blank
blank
blank
blank
blank
blank

Armenija i Gruzija

Armenija i Gruzija putovanje – zrakoplovom iz Zagreba

Datum putovanja: 28.05.-05.06.2022.


1. dan, Zagreb – Varšava – Erevan

Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije leta kod šaltera informacija. Podjela putne dokumentacije te prijava na let za Varšavu s polaskom u 18.00h. Dolazak u Varšavu u 19.35h. Slijedi nastavak leta za Erevan u 22.15h.

2. dan, Erevan – Ejmiatsin – Zvartnots – Erevan

Dolazak u Erevan je u 03.50h po lokalnom vremenu. Nakon obavljanja graničnih formalnosti, slijedi transfer do hotela u Erevanu. Smještaj u sobe. Odmor. Nakon kasnijeg doručka odlazak u razgled glavnog grada Armenije, Erevana. Ereven je jedan od najstarijih glavnih gradova na svijetu, osnovan 782. godine prije Krista. Razgled Trga Republike sa prekrasnom fontanom, zgrada vlade, Muzej armenske povijesti, Nacionalna galerija, ostaci stečaka, glavna metro stanica s fontanom, Trg Charlesa Azanvoura, Trg slobode i zgrada Opere, kompleks Kaskada, posjet Memorijalnom parku i Muzeju armenskog genocida koji je posvećen progonu Armenaca od strane Turaka. Slijedi vožnja do obližnjeg Ejmiatsina te posjet tom religijskom kompleksu kojim dominira katedrala koju je dao izgraditi Grgur Prosvjetitelj. Kraća šetnja kompleksom. Nastavak prema srednjovjekovnim ruševinama iz 7.st. u Zvartnotsu. I Ejmiatsin i Zvartnots su uvršteni na UNESCO-v popis svjetske baštine. Povratak u Erevan. Večera i noćenje u hotelu.

3. dan, Erevan – Areni – Noravank – Khor Virap – Erevan

Doručak. Odlazak na izlet do Arenija, mjesta  gdje je u špilji pronađena vinarija stara 6.000 godina. U istoj toj spilji pronađena je i savršeno očuvana kožna cipela stara 5.500 godina. Zatim vožnja do jednog od najpoznatijih armenskih samostana, samostana Noravank koji je izgrađen u 13. st. među strmim stijenama. Slijedi posjet Khor Virapu, armenskoj apostolskoj samostanskoj crkvi koja se nalazi na araratskoj visoravni pa se odatle širi čudesan pogled na svetu planinu Ararat. Ararat je simbol besmrtnosti Armenije, a geografski danas pripada Turskoj.. Važnost ovog hodočasničkog mjesta povezana je s Grgurom Prosvjetiteljem, koji je uveo kršćanstvo u Armeniju i ona je postala prva zemlja na svijetu koja je kršćanstvo prihvatila kao službenu religiju. U povratku, posjet tvornici konjaka Ararat koja je stara preko 100 godina. Kraće upoznavanje s procesom proizvodnje konjaka, degustacija, te mogućnost kupnje. Povratak u Erevan. Večera i noćenje.

4. dan, Erevan – Garni – Geghard – Sevanavank – Goshavank – Dilijan

Doručak. Slijedi vožnja do mjesta Garni, udaljenog 30-ak kilometara od Erevana. Posjet hramu iz 1. stoljeća koji sliči na Partenon, a posvećen je Bogu Sunca. Šetnja do vidikovca odakle puca pogled na kanjon rijeke Azat s mnoštvom bazaltnih stupova koji nalikuju na “kamenu simfoniju”. Potom nastavljamo put prema samostanu Geghard, jedinstvenom samostanskom kompleksu armenske apostolske crkve, pod zaštitom UNESCO-a i dijelom je isklesan iz stijena planine koja ga okružuje. Njegovo prvo ime je bilo Ayrivank (špiljski samostan), a danas je poznat pod imenom Geghard (samostan koplje). Zatim vožnja do jezera Sevan koje je najveće slatkovodno jezero u Armeniji i najveće jezero u Kavkaskoj regiji, te s nadmorskom visinom od 1900 metara jedno od najviših jezera na svijetu. Za vrijeme sovjetskog saveza bilo popularno ljetovalište. Kraći razgled samostana Sevanavank iz 8. st., smještenog na poluotoku. Nakon razgleda samostana Sevanavank vozimo se do samostana Goshavank gdje se nalaze neki od najboljih hačkara (nadgrobni spomenici s uklesanim križevima u plitkom reljefu) u Armeniji. Nastavak prema gradiću Dilijanu,  smještaj u hotel. Slobodno za šetnju ulicama starog Dilijana s tradicionalnim trgovinama rukotvorina i tipičnih armenskih proizvoda. Dilijan je najomiljenija destinacija turistima koji posjete ovu zemlju. Večera i noćenje.

5. dan, Dilijan – Sanahin – Haghpat – Akthala – Tbilisi

Doručak. Nastavak puta prema samostanskom kompleksu Sanahin iz 966. godine koji je na popisu UNESCO-ve zaštićene baštine, a čije ime u doslovnom prijevodu znači „onaj koji je stariji od drugog“ što se pretpostavlja da je usporedba sa samostanom Haghpatom koji se nalazi u blizini.. Nastavak planinskim cestama do samostana Haghpat koji je također dio UNESCO-ve liste svjetske baštine i jedna je od najljepših kreacija srednjovjekovne armenske arhitekture. Slijedi vožnja do utvrde i samostana Akhtala koji se smatraju jednim od najznačajnijih arhitektonskih spomenika u Armeniji. Sagrađeni su od plavog bazalta i neprijatelji su ga smatrali neosvojivim. Duboki kanjoni i stjenovite planine koje okružuju utvrdu odigrale su ulogu prirodne barijere. Nastavljamo prema granici s Gruzijom. Obavljanje carinskih i pograničnih formalnosti te vožnja do glavnog grada Tbilisija. Prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

6. dan, Tbilisi – Signagi

Nakon doručka odlazak u razgled Tbilisija, glavnog grada Gruzije. U arhitekturi Tbilisija se miješaju bizantski, ruski, europski i bliskoistočni utjecaji. Razgled starog dijela grada koji obiluje građevinama u tradicionalnom gruzijskom stilu: hram Metekhi, povijesno značajna tvrđava Narikala s koje se pruža prekrasan pogled, katedrala Sioni, crkva Anchiskhati, državni muzej, Rustaveli avenija, Opera, Nacionalna galerija, Parlament, vijećnica, Plava kuća i ostale gradske znamenitosti,… Kraće slobodno vrijeme. U popodnevnim satima slijedi vožnja prema obližnjem utvrđenom gradu Signagi iz 18. stoljeća kojeg nazivaju i gradom ljubavi. Grad je očuvao svoj izvorni izgled, a danas nudi posjetiteljima zadivljujući pogled na okolne kavkaske planine. Slijedi kraća šetnja gradom, gradske zidine, Bazilika Svetog Grgura, murali,… Povratak u Tbilisi. Večera i noćenje.

7. dan, Tbilisi – Kavkaz – Ananuri – Gergeti – Gudauri – Kazbegi – Tbilisi

Doručak. Izlet prema moćnom Kavkazu, planini koja tvori prirodnu granicu između Gruzije i Rusije. Vrhovi ove gigantske planine dosežu više od 5.000 mnm. Krajolik je planinski, zelen i predivan; šume, pašnjaci, jezera, goleti, klanci i očaravajući vrhovi planine. Prvo slijedi obilazak utvrde Ananuri, sjedište nekadašnjih vojvoda Aragvi iz 13. stoljeća. Srednjovjekovlje ovdje snažno progovara: bitke, obrane, masakri, romantične legende i fascinantna arhitektura. Pogled na jezero Jinvali i istoimeni planinski prijevoj. Posjet vidikovcu u skijalištu Guaduri. Slijedi razgled crkve svetog Trojsva u Gergetiju smještene na 2.170 mnm. Za lijepog vremena odavde se vidi najviši glečer Kavkaza, smješten na Mt Kazbegi (5.047 m). Uživanje na livadama planine i fotografiranje pejzaža koji su ljepši uživo nego što ih objektiv kamere može uloviti. U drugom dijelu dana povratak u Tbilisi. Večera i noćenje u Tibilisiju.

8. dan, Tbilisi – Mtskheta – Gori – Uplistsikhe – Tbilisi

Doručak. Nastavljamo prema nekadašnjoj gruzijskoj prijestolnici i sjedištu gruzijske pravoslavne crkve – gradu Mtskheta u kojemu su Gruzijci prihvatili kršćanstvo već početkom 4.st. Grad i njegovi spomenici su uvršteni na UNESCO-v popis. Razgled samostana Jvari (“Crkva sv. Raspeća”) koje je najvažnije svetište u Gruziji, izgrađeno na mjestu gdje je Sveta Nina podigla križ koji je zamijenio poganske skulpture; zatim razgled katedrale Svetitskhoveli (“katedrala živih stupova”), druge najveće crkve u Gruziji. Najstariji ostaci su iz 4. st., ali je većina današnjeg zdanja sagrađena u 9. st. prilikom velike obnove. Mjesto za molitvu i hodočašća, katedrala predstavlja vjerojatno i najvažniju crkvu u cijeloj Gruziji. Ono po čemu je još zanimljiva je jedan širi stup u njenom središtu, za kojeg kažu da sadrži Kristovu halju. Po legendi, jedan Židov iz Mtskhete je bio prisutan na Raspeću, pa se nekako domogao te halje i donio ju natrag u svoj rodni grad. Polazak prema Goriju. Gori je u povijest ušao kao rodno mjesto nekadašnjeg vođe Sovjetskog Saveza, Josifa Visarjonoviča Staljina Džugašvilija. Po dolasku u Gori slijedi razgled Muzeja, spomen parka, te Staljinove rodne kuće koja je danas pokrivena Mauzolejem. Odlazak prema mjestu Uplistsikhe, gradu u stijenama koji se nalazi uz rijeku Mtkvari. Grad je bio važna utvrda za vrijeme provale Muslimana u 8. stoljeću, a napušten je nakon napada Mongola. Povratak u Tbilisi. Večera i odmor do transfer za zračnu luku oko 02.00 ujutro.

9. dan, Tbilisi – Varšava – Zagreb

Ranojutarnji transfer do zračne luke Tbilisi i prijava na let za Varšavu. Polijetanje zrakoplova u 04.55h. Dolazak u Varšavu u 06.40h, te nastavak leta prema Zagrebu u 09.45h. Dolazak u Zagreb u 11.25h.

 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

Datum putovanja: 28.05.2022.
First minute cijena: 7.690 kn
Redovna cijena: 7.990 kn
Pristojbe zračnih luka 1.990 kn

*FM popust vrijedi za rezervacije do 45 dana prije polaska ili do popunjenosti mjesta po FM cijeni.

 

Cijena uključuje:

povratnu zrakoplovnu kartu Zagreb-Varšava-Erevan-Tbilisi-Varšava-Zagreb, smještaj u hotelima 3/4* u 1/2 sobama s doručkom i večerom, pratnju i vodstvo tijekom putovanja, prijevoz autobusom i razgledi s ulaznicama po programu, jamčevinu i organizaciju putovanja.

Cijena ne uključuje:

zrakoplovne pristojbe 1990 kn, jednokrevetna soba 990 kn, obavezna doplata za PCR kod ulaska u Gruziju – 20 Eur – plaćanje na licu mjesta

Armenija i Gruzija – Fakutativne usluge:

večera s muzikom Armenija 45 eur, večera s muzikom Gruzija 45 eur

 

Armenija i Gruzija – Važne napomene:

– Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Armenije i Gruzije i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja te može biti niža od europskih standarda.

– Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

– Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

– Pristojbe zračnih luka podložne su promjenama, a konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima avio kompanije koji vrijede za grupe (karte se izdaju za sve putnike u istom danu).

U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

Armenija i Gruzija COVID uvjeti:    Za ulazak u Armeniju zračnim putem je potrebna COVID potvrda o cijepljenju ili negativan PCR test ne stariji od 72h, a za ulazak u Gruziju kopnenim putem je obavezan PCR test  (doplata na licu mjesta 20 eur).

Armenija i Gruzija – minimalan broj putnika: 20

Armenija i Gruzija – nekoliko zanimljivosti:

Armenija je prva zemlja koja je prihvatila kršćanstvo

Armenija je legandarno mjesto gdje se nasukala Noina arka nakon općeg poptopa

Poznati Armenci  – dinastija Kardashian,  pjvevačica i glumica Sher, kompozitor Aram Khachaturian

Više Armenaca živi van zemlje nego u njoj ( po tome je slična Hrvatrskoj) – Armenci su rasijani po bliskom istoku, Europi i Americi

Gruzija se smatra domovinom vina.  Već 8.000 godina proizvode vino drevnom tehnikom  u glinenim posudama.

U Gruziji se nalazi Svaneti, najviše naselje u Europi  (na 2.100 m n/v)

Gruzijci svoju zemlju zovu zovu Sakartvelo, a njihovo pismo je mješavina utjecaja Grčke i Irana

Gruzijci također imaju “a kapela” zborove u kojima višeglasno pjevaju muškarci. Ne tako lijepo kao nape klape – ali vrlo zanimljivo

 

Naša preporuka