Velika tura - početci kršćanstva

Armenija i Gruzija

Otkrijte skriveni Kavkaz i njegovu sasvim osebujnu kulturu - očekuju Vas Armenija i Gruzija, dvije države koje tisućljećima ponosno čuvaju svoju posebnost na tromeđi velesila - Rusije, Turske i Perzije | Azur Tours

Velika tura - početci kršćanstva

Armenija i Gruzija

Otkrijte skriveni Kavkaz i njegovu sasvim osebujnu kulturu - očekuju Vas Armenija i Gruzija, dvije države koje tisućljećima ponosno čuvaju svoju posebnost na tromeđi velesila - Rusije, Turske i Perzije | Azur Tours

Azur Tours Putovanja Armenija putovanje

Otkrijte dvije čarobne, sasvim posebne kulture Kavkaza


Rezervirajte Vaše putovanje u Armeniju i Gruziju s Azur Toursom i doživite dvije čarobne sasvim posebne kulture. Nastale u dolinama i na visoravnima planina prema kojima europske djeluju tek poput brdašaca (vrhovi viši od 5000 m su tu rutinska stvar), ove dvije države su komadić Europe koji se razvijao u skoro potpunoj izolaciji. Vlastite abecede koje nitko drugi ne koristi, vlastite kršćanske crkve specifične arhitekture i duboke starosti – Armenija je tako prva država na svijetu u kojoj je davno kršćanstvo proglašeno službenom vjerom, dok jednako osebujna gruzijska crkva još uvijek pokazuje elemente još drevnijeg poganstva ukomponiranog u kršćanstvo. Drevne katedrale i samostani, moderni život Erevana i Tbilisija na kulisi starine, osebujne kuhinje s legendarnom reputacijom, neka od najboljih vina na svijetu, prirodne ljepote visokog gorja, te gostoljubivost jednako nadaleko poznata – Armenija i Gruzija Vas zovu u posjet.

Putovanje u Armeniju i Gruziju

Ostanite fascinirani ovim toliko posebnim kutkom svijeta, doživite Armeniju i Gruziju s Azur Tours-om

Azur Tours Vam sa zadovoljstvom nudi putovanje u Armeniju i Gruziju.

Ove dvije države Kavkaza su oduvijek slijedile svoj posebni put, iako su ih kroz stoljeća mnoga carstva osvajala i pokušavala asimilirati – Rim, Bizant, Turci, Perzija, te u novije doba Rusija pa Sovjetski Savez – svima njima su Armenija i Gruzija bile na tapeti, ali svejedno su se tome uspijevale othrvati iz svojih gorskih utočišta, čuvajući posebnosti svojih kutura. Svi utjecaji su tu – Armenija i Gruzija su pomalo kao Perzija, pomalo kao Rusija, pomalo kao Turska – a opet iznad svega toga prepoznatljivo svoje, kvalitativno različite čak i međusobno. Armenija je prva kršćanska država na svijetu – to ćete vidjeti već iz sakralne arhitekture koja je potpuno specifična za Kavkaz i ne podsjeća sasvim ni na što drugo, kao i iz činjenice da svećenici tu nose kukuljice. U Gruziji se pak i danas u crkvama katkad žrtvuju životinje, a kršćanska ikonografija im je posebno osebujna – umjesto golubice mira tu se koči ponosni planinski orao, a scene svetog Jurja umjesto zmaja kao Jurjevog protivnika ponosno pokaziju – našeg Dioklecijana.

Armenska dijaspora je odavno prisutna po cijelom svijetu (danas posebno u Francuskoj), dok je Gruzija imala tijekom 20. stoljeća utjecaj potpuno nesrazmjeran veličini – tu je naime rođen i odrastao najzloglasniji sovjetski diktator Staljin.

Uz osebujne razmirice oko toga čija je kultura tu starija i originalnija (mi bismo rekli – obje, svaka na svoj način) Armenija i Gruzija se rado međusobno natječu u tri stvari: gostoljubivosti (na Kavkazu je gost tradicionalno svetinja), hrani (Armenci su eksperti za meso s roštilja, dok je gruzijska kuhinja i bogata i potpuno “svoja", ne sličeći ni na koju drugu), te – posljednje i Armencima te Gruzijcima najbitnije – u proizvodnji nekih od najboljih vina na svijetu. Armenija je najvjerojatnija prapostojbina vinove loze, a danas se Armenci i Gruzijci natječu u tome tko će proizvesti bolja vina. A niti tu priča ne staje, jer tu su još i vinjaci (armenski “Ararat" je bio omiljeno piće Winstona Churchilla, zacijelo zbog toga što okus “po paljevini" ponešto podsjeća na whisky, iako su i mnogi gruzijski vinjaci superiorni francuskim konjacima, a neusporedivo jeftiniji), armenske voćne votke, vino od marelica i još puno toga.

Zašto putovanje u Armeniju i Gruziju s Azur Toursom?


Predstavljamo vam neke od destinacija u Armeniji i Gruziji koje možete posjetiti
s Azur Toursom:

Erevan

Glavni grad Armenije (J)erevan je jedan od najduže kontinuirano naseljenih gradova svijeta, s povijeću koja seže 5000 godina unazad. Lociran na visoravni tek pedesetak metara nižoj od Sljemena (990m), grad je s tri strane okružen planinama. Tu su golema citadela iz sovjetskog doba, muzej armenskog genocida (kad je tijekom 1. svjetskog rata otomanska vlast sistematično likvidirala pola ukupnog armenskog stanovništva), muzeji, sakralne građevine, parkovi, te po cijelom gradu najraznovrsniji spomenici različitih razdoblja duge armenske povijesti.

Tbilisi

Tbilisi, glavni grad Gruzije, izrastao je na jednoj od najljepših urbanih lokacija na svijetu. Smješten u uskoj strmoj dolini na obalama rijeke Mtkvari, Tbilisi se penje s obje strane uz brda koja obrubljuju rijeku. Ime grada znači otprilike “toplice" – dapače, jedne ovdašnje toplice u perzijskom stilu je najčuveniji ruski pjesnik Puškin okarakterizirao kao najbolju kupku koju je ikad doživio. Ali Tbilisi je puno više od toga – tijekom razdoblja ruske carske vlasti je služio kao prijestolnica cijelog Kavkaza, što mu je donijelo i pregršt monumentalne arhitekture tog razdoblja. Nekad se tako govorilo da se jedino u Tbilisiju može doživjeti sve od Pariza do planinskih hajduka na istom mjestu. Gruzija je inače oduvijek na glasu kao zemlja ekstravagantnih ljudi, a ta ekstravagancija prožima svaki kutak ove toliko zanimljive metropole.


Zašto posjetiti Armeniju i Gruziju?

1. Fascinacija tromeđe Europe, Bliskog Istoka te Rusije: Kavkaz je jedan od najosebujnijih dijelova svijeta, a Gruzija i Armenija su mu dragulji u kruni. Pomalo time čak podsjeća na našu regiju, samo na Kavkazu je sve to još intenzivnije, i u potpuno drugom ključu – planine, pitoresknost, osebujna pisma.

2. Raznolikost ponude: moderni gradovi, jedinstvena kršćanska sakralna arhitektura i umjetnost, pitoreskni krajevi, posebni ljudi.

3. Kuhinja: od armenskog roštilja “khorovats" (jeste li ikad probali meso s roštilja marinirano u vinu ili vinjaku?) pa do gruzijske lepeze ekstravagantnih jela, Armenija i Gruzija su raj za sladokusce.

4. Vina i alokoholna pića: imaju li Gruzijci ili Armenci bolja vina? Tako važnu odluku nije uputno napraviti prije detaljne degustacije. Kombinacija plodnog vulkanskog tla, povoljne klime i velike nadmorske visine “bliže Suncu" je savršena za uzgoj vinove loze. A povrh toga tu su armenske voćne votke i voćna vina, te vrhunski vinjaci oba naroda.

5. Gostoljubivost: kod naroda Kavkaza gostoljubivost je legendarna.