Ljetovanje 2024.

Tunis

Doživite jedno od najljepših skrivenih blaga među svim turističkim državama Sredozemlja, s čudesnom lepezom brojnih vrhunskih antičkih, berberskih, arapskih, te prirodnih atrakcija. Posjetite Tunis, oduševit će Vas | Azur Tours

Ljetovanje 2024.

Tunis

Doživite jedno od najljepših skrivenih blaga među svim turističkim državama Sredozemlja, s čudesnom lepezom brojnih vrhunskih antičkih, berberskih, arapskih, te prirodnih atrakcija. Posjetite Tunis, oduševit će Vas | Azur Tours

Azur Tours Putovanja Tunis putovanje

Iskusite čaroliju Tunisa, drevne Kartage, gdje se susreću Mediteran i Sahara

Rezervirajte vaše putovanje u Tunis s Azur Toursom i iskusite fascinantnu prirodu, povijest i kulturu te blagodati bazarskog shoppinga ove pristupačne zemlje sjevernoafričkog Magreba. S dugom mediteranskom obalom, Tunis je u svijetu poznat prvenstveno kao povoljna destinacija za kupališni turizam i to definitivno jest jedna od glavnih atrakcija ove zemlje: obalna mjesta Hammamet, Sousse i Port El Kantaoui na sjeveroistoku, te otok Djerba na jugoistoku države su specijalizirana za ovakav turizam, često s All-inclusive uslugom. Hoteli su lijepi i ugodni, mjesta su turistička, ali ipak dovoljno sjevernoafrički egzotična, pješčane plaže su prelijepe, kupališna sezona je duža nego na Jadranu – tko se tu želi jednostavno odmoriti, ne mora se uopće maknuti puno dalje od hotela.

Napomena: naša putovanja u Tunis su većinom na bazi hotelskih aranžmana. Vodeni sportovi kao što je jet-ski, jedrenje na dasci, let s padobranom kojeg vuče gliser, i tome slično, su lako dostupni u svim velikim obalnim turističkim centrima države (Hammamet, Sousse, Port El Kantaoui i otok Djerba). Ukoliko se odlučite na hotelski kupališni aranžman, a svejedno poželite istražiti neke od ovdje opisanih atrakcija, uvijek imate opciju da izlete po državi uzmete preko hotela ili lokalnih agencija (uz doplatu), a ako poželite sami krenuti u otkrivanje vlastitim ritmom, rent-a-car sa ili bez vozača je dostupan i relativno povoljan.

Putovanje u Tunis

Doživite preplitanje Sredozemlja i Sahare, Kartage i Rimljana, Arapskog i Otomanskog carstva, tradicije i modernog, u ovoj čudesnoj zemlji!

Azur Tours Vam sa zadovoljstvom nudi nezaboravno putovanje u Tunis. Ova džava Sjeverne Afrike istodobno nudi neke od najboljih omjera uloženo-dobiveno u aranžmanima za kupališni odmor, te cijelu lepezu brojnih atrakcija za one koji požele iskusiti nešto više. Za antičku povijest, tu je drevna Kartaga, Hanibal i punski ratovi, rimski gradovi i spomenici – amfiteatar El Jem jedan je od najimpresivnijih i najbolje očuvanih na svijetu. Sjever Tunisa je prepoznatljivo mediteranski, s maslinovim stablima i aromatičnom vegetacijom; međutim, prema jugu to se pretače u pustinju Sahare. Kultura je arapsko-berberska, i tu također Tunis ima puno za pokazati: na sjeveru je Sidi Bou Said, prelijepo mjesto s bijelo oličenim kućama i modro obojenim vratima i prozorima; obalni gradovi imaju “medine", tipične stare jezgre s krivudavim uličicama; tamo gdje su ujedno i utvrde, obično se koristi naziv “kasba". Douz i Tozeur su oaze u pustinji poznate po izvanrednim datuljama; Kairouan je islamski sveti grad i hodočasničko odredište, a za avanturiste tu je Chott El Jerid, slano jezero i komad neukroćene divljine usred zemlje. Okupati se navečer u hotelskom bazenu usred pustinje je iskustvo koje bi svatko trebao doživjeti barem jednom u životu. Na koncu, jug države nudi tradicionalne trogloditske nastambe izdubljene u stijenama ili iskopane pustinjskom tlu: ukoliko Vas ovo podsjeti na najčuveniju filmsku ZF sagu, na pravom ste tragu: jug Tunisa je planeta Tatooine iz “Ratova zvijezda", koji su ovdje snimani; dapače, jedno od mjesta nosi ime “Tataouine!"

Zašto putovanje u Tunis s Azur Toursom?

Predstavljamo Vam neka od odredišta koja možete posjetiti
tijekom putovanja u Tunis s Azur Toursom:

Hammamet

Smješten na sjeveroistočnoj obali države, na mjestu gdje sjeverni rub istoimenog zaljeva dotiče južni rub poluotoka Bon, Hammamet – ime na arapskom znači “kupališta" – je grad poznat po pješčanim plažama i jedno od glavnih tuniških odredišta za kupališni turizam. Blizu Hammameta je i Yasmine Hammamet, naselje osnovano isključivo radi turizma, a poznato po nasadima jasmina i proizvodima od njih. Hammamet ima zanimljivu kasbu (utvrđenu staru gradsku jezgru), koju doista vrijedi vidjeti; Yasmine Hammamet pak ima reprezentativnu “medinu" izgrađenu za turiste. Za najmlađe, u Yasmine Hammamet-u je zabavni park sa standardnim atrakcijama poput vrtuljaka i vodenih tobogana, s motivima drevne Kartage – Carthage Land. Gradska vila George Sebastian s prelijepim vrtovima svjedoči o povijesti dvadestog stoljeća: tijekom Drugog svjetskog rata tu je stožer imao legendarni njemački feldmaršal Erwin Rommel, a nakon rata je britanski državnik Winston Churchill ovdje slikao i pisao memoare. Tko ne bi poželio iskusiti mjesto koje je toliko šarmiralo velike povijesne ličnosti?

Sousse

Smješten nešto južnije od Hammameta, na južnoj strani Hammametskog zaljeva, grad Sousse je treći najveći grad Tunisa i još jedan od ovdašnjih velikih centara turizma. Izrastao je na mjestu gdje se u drevno doba nalazila fenička kolonija Hadrumetum, starija i od same Kartage, a potom značajni rimski i kasnije bizantski grad, sve dok ga nisu potpuno razorili novopridošli Arapi. Ruševine drevnog grada su u selu Hammeim u predgrađu Sousse-a. Iako je grad posvećen turizmu, te je na glasu kao najbolje mjesto u Tunisu za provode i noćni život, svejedno ima i brojne autentične atrakcije. Uz staru gradsku jezgru – medinu, tu je i utvrđena citadela – kasba, možda najzanimljivija u državi uopće, s arhitekturom iz doba dinastije Aghlabida u devetom stoljeću, te katakombama iz doba Kartage. U kasbi je pak smješten fascinantni Arheološki muzej, s posebno atraktivnom zbirkom rimskih mozaika (smatra se da je ova umjetnost u Rimskom carstvu potekla baš odavdje, s područja drevne Kartage). Adresu ćete lako zapamtiti: muzej se nalazi na Aveniji maršala Tita.

Port El Kantaoui

Smješten desetak kilometara sjeverno od Soussea u smjeru Hammameta, Port El Kantaoui je izgrađen od 1979. naovamo specifično kao centar turizma. Kao i u slučaju obližnjih Hammameta i Sousse-a, ili udaljenije Djerbe, to znači veliku koncentraciju hotela i resorta; kako je grad osnovan tek nedavno, ovo je najbolje mjesto u državi za one koji preferiraju čisti kupališni turizam. Uz sve moguće vodene sportove na samom moru, tu je i vodeni zabavni park Aqua Land s toboganima i drugim atrakcijama za cijelu obitelj.

Otok Djerba

Smješten uz obalu na jugoistoku države, otok Djerba je sa svojih 514 četvornih kilometara najveći otok sjevernoafričke obale. Ovo je prvi dio Tunisa koji se razvio u centar turizma; Djerba stoga ima najbolju turističku infrastrukturu u cijeloj državi. Houmt Souk je najveće naselje otoka: za shopping, ovdašnji bazari su najbolji i najbogatiji u Tunisu (cjenkanje je naravno obavezno!)

Što se povijesti tiče, povijest Djerbe seže sve do Homerove “Odiseje": prema konsenzusu, Djerba je zemlja “Lotofaga" koju posjećuje Odisej, poznata po stanovnicima stalno opijenim konzumiranjem lotosa. Za nešto noviju povijest, 1560. kod Djerbe se odigrala jedna od najvećih i najznačajnijih pomorskih bitaka između flote kršćanske Svete lige (Španjolsko carstvo, Papinska država, Republika Genova, Napuljsko potkraljevstvo i Malteški vitezovi) i otomansko-arapske flote. Otomanska flota je tek dvije godine ranije osvojila Balearske otoke i pustošila španjolsku obalu; Sveta liga je stoga odlučila napasti ih u njihovim sjevernoafričkim bazama. Otomanska flota ih je međutim potukla do nogu: katastrofa je bila apsolutna, a bitka kod Djerbe se smatra vrhuncem otomanske moći na Sredozemlju. Za otomansku pobjedu je bio najzaslužniji čuveni otomanski admiral Piyale Paša, inače rođeni Hrvat s Pelješca!

Otok oduševljava svojom idiosinkratičnošću i nezavisnim duhom: tu su prošle vojske mnogih sila, a stanovnici Djerbe su u pravilu birali one koji će ih najmanje ugnjetavati, tako da je Djerba u doba otomanske vlasti nad Sjevernom Afrikom polunezavisna od sedamnaestog stoljeća nadalje. Ovo posebno dolazi do izražaja u doba vlasti posljednje tuniške vladarske dinastije Huseinida (inače poturčenih Grka s Krete), tijekom čije vlasti od 1705. do 1957. (od početka 1880-tih godina pod francuskim protektoratom) Djerba uživa više-manje potpunu unutarnju autonomiju. Otok je također jedinstven i svojim posebnim značajem za židovsku povijest i tradiciju: ovo je jedno od rijetkih mjesta gdje nikad nije došlo do ozbiljnjih trvenja između autohtonog muslimanskog i židovskog stanovništva, unatoč mnogim pokušajima izvana da ih se isprovocira. Jedan od razloga za to je i činjenica da je većina otočkog muslimanskog stanovništva također židovskog podrijetla, što se vidi iz nekih židovskih običajima koje slijedi i muslimansko stanovništvo: paljenje svijeća petkom navečer, te vješanje beskvasnog kruha “matzah" (običaj povezan s proljetnim židovskim blagdanom Pashe – “Pesach" na hebrejskom) sa stropa od proljeća do idućeg proljeća. Danas na otoku živi otprilike 1300 Židova: sinagoga El Ghriba, iako temeljito renovirana u 19. stoljeću, je najstarija sinagoga na tlu Afrike, izgrađena još u šestom stoljeću. Lokalni Židovi su pak poznati po zapanjujuće velikom postotku potomaka “kohan"-a, to jest loze svećenika Salomonovog hrama u Jeruzalemu. Kako je rekao jedan od njihovih uglednika:"Živimo zajedno. Posjećujemo naše prijatelje tijekom muslimanskih blagdana. Radimo zajedno. Muslimani kupuju meso od naših mesara. Na Shabbat (neradni dan u tjednu Židova, od petka u suton  do subote u suton), kad nam je zabranjeno raditi i kuhati, kupujemo kruh i košer hranu koju nam pripremaju Muslimani. Naša djeca se igraju zajedno." Eh, kad bi se barem cijeli svijet tu mogao ugledati na Djerbu…

Grad Tunis – medina, drevna Kartaga, Sidi Bou Said i muzej Bardo

Smješten na sjeveroistoku države uz prirodnu lagunu (Jezero Tunis) koja je nekoć bila gradska luka sa sigurnim sidrištem, grad Tunis je prijestolnica i najveći grad istoimene države. U široj gradskoj zoni tu živi nekih 2,7 milijuna stanovnika. Grad je moderna metropola, s priličnom količinom industrije, i nažalost poznat po gradskoj vrevi i prometnim gužvama – stoga ne preporučamo samostalni razgled rent-a-carom bez vodiča. Tunis je od 1881. do nezavisnosti 1956. bio pod francuskim protektoratom: otud francuski kao neslužbeni drugi jezik države, i francuski “štih" reprezentativnih dijelova grada iz modernog doba. Gradske atrakcije su brojne i doista čudesne. Prvo, u istoimenom gradskom predgrađu su ruševine drevne Kartage, s brdom Byrsa i Nacionalnim muzejem Kartage (potonji je nažalost zatvoren do daljnjega), te čarobno mjestašce Sidi Bou Said s bijelim zgradama, plavim vratima i prozorima, i krasnim pogledom na Sredozemno more. Ljubitelje arheoloških muzeja i umjetnosti antičkih mozaika čeka nešto doista posebno: Nacionalni muzej Bardo smješten u istoimenom predgrađu je jedan od najboljih u regiji. Organiziran oko palače dinastije Hafsida iz trinaestog stoljeća, ima izvanredne kolekcije iz grčkog, rimskog, kartaškog, te arapskog razdoblja; kolekcija rimskih mozaika se smatra možda najljepšom na svijetu. Gradska medina nudi Džamiju masline i druge brojne džamije, palače, mauzoleje, medrese, fontane – sve skupa nekih 700 spomenika od povijesne važnosti, te sukove s krivudavim uličicama organizirane prema zanatima – predmeti od bakra, predmeti od kože, tekstil, tepisi… Novi dio grada i moderno doba simbolizira Avenija Habib Bourguiba, nazvana prema prvom predsjedniku nezavisnog Tunisa, a projektirana po uzoru na Champs-Élysées u Parizu.

Kartaga

Malo koje mjesto izvan Grčke i Rima ima toliki značaj za klasičnu povijest kao drevna Kartaga, čije se ruševine danas nalaze u predgrađu grada Tunisa. Osnovana je davno prije nove ere kao kolonija Feničana, koji su iz svoje matice u današnjem Libanonu osnivali kolonije diljem Sredozemlja. Prema legendi, osnivačici Kartage, feničkoj kraljici Didoni (poznatoj i kao Elyssa) lokalni berberski vladar ponudio je da će joj pokloniti teritorija koliko može obuhvatiti jedna goveđa koža: kraljica je na to goveđu kožu izrezala u toliko tanku traku da je njome uspjela obuhvatiti cijelo brdo Byrsa, oko kojeg je onda niknula drevna Kartaga (“byrsa" je inače grčka riječ za goveđu kožu).  Povijest razdoblja klasične antike još je veličanstvenija: tu se Hanibal sukobljavao sa Scipionom Afričkim, tu su Rimljani razvijali metode kojima će proširiti svoje carstvo preko cijelog Sredozemlja; naposljetku, tu negdje je 46. godine prije nove ere metaforički “umrla" i Rimska Republika, kad su nakon izgubljene posljednje bitke protiv Cezarove vojske samoubojstvo počinili Kvint Cecilije Metel Pio Scipion, prapraunuk Scipiona Afričkog, i drugi Cezarov veliki protivnik Marko Porcije Katon Mlađi.

Prije punskih ratova, na brdu se nalazila glavna citadela Kartage; tijekom rimskog razdoblja, ovdje je bilo sjedište rimskog guvernera. Na vrhu brda se nalazi izvrsni arheološki Nacionalni muzej Kartage (trenutno nažalost zatvoren do daljnjega). Neizostavno!

Dougga

Smješten u brdima na mjestu kojeg turisti rijetko posjećuju, na sjeveru zemlje, ovaj ruševni antički grad fascinira poviješću, očuvanošću i ljepotom – ukoliko ga se odlučite posjetiti, lako moguće da ćete biti jedini ili skoro jedini posjetitelji. Lokacija daleko od većih naselja znači da kamenje odavdje nije “reciklirano" za kasnije građevinske projekte: kao posljedica, zgrade su doista izvanredno očuvane. A što se tiče povijesnog značaja – Dougga je grad numidijskog vladara Masinisse iz doba punskih ratova. Masinissina laka konjica je bila jedna od najznačajnijih vojnih formacija svojeg doba: dok se borila na strani Hanibala i Kartage, Hanibal je bez iznimke pobjeđivao Rimljane. Nakon što je Masinissa, razočaran političarima Kartage koji su njemu nauštrb preferirali drugog lokalnog vladara, prešao na stranu Rimljana, Kartažani više nisu dobili niti jednu bitku, sa ili bez Hanibala. Douga je tako najpotcjenjeniji grad rimskog doba, izgrađen od strane najpotcjenjenijeg vojskovođe – pravo otkriće!

El Jem

Smješten na istoku unutrašnjosti države južno od Soussea, ovaj manji grad je poznat po jednoj od najimpresivnijih očuvanih atrakcija Rimskog carstva uopće. Amfiteatar El Jem je imao mjesta za 35000 ljudi, što ga je činilo trećim najvećim u Rimskom carstvu; izvanredno očuvan, mjesto je koje tako odiše atmosferičnošću da doista oduzima dah i posjetitelja vraća u doba rimskih gladijatorskih borbi. Jedinstveno i neizostavno iskustvo!

Douz

Douz je omanji grad na jugu države, skoro 500 kilometara udaljen od glavnog grada, smješten neposredno jugoistočno od slanog jezera Chott El-Jerid. Poznat je kao “vrata Sahare," te kao “ultimativna oaza palmi", potonje radi nekih pola milijuna palmi datulja koje ovde rastu: najpopularnja sorta “deglet nour" je možda najcjenjenija sorta datulja uopće. Ova oaza – jer sad smo već u pravoj pustinji – je tisućljećima bila važna postaja trgovačkih karavanskih puteva kroz Saharu. Muzej Sahare Douz posjetiteljima predstavlja nomadsku kulturu tuniške Sahare, s posebnim naglaskom na starosjedilačkim Berberima.

Tozeur

Slično kao i Douz, Tozeur je još jedan omanji grad koji je izrastao iz oaze s nasadima palmi datulja; nalazi se na jugozapadu države, sjeverozapadno od slanog jezera Chott El-Jerid. Također je bio bitna karavanska postaja transsaharske trgovine, te centar starosjedilačkog berberskog stanovništva. Danas je pretežno orijentiran na pustinjski turizam. Lokalna arhitektura je poznata po rabljenju žutosmeđih cigli i prelijepim geometrijskim dekoracijama fasada: medina grada Tozeura, poznata i kao Ouled El-Halef, je jedna od najautentičnijih i najzanimljivijih u cijeloj državi. Muzej Dar Cherait je prvi privatni muzej Tunisa, organiziran kao tradicionalna palača imućne berberske obitelji, sa zanimljivim kolekcijama starinskih predmeta, uz kičastiji dio “Medina 1001 noći" za djecu, te izložbu moderne tuniške umjetnosti. Okolica grada je poznata i po snimanju filmova: tu su snimani “Engleski pacijent", te “Ratovi zvijezda: Fantomska prijetnja. Za ljubitelje sedme umjetnosti, kulise izgrađene za potrebe snimanja “Ratova zvijezda" su još jedna posebna atrakcija gradske okolice.

Chott El-Jerid

Ovo slano jezero koje većim dijelom godine ostaje suho (što je inače značenje riječi “chott") je najveće te vrste u čitavoj Sahari; poznato je i kao “Laguna zemlje palmi." Dno – što tijekom većeg dijela godine znači tlo – je na 10 do 25 metara ispod razine mora; kao poseban prirodni fenomen, dijelovi jezera katkad poprimaju bijelu, zelenu ili ljubičastu boju. Fatamorgane su česta pojava, posebice tijekom ljeta; ljetne temperature ovdje dosežu i do 50 stupnjeva Celzija. Dok ima vode, dijelovi jezera su plovni i mogu se razgledavati čamcem; dok je nema, po njima je katkad  moguće prijeći i pješke, ili terenskim vozilom,  iako tlo zna biti varljivo i ne svuda čvrsto. Tijekom proljeća, tu se katkad gnijezdi ružičasti flamingo. Ono što valja naglasiti jest da je ovo jedan od najčarobnijih dijelova države, uvijek s brojnim prizorima koji oduzimaju dah, ali i da to također znači da se radi o pravoj, nemilosrdnoj divljini: Chott El-Jerid stoga nikako nije za preporučiti istraživati samostalno; s obzirom na brojne dostupne načine organiziranog, vođenog razgledavanja, za samostalno tu nema niti potrebe.

Matmata

Matmata je maleni berberski gradić na jugu države. Ono što od njega čini posebnu atrakciju jesu “trogloditske" nastambe stanovništva izdubljene u stijenama ili ukopane u tlo: uz nevjerojatnu pitoresknost, ove nastambe su bile direktna inspiracija za planet “Tatooine" u Ratovima zvijezda. S obzirom da ste “kopiju" vrlo vjerojatno već vidjeli na filmu, što ima boljeg nego iskusiti i original? (Napomena: mjesto Tataouine koje je inspiriralo ime planeta je također na jugu Tunisa, ali izuzev imena tu nema puno čega za vidjeti).

Kairouan

Smješten u unutrašnjosti Tunisa zapadno od Sousse-a, grad Kairouan je osnovan od strane prve islamske vladarske dinastije Umajada otprilike 670. godine, znači manje od 40 godina nakon smrti proroka Muhameda. Godine 742. tu se odigrala jedna od najkrvavijih bitaka, između trupa Umajada i berberskih pobunjenika koji su pokušavali zauzeti Kairouan; obje vojske su bile muslimanske. Pobunjenici su potučeni do nogu; bitka je bila toliko krvava da je izginulo između 120000 i 180000 Berbera. Svejedno, nisu zadugo odustali: tek tri godine kasnije Berberi uspijevaju osvojiti Kairouan, te je grad neprestano izložen previranjima sve do kraja osmog stoljeća, kad dinastija Aghlabida konačno uspijeva konsolidirati vlast. Između devetog i jedanaestog stoljeća grad doživljava procvat i postaje jedan od svjetskih centara islamskog učenja, filozofije i kulture. Grad je i danas islamsko hodočasničko odredište: smatra se da sedam hodočašćenja u Kairouan vrijede kao jedan hadž u Meku. Gradska medina je možda najatmosferičnija u cijeloj državi: tu je Velika džamija Kairouana, remek-djelo arhitekture dinastije Aghlabida, s brojnim stupovima, potkovičastim lukovima, i nazubljenim kupolama, dvije druge čuvene džamije – Brijačeva (jer je čovjek koji ju je dao sagraditi uvijek sa sobom nosio nekoliko vlasi Prorokove brade) i Triju vrata; za prelijepe prizore koji šarenim pločicama optočene kupole gradske medine u cijelosti oživljavaju šarenilom boja, obavezno pogledajte one koje je oslikao živući tuniški umjetnik Safouene Miled. Gradski soukovi su vrlo zanimljivi, a Kairouan je poznat i po tradicionalnoj izradi izvrsnih tepiha.

Zašto posjetiti Tunis?

1. Fascinantna kultura i povijesni spomenici: drevna Kartaga, kraljica Didona, Hanibal, Scipion Afrički, Berberi, rimski amfiteatar El Jem, Arapi, islamski sveti grad Kairouan, Erwin Rommel i Winston Churchill, kulise Ratova zvijezda, mediteranska obala i pustinjski jug… 

2. Raznolikost ponude: drevni spomenici i dragocjenosti, gradska vreva, brojne džamije, medine i kasbe, sukovi i bazari, kontrast mediteranskog sjevera i saharskog juga, pustinjske oaze i prelijepe pješčane plaže, obalni turistički centri s raskošnim resortima i šarmantni hotelčići u pustinjskim gradovima, često opremljeni bazenima za osvježenje usred pustinje – baš za svakoga tu će se naći barem ponešto.

3. Shopping: suveniri, odjeća, rukotvorine, tepisi, nakit, predmeti od kože, šarene keramičke pločice s prelijepim uzorcima, vodene lule, začini, maslinovo ulje, prefini tuniški slatkiši (preporučamo tvrtku “Masmoudi"), svježe ili sušene datulje, liker od citrusa Cedratine…Cjenkanje je naravno obavezno!

4. Kuhinja: izvrsna, najpikantnija u regiji, s obilatim korištenje harisse (začinska pasta od ljute paprike i maslinovog ulja s dodatkom češnjaka, kumina, kima, i korijandera) i ras el hanout-a (mješavina začina slična indijskoj garam masali, ali s dodatkom mediteranskih začina kao što su koromač, ružini pupoljci, lavanda). Brik je karakteristično tuniško jelo, mljevena janjetina, junetina ili svježa tunjevina s jajetom umotana u tanko tijesto i pržena u dubokom ulju. Kao i u svim zemljama Magreba, jedno od najpopularnijih jela je kuskus, kuhana krupna pšenična krupica, koju se kombinira s raznoraznim povrćem i mesom. Usban je tradicionalna kobasica punjena janjećim iznutricama, rižom i začinima. Plodovi mora su također popularni, pogotovo tuna i hobotnica na najrazličitije načine, te bijela riba kao što su orada ili brancin. Slatkiši su izvanredni; jedan primjer je “makroudh", keks-štrudlica punjena pastom od datulja i umočena u slatki sirup.

5. Gostoljubivost: simpatični narod Tunisa će Vas dočekati raširenih ruku.