Doživite antičku Grčku

Grčka putovanje

Doživite Grčku – zemlju bogova i sunca, gdje se prošlost i sadašnjost sjedinjuju na jedinstven način. Od antičkih spomenika do prelijepih plaža, Grčka je destinacija koja zadovoljava sva čula i ostavlja neizbrisiv trag na svakom putniku | Azur Tours

Doživite antičku Grčku

Grčka putovanje

Doživite Grčku – zemlju bogova i sunca, gdje se prošlost i sadašnjost sjedinjuju na jedinstven način. Od antičkih spomenika do prelijepih plaža, Grčka je destinacija koja zadovoljava sva čula i ostavlja neizbrisiv trag na svakom putniku | Azur Tours

Azur Tours Putovanja Grčka putovanje

Kolijevka europske civilizacije na južnom vrhu Balkanskog poluotoka

Grčka putovanje – u ponudi su ture po unutrašnjosti ili odmor na jednom od prekrasnih grčkih otoka po izboru.  Polasci zrakoplovom iz Zagreba ili Ljubljane. Upoznajte Grčku – njenu bogatu povijest, znamenitosti, ljude i kuhinju »Svaki grčki otok je prekrasan, svaki ima svoj značaj kojim se ponosi« zapisao je Lawrence Durrell u svojoj knjizi o grčkim otocima. Zemlja antičkih bogova rajska je destinacija koja pruža puno sunca, prelijepe plaže i božanstvenu hranu. Život na grčkim otocima i na kopnu je šarolik i prepun života. Osvaja svakog posjetitelja bilo da tražite romantiku, užitke ili volite istraživati. Ako ste noćna ptica znajte da su Grci prvaci u uživanju u kavanama, tavernama, klubovima i bouzoukima – omiljenim noćnim klubovima u kojima se vrti grčka glazba. Grci će vas primiti glasno, iskreno i nenametljivo. Po prirodi su gostoljubivi, a kako su hoteli većinom u obiteljskom vlasništvu, imat ćete osjećaj da ste član jedne velike grčke obitelji.


Putovanje u Grčku:

Otkrijte antičku povijest i dinamičnu današnjicu kolijevke europske civilizacije

Azur Tours Vam s ponosom nudi nezaboravno putovanje u Grčku. Atena s Akropolom i bezbrojnim modernim četvrtima i Nacionalnim muzejem, legendarno Apolonovo proročište u Delfima, Termopilski tjesnac gdje su spartanski kralj Leonida i njegovih 300 ratnika junački poginuli u borbi s Kserksovim Perzijancima, Korintski kanal koji spaja Jonsko i Egejsko more, a usput i odvaja Peloponez od ostatka grčkog kopna – baš je postojanje tog moreuza spriječilo Perzijance da nastave s osvajanjem Grčke nakon što su spalili Atenu. Ako Vas pak zanimaju otoci, nudimo Vam ono najbolje od Grčke – Kretu, centar minojske kulture i dom Labirinta i legendarnog čudovišta Minotaura s ljudskim tijelom i glavom bika, te Santorini, jedan od najljepših otoka svijeta. Što Vam god tu najviše zagolica maštu, pronaći ćete u našoj širokoj lepezi putovanja u Grčku.

Zašto putovanje u Grčku s Azur Toursom?

Predstavljamo Vam neka od odredišta koja ćete posjetiti tijekom
putovanja u Grčku s Azur Toursom:

Atena

Grčka metropola, danas velegrad par brojeva prevelik za veličinu današnje Grčke, posjeduje slavnu povijesnu reputaciju s kojom se možda može mjeriti jedino Rim. Kolijevka demokracije, pomorska velesila iz doba klasične povijesti, dom najpoznatijih filozofa – Platon i njegova Akademija, Aristotel i njegov Licej, Zenon Kitijski koji je poučavao pod nadstrešnicom trga Agore (grčki"stoa" – otud dolazi “stocizam"), Epikur i njegov “Vrt" užitaka. Također, mjesto Perikla i najopjevanijeg spomenika drevne grčke kulture uopće – Akropole s Partenonom. Kad se pak poželite okrijepiti, pod citadelom Partenona vas očekuje četvrt Plaka, gdje možete uživati u shoppingu, kulinarstvu i piću.

Delfi

Vjerojatno najsvetiji grad stare grčke religije, Delfi su mjesto najpoznatijeg Apolonovog proročišta uopće, gdje su Pitije – Apolonove svećenice – padale u trans te davale često dvosmislena proročanstva: jedan konkretan primjer je “Otići ćeš vratiti ćeš se nikad poginuti u ratu," što ovisno o smještaju zareza (kojih u izgovorenom proročanstvu nema) može značiti “Otići ćeš, vratiti se, nikad poginuti u ratu", ali isto tako i “Otići ćeš, vratiti se nikad, poginuti (ćeš) u ratu." Moderna znanost sugerira da je trans svećenica bio rezultat udisanja etilenskog plina koji tu izbija iz prirodnog rasjeda. Uz proročište, nebrojeni drevni Grci su Apolonu zavjetovali kipove i druge individualne spomenike. Kolektivno gledano, tu su svi poznati gradovi-države klasične grčke povijesti imale svoje “riznice" – danas se posebno ističe obnovljena Atenska riznica, posvećena pobjedom nad Perzijancima u bitci na Maratonskom polju. Drevno kazalište pak i dan danas posjeduje savršenu akustiku.

Mikena

Agamemnonova citadela – gledano iz perspektive povijesti i kulture, teško da neko mjesto može uopće biti poznatije. Citadela branjena monumentalnim “kiklopskim" zidinama, s čuvenim Lavljim vratima, svjedoči o mikenskom dobu grčke civilizacije, opisanom u Homerovim epovima. Tu je u devetnestom stoljeću arheolog Heinrich Schliemann otkrio ostatke drevnih mikenskih vladara s gomilom blaga, od kojih se najviše ističu zlatne posmrtne maske – iako ime vladara kojem je pripadala nije poznato, danas je najimpresivnija od njih poznata u povijesti umjetnosti kao “Agamemnonova maska."

Meteora

Ovdje su jedinstvena priroda i nesigurnost ovih krajeva u doba srednjeg vijeka zajedno srasli u jedinstveni krajolik kulturnih spomenika. Kraj je prepun srtmoglavih litica od pješčenjaka, rijetkih geoloških prirodnih formi koje već same za sebe ostavljaju bez daha. Međutim, za dodatni doživljaj su se pobrinuli bizantski srednjevjekovni redovnici, koji su na vrhovima najstrmijih i najnedostupnijih litica izgradili čitave samostane, stvarajući tako jedan od najljepših i najimpresivnijih kombiniranih prirodno-arhitekturalnih pejzaža na svijetu. Jednostavno neponovljivo.

Kreta

Prirodne ljepote, raznolika obala i toplo more Krete zovu posjetitelje na odmor na plaži i kupanje. To naravno ne znači da Kreta posjeduje manje spomenika kulture od grčkog kopna, naprotiv. Kreta je kolijevka predgrčke minojske civilizacije, čiji su pomorci stoljećima vladali istočnim Sredozemljem, a čija su civilizacijska postignuća opet dosegnuta tek u klasično grčko doba. Tu je atenski mit o Minotauru, čudovištu s glavom bika, koji je živio na Kreti u centru labirinta, a kojem su Atenjani morali prinositi ljudske žrtve, sve dok mu nije presudio atenski junak Tezej, kojem je da se ne izgubi u labirintu pomogla nit koju mu je dala kretska princeza Arijadna, kćer kralja Minosa, Minotaurovog oca. Iako se iz mita čita poslovična atenska sklonost samopromociji (Tezej je vjerojatno izmišljen), svejedno se iz njega mogu iščitati elementi kulturne memorije, što je pomoglo arheologu Arthuru Evansu prilikom iskapanja drevne palače u Knososu. Palača je imala komplicirani tlocrt, otuda labirint; Minojci su prinosili ljudske žrtve, otuda “danak u krvi", dok je Minos najvjerojatnije bila vladarska titula minojske civilizacije (iako ju mit o Tezeju prikazuje u negativnom svjetlu, Minos ima i pozitivni aspekt kao jedan od pravednih sudaca dušama u zagrobnom svijetu grčke mitologije). Tu su još bili i stvarni rituali s bikovima (preskakivanje), o čemu nam svjedoče nezemaljski lijepe freske iz minojskog doba. A kao posebna zanimljivost, tu je i čuveni paradoks o kretskim lažima: “Krećanin Epimenid kaže da Krećani uvijek lažu. Možete li mu vjerovati?" Je li to komentar o Krećanima, ili rezultat grčkog skepticizma pred (istinitim!) kretskim tvrdnjama o starosti i veličini njihove drevne civilizacije, ostaje kao pitanje za svakog posjetitelja da prosudi osobno.

Santorini

Gotovo sigurno glavna inspiracija za Platonovu Atlantidu, Santorini je potopljeni prsten aktivnog vulkana. Danas je to pejzaž nevjerojatne ljepote, gdje Thira – naseljeni vulkanski otok u obliku polumjeseca – oduševljava posjetitelje monumentalnošću prirode, s prekrasnim gradićima bijelo oličenih tradicionalnih kuća s plavim prozorima i vratima. Sjednite na terasu u Thiri nadvijenu nad stotinama metara visoku klisuru unutrašnjeg ruba kratera, istražite prelijepi kapetanski gradić Iju na sjevernom vrhu otoka, a na kupanje Vas tu dozivaju brojne vulkanske plaže s crnim, bijelim ili crvenim pijeskom. U konačnici, očekuju Vas i arheološke iskopine drevnog Akrotirija iz minojskog doba, s kućama koje malo čime zaostaju za modernim Mediteranom – uz bogatstvo minojskih fresaka, imale su čak i zasebne cijevi za dovod hladne i tople vode. Prilično impresivno za grad koji je napušten još oko 1600 godine prije nove ere! Iskopano je tek 5% postojećeg, očuvano pod slojevima vulkanskog materijala. To nas pak dovodi do legende o Atlantidi: golema erupcija Santorinija s popratnim tsunamijima oko 1600 p.n.e. je slomila moć minojske civilizacije i devastirala cijeli istočni Mediteran. Ako ste ikad maštali o Atlantidi – ne morate više maštati: jednostavno posjetite Santorini i doživite ju za stvarno!

Zašto posjetiti Grčku?

1. Nenadmašiva drevna kultura i povijesni spomenici: doživite uživo sve ono najpoznatije o čemu ste čitali i učilli u školi… a onda to još nadopunite modernim doživljajima po Vašem izboru.

2. Raznolikost ponude: predantički i antički spomenici i dragocjenosti, mjesta gdje su se odigrali neki od najpoznatijih događaja antičke povijesti, moderna gradska vreva, srednjevjekovni manastiri, prirodne ljepote i spomenici nekih od najljepših otoka na svijetu – tu će baš svatko naći ponešto po svom ukusu!

3. Shopping: suveniri, odjeća, začini, maslinovo ulje proizvedeno u prapostojbini… iz Grčke se zasigurno nećete vratiti praznih ruku.

4. Kuhinja: dosta srodna turskoj (iako nekako ni Grci ni Turci baš to ne vole puno diskutirati), pomalo i talijanskoj, ali opet uvijek s prepoznatljivo grčkim karakteristikama: kontinentalna jela i plodovi mora – grčka kuhinja je poznata diljem Europe. Vina su također poznata, a najpoznatija je “retsina", vino s dodatkom borove smole, te od žestokih pića čuveni vinjak “Metaxa", također s dodatkom smole koja mu daje karakteristični okus.

5. Gostoljubivost: Grčka već stoljećima dočekuje turiste, spremite se za razinu gostoljubivosti koja se rijetko gdje susreće na europskom kontinentu.