Putovanje Rim i južna Toskana

Putovanje autobusom iz Zagreba, Karlovca i Rijeke

Datumi putovanja: 19.10.-24.10.2021.


1. dan, Zagreb/Rijeka – Ferrara – Rim

Polazak iz Zagreba u 5:00 sati. Ugodna vožnja prema Italiji uz povremene odmore tijekom puta. Dolazak u Ferraru, jedan od najvažnijih gradova pokrajine Emilia Romagne. Stari dio grada opasan s 9 km zidina nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske kulturne baštine. Šetnja gradskim središtem: dvorac Estense, izgrađen u 14. stoljeću koja je pripadala vladajućoj obitelji Este kao sigurnosna utvrda protiv izgladnjelog naroda – katedrala sv. Juraja – židovska četvrt – Dijamantna palača (Palazzo dei Diamanti) koja je ime dobila prema kamenim blokovima fasade u obliku dijamanta. Slobodno vrijeme za kavu i kupovinu suvenira. Nastavak putovanja prema Rimu. Po dolasku smještaj u hotel. Navečer predlažemo odlazak na večeru u jednu od brojnih tratorija (uz doplatu – plaćanje voditelju na licu mjesta). Noćenje.

2. dan, Rim

Doručak. Odlazak u razgled grada uz pratnju službenog lokalnog vodiča (gradskim prijevozom i pješice) – vođenje je uz audio slušalice koje će vam omogućiti dpratite vodiča na najbolji način (doplata za slušalice): Bazilika Santa Maria Maggiore, jedna od najljepših i najbogatije ukrašenih crkvi s najvišim zvonikom (75 m) koji ima čak pet zvona – Bazilika svetog Petra u okovima, najpoznatija po Michelangelovoj skulpture Mojsija, kao i relikvijama navodnih lanaca kojima je sveti Petar bio okovan u Jeruzalemu – Koloseum, najveći rimski amfiteatar na svijetu uvršten na popis sedam novih svjetskih čuda, najpoznatiji kao poprišta krvavih gladijatorskih borbi i borbi divljih životinja koje je moglo gledati oko 50-tak tisuća gledatelja razmješteni po statusu. Prema nekih zapisima, ovdje su se održavale čak i pomorske bitke s pravim brodovima, a za te je prigode Koloseum je bio potpuno ispunjen vodom – Konstantinov slavoluk, najveći očuvani slavoluk u Rimu – rimski Forum, trg u samom središtu antičkoga dijela grada oko kojeg se odvijao gradski život, mjesto gdje se nalaze ostaci hramova, trijumfalnih lukova, bazilika i Via Sacra (put Svete ceste) kojom su prolazile vjerske i vojne procesije na putu za Kapitol – Kapitolski brežuljak, nekadašnja rimska „akropola“, simbol autoriteta antičkog Rima, za čiji je današnji izgled zaslužan Michelangelo – Trg Venecija s spomenikom „Oltar domovine“, posvećen prvom talijanskom kralju Vittoriju Emanueleu II. – Panteon, rimski hram „svih bogova“, koji je s vremenom postao mauzolej – Trg Navona (Piazza Navona), na mjestu antičkog stadiona koji je s vremenom je postao sajmište, a zatim jedan od najljepših baroknih trgova kojim dominiraju tri fontane i veliki obelisk. Slobodno vrijeme na ovom živahnom trgu, okruženog restoranima i kafićima; u kojima se uživanje u jedinstvenoj atmosferi poprilično naplaćuje, no malo dalje nalazi se rimski Cvjetni trg (Campo de Fiori), jedini trg u Rimu na kojem se ne nalazi nijedna crkva i uvučete li se u ulice koje zrače romantikom, naći ćete ponudu s povoljnim cijenama. Slobodno poslijepodne za vlastite programe. Noćenje.

3. dan, Rim

Doručak. Odlazak gradskim prijevozom i pješice do Vatikana, najmanje države na svijetu i crkvenog središta Rimokatoličke Crkve koja ima svoju policiju, najstariju vojsku, banku i poglavara. Vatikan zauzima područje koje se proteže od desne obale rijeke Tiber i uključuje malu uzvisinu, nekada poznatu kao brežuljak Vatikan, drevni Ager Vaticanus. Okružen je zidinama koje su izgrađene da bi štitile papu i ujedno su granica sa Italijom; jedino na Trgu Svetog Petra nema zidina, već granica slijedi Berninijeve kolonade. Na prostoru manjem od pola kvadratnog kilometra nalazi se: Trg svetog Petra, jedan od najljepših europskih, pa i svjetskih trgova na kojem se nalazi najveći egipatski obelisk u Rimu koji zajedno s križem na vrhu doseže visinu od 40 metara i dvije fontane – Bazilika svetog Petra, najsvetije mjesta kršćanskog svijeta sagrađena u 16. stoljeću na mjestu prijašnje ranokršćanske bazilike, iznad groba svetog Petra, prvog rimskog biskupa i prvog pape. Najveća je bazilika površine 23.000 m2 koja može primiti preko 60.000 ljudi. Svakako predlažemo i posjet kupoli Bazilike do koje se može doći do polovine puta liftom, a onda stepenicama, pogled s Bazilike je veličanstven – Vatikanski muzeji, kompleks muzejskih prostora koji se ubrajaju među najvrijednije muzeje svijeta. Muzeji su osnovani u 16. stoljeću nalogom pape Julija II i sastoje se od šest cjelina: Egipatskog muzeja, Etruščanskog muzeja, Sikstinske kapele, Rafaelovih stanci, Pinakoteke i Etnološkog muzeja – Narodni trg (Piazza Del Popolo), glavni gradski trg u Rimu poznat po velikom egipatskom obelisku koji se nalazi na samoj sredini, s jedne strane trga se nalaze dvije crkve-blizanke, a s druge velika trijumfalna rimska vrata, kao i bazilika Santa Maria del Popolo, najstarija crkva na trgu koja je sagrađena na grobu imperatora Nerona – Španjolske stepenice na trgu Piazza di Spagna, trg je dobio ime po sjedištu španjolskog veleposlanstva pri Svetoj Stolici), UNESCO-vom spomeniku svjetske kulturne baštine. Riječ je o 136 stepenica koje vode prema crkvi Trinità dei Mont na kojima su turisti iz cijeloga svijeta običavali sjesti i odmoriti se, no od 2019. godine u cilju zaštite spomenika vlasti Rima su zabranile sjedenje na poznatoj turističkoj znamenitosti i pazite: uveli su visoke kazne … – Fontana di Trevi, najveća barokna fontana u Rimu koja svojom veličinom i raskošnim kipovima, ostavlja bez daha. Putnici iz cijelog svijeta ovdje bacaju novčiće preko ramena za ispunjenje svojih želja, ali i kao zalog za ponovni dolazak u Vječni grad (dnevno se u fontani nađe oko 3.000 eura u kovanicama, a novac se koristi za održavanje iste). Slobodno vrijeme za osobne programe. Navečer predlažemo odlazak na večeru u centru Rima (uz doplatu – plaćanje voditelju na licu mjesta). Noćenje.

4. dan, Rim – Orvieto – Chianciano Terme

Doručak. Odjava iz hotela. Nastavak putovanja prema Orvietu, pitoresknom gradiću koji se smjestio na vrhu vulkanske stijene i dominira cijelim krajolikom, koji se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine. Do gradića se dolazi uspinjačom. U Orvietu se nalazi jedna od najljepših katedrala u Italiji, katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije. Iako se radi o relativno malom mjestu, Orvieto je dugo bio dio Papinske države, a u 13. stoljeću ondje je vrijeme provodilo više poglavara Katoličke crkve, dok su ga ostali često posjećivali. No osim čuvene katedrale, Orvieto je poznat i po ogromnom podzemnom kompleksu koji se pruža ispod gotovo cijeloga grada (riječ je o o pravom gradiću s više od 1.200 špilja i tunela) – palača Del Capitano del Popolo – ruševine etruščanskog razdoblja – utvrda Albornoz. Slobodno vrijeme za šetnju živopisnim gradićem i uživanje u nevjerojatnom vidiku. Nastavak putovanja prema Chianciano Termama. Dolazak na područje „Terre di Siena“ te smještaj u hotel u poznatom termalnom lječilištu Chianciano Terme. Večera. Noćenje.

5. dan,  Chianciano Terme – Montepulciano – Pienza – Montalcino – Chianciano Terme

Nakon doručka krećemo na cjelodnevni izlet u istraživanje južne Toskane (uz doplatu – plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta). Vožnja prema slikovitom Montepulcianu, pitoresknom gradiću smještenom na vrhu brežuljka i mnogi ga smatraju gastronomskim središtem Toskane. Po dolasku šetnja labirintom uličica do samog središta gdje se nalazi: crkva San Biaggio – glavni trg (Piazza Grande) – gradska vijećnica – Duomo… Slobodno vrijeme za capuccino, čašu vina Nobile (po kojem je poznat) ili kupnju suvenira. Nastavak vožnje do Pienze, renesansnog gradića kojeg je dao izgraditi papa Pio II i koji je od 1996. dospio na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Razgled gradske jezgre: palača Piccolomini – katedrala – palača Borgia. Slobodno vrijeme za ručak i kupovinu suvenira; ne zaboravite degustirati i kupiti ovčji sir Pecorino. Degustacija nekih od poznatih toskanskih vina uz tradicionalne talijanske slatke delikatese (Cantuccini, Panforte, Ricciarelli). Slijedi odlazak prema Montalcinu, još jednom lijepom toskanskom gradiću smještenom usred brežuljaka s vinogradima. Šetnja i razgled glavnih znamenitosti: katedrala – gradska vijećnica – glavni trg s prekrasnim palačama i plemićkim kućama. Ovdje predahnite uz čašu vina Brunella. Nakon uživanja u ljepotama južne Toskane povratak u hotel. Večera. Noćenje.

6. dan, Chianciano Terme – Bologna – Zagreb

Doručak. Odjava iz hotela. Krećemo prema Bologni, prelijepom gradu prepunom znamenitosti i legendi. Slobodno vrijeme za šetnju gradom ili razgled grada uz pratnju službenog lokalnog vodiča (uz doplatu – rezervacija i plaćanje prilikom rezervacije putovanja): središnji trg Piazza Maggiore jedan od najljepših talijanskih trgova na kojem se nalazi Bazilika Sv. Petronia (Basilica di San Petronio) i Gradska vijećnica – Neptunova fontana, smještena na Piazza del Nettuno – Piazza di Porta Ravegnana s „dva tornja“ (Le due Torri – Asinelli s 98 m i Garisenda s 48 m visine, koji su danas podsjetnik na 13. stoljeće kada ih je, prema pretpostavkama, bilo oko 180) – zgrada najstarijeg Sveučilište Europe (s kontinuiranim radom). Bologna je poznata i po brojnim arkadama koje se protežu kroz čitav grad pa postoji uzrečica da ukoliko posjećujete Bolognu ne treba vam kišobran. Svakako odvojite vrijeme za ručak, jer se Bologna smatra gastronomskom prijestolnicom Italije, a špageti bolonjez i bolonjske lazanje su specijaliteti poznati u cijelom svijetu. Nastavljamo vožnju prema Hrvatskoj. Dolazak u kasnim večernjim satima.

 

Cijena aranžmana po osobi: 2.125 kn 1.948 kn first minute*

*First Minute cijena vrijedi do 40 dana prije polaska odnosno do popunjenja kapaciteta po FM cijeni

 

Cijena uključuje:

 • prijevoz turističkim autobusom prema programu putovanja
 • 3 noćenja s uslugom buffet doručka u hotelu 3* u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV u centru Rima (zona stazione Termini)
 • 2 noćenja s uslugom polupansiona (doručak i večera) u hotelu 3* u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV u Chianciano Termama
 • razglede prema programu
 • voditelja putovanja tijekom cijelog puta
 • jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje

 

Cijena ne uključuje:

 • sve što nije navedeno kao uključeno (ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode kao što su piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i slično)
 • putno osiguranje i osiguranje za slučaj otkaza putovanja (otkaz od strane putnika), preporučamo

 

Popusti i doplate:

 • boravišnu pristojbu u iznosu 4 eur po osobi po noćenju u Rimu i iznos od 0,8 eur po osobi po noćenju u Chianciano termama (obavezna doplata na licu mjesta)
 • u Rimu se razgled obavlja pješice i gradskim prijevozom tako da je potrebno kupiti karte za metro – pojedinačna vožnja 1,50 eur, dnevna karta 7 eur
 • ulaznica za individualan obilazak Vatikanskih muzeja i Sikstinske kapele (informativna cijena podložna promjeni): odrasla osoba 17 eur + audioguide 7 eur / djeca (6-18) i studenti do 25 godina (s važećom studentskom iskaznicom) 8 eur / djeca do 6 godina besplatno – ulaznice se kupuju online, ulaz je u točno određeno vrijeme, te ovise o raspoloživim terminima (agencija ne garantira raspoloživost ulaznica). Detaljne informacije možete naći na stranici:museivaticani.va
 • audio slušalice za razgled Rima 4 eur (obavezna doplata na licu mjesta)
 • večera u Rimu 22 eur– meni u 3 slijeda / piće se plaća dodatno
 • uspinjača za Orvieto 2,6 eur (obavezna doplata na licu mjesta)
 • izlet južna Toskana (Montepulciano–Pienza–Montalcino) 26 eur (izlet uključuje: prijevoz autobusom, razglede prema programu, degustaciju vina i tradicionalnih talijanskih delikatesa, kao i sve pristojbe za ulaz u gradove)
 • razgled Bologne uz pratnju službenog lokalnog vodiča 6 eur (minimum 20 putnika)
 • doplata za jednokrevetnu sobu(obavezna doplata kad putuje samo 1 osoba) 836 kn
 • djeca do 12 godina ostvaruju popust 50% na fakultativnu ponudu (večera u Rimu, izlet južna Toskana i razgled Bologne)
 • djeca od 12 do 18 godina ostvaruju popust 20% na fakultativnu ponudu (večera u Rimu, izlet južna Toskana i razgled Bologne)

 

Svi hoteli koje koristimo u Rimu su izvrsno povezani linijama gradskog prijevoza. Kvalitetni hoteli 3* (lokalna kategorizacija).

Nema popusta za trokrevetnu sobu.

Trokrevetne i jednokrevetne sobe su na upit budući hoteli raspolažu s manjim brojem takvih soba i potvrda ovisi o raspoloživosti.

Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna prethodna pismena najava.

Točno vrijeme i mjesto polaska iz Karlovca i Rijeke, bit će definirano 3 dana prije polaska.

 

Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):

 • za posebno sjedalo u autobusu:
 • 1 red – sj. 3,4 125 kn
 • 2 red – sj. 5,6,7,8 125 kn
 • za dodatno prazno sjedalo u autobusu 960 kn (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)

 

Minimalan broj putnika: 40


Šifra aranžmana: 44

Za navedeno putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja koje možete pogledati na sljedećem: linku

Naša preporuka