Futuristička pustinjska metropola

Ujedinjeni Arapski Emirati

Doživite metropolu koja je izrasla na najmanje vjerojatnom mjestu, tamo gdje more Perzijskog zaljeva susreće pustinju Arapskog poluotoka | Azur Tours

Futuristička pustinjska metropola

Ujedinjeni Arapski Emirati

Doživite metropolu koja je izrasla na najmanje vjerojatnom mjestu, tamo gdje more Perzijskog zaljeva susreće pustinju Arapskog poluotoka | Azur Tours

Azur Tours Putovanja Ujedinjeni Arapski Emirati putovanje

Iskusite jedinstveni Dubai, futurističku pustinjsku metropolu na obali Perzijskog zaljeva

Rezervirajte Vaše putovanje u Dubai s Azur Toursom, i doživite jedinstveni, ekstremni, hipermoderni futurizam u metropoli koja je izrasla na najmanje vjerojatnom mjestu, tamo gdje more Perzijskog zaljeva susreće pustinju Arapskog poluotoka. Izraz “Samo u Dubai-ju" nije slučajan: tu sve mora biti najveće, najviše, najluksuznije i najmodernije. Dubai nudi bezbroj atraktivnih iznenađenja svakom posjetitelju.


Putovanje u Dubai

Otkrijte jedinstvenu atmosferu Dubai-ja, najfuturističkijeg grada svijeta, na razmeđi pustinje i mora

Azur Tours Vam sa zadovoljstvom nudi nezaboravno putovanje u Dubai. Priča ovog futurističkog metropolisa jednako je nevjerojatna kao i njegovo postojanje na mjestu gdje po nekoj logici nikako ne bi mogao izrasti ikakav veći grad, a kamoli tek metropolis gdje se sutrašnjica događa već danas. Tu na jednom mjestu možete iskusiti praktički sve: od međunarodno poznatih atrakcija i hipermoderne panorame grada, preko gorostasnih shopping centara i tržnica, svih mogućih aktivnosti koje moderni svijet može ponuditi, pa do kutaka kao što su oaze u pustinji ili “Dubai Creek", kanal slane vode na kojem se jednoć nalazilo seoce iz kojeg je izrastao grad, a koji podsjećaju i na prošla vremena i na egzotiku pustinjske kulture nadomak najkromiranijeg svjetskog metropolisa. Kontrasti, naj-atrakcije, brojne druge fakultativne aktivnosti za svačiji ukus – Dubai jednostavno fascinira.

Zašto putovanje u Dubai s Azur Toursom?

Predstavljamo Vam neke od atrakcija u Dubaiju i okolici koje možete posjetiti s Azur Toursom:

Povijesne četvrti Dubaija

Najstariji dio Dubaija izrastao je na obje obale “Dubai potoka"(engl. “Dubai Creek"), zapravo kanala sa slanom vodom, koji je služio kao najprije piratska, a potom trgovačka luka. Možda će Vas iznenaditi da se tako koristi još danas: ovdje ćete vidjeti brojne tradicionalne arapske brodice “dhow" s njihovim karakterističnim trokutastim jedrom.

Burj Al Arab

Prva izgrađena od “samo u Dubaiju" naj-zgrada (kako bi se lokalno reklo, izgrađena “još 1999.") te prepoznatljivi vizualni simbol grada, Burj Al Arab je zamišljen i izgrađen kao najluksuzniji i jedan od najviših hotela na svijetu. Dizajn je istodobno hipermoderan, ali također i inspiriran tradicijom time što podsjeća na trokutasto jedro tradicionalnog jedrenjaka “dhow."

Dubai “Palma"

Palm Jumeirah, ili jednostavno “palma", je jedan od najbizarnijih i najmegalomanskijih projekata koji su ikad ostvareni čaki i u Dubaiju. Radi se o potpuno umjetnom arhipelagu uz obalu grada, koji iz zraka oblikom podsjeća na stilizirano drvo palme. Ideja je bila da se dužina gradske obale utrostruči; način na koji je oživotvorena definitivno potpada pod izreku “Samo u Dubaiju."

Dubai Marina

Ova reprezentativna gradska četvrt je nastala slično kao i “Palma", samo točno obrnuto: na obali su iskopani kanali, na kojima je sagrađen “najviši blok zgrada na svijetu", pretežno stambena četvrt za hiperbogate, naravno s pripadajućom marinom za hiperluksuzne jahte.

Downtown Dubai

Novi gradski “centar", Dowtown Dubai je u potpunosti izgrađen tijekom 21. stoljeća. Podijeljen je na “stari" grad s luksuznim niskogradnjama inspiriranim lokalnim arhitekturalnim tradicijama, te “novi" dio koji je poput većine reprezentativnih četvrti grada sav u kromiranim neboderima. Tu su neke od najpoznatijih gradskih atrakcija: neboder Burj Khalifa, zatim najveći svjetski shopping centar Dubai Mall koji svake godine u prosjeku prima čak 54 milijuna posjetitelja, te Dubai Fontane, kompleks šareno osvijetljenih vodoskoka koji ovdje u pustinji posebno očaravaju posjetitelje.

Burj Khalifa

Što bi grad u kojem sve mora na ovaj ili onaj način biti “naj-" uopće bio bez najviše zgrade na svijetu? Burj Khalifa je upravo to: dovršen i svečano inauguriran 2010., ovaj neboder je najviša zgrada na svijetu – s ukupno 829.8 metara visine, visok je gotovo kilometar. “Burj Khalifa" inače znači “Kalifov toranj": ime je originalno trebalo biti Burj Dubai, ali promijenjeno je u čast danas pokojnog vladara Abu Dhabija i predsjednika Emirata, šeika Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan-a, koji je tijekom ekonomske krize 2008. spasio i toranj i Dubai u cijelosti od bankrota.

Mall of Emirates (zatvoreno skijalište)

Otvoren 2005., ovaj golemi shopping centar je uz bezbrojne trgovine ipak najpoznatiji po još jednoj “samo u Dubaiju" atrakciji: tu je naime, usred pustinjske vrućine, unutar zgrade izgrađeno prvo zatvoreno skijalište na svijetu – Ski Dubai, s 22 500 četvornih metara snježnih staza za skijanje, sanjkanje, snowboarding, ili pak jednstavno uživanje na snijegu.

Dubai Miracle Garden

Otvoren za javnost na Valentinovo 2013., ovaj “Čudesni vrt", kako mu glasi ime prevedeno s engleskog, je najveći prirodni botanički vrt s cvijećem na svijetu. Na nekih 72000 četvornih metara tu je ukupno nekih 250 milijuna biljki i 50 milijuna cvjetova. Tu je i izložba leptira, a svi oni koji ovdje traže nešto jedinstveno mogu potražiti primjerke jedinstvenog, neobičnog biljnog svijeta Sokotre, jemenskog otoka u Indijskom oceanu kojeg su Emiraćani uzeli u zakup na 99 godina, slično kao jednom davno Britanci Hong Kong.

Dubai Frame

Jedan od novijih simbola grada, “Okvir Dubaija" iliti “Dubai Frame" je mješavina vidikovca, muzeja i spomenika smještena u parku Zabeel. U osnovi, radi se bukvalno o najvećem praznom okviru na svijetu, nekih 150 metara visokom i 95 metara širokom. “Platno" je tu sama panorama grada: pogled s jedne strane okvira je na “stari" Dubai, a s druge pak na najnoviji dio grada.

Muzej budućnosti

U gradu koji je cijeli posvećen budućnosti pout Dubaija, naravno da je i budućnosti kao takvoj posvećen prikladan muzej. Otvoren 2022. nakon kraja pandemije, ova zgrada je u obliku torusa, a prozori na torusu su izrađeni tako da formiraju kaligrafsku pjesmu o budućnosti na arapskom koju je napisao vladar Dubaija šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Legoland Dubai

Tko se među svim novotarijama zaželi dobrih, starih Lego kocaka, tu se mogu nauživati do mile volje u sedmom svjetskom Legolandu, otvorenom 2016.

Wild Wadi Water Park

Jedna od starijih, ali ništa manje fascinantnih atrakcija je mjesto koje se razleda u kupaćem kostimu ili gaćicama: ovo je jedan od najvećih vodenih parkova na svijetu, s brojnim bazenima, vodenim toboganima i drugim atrakcijama – naravno s naglaskom na to da sve mora biti “naj-“. Dojam je otprilike kao golemi Čatež na steroidima, s dodanom arapskom tematikom.

Jeep safari u pustinju

Ovaj fakultativni izlet (uz doplatu) se smatra jednom od najtipičnijih i najposebnijih iskustava koje Dubai nudi. Izlet vodi na suprotnu stranu od mora i futurističkog grada – prema pustinji i prošlosti. Tu nema  cesta; vozi se terenskim vozilima. Vožnja po dinama posjetiteljima omogućuje da pustinju iskuse izbliza; nakon toga, slijedi odlazak u beduinsko šatorsko selo, za večernju gozbu s animacijom i trbušnim plesom. Zainteresirani mogu iskušati jahanje na devi (začudo je prilično udobno, udobnije nego na konju!), privremene beduinske tetovaže narisane kanom, ili se pak opustiti uz vodenu lulu shisha. Tu možete iskusiti Dubai i Emirate kakvi su bili nekad, kao perfektan kontrast samom gradu i sadašnjosti.

Izlet u Abu Dhabi

Ako ste već u Arapskim Emiratima, posebno iskustvo je uz Dubai posjetiti i glavni grad cijele države Abu Dhabi. S obzirom na prihode od nafte, Abu Dhabi nije imao potrebe razvijati se u istom smjeru kao Dubai. Arhitektura je doista bizarna, jer su grad projektirali francuski arhitekti. Suočeni s činjenicom da je tradicionalne arhitekture jedva uopće bilo te se svodila na soukove, poneku uvtrdu, te šatore, a ne poznavajući tradicionanu arapsku arhitekturu, na kraju su izradili nešto što izgleda kako su sami zamišljali da bi arapska arhitektura valjda trebala izgledati. Rezultat je otprilike nešto kao divovska kromirana kulisa za crtić ili musical “Aladdin."