Putovanje u Sofiju i Plovdiv

Putovanje autobusom iz Zagreba

Datum putovanja: 13.10.-17.10.2021.


1. dan, Zagreb – Sofija

Polazak iz Zagreba u 5:00 sati. Ugodna vožnja preko Srbije do Bugarske uz povremene odmore tijekom puta. Dolazak u Sofiju, glavni grad Bugarske i drugi najstariji glavni grad u Europi s obzirom da je osnovana prije 7.000 tisuća godina. Sofija je izgrađena na ruševinama rimskog grada Serdica i još iz tog doba svoj razvoj duguje povoljnom položaju u središtu Balkana. Tijekom povijesti imala je više imena, a ostaci starog grada su i danas vidljivi te predstavljaju omiljenu turističku povijesnu atrakciju. Smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora odlazak u grad s voditeljem putovanja (gradskim prijevozom), te prvo upoznavanje središta bugarske prijestolnice. Navečer predlažemo odlazak na večeru u tipični bugarski restoran u kojima ćete moći uživati u specijalitetima ovog dijela istočne Europe (uz doplatu – plaćanje voditelju na licu mjesta). Noćenje.

2. dan, Sofija

Doručak. Sofija je smještena podno planina Vitoša čiji vrhovi idu i do 3.000 metara i spada među najviše europske gradove. Riječ je o jako energičnoj istočnoeuropskoj prijestolnici, koja se po svojoj jedinstvenoj kombinaciji europske i arhitekture komunizma razlikuje od ostalih gradova. Odlazak u razgled znamenitosti grada (autobusom i pješice): Spomenik neznanom junaku – hram Sv. Aleksandra Nevskog, jedan od glavnih simbola Sofije, ujedno i crkva Bugarskog patrijarha – hram Svete Sofije iz 6 st., koja je pod turskim ropstvom bila ograđena minaretima i proglašena džamijom, no njena posebna zanimljivost je u činjenici da ispod crkve postoji preko 400 grobnica u nekoliko nivoa – zgrada Parlamenta – trg Alexandra Batenberga, glavni gradski trg  – Konstantinova četvrt koja će nam dočarati šarolikost društva ovog podnebljaPredsjednička palača s počasnom stražom – bulevar Cara Osloboditelja – Crkva Sv. Nedelje s 11 zvona u kojoj se nalaze mošti srpskog Kralja Milutina – Rotonda Sv. Georgija najdrevnija je očuvana rimska građevina u Sofiji – Bulevar Vitoša – gradske zidine koje datiraju iz 12. stoljeća – ruska crkva Sv. Nikolaja Čudotvorca, izgrađena na mjestu bivše džamije – Narodno kazalište – sinagoga, treća po veličini sinagoga u Europi – crkva Svete Petke, ispod koje je pronađena rimska grobnica iz 4. st. – Banya-Bashi džamija, jedina preostala aktivna džamija u Sofiji poznata po velikoj kupoli, a ime se doslovno prevodi kao “mnoštvo kupki” što leži u činjenici da je džamija izgrađena na prirodnim termalnim vrućim izvorima. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. dan, Sofija – izlet u Plovdiv

Doručak. Predlažemo cjelodnevni izlet u Plovdiv, najljepši grad u Bugarskoj, drugi po veličini bugarski grad, koji je 2019. ponio i titulu Europske prijestolnice kulture (uz doplatu – plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta). Smjestio u podnožju šest brežuljaka (nekad ih je bilo sedam) uz rijeku Maricu. Stariji od Rima, Atene i Carigrada, i iste je dobi kao i Troja, smatra se za drugi najstariji europski grad (nakon Mikene) i najstariji stalno naseljeni grad u Europi. Kroz bogatu povijest napadali su ga i osvajali brojni narodi poput Perzijanaca, Grka, Kelta, Rimljana, Gota, Huna, Bugara, Slavena, Rusa i Turaka; svi koji su vladali gradom imenovali su ga drugačije i ostavili svoj trag u njegovoj povijesti. Odlazak u šetnju kroz višestoljetnu povijest Plovdiva: Stari grad je “muzej na otvorenom” koji se nalazi na tri brda upoznat ćemo šetnjom kroz splet zavojitih kaldrmom popločanih ulica duž kojih su nanizane crkve i tradicionalne kuće bogatih trgovaca iz prošlosti, vrlo asimetričnog izgleda i oslikanih fasada – crkva cara Konstantina i carice Jelene – Rimski amfiteatar iz 1. stoljeća koji je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Bugarskoj, čiji su ostaci otkriveni ’60-ih godina prošlog stoljeća – šetnja glavnom gradskom ulicom Rayko Daskalov, koja je ujedno i najdulja pješačka zona u Europi (1.750 m) – šećući glavnom ulicom dolazimo do dobro očuvanih ostataka rimskog stadiona, sagrađenog u kotlini između dva brežuljka, čiji je veći dio i dalje skriven ispod glavne pješačke ulice – u neposrednoj blizini stadiona nalazi se Džumaja džamija, koja je jedna od dvije preostale džamije u gradu, iz 15-tog stoljeća i potpuno je obnovljena. Slobodno vrijeme. Povratak u Sofiju. Noćenje.

4. dan, Sofija – izlet u samostan Rila

Doručak. Predlažemo izlet do dvije najznačajnije UNESCO zaštićene znamenitosti izvan Sofije, manastira Rila i crkve Bojana (uz doplatu – plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta). Prvo odlazimo do manastira Rila, najznačajnijeg kulturnog, povijesnog i arhitektonskog spomenika, ne samo Bugarske, već i cijele jugoistočne Europe. Manastir je izgrađen u čast sv. Ivana Rilskog, prvog bugarskog pustinjaka, koji je svoj život posvetio postu i molitvama, a živio je u pećini nadaleko manastira. Vrijeme izgradnje je prva polovica 10. stoljeća, 1961. godine manastir Rila postaje Nacionalni muzej, a 1983. godine ga UNESCO uvrštava na popis svjetske kulturne baštine. Obilazak manastirskog kompleksa s brojnim crkvama, freskama, ikonama i ćelijama monaha koji se nalazi u predivnom prirodnom okruženju nacionalnog parka Rila, a u njemu i dan danas živi oko 60-ak monaha. Na povratku u Sofiju posjetit ćemo čuvenu srednjovjekovnu crkvu Sv. Bojane (Crkva Sv. Nikole i Sv. Pantelejmona), koja se sastoji od tri zgrade i potiče iz 10 st., a puni sjaj dobiva u 13 st. za vrijeme drugog Bugarskog Carstva. UNESCO je crkvu 1979. uvrstio na svoj popis Svjetske kulturne baštine kao jedan od najbolje očuvanih spomenika srednjovjekovne umjetnosti sa savršeno očuvanim freskama starim preko 760 godina, na kojima je prikazano  89 prizora s 240 ljudskih figura. Povratak u Sofiju u poslijepodnevnim satima. S obzirom da je Sofija poznata kao shopping destinacija istočne Europe autobus će putnike koji tako žele, po povratku s izleta ostaviti ispred Bulgaria Mall-a, najvećeg shopping centra u Bugarskoj gdje se na nekoliko desetaka tisuća m2 nalaze stotine dućana (povratak u hotel u vlastitoj organizaciji). Slobodno vrijeme. Noćenje.

5. dan, Sofija – Beograd – Zagreb

Doručak i odjava iz hotela. Nastavak vožnje prema Beogradu. Po dolasku u Beograd panoramski razgled grada: Trg Revolucije – skupština – Terazije – Trg Republike – Knez Mihajlova – Kalemegdan s kojeg se pruža predivan pogled na ušće Save u Dunav. Krećemo prema Hrvatskoj. Dolazak u kasnim večernjim satima.

Cijena aranžmana u dvokrevetnoj sobi po osobi: 1.638 kn 1.463 kn first minute*

*First minute cijena važeća je do popunjenja određenog broja kapaciteta.

 

Cijena aranžmana uključuje:

 • prijevoz turističkim autobusom prema programu putovanja
 • 4 noćenja s uslugom buffet doručka u hotelima 3*/4* u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV u Sofiji
 • razglede prema programu
 • voditelja putovanja tijekom cijelog puta
 • jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje

Cijena ne uključuje:

 • sve što nije navedeno kao uključeno (ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode kao što su piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i slično)
 • putno osiguranje i osiguranje za slučaj otkaza putovanja (otkaz od strane putnika), preporučamo,

Doplate, popusti, fakultativne ponude:

 • boravišnu pristojbu u iznosu 1,5 eur – 3 eur po osobi po noćenju u hotelima (obavezna doplata na licu mjesta, točan iznos u završnoj obavijesti)
 • tradicionalna bugarska večera s folklornim programom 30 eur – 3 slijeda / piće se plaća dodatno
 • izlet “UNESCO biseri Bugarske” 25 eur (minimum 30 putnika / izlet uključuje: prijevoz autobusom, razglede prema programu, ulaznicu u samostanski kompleks Rila, ulaznica za crkvu Bojana)
 • ulaznica za Povijesni muzej u manastiru Rila odrasla osoba 8 lev = cca. 4 eur / studenti do 25 godina (s važećom studentskom iskaznicom), mlađi od 18 godina i stariji od 65 godina 1 lev = 0,5 eur
 • izlet u Plovdiv 25 eur (minimum 30 putnika / izlet uključuje: prijevoz autobusom, razglede prema programu)
 • doplata za jednokrevetnu sobu(obavezna doplata kad putuje samo 1 osoba) 473 kn
 • djeca do 12 godina ostvaruju popust 50% na fakultativnu ponudu (večeru i izlete)
 • djeca od 12 do 18 godina ostvaruju popust 20% na fakultativnu ponudu (večeru i izlete)

Smještaj naših grupa u kvalitetnim hotelima 3*/4* (lokalna kategorizacija).

Nema popusta za trokrevetnu sobu.

Trokrevetne i jednokrevetne sobe su na upit budući hoteli raspolažu s manjim brojem takvih soba i potvrda ovisi o raspoloživosti.

Mogućnost doplate za odabrana sjedala u autobusu:

Na ovom putovanju nudimo mogućnost odabira određenih sjedala u autobusu uz nadoplatu prilikom rezervacije. Doplata nije obavezna. Raspoloživost odabranih sjedala je na upit i podložna provjeri prilikom rezervacije.
– sjedala 3 i 4 u prvom redu doplata po osobi 125 kn
– sjedala 5,6,7,8 u drugom redu doplata po osobi 125 kn
Minimalan broj putnika: 40

Šifra aranžmana: 44

putovanja u portugal 1024x149 - Sofija i Plovdiv | 5 dana autobusom

Za navedeno putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja koje možete pogledati na sljedećem: linku

Naša preporuka