blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Iran

Iran putovanje:

SHIRAZ – PERZEPOLIS – YAZD – MEYBOD – ESFAHAN – KASHAN – TEHRAN

Zrakoplovom iz Zagreba

Datum putovanja: 02.05.-12.05.2022.


1. dan, Zagreb – Doha 

Sastanak putnika u zračnoj luci u 14:15h radi prijave na let Qatar Airways-a za Dohu. Polazak zrakoplova je u 16:30h. Predviđeni dolazak u Dohu je u 22.55h.

2. dan, Doha – Shiraz

Nastavak leta za Shiraz je u 01:55h sa dolaskom u Shiraz u 04:45h. Nakon obavljanja carinskih formalnosti, transfer do hotela, prijava u sobe (doručak) te slobodno za odmor od puta. U ranim poslijepodnevnim satima odlazimo na poludnevni razgled grada. Prije razgleda odlazimo na zajednički ručak u lokalni restoran. Danas ćemo posjetiti Eram – prekrasne vrtove smještene uz obalu rijeke Khoshk. Sa svojom ljepotom, prekrasnim cvjetovima i paviljonima, visokim čempresima i osvježavajućim zrakom ovo je tipični primjer perzijskog vrta koji je zajedno sa još 8 vrtova uključen na UNESCO-vu listu. Nakon vrtova Eram posjetit ćemo i grobnicu pjesnika Saadia. Jednom od najvećih pjesnika Irana su nakon svega nekoliko dana od smrti mnogobrojni obožavatelji pohrlili na grob odati počast. Mnogi ljubitelji njegove poezije i perzijske književnosti svakodnevno pohode taj mauzolej poznat po visokim ružičastim stupovima. Nakon razgleda odlazimo na zajedničku večeru. Noćenje u hotelu.

3. dan, Shiraz

Nakon doručka u hotelu krećemo u razgled Shiraza. Prva stanica nam je džamija Nasr-Ol-Molk remek djelo inovacije i kreacije. Zrake sunca stvaraju predivnu priču u unutrašnjosti džamije reflektirajući prekrasne boje sa vitraja na vratima i prozorima ove džamije. Nastavljamo razgled posjetom citadeli Karima Khana prije nego se uputimo prema kompleksu Vakil džamije i javnih kupatila iz 18.st. te Vakil bazara i njegovog dijela Saray e Moshir gdje ćemo uživati u bogatstvu boja i dezena iranskih rukotvorina. Na kraju dana ostaje nam još posjetiti grobnicu Hafeza, pjesnika iz 14.st. koji zauzima posebno mjesto u srcu svakog iranca i iranke. Hafezovi stihovi uče se napamet, a večeri se provode u kompleksu njegove grobnice. Transfer do hotela. Večera u lokalnom restoranu. Noćenje.

4. dan, Shiraz – Perzepolis – Naqsh e Rostam – Pasargadae – Yazd  

Nakon doručka i odjave iz hotela krećemo prema Perzepolisu. Posjet Perzepolisu – glavnom ceremonijalnom gradu Perzijskog carstva, uvrštenom na popis svjetske baštine UNESCO-a 1979.godine, čiji najstariji ostaci datiraju iz 512. godine prije Krista kada je Darije Veliki dao izgraditi jedan od najvećih kompleksa toga vremena. Cijeli kompleks kasnije je kroz godine bio nadograđivan i povećan.  Arheološka istraživanja počela su tu u ranim tridesetim godinama prošlog stoljeća. Posjet nastavljamo vožnjom prema obližnjem Naqsh E Rostamu – iranskoj “dolini kraljeva“ gdje se nalaze grobnice kraljeva iz dinastije Ahemenida uklesane u stijenu. Ručak u lokalnom restoranu. Nastavljamo put do Abarkuha, sela u kojem se nalazi po mnogima najstarije stablo u Aziji – poznati Iranski Sarv tj. čempres za kojeg se tvrdi da je star i više od 4000 godina. Slijedi vožnja do Pasargadae te razgled grobnice Kira Velikog i ruševina starog grada kojeg je on dao izgraditi. Zaslugom Kira Velikog je nastao prvi dokument o ljudskim pravima. Nastavak puta prema Yazdu, jednom od najstarijih gradova u Iranu u kojem se stoljećima njeguje zoroastrijska baština i danas je centar zoroastrijske kulture. Smještaj u hotel. Večera u lokalnom restoranu. Noćenje.

5. dan, Yazd 

Nakon doručka slijedi razgled Yazda, poznatog po svojoj arhitektonskoj jedinstvenosti, a o njegovim sagovima i svili pisao je i slavni Marko Polo. Dan ćemo započeti upoznavanjem sa bogatom zoroastrijskom baštinom grada. Posjet Hramu vatre u kojem gori 2500 godina neugašena vatra. Zoroaustrijce nazivaju i štovateljima vatre, a zašto je toliko važna u njihovoj vjeri saznat ćete baš na ovom mjestu. Nastavljamo razgled posjetom zoroastrijskoj kuli tišine gdje bi „pokapali“ svoje pokojnike, a onda se vraćamo u Yazd. Prošetat ćemo kroz dio grada Fahadan gdje se nalaze neki od najstarijih spomenika grada, Aleksandrova grobnica, grobnica 12 imama, javna kupatila, džamije, mauzoleji… Posjetit ćemo i glavnu džamiju grada, a nakon toga i jedan od simbola grada – kompleks Amir Chakhmakh.  Za kraj ćemo posjetiti muzej vode gdje ćemo se upoznati sa izgradnjom i funkcijom Qanata. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

6. dan, Yazd – Esfahan

Nakon doručka se odjavljujemo iz hotela i krećemo put Esfahana. Na putu ćemo se zaustaviti u Meybodu, interesantnom gradiću koji nudi obilje zanimljivih atrakcija. Utvrda Narin jedna je od njih, a osim nje posjetit ćemo i prekrasan karavansaraj Shaha Abbasa te tzv. „ledene kule“ u kojima se čuvao led i po nekoliko mjeseci. Još jedan od simbola Meyboda su golubarnici. Nakon posjete Meybodu, čeka nas pauza za ručak, a onda nastavljamo vožnju prema Esfahanu i po dolasku u grad odlazimo do mosta Siosepol. Most „33 luka“ najpoznatiji je most preko rijeke Zayandeh i ujedno simbol ovog prekrasnog grada. Jedan od ukupno jedanaest mostova je i jedno od omiljenih mjesta gdje se okupljaju lokalci. Odlazak do hotela. Prijava. Večera. Noćenje.

7. dan, Esfahan

Nakon doručka krećemo u razgled grada koji je bio značajno središte još u predislamsko doba. Najveći je procvat doživio u doba dinastije Safavida koji su Esfahan 1598. godine proglasili prijestolnicom. Osim iranskih šijita u gradu je živio i velik broj armenijskih kršćana i židova. Esfahan je zbog svoje važnosti dobio i nadimak Nesf-e Džahan, što bi u prijevodu značilo „pola svijeta“. Posjet započinjemo u palači Chehel Sotun (40 stupova). Osim prekrasnih vrtova i ulaznog trijema, palaču krase i predivni stropni ukrasi, pločice te zidne slike. Palaču je za razonodu i prijeme dao izgraditi Shah Abbas. Nastavak razgleda na prelijepom trgu Nagsh-e Jahan – koji je pod zaštitom UNESCO-a, obilazak Imamove Džamije i palače Ali Kapu te Sheikh Lotfolahove džamije. Nakon posjeta ovim impozantnim spomenicima na glavnom trgu slobodno vrijeme za kupovinu i šetnju kroz bazar koji okružuje glavni trg. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

8. dan, Esfahan

Doručak. Nastavak razgleda grada. Odlazimo do glavne džamije Esfahana, jedne od najstarijih džamija u Iranu također pod zaštitom UNESCO-a od 2012. godine. Posjetit ćemo i Menar Jonban ili „klimavi minaret“ a potom ćemo se uputiti u armensku četvrt kako bi posjetili jedan od simbola Esfahana – armensku katedralu Vank – predivan mix perzijske arhitekture i zapadnjačke umjetnosti. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

9. dan, Esfahan – Kashan – Teheran

Nakon doručka, odjava iz hotela i putovanje za Teheran. Putem stajemo u gradu Kashanu – poznatom po proizvodnji tepiha i ružine vodice. Posjet vrtu Fin – najljepšem primjeru perzijskog vrta koji datira još u 16.st. Jedan od najljepših perzijskih vrtova ukrašavaju cedrovi stariji od 500 godina. Posjetit ćemo i tzv. tradicionalne kuće.  Jedna od njih je kuća Tabatabai. Sa svojih 5000 metara kvadratnih, više od 40 soba, 4 dvorišta i prekrasnim vrtovima jedna je od najimpresivnijih. Prije nego nastavimo put do Teherana, razgledat ćemo prekrasan Hammam Amira Ahmada iz 16.st. Dolazak u Teheran u večernjim satima. Prijava u hotel. Večera. Noćenje.

10. dan, Teheran

Doručak u hotelu. Odlazak na cjelodnevni razgled glavnog i najvećeg iranskog grada poznatog po velikom broju prvoklasnih spomenika perzijsko-orijentalne kulture. Počinjemo naš razgled u palači Golestan. Palača datira u 16.st., a za vrijeme dinastije Pahlavi koristila se za razna slavlja i prijeme, a korištena je i za krunidbu Reze Pahlavija i njegovog sina Mohammada Reze, posljednjeg iranskog Shaha. Posjetit ćemo i Nacionalni Arheološki muzej koji nas vodi kroz povijest ove bogate zemlje, a nakon toga odlazimo do jednog od simbola grada –  tornja Azadi. Ovaj toranj podignut početkom sedamdesetih godina obilježio je 2500 godina iranske povijesti. Za kraj smo ostavili pravu poslasticu – ulazimo u sefove centralne banke Irana gdje se nalazi jedna od najbogatijih svjetskih kolekcija dragulja. Vrijednost dragulja koji se nalazi u tom muzeju naprosto je nemoguće izračunati. Povratak u hotel. Odlazak u Darband, dio grada prepun života, restorana i kafića gdje nas čeka oproštajna večera. Povratak u hotel. Noćenje/Odmor do polaska u zračnu luku.

11. dan, Teheran – Doha – Zagreb

Odjava iz hotela i transfer do zračne luke oko 01:00h. Po dolasku u zračnu luku slijedi prijava za let avio kompanije Qatar Airways za Dohu. Let za Dohu na programu je u 05:40h. Slijetanje u Dohu predviđeno je u 06:15h. Nastavak leta za Zagreb je u 8:30h. Dolazak u Zagreb predviđen je u 13:20h.

 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 12.590 kn

Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe: 2.950 kn

 

Cijena aranžmana uključuje:

prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Doha – Shiraz i Teheran – Doha – Zagreb (ekonomska klasa), 10 noćenja prema programu u hotelima 5* (noćenje i doručak), ostale obroke prema programu (9 x večera + 4 x ručak), transfere zračna luka – hotel – zračna luka, sve ulaznice i razglede prema programu, pratitelja na putovanju na hrvatskom jeziku, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, jamčevinu i troškove organizacije putovanja

 

Cijena ne uključuje:

zrakoplovne pristojbe (2.950 kn); doplatu za jednokrevetnu sobu (3.350 kn), vizu za Iran (cca 400kn sa posredovanjem), ulaznice za objekte i razglede koji nisu navedeni programom, obroke koji nisu navedeni u programu, putno zdravstveno osiguranje u inozemstvu i osiguranje od otkaza putovanja (na upit)

 

VAŽNE NAPOMENE !!!

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u kojoj se nalazi i nije usporediva s kategorizacijom hotela druge zemlje.

U Iran nije moguće ući sa putovnicom koja ima izraelski žig ili bilo koji dokaz posjete Izraelu (npr. izlazni jordanski žig graničnog prijalaza sa Izraelom). Ukoliko imate dokaz posjete Izraelu preporuka je napraviti novu putovnicu. Ukoliko se odlučite za putovanje sa starom putovnicom, putujete na vlastitu odgovornost i sami snosite troškove povratka u Hrvatsku u slučaju zabrane ulaska u Iran.

Pravila ponašanja i odijevanja tijekom boravka u Iranu:

Žene: od dolaska na teritorij Irana žene moraju nositi maramu (Hijab/Roosari) kojom prekrivaju kosu. Također i tijelo mora biti pokriveno sa širim majicama ili jaknom ili manteauom (Manteau – lagani tanki mantil) do ispod struka kako bi pokrivao i stražnjicu. Poželjne su i majice dugih rukava, laganih i prozračnih materijala. Otvorene cipele i natikače također nisu poželjne no moguće ih je nositi. Noge bi također trebale biti pokrivene do gležnja. Krivo je mišljenje da je crna boja „propisana“ za žene. Iranke nose razne šarene marame i odjevne predmete.

Muškarci: kratke hlače u Iranu nisu dozvoljene tako da je preporuka nositi duge hlače. Otvorene cipele i sandale nisu česte te je preporuka da obuća bude zatvorena iako je dozvoljeno nositi sandale i otvorene cipele.

Za navedeni aranžman vrijede “Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane”. Prema zakonskim propisima pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa, pravo izmjene cijene ukoliko dođe do promjene tečaja za više od 1,5 % u odnosu na tečaj na dan izrade programa te ukoliko bi došlo do promjene cijene prijevoznika ili hotelijera.  | Preporučamo uplatu putnog osiguranja jedne od osiguravajućih kuća. |

 


Šifra aranžmana: 36

Za navedeno putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja koje možete pogledati na sljedećem: linku

Naša preporuka