Portugal

Upoznajte Portugal - doživite šarenilo Lisabona, kušajte vino "porto" u šarmantnom Portu ili istražite zanimljivosti Galicije | Azur Tours

Portugal

Upoznajte Portugal - doživite šarenilo Lisabona, kušajte vino "porto" u šarmantnom Portu ili istražite zanimljivosti Galicije | Azur Tours

Upoznajte šarmantni Portugal s Azur Toursom:
Mediteran na obali Atlantika


Rezervirajte Vaše putovanje u Portugal s Azur Toursom i upoznajte ovu s jedne strane našoj toliko različitu, a s druge, one mediteranske, toliko sličnu kulturu zapadnog Iberskog poluotoka.


Putovanje u Portugal

Upoznajte šarmantne ljepote Portugala s Azur Tours-om

Azur Tours vam sa zadovoljstvom nudi putovanje u Portugal – prekrasnu zemlju na samom zapadnom rubu europskog kontinenta. Iako smješten na obali Atlantskog Oceana, Portugal svejedno nudi prepoznatljivi mediteranski štih. On je definitivno zemlja pomoraca – baš je Portugal prvi istraživanjem dalekih oceanskih ruta pod princem Henrikom Pomorcem i Vasco da Gamom započeo europsko Doba otkrića. Monopol na začine je u to doba bio toliko isplativ da je Lisabon jedno vrijeme proveo kao najbogatiji grad tadašnje Europe.

Portugal je i danas obilježen kolonijalnom prošlošću, gdje se egzotični utjecaji (npr. mesu u umaku od kave) kombiniraju s lokalnim koloritom. Pomorstvo je Portugalu u krvi, čemu danas svjedoče i spomenici Dobu otkrića, kao i posebna portugalska glazba “fado", koju su pjevale žene čekajući povratak muževa iz dalekog svijeta. Tu su još Porto, grad koji je dao svoje ime istoimenom piću, a koje je navodno izumljeno da spriječi kvarenje vina prilikom transporta u Britaniju: vinjak je najprije dodavan vinu kao konzervans, da bi se potom tako nastalo piće osamostalilo kao novi,  čuveni zasebni napitak. Također, Portugal je i katolička zemlja, posjetitelje tu čeka svjetski poznato marijansko svetište Fatima, uz Lourdes u Francuskoj najpoznatije na svijetu. Na kraju, tu je i blagi utjecaj Sjeverne Afrike, od jezika koji nekima zvuči “otprilike kao da Maur govori španjolski", pa do šarenih keramičkih pločica, utjecaj kojeg je Portugal preuzeo otud, da bi ga kao i sve ostale utjecaje učinio potpuno prepoznatljivo svojim, portugalskim.

Zašto putovanje u Portugal s Azur Toursom?


Predstavljamo Vam neke od destinacija u Portugalu koje možete posjetiti s Azur Toursom:

Lisabon

Lisabon, glavni grad Portugala, stariji je od Rimskog carstva – Kelti su tu imali naselje i prije Rimljana i prije Feničana. Sam grad se više puta uzdizao baš poput feniksa, najrecentnije kad su ga veliki potres i tsunami 1755. godine gotovo potpuno razorili. Portugalci su ga ponovno sagradili, i danas je to moderni velegrad gdje se sadašnji život odvija na kulisi duge, slavne povijesti, a koji nudi ponešto za svačiji ukus, od manuelinske arhitekture tornja Belem i kraljevske palače kao simbola nekadašnje veličine Portugalskog carstva, preko šarmantnih četvrti od kojih svaka ima vlastiti ugođaj, pa do jednog od najpoznatijih akvarija u Europi, kao i dinamičnog noćnog života. Ako se ovaj grad može sažeti u jednu riječ, onda je to šarenilo – Portugalci vole žive boje i ta živahnost prožima cijeli Lisabon.

Fátima

U ovom, inače nebitnom, kutku Portugala postoji lokalna tradicija o ukazanjima Gospe od 18. stoljeća naovamo. Godine 1917. troje lokalne djece – pastira je prijavilo ukazanje Gospe, koje je ovaj put formalno priznala i Crkva, te je slijedom istog u Fátimi nastalo drugo najpoznatije marijansko hodočasničko odredište u Europi, nakon Lourdesa u Francuskoj. Papa Ivan Pavao II je smatrao kako je jedna od tajni koje je Gospa saopćila djeci-pastirima predvidjela atentat na njega 1981. godine, kad mu je atentatorov metak prošao kroz torzo svejedno ne dotaknuvši niti jedan vitalni organ. Pridružite se nebrojenim hodočasnicima i osjetite posebnu duhovnu atmosferu ovog mjesta.

Porto

Ono što je u Lisabonu uništio davni potres, u Portu možete naći i dan-danas: srednjovjekovne četvrti krivudavih, kamenom popločanih ulica po kojima je užitak lutati i upijati lokalni kolorit – stari dio grada je vrlo zasluženo na Unesco-ovom popisu svjetske baštine. Ako pak poželite sve to pogledati i odozgora, pogled s katedrale “Sé do Porto" (originalno iz 12. stoljeća) Vam to omogućuje, kao i pogled s pregršt drugih lokacija – brdoviti Porto je poznat po brojnim lokacijama za panoramske poglede na ovaj ugodni grad: Porto iz svakog kuta izgleda drukčije. Na koncu, kako se obično govori posjetiteljima: dođite žedni! Od vina “porto" fortificiranog vinjakom koje je po ovom gradu dobilo ime, preko portugalskog “zelenog vina"(vinho verde) pa do svih mogućih verzija vina, Porto tu nudi ponešto posebnog baš za svačiji ukus.

Zašto posjetiti Portugal?

1. Povijest i kultura prvog pomorskog carstva Europe: Portugal je započeo europsko Doba otkrića, te danas nudi mediteransku posebnost oplemenjenu raznorodnim utjecajima cijelog svijeta.

2. Raznolikost ponude: povijesni i moderni spomenici, pitoreskne četvrti, šarenilo fasada i keramičkih pločica.

3. Kuhinja i vino: od neobičnih, iznenađujućih kombinacija okusa inspiriranih kolonijalnim carstvom pa do svakodnevnih jela kao što su tripice na portugalski način, Portugal će razveseliti svačije nepce. A za one koji slijede maksimu kako dobro jelo mora na kraju “plivati" i u vinu, Portugal tu nudi nebrojene mogućnosti degustacija.