vincijevom Mona Lisom te modernom staklenom piramidom koja se prkoseći logici savršeno uklapa u puno stariji muzejski kompleks, Napoleonova grobnica, crkva Notre-Dame na otoku u rijeci Seini (upravo se dovršava obnova nakon što je prije nekoliko godina nastradala u požaru). Umjetnost i kultura bez premca u svijetu: umjetnička boemska četvrt Montmartre je tu inspirirala najveće od najvećih: slikari Van Gogh, Appolinaire, Degas, Picasso i Henri de Toulouse-Lautrec su svi ovdje živjeli i vukli inspiraciju, s time da je Toulouse-Lautrec svjetski poznatim učinio klub u kojeg je zalazio: legendarni Moulin Rouge i tu izumljeni najfrancuskiji od svih plesova Cancan.

Za kupovinu, sve od najviše mode (Dior, Saint Laurent, Louis Vuitton i mnogi drugi), preko pitoresknih trgovina na bulevaru Saint Michel, pa do čuvenih prodavača rabljenih knjiga uz obalu Seine – a i tu smo tek zagrebali površinu. U okolici grada, najpoznatiji kraljevski dvorac svijeta Versailles, naravno. Pisci – od Voltairea do Baudelairea, sve najpoznatiji od najpoznatijih, a od svih vjerojatno najpopularniji Victor Hugo, čiji je roman “Zvonar crkve Notre-Dame" ovu predivnu sakralnu građevinu učinio još poznatijom. Kulinarstvo je pak toliko poznato da mu na svijetu nema premca: profinjena francuska “haute cuisine" ili pak jednako fina “narodna" kuhinja francuskih bistroa i krčmi (“auberge") raznih francuskih regija, pa do restorana s kuhinjama iz cijelog svijeta – Pariz je raj za istančano nepce.

Zanimljivosti o Parizu – možda niste znali da…

  1. Eiffelov toranj je napravljen za svjetsku izložbu godine 1889. godine. Trebao je trajati samo 20 godina i onda biti razmontiran. Danas je glavni simbol Pariza. Do vrha tornja vodi ukupno 1665 stepenica.
  2. Poznato je da je Francuska Americi darovala „kip slobode“. Međutim, u samom Parizu postoje još najmanje 3 replike kipa slobode.
  3. Najveće zvono na crkvi Notre Dame zove se Emmanuel i teži 13 tona.
  4. Louvre je najpoznatiji i najposjećeniji muzej na svijetu. Tu se nalazi i Mona Lisa (77×53 cm) najpoznatija slika na svijetu. Naslikao ju je Leonardo da Vinci u u razdoblju 1500-1506 godine. Postoji puno teorija koga predstavlja žena sa tajanstvenim osmijehom. Činjenica je da je Da Vinci pred smrt prodao sliku francuskom kralju Franji 1, ona je potom kroz vrijeme završila u kolekciji Luja XIV. Nakon Francuske revolucije slika završava u muzeju  Louvre. Napoleon je sliku, dok je bio na vlasti, držao u svojoj spavaćoj sobi. Potom je slika opet završila u muzeju Louvre. Godine 1911. je Talijan, inače zaposlenik muzeja Vincenzo Peruggia ukrao sliku s nakanom da je vrati u Italiju. Držao ju je u svom stanu u Parizu 2 godine, a uhićen je nakon što je pokušao prodati sliku Galeriji Uffizi u Firenzi. Godine 1956. na sliku je bačen kamen, a jednom je bila zalivena i kiselinom. Jedno vrijeme je slika „gostovala“ u New Yorku, Tokiju i Moskvi (70-ih godina 20.-tog stoljeća). Danas je u muzeju Louvre, zaštićena neprobojnim staklom. Talijani rade javnu kampanju da se slika vrati, ali uzalud.
  5. Legenda kaže da je prvi koktel „Bloody Mary“ napravljen u Parizu u hotelu Ritz i to za Ernesta Hemingwaya, koji je tražio alkoholno piće koje nema miris alkohola, pa mu je konobar umiješao vodku i sok od rajčice.
  6. Pariz je poznat po izvrsnih kuhinji i rodno je mjesto kultnih francuskih jela kao što su kroasani, baguette, escargot i creme brulee.