Putovanje Makedonija

Putovanje autobusom iz Zagreba

Datum putovanja: 06.10.-10.10.*, 17.11.-21.11.2021.* (*garantirani polasci)


1. dan, Zagreb – Skopje

Polazak iz Zagreba u 5:00 sata. Ugodna vožnja preko Srbije do Makedonije uz povremene odmore tijekom puta. Dolazak u Skopje, glavni grad Makedonije smješten u dolini između sedam brda koja prema legendi predstavljaju začaranog zmaja koji je postao zaštitnikom grada. Skopje je dugo vremena bilo u sjeni Ohrida, no projekt „Skopje 2014“ je makedonskoj metropoli donio velike promjene i prilično promijenio gradske vizure. U sklopu projekta izgradili su se brojni spomenici, fontane, novi mostovi, zgrade – Skopje je danas znatno drukčiji i turistima zanimljiviji grad. Smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora odlazak u grad s voditeljem putovanja (gradskim prijevozom), te prvo upoznavanje središta makedonske prijestolnice. Navečer predlažemo večeru u restoranu na skopskoj čaršiji (uz doplatu – plaćanje voditelju na licu mjesta). Noćenje.

2. dan, Skopje

Doručak. Skoplje je nakon potresa 1963. godine obnovljeno, pa je dosta spomenika i arhitekture zapravo nedavno izgrađeno. Odlazak u razgled znamenitosti grada na obalama rijeke Vardar (autobusom i pješice): gradska utvrda Kale u blizini samoga središta grada, s koje se pruža prekrasan pogled na Skopje, s jedne strane na novi stadion “Filip II Arena”, a s druge strane na na centar grada – stara željeznička stanica koja je danas Gradski muzej – središnji gradski bulevar – Feudalna kula, kompleks muzeja – spomen kuća i spomenik Majke Tereze, najpoznatije i jedine dobitnice Nobelove nagrade za mir iz Makedonije – trijumfalna kapija Makedonija – Trg Makedonija, glavni trg na kojem je impozantan spomenik „Ratniku na konju“, spomenik Aleksandru Velikom – simbol grada Kameni most iz 6. stoljeća koji zapravo spaja stari i novi dio grada – spomenik Filipu Makedonskom – Mustafa pašina džamija, jedna je od najveličanstvenijih građevina osmanskog razdoblja – Stara Čaršija (najveći otvoreni bazar na Balkanu), zanatski, kulturni i povijesni dio Skopja koji svjedoči o osmanskom utjecaju – Daut Pašin Hamam iz 15. stoljeća, danas umjetnička galerija – Sat toranj – spomenik Skender bega – crkva sv. Spasa djelomično građena pod zemljom zbog starog turskog zakona po kojem su crkve morale biti niže od džamija kako ih ne bi nadvisivale – stara gradska tržnica… Nakon razgleda slobodno vrijeme za vlastito istraživanje grada. Noćenje.

3. dan, Skopje – Tikveš – Bitola – Ohrid

Doručak. Odjava iz hotela i vožnja prema Kavadarcima i vinskom podrumu Tikveš smještenom je u srcu Tikveškog vinogorja, najveće i najznačajnije vinske regije u Makedoniji s tradicijom proizvodnje vina od 1885. godine. Posjeta i degustacija vina u najstarijoj i najvećoj vinariji Tikveš. Nastavljamo prema Bitoli, drugom najvećem makedonskom gradu (poznatom kao gradu konzulata). Po dolasku obilazak antičkog arheološkog lokaliteta antičkog grada Heraclea s amfiteatrom, nazvanog po grčkom mitskom junaku Herkulu, a osnovanom za Filipa II. Makedonskog (ulaznica uz doplatu – plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta). Razgled/šetnja centrom grada: katolička crkva Srca Isusovog – pravoslavna crkva Sv. Dimitrija – Yeni džamija u kojoj su pronađeni ostaci starije kršćanske crkve – Muzej posvećen Kemalu Ataturku, osnivaču suvremene Turske države koji je završio srednju vojnu školu u Bitoli – šetnja poznatom pješačkom ulicom Širok Sokak – Bezistan (natkriveni bazaar) – toranj sa satom, jedan od simbola grada… Slobodno vrijeme. Nastavak vožnje do Ohrida, stari su Grci grad zvali Lihindos – Božanska svjetlost, a Slaveni su mu dali ime Ohrid. Ohridsko jezero je najdublje balkansko i jedno od najdubljih i po nastanku, najstarijih jezera Europe, procjenjuje se da je nastalo prije četiri milijuna godina u tektonskim kretanjima zemljine kore. Smještaj u hotel. Noćenje.

4. dan, Ohrid – sv. Naum – Ohrid

Doručak. Danas ćemo upoznati Ohridsko jezero i Ohrid koji se nalaze na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. Povijesna jezgra Ohrida nalazi na osamljenoj vapnenačkoj hridi, visokoj 792 metra koja poput rta ulazi u Ohridsko jezero. Razgled grada (autobusom i pješice): Donja porta – crkva Sv. Sofije iz 9. stoljeća – antički amfiteatar – crkva sv. Bogorodice Perivlepta (sv. Klement) najljepša je ohridska crkva, s unutrašnjosti bogato oslikane freskama – Gornja porta – tvrđava cara Samuila s koje se pruža prekrasan panoramski pogled na grad i jezero – Plaošnik s crkvom Sv. Klimenta i Pantelejmona (mjesto prvog Univerziteta na Balkanu,cijeli lokalitet okružen mozaicima iz 4. stoljeća) – crkva sv. Ivana Kanea, jedna od najstarijih crkava u Ohridu – čaršija, glavna ulica u starom dijelu grada – bazilika Sv. Sofije – gradska tržnica – spomenik Ćirilu i Metodu – Ali Pašina džamija… Slobodno vrijeme za ručak ili kupovinu suvenira u autentičnim ohridskim dućanima poznatim po izuzetnim rukotvorinama i nadaleko čuvenim ohridskim biserima – preko 100 godina postoje samo dvije obitelji koje znaju kako proizvesti ohridske bisere: obitelji Talevi i Filev. U poslijepodnevnim satima predlažemo fakultativni izlet do manastira Sv. Naum koji se nalazi na stijeni na najjužnijem dijelu jezera (uz doplatu – plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta). Tijekom vožnje uz obalu Ohridskog jezera zaustavljamo se kod Muzeja na vodi u Uvali kostiju – gdje ćete vidjeti autentičnu rekonstrukciju prapovijesnog naselja iz 12. stoljeća p.n.e.; danas se ovdje nalazi muzej koji prikazuje način života ljudi. Dalje nastavljamo do Sv. Nauma, koji okružen bogatim zelenilom stoji kao svjedok srednjeg vijeka i zrači ljepotom, kulturom, poviješću i tradicijom. Najljepši dio kompleksa je predivna crkva od kamena i cigle u obliku križa. Sv. Naum bio je učenika Ćirila i Metoda, te je bio poznat po svojoj čudotvornoj iscijeljiteljskoj moći. U 9. stoljeću izgradio je crkvu posvećenu Svetim arkanđelima Mihaelu i Gabrijelu. Grobnica Sv. Nauma je u kapelici u crkvi koja je ukrašena impresivnim freskama koje prikazuju njegov život i čuda. Slijedi vožnje brodićem po rijeci Crni Drim. Povratak u Ohrid. Navečer predlažemo večeru u jednom od makedonskih nacionalnih restorana s folklornim programom. Noćenje.

5. dan, Ohrid – Zagreb

Doručak i odjava iz hotela. Nastavljamo vožnju prema Hrvatskoj. Dolazak u kasnim večernjim satima.

 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 1.657 kn 1.432 kn first minute*

*First minute cijena važeća je do popunjenja određenog broja kapaciteta.

 

Cijena uključuje:

 • prijevoz turističkim autobusom prema programu putovanja
 • 4 noćenja s uslugom buffet doručka u hotelima 3*/4* u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV (2 noćenja u Skopju, 2 noćenja u Ohridu)
 • razglede prema programu
 • voditelja putovanja tijekom cijelog puta
 • jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje

Cijena ne uključuje:

 • sve što nije navedeno kao uključeno (ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode kao što su piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i slično)
 • putno osiguranje i osiguranje za slučaj otkaza putovanja (otkaz od strane putnika), preporučamo

Doplate, popusti, fakultativne ponude:

 • boravišnu pristojbu u iznosu 1,5 eur – 3 eur po osobi po noćenju u hotelima (obavezna doplata na licu mjesta, točan iznos u završnoj obavijesti)
 • večera u u restoranu na skopskoj čaršiji 15 eur – 3 slijeda / piće se plaća dodatno
 • obilazak vinarije Tikveš i degustacija 6 eur
 • ulaznicu za arheološki lokalitet Heraclea 3 eur
 • izlet Sv. Naum i izvor rijeke Drim 20 eur (minimum 30 putnika / izlet uključuje: prijevoz autobusom, razglede prema programu, ulaznicu za Muzej na vodi u Uvali kostiju, ulaznica za samostan i vožnje brodićem po rijeci Crni Drim)
 • večera na Ohridu u tradicionalnom makedonskom restoranu s folklornim programom 35 eur – 3 slijeda / piće se plaća dodatno
 • doplata za jednokrevetnu sobu(obavezna doplata kad putuje samo 1 osoba) 572 kn
 • djeca do 12 godina ostvaruju popust 50% na fakultativnu ponudu (večeru i izlet)
 • djeca od 12 do 18 godina ostvaruju popust 20% na fakultativnu ponudu (večeru i izlet)

 

Smještaj naših grupa je u kvalitetnim hotelima 3*/4* (lokalna kategorizacija).

Nema popusta za trokrevetnu sobu.

Trokrevetne i jednokrevetne sobe su na upit budući hoteli raspolažu s manjim brojem takvih soba i potvrda ovisi o raspoloživosti.

 

Mogućnost doplate za odabir sjedala u autobusu (doplata nije obavezna):

Na našim putovanjima nudimo mogućnost odabira određenih sjedala u autobusu uz doplatu prilikom rezervacije. Raspoloživost odabranih sjedala je na upit i podložna provjeri prilikom rezervacije.

 • za posebno sjedalo u autobusu:
 • 1 red – sj 3,4 125 kn
 • 2 red – sj 5,6,7,8 125 kn
 • za dodatno prazno sjedalo u autobusu 845 kn (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Za  državljane RH viza za Makedoniju nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 90 dana od datuma ulaska u Makedoniju. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

Minimalan broj putnika: 40


Šifra aranžmana: 44

Za navedeno putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja koje možete pogledati na sljedećem: linku

Naša preporuka