Zemlja hramova i rajskih plaža

Tajland putovanje

Posjetite s nama ovu egzotičnu i gostoljubivu zemlju poznatu po budizmu, jedinstvenoj kulturi, rajskim plažama i bogatoj tajlandskoj kuhinji | Azur Tours

Zemlja hramova i rajskih plaža

Tajland putovanje

Posjetite s nama ovu egzotičnu i gostoljubivu zemlju poznatu po budizmu, jedinstvenoj kulturi, rajskim plažama i bogatoj tajlandskoj kuhinji | Azur Tours

Azur Tours Putovanja Tajland putovanje

Doživite čaroliju Tajlanda, “zemlje smiješka" Jugoistočne Azije

Posjetite Tajland s Azur Toursom i iskusite čudesnu atmosferu jugoistočne Azije u najpopularnijoj državi ove egzotične regije svijeta. Velegradska vreva Bangkoka, budistički hramovi Bangkoka i Chiang Mai-ja, tropska džungla, egzotične životinje i plodovi, prelijepe plaže i rajski otoci tajlandskog juga, egzotično, izvanredno i jedinstveno tajlandsko kulinarstvo, te iznad svega topli, uvijek nasmiješeni i nadasve gostoljubivi stanovnici – sve je to Tajland!

Nema pronađenih objekata.
Promijenite neke od parametara ili uklonite sve.

Putovanje u Tajland

Otkrijte čudesni svijet Tajlanda, najpopularnije destinacije Jugoistočne Azije, zemlje smiješka, budizma, jedinstvene kulture, egzotične džungle i rajskih plaža.

Ova gostoljubiva zemlja s veseljem dočekuje turiste već dugi niz desetljeća – Tajland je među ostalim bio prva država jugoistočnoazijske regije koja se orijentirala na turizam. A s obzirom da posjetitelje prijazni tajlandski narod dočekuje sa smiješkom, otud i nadimak “Zemlja smiješka" za Tajland. Povijesno gledano, Tajland se nekad zvao Sijam; za razliku od drugih država regije, nikad nije koloniziran, i stanovnici su razumljivo ponosni na tu činjenicu. Vjerski gledano, Tajland je zemlja budizma, s time da se tu radi o jednoj od najstarijih škola budizma, apstraktnom Theravada budizmu, uvelike različitom od dominantnog lamaističkog Mahayana budizma Tibeta, ili Zen budizma Japana. Buddha tu nije jedan i jedini, nego tek najrecentnija reinkarnacija: Theravada budisti očekuju i buduću reinkarnaciju Buddhe, pod imenom Maitreya. Individualnu egzistenciju se smatra “kapljicama" koje su se privremeno odvojile od “mora" univerzalne svijesti, u koje se kasnije vraćaju.

Vjera je vrlo prisutna u tajlandskom svakodnevnom životu: većina stanovništva tijekom mladosti provode po godinu dana kao budistički redovnici ili redovnice, kao neko služenje “duhovnog roka". Politički, Tajland je ustavna monarhija, iako u pravilu kralj vlada apsolutistički uz pomoć vojske i povremena razdoblja demokracije.

Bangkok

Glavni grad Tajlanda je Bangkok, s mnogim atrakcijama. Za osjetiti tajlandsku povijest, tu je stara prijestolnica Ayutthaya, čije kraljevstvo je bilo jezgra oko koje je nastala država Tajland – ovaj krajevski grad je bio prijestolnica od 1351. do 1767. godine, kad ga u ratu razaraju Burmanci. Glavni grad je stoga premješten, a u moderno doba povijesna jezgra Ayutthaye je obnovljena, i nudi povratak u davna vremena. Za unutrašnjost države značajan je grad Chiang Mai, prijestolnica tajlandskog sjevera, a po nekima i tajlandske kulture uopće.

Nacionalni parkovi Tajlanda

Diljem Tajlanda se može naći i veliki broj morskih i kopnenih nacionalnih parkova; od kopnenih možemo posebno istaknuti nacionalni park Khao Yai, sa slapovima u džungli, azijskim slonovima, te mnogim drugim vrstama egzotične vegetacije i životinjskog svijeta. Na koncu, ono po čemu je Tajland turistički najpoznatiji je obala države s brojnim otocima, rajskim plažama i neobičnim geološkim formacijama  (najčešće zapravo karst sličan našem, ali ga ovdje tropska klima oblikuje u forme kakve se mogu povremeno vidjeti samo tamo gdje jako puno kiši, npr. na Paklenici; vegetacija koja tu prekriva karst je pak naravno potpuno egzotična i drukčija), te brojnim mjestima za noćni život i partijanje do zore. Tajland naime leži na čak dva mora – na krajnjem jugu, dijelu Malajskog poluotoka, zapadna obala gleda na Andamansko more; istočna obala tajlandskog dijela Malaje i preostala većina tajlandske obale gledaju na Južnokinesko more prema istoku i jugu.

Phuket i Krabi

Neka od poznatijih turistička mjesta na obali Andamanskog mora su Phuket i Krabi, s brojnim pripadajućim otocima (vjerojatno najpoznatiji je Koh Phi Phi, gdje je sniman film “Plaža" s Di Capriom); na obali Južnokineskog mora su pak brojni turistički otoci ( npr. Koh Samui, Koh Samet), te brojni turistički gradovi diljem obale.

Kulinarika Tajlanda

Tajland je, osim što nikad nije koloniziran, također poznat i po tome što su stanovnici uvijek bili u stanju prema potrebi prihvaćati strane utjecaje te ih asimilirati i učiniti “svojima". Tako se npr. u Tajlandu kao pribor za jelo ne koriste štapići, nego žlice i vilice, s time da Tajlanđani vilicu koriste za prebacivanje hrane na žlicu, s kojom onda jedu. A što se pak kulinarstva tiče, ova zemlja je ravna dobitku na kulinarskoj lutriji – tajlandska kuhinja je s pravom jedna od najfinijih i najbogatijih u Aziji, te je i na svjetskom glasu. Specifičnost joj je da komponira što različitije okuse u što neobičnije kompozicije, koje pak moraju biti harmonične. Idealno u svakom jelu trebaju biti prisutne barem četiri vrste okusa: slano, slatko, kiselo i pikantno. Slanoća se obično postiže solju i sojinim umakom ili pastom, te “ribljim umakom" (umak od fermentirane ribe je jedna od temeljnih specifičnosti tajlandske kuhinje). Slatkoća dolazi od korištenja palminog šećera ili šećera od trske; kiselo od soka limuna ili limete, te soka ili paste od tamarinda; za gorko se koristi gorkasto voće (npr. pomelo), patlidžani ili gorka tikva.

Četiri su osnovne kategorije jela: “tom" (kuhana jela), “yam" (pikantne salate), “tam" (hrana usitnjavana u avanu) i “kaeng" (curry). Posebno je karakteristično i korištenje svježeg aromatičnog bilja: lišće korijandera, ljubičastog tajlandskog bosiljka, limete, mente, i još mnogih manje poznatih egzotičnih vrsta. Korijen galangala i limunska trava su još dva začina specifična za tajlandsko kulinarstvo. Iako tajlandska kuhinja nudi neka od najpikantnijih jela na svijetu (za sve ljubitelje ekstra ljutog, nezaobilazno je probati salatu od zelene papaje – tajlandsko ime “som tam", danas nacionalno jelo, a originalno iz unutrašnjosti, iz okolice grada Chiang Mai-ja na sjeveroistoku Tajlanda), ni oni koji vole blage okuse neće ostati razočarani: za nježnija nepca ima i pregršt jela s blagim okusima. Izvanredan primjer blagog jela je juha “tom kha gai", s piletinom, gljivama i kokosovim mlijekom – još jedan tajlandski kulinarski klasik kojeg svakako valja probati.

Karakterističnih jela ima na stotine, i svaka pokrajina nudi barem ponešto; najpoznatija su “tom yam kung" (ljuto-kisela juha), pad thai (rezanci s umakom od kikirikija i piletinom ili račićima, blagog okusa), “nam tok mu" (pikantna salata od pečene svinjetine), te crveni i zeleni curry (pikantnost se obično može birati po želji, od blagog pa sve do “požara" u ustima). Također, Tajland je jedan od najvećih proizvođača egzotičnog voća na svijetu, a svježe voće se obilato koristi kao desert ili kao dodatak u pripremi jela. Papaja, mango, ananas, pomelo, plod palme (“jackfruit"), mangostan, longan, rambutan, liči, te naposljetku “kralj voća" – durian. Svježi durian izgleda kao više kilograma težak buzdovan načičkan šiljcima: lagano kremasta unutrašnjost ima fini okus, kao karamel-krema s više osobnosti (osjete se blage note banane i oraha). Međutim, svježi durian je poznat i kao jedna od najsmrdljivijih stvari na svijetu uopće (svježi durian je stoga diljem Tajlanda zabranjeno uopće unositi u javni prijevoz.) Ako ste avanturistički raspoloženi, probajte ga svježeg; ukoliko niste, naručite ga kuhanog u kokosovom mlijeku s rižom – kuhanjem se neugodni vonj potpuno gubi, i ostaje tek okus fine kreme. Sve u svemu, Tajland je kao destinacija jednostavno čudesan.

Zašto putovanje u Tajland s Azur Toursom?

Predstavljamo Vam neka od odredišta koje možete posjetiti tijekom
putovanja u Tajland s Azur Toursom:

Bangkok

S više od 9 milijuna stanovnika u samom gradu te više od 17 milijuna u široj gradskoj zoni, prijestolnica Tajlanda Bangkok (na tajlandskom “Krung Thep") je poznata po vrevi i prometnim gužvama kao u malo kojem svjetskom velegradu, do te mjere da je teško pojmiti da je u 15. stoljeću bio tek omanje seoce – otad je rastao kaotično i praktički bez plana. To naravno ne znači da ovaj grad ne posjeduje poseban šarm: naprotiv, količina atrakcija i lijepih i zanimljivih kutaka je tolika da posjetitelji često praktički i zaborave na to kakva ih vreva ovdje okružuje. Tako se, na primjer, neke od najprometnijih zamislivih tržnica s padom mraka čudesno transformiraju u prelijepe, ugodne restorane. Što se pak najpoznatijih gradskih atrakcija tiče, idemo redom. Najpoznatiji budistički hram u gradu je Wat Pho, s golemim pozlaćenim kipom ležećeg Buddhe dugačkim 46 metara i visokim petnaestak. Obližnji Wat Phra Kaew je pak najsvetiji budistički hram cijele države: tu se čuva omanji kip “smaragdnog Buddhe" (zapravo načinjen od žada i zlata), koji je umjetnički prelijep, a gdje i kad je točno izrađen se gubi u maglama povijesti – prema predaji, izrađen je u Indiji 43. godine prije nove ere, te je bio stoljećima smješten najprije u Indiji (Pataliputra), zatim na Šri Lanki, da bi potom nekako završio u carstvu Kmera (Kambodža); u petnaestom stoljeću ga tajlandska vojska koja je u ratu uništila kambodžansku prijestolnicu Angkor Wat donosi u Tajland, gdje ostaje sve do danas. Stara kraljevska palača, poznata kao “Veličanstvena palača" je mjesto  gdje je kraljevska obitelj boravila od kraja 18. stoljeća pa sve do 1925. godine: palača je danas muzej koji svjedoči o veličajnosti i bogatstvu vladajuće dinastije (u Tajlandu se kralja smatra svetim, tako da su zakoni za bilo kakvo propitkivanje ili “omalovažavanje" kralja i monarhije zaprepašćujuće strogi). Iako se barem jedna vožnja tuk-tukom ili motocikl-taxijem smatra obaveznim iskustvom, za brže i puno ugodnije negdje stići unutar grada su najbolji klimatizirani vlakovi “zračnog"(tj. povišenog) metroa. A kao najugodniji način za razgledavanje brojnih dijelova grada, tu su čamci i brodovi koji prometuju rijekom Chao Praya te brojnim bangkokškim kanalima (ima ih toliko da je Bangkok svojedobno bio nazivan i “Venecijom Istoka."

Naposljetku, grad je raj za sve vrste shoppinga, od uličnih štandova pa sve do najskupljih zamislivih trgovina, hranu od izvrse ulične pa sve do najfinijih restorana, te sve moguće i nemoguće vrste i oblike noćnog života. Ako pak poželite umjetnički show, tipično tajlandska iskustva su demonstracije tajlandskog boksa (“muay thai"), ili tradicionalnog kazališta lutaka (svakom lutkom upravlja po troje ljudi). Naposljetku, tu su naravno svjetski poznate tajlandske masaže za opuštanje.

Ayutthaya

Smještena nekih 75 km sjeverno od Bangkoka, stara prijestolnica Sijama (kako se Tajland ranije nazivao), Ayutthaya je bila glavni grad 417 godina, od sredine trinaestog stoljeća pa sve do 1787. godine, kad ju tijekom jednog od brojnih sijamsko-burmanskih ratova osvaja i razara burmanska vojska. Stara gradska jezgra je obnovljena tijekom 20. stoljeća, i sad je jedno od najzanimljivijih mjesta za upoznati stariju povijest i kulturu Tajlanda. S obzirom da ovdašnje građevine nisu kontinuirano pregrađivane i dograđivane, grad je vremenska kapsula prošlosti. Tu su raznovrsni prelijepi i arhitektonski zanimljivi hramovi u stilovima iz različitih razdoblja povijesti, gdje se autohtona tajlandska arhitektura miješa s utjecajima kao što su Kina dinastije Song ili pak Kambodža iz doba Angkor Wat-a. Uz hramove, tu je i “kamp slonova" gdje su uzgajani slonovi za vjerske ili pak vojne svrhe: i danas se tu uzgaja kraljevske slonove. A kao posebni kuriozitet, tu su “japansko selo" i “nizozemsko selo", gdje su u građevinama tipičnim za ove zemlje nekad živjeli japanski i nizozemski trgovci.

Chiang Mai

Smješten među planinama na sjeveru države, Chiang Mai je drugi najveći grad Tajlanda; od Bangkoka je udaljen sedamstotinjak kilometara. Prevedeno s tajlandskog jezika, ime mu otprilike znači “Novigrad." Poznat je i kao grad s ravno 117 budističkih hramova, a nadimci su mu “Kulturna prijestolnica (Tajlanda)", ili “Ruža sjevera."  Najpoznatija atrakcija grada je Doi Suthep, planinski vrh s hramskim kompleksom s kojega se cijeli velegrad vidi kao na dlanu. Ulica San Khampaeng je poznata po rukotvorinama. Gradske tržnice su poznate diljem Tajlanda – Chiang Mai je i niknuo na raskršću trgovačkih puteva. Najpoznatije su nedjeljna tržnica na cesti Ratchadamnoen, te legendarni “Noćni bazar" – svaku noć od sumraka pa do zore, ulica Chang Klan se pretvara u jednu od najraznolikijih i najživopisnijih tržnica na svijetu (uz obavezno cjenkanje – cijene u pravilu nisu niti istaknute). 

U blizini Chiang Mai-ja je i najviša planina Tajlanda, 2565 metara visoka Doi Inthanon, a brojni nacionalni parkovi i utočište za slonove nude puni doživljaj čarobne prirode sjevera države.

Nacionalni park Khao Yai

Najstariji i najpoznatiji nacionalni od brojnih nacionalnih parkova Tajlanda smješten je nekih 150 kilometara sjeveroistočno od Bangkoka. Površinom je veći od 2000 četvornih kilometara: vegetacija je mješavina tropske šume i savane, a tu su i brojni slapovi. Tu se može naći nekih 3000 vrsta biljaka, više od 300 vrsta ptica (uključujući i divlje pretke svih modernih pripitomljenih kokoši), te 66 vrsta sisavaca – indijski slonovi, azijski crni medvjedi, gauri (indijski bizoni), indijski jeleni, azijski divlji psi i veprovi, kraljevske kobre i mrežasti pitoni, gušteri monitori i vidre, makakiji i giboni. Nekad je bilo i tigrova, iako nije poznato je li do danas još zaostao poneki. Kao dobro očuvani primjer azijske monsunske šume, park je na Unesco listi svjetske prirodne baštine.

Obala i otoci

Iako je Tajland destinacija toliko bogata najraznovrsnijim doživljajima da bi i bez mora putovanje ovamo bilo doista fascinantno iskustvo, Tajland je ipak prvenstveno destinacija za kupališni turizam. Tu su brojni obalni turistički gradovi, otoci i maritimni nacionalni parkovi na obalama dvaju mora; ima ih od najturističkijih pa sve do kutaka u koje zalazi tek pokoji turist – ovisno o tome preferirate li razvijenu turističku infrastrukturu i brojne druge turiste s party-ima i noćnim životom, ili pak poželite otkriti neki mirni skriveni kutak kojeg turisti tek otkrivaju, s malo infrastrukture ali bez gužvi, u Tajlandu i jedno i drugo možete pronaći na desecima mjesta. Najpoznatiji su Phuket i Krabi, na obali Andamanskog mora; obala Južnokineskog mora je pak još puno duža, s desecima destinacija od kojih svaka nudi nešto posebno. A što god odabrali, možete računati na rajske plaže, zanimljivi tropski krajolik, i čudesno podmorje za snorklanje ili ronjenje. Savršenstvo za odmoriti i dušu i tijelo.

Zašto posjetiti Tajland?

1. Zanimljiva kultura i povijesni spomenici: hramovi Theravada budizma u raznim stilovima, luksuzne i krasno izgrađene palače, ruševine i dragocjenosti donesene izdaleka koje svjedoče o porazima i pobjedama tijekom povijesti stalnih ratova među narodima Jugoistočne Azije – kombinacija budizma koji promovira mir i izrazito ratničke prošlosti je tipična za cijelu regiju.

2. Raznolikost ponude: drevni spomenici i dragocjenosti, budistički hramovi, gradska vreva i tržnice, obala mora i planine, tropska džungla i nacionalni parkovi, čudesno podmorje i neke od najljepših plaža na svijetu – Tajland će s veseljem zadovoljiti i najizbirljivije.

3. Shopping: suveniri, odjeća, začini, rukotvorine, dragocjenosti (uz obavezne rituale cjenkanja, a za dragocjenosti dobro provjerite da li su prave).

4. Kuhinja: egzotično začinjena, aromatična, bogata, s razlogom jedna od najpoznatijih “egzotičnih" kuhinja na svijetu – svatko će tu naći barem ponešto što oduševljava.

5. Gostoljubivost: Tajland se s razlogom naziva “zemlja smiješka" – iako brojnost turista znači da se tu nađe i poneki prevarantski kukolj, toplina, velikodušnost i iskrena gostoljubivost većine stanovništva će Vas jednostavno oduševiti.