Sicilija

Putovanje Sicilija – Autobusom iz Zagreba i Rijeke

Datum putovanja: 01.10.-08.10.2022.


1. dan, Zagreb/Rijeka – Ferrara – Rim

Polazak iz Zagreba u 5:00 sati. Ugodna vožnja prema Italiji uz povremene odmore tijekom puta. Dolazak u Ferraru, jedan od najvažnijih gradova pokrajine Emilia Romagne. Stari dio grada opasan s 9 km zidina nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske kulturne baštine. Šetnja gradskim središtem: dvorac Estense, izgrađen u 14. stoljeću koja je pripadala vladajućoj obitelji Este kao sigurnosna utvrda protiv izgladnjelog naroda – katedrala sv. Juraja – židovska četvrt – Dijamantna palača (Palazzo dei Diamanti) koja je ime dobila prema kamenim blokovima fasade u obliku dijamanta. Slobodno vrijeme za kavu i kupovinu suvenira. Nastavak putovanja prema Rimu. Po dolasku smještaj u hotel. Navečer predlažemo fakultativni odlazak na večeru u jednu od brojnih tratorija. Noćenje.

2. dan, Rim

Doručak. Odlazak u razgled grada uz pratnju službenog lokalnog vodiča (gradskim prijevozom i pješice) – vođenje je uz audio slušalice koje će vam omogućiti dpratite vodiča na najbolji način (doplata za slušalice): Bazilika Santa Maria Maggiore, jedna od najljepših i najbogatije ukrašenih crkvi s najvišim zvonikom (75m) koji ima čak pet zvona – Bazilika svetog Petra u okovima, najpoznatija po Michelangelovoj skulpturi Mojsija – Koloseum, najveći rimski amfiteatar na svijetu uvršten na popis sedam novih svjetskih čuda – Konstantinov slavoluk, najveći očuvani slavoluk u Rimu – rimski Forum, trg u samom središtu antičkoga dijela grada oko kojeg se odvijao gradski život, mjesto gdje se nalaze ostaci hramova, trijumfalnih lukova, bazilika i put Svete ceste kojom su prolazile vjerske i vojne procesije na putu za Kapitol – kapitolski brežuljak, nekadašnja rimska akropola – Trg Venecija s spomenikom „Oltar domovine“, posvećen prvom talijanskom kralju Vittoriju Emanueleu II. – Panteon, rimski hram „svih bogova“ – Trg Navona (Piazza Navona) kojim dominiraju tri fontane i veliki obelisk. Kraće vrijeme za odmor i odlazak do Vatikana, najmanje države na svijetu i crkvenog središta Rimokatoličke Crkve koja ima svoju policiju, najstariju vojsku, banku i poglavara. Na prostoru manjem od pola kvadratnog km nalazi se: Trg svetog Petra, jedan od najljepših europskih, pa i svjetskih trgova na kojem se nalazi najveći egipatski obelisk u Rimu i dvije fontane – Bazilika svetog Petra, najsvetije mjesta kršćanskog svijeta sagrađena u 16. stoljeću iznad groba svetog Petra, prvog rimskog biskupa i prvog pape. Preporučamo  posjet kupoli Bazilike do koje se može doći do polovine puta liftom, a onda stepenicama, pogled s vrha je veličanstven – Vatikanski muzeji, kompleks muzejskih prostora koji se ubrajaju među najvrijednije muzeje svijeta – Narodni trg (Piazza Del Popolo), glavni gradski trg u Rimu – Španjolske stepenice na trgu Piazza di Spagna – Fontana di Trevi, najveća barokna fontana u Rimu. Slobodno vrijeme za osobne programe. Navečer predlažemo fakultativni odlazak na večeru u centru Rima. Noćenje.

3. dan, Pompeji – Catania

Doručak. Odjava iz hotela i vožnja prema Pompejima uz povremene odmore tijekom puta. Starorimski grad Pompeji je smješten podno planine Vezuv koji je u ljeto 79. pr. Kr. preko noći nestao u razornoj erupciji vulkana i u tom procesu uništavanja grad je bio zatrpan naslagama pepela 1.600 godina zbog kojeg je velikim dijelom ostao sačuvan, kao u vremenskoj kapsuli i zatvoren do sredine 18. stoljeća, kada je slučajno otkriven. Pompeji su danas jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta svijeta koje pruža neprocjenjiv uvid u svakodnevni život, kulturu i običaje žitelja rimskog carstva. Razgled lokaliteta (ulaznica uz doplatu): Apolonov hram – Jupiterov hram – Forumske terme – Faunovu vilu – pekarnice, javnu kuću, tržnicu i sve ostalo što je imao jedan antički lučki grad. Slobodno vrijeme za kupnju suvenira. Nastavak vožnje do luke i ukrcaj na trajekt. Prelazak na Siciliju preko Messinskog tjesnaca (vožnja 30–tak min). Iskrcaj s trajekta i nastavak putovanja autobusom uz obalu do hotela. Po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

4. dan, Catania – Siracusa – Catania

Doručak. Catania je drugi po veličini grad na Siciliji, a kako se nalazi ispod Etne, više puta je uništena i ponovo obnovljena u baroknom stilu tamnim bojama (kažu da je i lava korištena za izgradnju grada), pa je nazivaju i ‘tamnom kćerkom Etne’. Odlazak u šetnju gradom: avenija Via Etnea, prepuna dućana i kafića – trg Duomo na kojem se nalazi: katedrala sv. Agate (zaštitnice grada), Slonova fontana od crne lave koji podupire mali egipatski obelisk (Fontana dell’Elefante), kao i Palača slonova u kojoj je Gradska vijećnica. Naime dok su Catanijom nekoć vladali Arapi, ovaj grad su nazivali „Gradom slona“, a slon je predstavljao amajliju koji je štitio grad od neprijatelja i bolesti – palača Biscari – antičko kazalište i Odeon iz 2. st.p.n.e. – dvorac Ursino iz 13. st. u kojem je Gradski muzej – benediktinski samostan, jedan od najvećih u Europi – crkve San Nicoló, izgrađena na mjestu grčke akropole  – avenija Via Crociferi – rimsko kazalište – monumentalna vrata Porta Garibaldi …

Kraće slobodno vrijeme i fakultativni odlazak prema Siracusi, nekada najvažnije grčke kolonije. Povijesni centar grada smješten je na otoku Ortigia i mostom je povezan s kopnom te uvršten je na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine. Obilazak arheološkog parka Neapolis iz antičkog doba (uključena ulaznica): grčki amfiteatar – rimski amfiteatar – oltar Hierona II – kamenolom i špilje koje su Grci i Rimljani koristili kao tamnice; najpoznatija je Dionizovo uho. Prije odlaska do otoka, posjet bazilici Gospe od Suza koja je izgrađena u znak sjećanja na čudo iz 1953. god. kada je proplakao gipsani reljef lika djevice Marije i danas je jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u svijetu. Kraća vožnja autobusom do Ortigia i šetnja slikovitim gradom: Apolonov hram – trg Piazza Archimede s fontanom Diane, božice lova – palača Vermexio u kojoj je Gradska vijećnica – trg Duomo s katedralom Santa Maria delle Colonne – crkva Santa Lucia alla Badia, u kojoj se nalazi slika Caravaggia “Pokop svete Lucije” – fontanu Arethusa koja tvori bazen u kojem raste jedini prirodni papirus u Europi i na najjužnijem rubu otoka Ortigia nalazi se utvrda Maniace je kroz povijest imala različite svrhe. Nakon razgleda slobodno vrijeme za uživanje u gradu kojeg je Ciceron opisao kao „najveći i najljepši od svih grčkih gradova na jugoistočnoj obali Sicilije“. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan, Catania – Etna i Taormina – Catania

Nakon doručka predlažemo cjelodnevni fakultativni izlet Etna i Taormina. Etna je najviši aktivni vulkan u Europi (3345 m), danas jedan od najaktivnijih na svijetu, a oblak dima koji obavija njezin vrh je stalni podsjetnik da konstantno tinja. Etna je vječna pozadina bilo koje panorame ovog dijela Sicilije, koju je 2013. g. UNESCO upisao na popis svjetske baštine. Vožnja autobusom kroz crni krajolik kojim je nekada prolazila užarena lava do 1910 m n/m gdje se nalazi turistička atrakcija Silvestarski krateri. Slobodno vrijeme za istraživanje krajolika ili individualno odlazak gondolom do druge razine na 2500 m n/m ili shuttle busovima do treće razine od 2920 m n/m gdje je krajolik više nalik na crni mjesec nego bilo što na zemlji. Napomena: izlet se odvija u skladu s vremenskim uvjetima i vulkanskim aktivnostima, razgled traje oko 2,5-3 sata. Nastavljamo prema slikovitoj Taormini, smještenoj na padinama brda Monte Tauro s pogledom na Jonsko more. Po dolasku šetnja malim centrom grada: pješačka ulica Corso Umberto s gradskim vratima Porta Messina i Porta Catania – trg Vittorio Emanuele s palačom Corvaja iz 14. st. s arapskim utjecajima – antičko kazalište Odeon iz 2. st. p.n.e. – grčki amfiteatar Teatro Greco, glavna je znamenitost Taormine i ujedno i najspektakularnije kazalište na svijetu s pogledom na čitav grad i more (uključena ulaznica). Započeli su ga graditi Grci u 3. st. p.n.e., a kasnije pregradili Rimljani, s promjerom od 120 metara, ovo je kazalište drugo po veličini te vrste na Siciliji (nakon onog u Siracusi); često se koristi za operne i kazališne predstave te za koncerte – rustikalni park Duca di Cesaro – glavni gradski trg  Piazza IX. Aprile s  prekrasnom gotičkom crkvom Sv. Augustina i vidikovcem – gradska vijećnica – Piazza del Duomo s katedralom San Nicola iz 13. st. – palača Duca di Santo Stéfano, remek-djelo gotičkog stila …  Slobodno vrijeme za uživanje u lokalnim specijalitetima, kupovinu suvenira … Taormina je gradić za uživanje, šetnju promenadom iznad mora ili aperitiv na panoramskim terasama … imat ćete dovoljno vremena za doživjeti ovaj prekrasan gradić u kojem ćete poželjeti ostati. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan, Catania – Palermo i Cefalu – Catania

Doručak. Predlažemo cjelodnevni fakultativni izlet Palermo i Cefalu. Palermo je glavni grad Sicilije, smješten na obali Tirenskog mora. Po dolasku u Palermo slijedi panoramsko razgledanje grada: arapsko–normanska katedrala – trg Piazza della Vitoria – trg Piazza del Parlamento i Normanska palača, u kojoj je danas sjedište parlamenta Sicilije – palača Cappella Palatina, bivša arapska tvrđava koja je pretvorena od strane normanskih vladara u jednu od najimpresivnijih vladarskih palača – Corso Vittorio Emanuele prepun je suvenirnica i kafića – raskrižje Quattro Canti (četiri kuta) odnosno trg Piazza Vigliena koja dijeli povijesni centar Palerma u 4 dijela – trg Piazza Pretoria s monumentalnom fontanom koja prikazuje 12 olimpskih bogova, različite mitološke figure i životinje te četiri rijeke, a kako su kipovi na fontani goli, stanovnicima ga zovu „trg srama“ – Gradska vijećnica – crkva Martoran – trg Piazza Marina, trg mračne povijesti na kojem su se nekad davno izvršavala javna mučenja i pogubljenja – tržnica La Vucciria koja doslovno znači ‘kaos’ savršeno opisuje prirodu jedne od glavnih tržnica na otvorenom u Palermu – trg Piazza San Domenico s bazilikom – trg Piazza Giussepe Verdi s zgradom opere Teatro Massimo, treća najveća opera u Europi i najveća u Italiji – Via Maqueda, pješačka i trgovačka ulice… Nakon razgledanja slobodno vrijeme za predah uz Aperol Spritz ili ručak … ne zaboravite da je Sicilija egzotična prijestolnica Europe kada je u pitanju hrana. Nastavljamo do obližnjeg Cefala, jednog od najljepših povijesnih gradića Sicilije smještenog ispod velike stijene formirajući tako jedan od poznatih sicilijanskih fotografskih motiva. Stijena izgleda kao kruna iznad grada i upravo je grčka riječ za krunu korijen njegova imena. Šetnja nekadašnjim tradicionalno ribarskim gradićem čiji je biser romanička katedrala koja je pod zaštitom Unesca i poznata po predivnim mozaicima bizantskih majstora i prikazu Krista i apostola. Na poluotoku su vidljivi ostaci saracenskog dvorca, a gradske znamenitosti uključuju i Osterio Magno, rezidenciju Rogera II, srednjevjekovne palače i stari Lavatoio Medievale, nekadašnju gradsku praonicu rublja. Slobodno vrijeme za uživanje u gradiću koje je uvršten na listu najljepših mjesta Italije. Predlažemo da kušate “arancine” – tradicionalni specijalitet koji je ime dobio prema narančama na koje nalikuje, a zapravo je riječ o kuglicama od riže punjenim raznim dodacima i prženim u ulju… zaštitni su znak Sicilije. Povratak u hotel. Noćenje.

7. dan, Catania – Rimini

Doručak. Odjava iz hotela i vožnja do trajekta. Ukrcavanje na trajekt i prelazak na kopno (vožnja 30–tak min). Iskrcavanje u Villa San Giovanni i nastavak putovanja prema Riminiju. Dolazak u Rimini, jedno od najpoznatijih talijanskih ljetovališta koje se odlikuje ugodnom klimom i 15 km dugačkom pješčanom plažom, s preko 1000 hotela i 250 uređenih plaža. Odlazak do hotela, smještaj i nakon kraćeg odmora odlazak u razgled Riminija, bivšeg Ariminum-a, jednog od najznačajnijih gradova Rimskog carstva: hram Malatesta, poznatiji kao Il Duomo koji je sagrađen u 14. stoljeću i u kojem se nalaze freske slavnog talijanskog gotičkog slikara Giotta – Augustov slavoluk, najstariji preživjeli rimski slavoluk na svijetu iz 27. godine p.n.e. – Tiberijev most preko rijeke Marechije s pet polukružnih lukova, građen od istarskog kamena.. Rimini je rodno mjesto poznatog redatelja Federica Fellinija, mondeni grad pokrajine Emilija-Romagna, na ušću rijeke Marecchije u Jadransko more, koji je sa svojim starim, krivudavim uličicama, mnoštvom restorana i kafića … idealno mjesto za uživanje. Noćenje.

8. dan, Rimini – San Marino – Rijeka/Zagreb

Doručak i odjava iz hotela. Nakon doručka odlazak u San Marino državu brojnih ljepota, ujedno i treću najmanju državu u Europi, nakon Vatikana i Monaka (zauzima oko 62 km2). Prema legendi stoji da ju je osnovao klesar Marin s otoka Raba 301. godine, koji je sa svojim prijateljem Leom krenuo za Rimini. Zbog progona kršćana koji je potom uslijedio, sklonio se na obližnje brdo Monte Titano, gdje je izgradio kapelicu koja danas čini jezgru grada San Marina. Središte grada štite tri tornja na vrhovima Monte Titana: Guaita, Cesta i Montale. Razgled grada: Bazilika Sv. Marina koja, uz Crkvu sv. Petra, predstavlja i najvažniju crkvu u gradu, Gradske vijećnice, zidine grada s tornjevima, Palazzo Publico, trg Garibaldi … Slobodno vrijeme za kavu, ručak i shopping u tax free zoni. Nastavljamo vožnju prema Hrvatskoj. Dolazak u kasnim večernjim satima.

 

Cijena aranžmana po osobi:

CIJENA PUTOVANJA PO OSOBI
Datum putovanja OSNOVNA cijena REDOVNA cijena PLUS

cijena

01.10. – 08.10. 3.078 kn 3.205 kn 3.322 kn

Sami birate cijenu putovanja koja vam najviše odgovara, a cijene se razlikuju u dijelu autobusa gdje želite sjediti.

OSNOVNA cijena – sjedala od 29 pa nadalje

REDOVNA cijena – sjedala od 9 do 28

PLUS cijena – sjedala 3, 4, 5, 6, 7 i 8 (na pojedinim putovanjima moguća su i sjedala 1 i 2)

Sve cijene su raspoložive do trenutka popunjenja broja mjesta za pojedinu cijenu.

 

Putovanje Sicilija

Cijena  aranžmana uključuje:

 • prijevoz turističkim autobusom prema programu putovanja
 • 7 noćenja s buffet doručkom u hotelima 3* u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV: 2 noćenje u okolici Rima, 4 noćenja u Cataniji/okolici, 1 noćenje u Riminiju
 • razglede prema programu
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje

Cijena aranžmana ne uključuje:

 • sve što nije navedeno kao uključeno (ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode kao što su piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i slično)
 • putno osiguranje i osiguranje za slučaj otkaza putovanja (otkaz od strane putnika), preporučamo

Fakultativna ponuda, doplate i popusti:

 • boravišne pristojbe u iznosu: Rim 4-6 eur po osobi po noćenju, Catania 1-2 eur po osobi po noćenju i Rimini 2 eur po osobi po noćenju (obavezna doplata na licu mjesta – u završnom pismu biti će naveden točan iznos boravišne pristojbe)
 • večere u Rimu 22 eur (prvog i drugog dana) – meni u 3 slijeda / piće se plaća dodatno
 • audio slušalice za razgled Rima 4 eur (obavezna doplata na licu mjesta)
 • u Rimu se razgled obavlja pješice i gradskim prijevozom tako da je potrebno kupiti karte za metro – pojedinačna vožnja 1,50 eur, dnevna karta 7 eur
 • ulaznica za individualan obilazak Vatikanskih muzeja i Sikstinske kapele (informativna cijena podložna promjeni): odrasla osoba 17 eur + audioguide 7 eur / djeca (6-18) i studenti do 25 godina (s važećom studentskom iskaznicom) 8 eur / djeca do 6 godina besplatno – ulaznice se kupuju online, ulaz je u točno određeno vrijeme, te ovise o raspoloživim terminima (agencija ne garantira raspoloživost ulaznica). Detaljne informacije možete naći na stranici:museivaticani.va
 • ulaznica i rezervacija termina za razgled Pompeja 25 eur (uključeno: ulaznica, razgled lokaliteta s lokalnim vodičem na engleskom jeziku, kao i sve pristojbe za ulazak u lokalitet)
 • cjelodnevni izlet Etna i Taormina 55 eur (izlet uključuje: prijevoz autobusom, ulaznicu za grčko-rimsko kazalište Taormina, razglede prema programu uz audio slušalice, kao i sve pristojbe za ulaz u gradove)
 • poludnevni izlet Siracusa 20 eur (izlet uključuje: prijevoz autobusom, ulaznicu za arheološki park Neapolis, razgled lokaliteta i Siracuse prema programu uz audio slušalice, kao i sve pristojbe za ulaz u gradove)
 • doplata za jednokrevetnu sobu(obavezna doplata kad putuje samo 1 osoba) 1.123 kn
 • doplata za polazak iz Čakovca i Varaždina 100 kn
 • doplata za dodatno prazno sjedalo u autobusu 1.592 kn (nudimo vam veći komfor ukoliko želite sjediti sami)
 • popust: djeca do 12 godina ostvaruju 50% popusta, a djeca od 12 do 18 godina ostvaruju 20% popusta na fakultativnu ponudu

 

Smještaj naših grupa je u kvalitetnim hotelima 3* (lokalna kategorizacija).

Trokrevetne i jednokrevetne sobe su na upit budući hoteli raspolažu s manjim brojem takvih soba i potvrda ovisi o raspoloživosti. Nema popusta za trokrevetnu sobu.

Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna prethodna pismena najava.

Točno vrijeme i mjesto polaska iz Čakovca, Varaždina, Karlovca i Rijeke bit će definirano 3 dana prije polaska.

 

Putovanje Sicilija – minimalan broj putnika: 40

europska putovanja autobusom 1 1024x149 - Sicilija | 8 dana | autobusom

putovanja autobusom


Šifra aranžmana: 44

Za navedeno putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja koje možete pogledati na sljedećem: linku

Naša preporuka