Ovo putovanje je isteklo. Za 6 sekundi preusmjerit ćemo vas na aktualnu ponudu putovanja.

Iran

Iran putovanje: Teheran – Kashan – Isfahan –  Jazd – Pasargad  – Perzepolis –  Nagsh-E Rostam – Širaz

Zrakoplovom iz Zagreba

Datumi putovanja: 04.05.-12.05., 31.10.-08.11.2019.


1. dan, Zagreb – Istanbul 

Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu dva sata prije polijetanja zrakoplova na liniji TK1056 (Turkish Airlines) u 20.15 sati prema Istanbulu. Dolazak u Istanbul u 23.20 sati.

2. dan, Istanbul – Teheran 

Nastavak putovanja na liniji TK878 (Turkish Airlines) u 1.25 sati. Dolazak u Teheran u 6.05 sati. Nakon preuzimanja prtljage i carinskih formalnosti  sastanak grupe sa lokalnim vodičem. Organizirani transfer do hotela, prijava u hotel, doručak i odmor. U dogovoreno vrijeme odlazak na panoramski razgled autobusom. Tijekom razgleda vidjet ćete Azadi toranj ili još nazvan toranj Slobode izgrađen 1971. godine povodom 2.500 godišnjice Perzijskog carstva, dio je Azadi kulturnog kompleksa koji se nalazi na istoimenom trg i Milad toranj, šesti je po veličini na svijetu visine 435 metara. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. dan, Teheran

Doručak. Odlazak na cjelodnevni razgled Teherana. Prvo zaustavljanje bit će kod palače Golestan koja se nalazi na UNESCO-voj listi prirodne i kulturne baštine. U palači Golestan živjeli su pripadnici vladajuće dinastije Kadjar i to je najposjećenije mjesto u Teheranu kao i najvažniji povijesni spomenik grada. Zatim odlazak u Nacionalni muzej, nakon kojeg je predviđena pauza za ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). Nakon ručka odlazak u Muzej dragulja koji posjeduje jednu od najvrjednijih svjetskih kolekcija dragog kamenja, rubina, smaragda, bisera, zlata. Slobodno vrijeme za kupovinu u muzejskom dućanu, nakon koje je povratak u hotel. Večera i noćenje.

4. dan, Teheran – Kashan (245 km) – Isfahan (190 km)

Rani doručak. Odjava iz hotela. Vožnja prema Kashanu u trajanju od otprilike četiri sata. Po dolasku, organizirani  razgled. Šetnja kroz najstariji vrt u Iranu Fin te odlazak na ručak u lokalni restoran (uključen u cijenu).  Nastavljamo  putovanje prema Isfahanu. Nesf-e Dzahan kako ga Perzijanci nazivaju, što u prijevodu znači polovica svijeta. Dolazak do glavnog trga, čija je gradnja završena  početkom 17.stoljeća tijekom vladavine Abasa I.Velikog (Shah Abbasi). Trg kao i sve građevine na njemu nalaze se na listi svjetske baštine UNESCO-a. Nakon panoramskog razgleda odlazak do hotela, prijava i smještaj. Večera i noćenje.

5. dan, Isfahan 

Doručak. Odlazak u organizirani razgled grada. Zaustavljanje u armenskoj četvrti kod lijepe katedrale Vank koja datira iz 17.stoljeća, izgrađena je dvije godine nakon što su Armenci stigli u Isfahan, zatim Saborna džamija, napravljena za vrijeme vladavine Safavidske monarhije, također je na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Pauza za ručak u lokalnom restoranu(uključen u cijenu), nakon kojeg ćete prošetati preko mosta Khaju, zaštitnog znaka grada i najljepšeg mosta u zemlji. Zatim odlazak do Immamovog trga sa čije južne strane se nalazi Imamova džamija, pagoda Chehel Sotoun, što u prijevodu znači 40 stupova, građevina je jedinstvene arhitekture. Nastavak razgleda  džamije šeika Lotfalaha i palače Ali Kapu. Ostat će i vremena za šetnju bazarom koji se nalazi u neposrednoj blizini glavnog središnjeg trga. Večera je organizirana u vrlo ugodnom i modernom lokalnom restoranu. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan, Isfahan – Yazd (259 km)

Rani doručak. Odjava iz hotela. Nastavak putovanja prema gradu Jazd. Po dolasku posjet kulama tišine gdje su Zoroastrijci pokapali kosti svojih mrtvih, meso od kostiju odvajali su lešinari jer su tijela bila ostavljana na vrhu kula. Posjet hramu vatre koja već gori 1.500 godina, a nakon pauze za ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu), odlazak do Velike džamije (Džama džamija iz XII.stoljeća), sa svoja dva minareta najviša je džamija u Iranu.  Dolazak u hotel. Smještaj. Večera  i noćenje.

7. dan, Yazd – Pasargad (309 km) – Persopolis – Nagsh-E Rostam – Širaz (130 km)

Rani doručak i odjava iz hotela. Odlazak prema prvom perzijskom gradu iz doba Kira Velikog, Pasargadu koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine isto kao i Persepolis. Pasargadski vrt kao i sam grad mogu se samo zamišljati. Očuvana je ostala Kirova grobnica, iako neki sumnjaju da je tu pokopan. Aleksandar Makedonski vjerovao je u to, jer nakon što je njegova vojska opljačkala i spalila Persepolis, grobnicu je ostavio netaknutu. Na kraju, grobnica ipak nije preživjela pljačku i svi vrijedni predmeti su nestali. Persepolis nisu gradili robovi već plaćenici i umjetnici, te je pun simobla onog vremena što kroz brojeve, mitološke likove i kolosalne zgrade, ceremonijalne dvorane sa stupovima koja je mogla primiti 10 000 ljudi. Nastavak prema Nagsh-E Rostam-u, nekropolisu nedaleko Perzepolisa u čijim su stijenama uklesani grobovi kraljeva iz zlatnog doba Perzepolisa; Darija Velikog, Kserksa I., Artakserksa I. i Darija II. Dolazak u Širaz u večernjim satima. Večera i noćenje.

8. dan, Širaz 

Doručak. Odjava iz hotela i odlazak u razgled grada. Širaz je grad pjesnika i vrtova. Posjet Trgu i Palači Karm Kana, palača kao i Vakil džamija datiraju iz 18.stoljeća iz vremena vladavine dinastije Zand. Palača je okružna jednim od predivnih vrtova Širaza gdje se nalazi i muzej. Zatim odlazak do Moshir Kerasaraya. Pauza za ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). Nastavak razgleda Gulchana i Medrese izgrađene 1615. godine. Prije večere  odlazak do mjesta grobnice i mauzoleja lirskog pjesnika Hafiza. Okružen je vrtovima i cvijećem, posebno mjesto na kojem se može osjetiti ljubav pjesnika i pjesme. Nakon stanke za čaj, odlazak prema lokalnom restoranu i večera. Organizirani prijevoz do Zračne luke u Širazu.

9. dan, Širaz – Istanbul – Zagreb

Prijava na let za Istanbul na liniji TK885 (Turkish Airlines)  03.10 sati. Dolazak u Istanbul u 5.40 sati. Nastavak leta za Zagreb na liniji TK1053 (Turkish Airlines) u 7.05 sati. Dolazak u Zagreb u 8.15 sati.

 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 9.490 kn 8.990 kn first minute*

Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe: 1.890 kn

Dodatak za jednokrevetnu sobu: 1.290 kn

*First minute popust – 500 kn na osnovnu cijenu 9.490 kn + avio takse 1.890 kn vrijedi do popunjenja određenog broja mjesta

 

Cijena uključuje:

prijevoz zrakoplovom na ekonomskoj klasi prema letovima u programu, smještaj u hotelima 4* (2 noćenja u hotelu u Teheranu i rana prijava u hotelu po dolasku 1.dan, 2 noćenja u hotelu u Isfahanu, 1 noćenje u hotelu u Jazdu, 1 noćenje u hotelu u Shirazu, dvije sobe bit će na raspolaganju za potrebe grupe prije odlaska u Zračnu luku), 7 ručkova i 7 večera u lokalnim restoranima ili hotelima, prijevoz klimatiziranim autobusom na turi, sve ulaznice za muzeje koji se tijekom ture posjećuju, pratitelja iz Zagreba na hrvatskom jeziku, lokalnog vodiča u Iranu, jamčevinu i organizaciju putovanja.

Cijena ne uključuje:

obaveznu doplatu za zrakoplovne pristojbe 1.890 kn (plaćanje prilikom rezervacije putovanja), trošak vize i usluge viziranja od strane agencije 350 kn za redovni postupak viziranja za koje putovnica ostaje u Veleposlanstvu od 5 do 15 dana ili 490 kn za troškove urgentnog postupka pri čemu putovnica ostaje na viziranju u veleposlanstvu 24 sata (plaćanje prilikom rezervacije putovanja), napojnice 5 USD po osobi i danu (plaćanje na licu mjesta), putna osiguranja (preporučujemo), osobne troškove.

 

Važno!

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjeni od strane avio kompanije. Agencija zadržava pravo promjene letova i programa.

Iran – korisne informacije:

Službeni jezik: farsi (perzijski jezik)
Religija: šijitski islam
Valuta: iranski rial
Vremenska razlika: +2,5 sata
Voda: iako je u Iranu voda pitka, preporučuje se konzumacija isključivo flaširane vode, alkohol je strogo zabranjen
Viza: Svim hrvatskim državljanima viza je potrebna. Informacije dostupne  na stranicama: https://e_visa.mfa.ir/en/

Kada putovati: najbolje vrijeme za putovanje je proljeće ili jesen.

Hana: najčešće na menijima možete pronaći jelo od prinča i kebab (čelo kebab). Preporučujemo ražnjić sa frilovanom mesom koji se poslužuje na pahuljastom prinču zajedno s nizom začina.
U Iranu islamska kultura zahtjeva poštivanje određenih pravila odijevanja. Žene u javnosti uvijek moraju imati prekrivenu kosu, a ruke i noge trebaju biti prekrivene do članaka, odnosno zglobova na nozi. Muškarci moraju paziti da nose duge hlače i izbjegavaju majice bez rukava. Što se tiče obuće, nema pravila, izbor je na vama, a preporuka je udobna i lagana obuća.

 

Napomena: Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja AZUR TOURS-a.

Iran putovanje –  minimalan broj putnika: 15


maroko   kraljevski gradovi 6 890 kn 1 1024x149 - Iran | 9 dana

Naša preporuka