Ovo putovanje je isteklo. Za 6 sekundi preusmjerit ćemo vas na aktualnu ponudu putovanja.

Putovanje Armenija i Gruzija

10 dana, zrakoplovom iz Zagreba

Datum putovanja: 23.05.-01.06.2019.


1. dan, Zagreb – Moskva – Yerevan

Sastanak putnika u zračnoj luci Franjo Tuđman 90 minuta prije leta. Podjela putne dokumentacije i prijava na let   S2041 za Moskvu u 13h20 sati.Dolazak u  17h10 sati. Nastavak leta za Yerevan na linijiSU1868 u 20h40.

2. dan, Yerevan – Echmiadzin – Zvartnots – Yerevan

Dolazak u Yerevan u 00h30 sati po lokalnom vremenu. Prijevoz  do hotela,smještaj.Nakon doručka slijedi razgled glavnog grada Armenije, jednog od najstarijih gradova na svijetu. Vidjet ćete  sve glavne znamenitosti: trg Republike,kuću Opere , Kaskadu gdje se nalazi  kip svjetski poznatog kipara Fernanda Botero “Crna mačka”,Parlament,predsjedničku palaču, Nacionalnu akademiju znanosti.Potom slijedi vožnja  do mjesta Echmiadzin, vjerskog centra svih Armenaca. Glavna katedrala Echmiadzina bila je prva službena crkva izgrađena u Armeniji.Legenda kaže da se ovdje Isus Krist spustio s neba da pokaže gdje želi da se izgradi crkva. Echmiadzin znači “Dolazak Jedinorođenog”.Zatim  ćete posjetiti srednjovjekovne ruševine Zvartnotsa -remek djelo armenske arhitekture koje je  na listu UNESCO-a.Povratak u Yerevan,večera,noćenje.

3. dan, Yerevan – Garni – Geghard – Yerevan

Doručak te odlazak do  samostana Geghard ,jedinstven samostanski kompleks Armenske apostolske crkve ,pod zaštitom  UNESCO-a .Dijelom je isklesan iz stijena planine koja ga okružuje. Njegovo prvo ime je bilo Ayrivank (špiljski samostan) , a danas  je  poznat  pod imenom Geghard (samostan koplje).

Slijedi vožnja do mjesta Garni, udaljenog 30-ak kilometara od Yerevana.Posjet  hramu Garni iz 1. stoljeća koji će vas podsjetiti na Partenon, a kojeg je dao sagraditi kralj Trdat III i posvetio ga Bogu sunca.Šetnja do kanjona Azat gdje ćete vidjeti mnoštvo  bazaltnih stupova koji nalikuju na “kamenu simfoniju” , prizor  koji će vas podsjetititi na orgulje.

Povratak u Yerevan. Slobodno poslijepodne.Večera, noćenje.

4. dan, Erevan – Matenadaran – Yerevan

Nakon doručka obilazak Matenadaran Instituta – muzeja srednjovjekovnih rukopisa. Velik broj starih manuskripta je nestao u mnogobrojnim invazijama raznih osvajača, ali  se još uvijek u   institutu nalazi 17.000 zapisa o najrazličitijim temama, od povijesti, filozofije, medicine, matematike, književnosti, povijesti umjetnosti.Slijedi posjet memorijalnom muzeju.Prije povratka u hotel posjet tvornici najpoznatijeg armenskog pića – brendija Ararat. Moći ćete kušati neke njegove vrste a i ponešto naučiti o njegovoj proizvodnji.Večera u lokalnom restoranu,noćenje.

5. dan, Yerevan – Khor Virap – Noravank – Selim Caravan Serai – Noraduz – Lake Sevan – Dilijan

Doručak nakon kojeg slijedi vožnja dolinom Ararat prema  samostanu Khor Virap.Tu je Sv.Grgur Prosvjetitelj  bio zatočen  13 godina prije nego je izliječio kralja Trdata III koji je potom kršćanstvo uveo kao državnu religiju.  Armenija je tako postala prva zemlja koja je legalizirala kršćanstvo ( 301.god).  Khor Virap je najpoznatije hodočasničko mjesto u Armeniji odakle se pruža prekrasan pogled na biblijsku planinu Ararat.Slijedi samostan Noravank,jedna od turističkih atrakcija Armenije. Nastavljamo vožnju prema regiji Vayots Dzor. Prolazeći zanimljivim mjestima,slikovitim krajolikom pratit ćemo put svile i voziti se prolazom Selim. Na vrhu prolaza ćemo se zaustaviti u Selim karavansaraju,vrlo dobro sačuvanom spomeniku iz 14. stoljeća, sa kojeg se  pruža spektakularan pogled na planinske vrhove.Posjetit ćemo i  srednjovjekovno groblje Noraduz,  sa nadgrobnim spomenicima poznatim po imenu  khachkari – najstariji sežu u kasno 10. stoljeće. Zatim  ćemo doći do “bisera Armenije” – jezera Sevan, najvećeg jezera u Armeniji. Ovo slatkovodno jezero vulkanskog podrijetla smješteno je na nadmorskoj visini od 1900 mnm među planinama prekrivenim snijegom. Ako imamo sreće, svjedočit ćemo promjenama boja. Jezero Sevan Nacionalni je park i posebno zaštićeno područje. Poznato je po raznolikosti riba, posebno po ribi ishkhan “kraljevska riba”.Ručak u restoranu unutar špilje. Vožnja do gradića Dilijan.Večera,noćenje.

6. dan, Dilijan – Goshavank – Haghpat – Sanahin – Tbilisi

Nakon doručka šetnja ulicama starog Dilijana sa tradicionalnim trgovinama rukotvorina i tipičnih armenskih proizvoda. Dilijan je najomiljenija destinacija turistima koji posjete ovu zemlju.Ovdje ćemo proći kroz muzejsku ulicu, koja još čuva kuće iz 19 stoljeća, zaustavljajući se u studiju keramike, gdje ćemo pokušati napraviti vlastiti komad keramike.Razgled samostana Goshavank   gdje se nalaze neki od najboljih khachkara   u Armeniji.Nastavak puta prema regiji Lori. Dva sata vožnje će nas odvesti do dvije glavne atrakcije na ovom putu- Haghpat (10-13.st) i Sanahin (10.st) samostana. Obadva su na popisu UNESCO-ve svjetske baštine kao remek-djelo vjerske arhitekture i važno obrazovno središte u srednjem vijeku. Ručak u lokalnom restoranu te vožnja do granice sa Gruzijom gdje će vas dočekati gruzijski vodič i vozač. Vožnja do glavnog grada ,Tbilisia , smještaj u hotel.Večera u tradicionalnom restoranu uz folc show.Noćenje.

7. dan, Tbilisi 

Nakon doručka razgled grada koji je industrijsko, prometno i kulturno središte Gruzije. U arhitekturi Tbilisija se miješaju bizantski, ruski, europski i bliskoistočni utjecaji. Postoje i zgrade u socijalističkom i modernom stilu. Postoji mnogo građevina (posebno crkava) u tradicionalnom gruzijskom stilu (male pravokutne crkve s nekoliko krovova i okruglim tornjem u sredini). Vidjet ćete  crkvu  Metekhi (12.st.), povijesno značajnu tvrđavu Narikala ( 4.st) sa koje se pruža prekrasan pogled , Sioni katedralu (11.st), crkvu Anchiskhati (6.st), Rustaveli aveniju (glavnu gradsku ulicu ). Nakon posjeta državnom muzeju  slobodno vrijeme do večere u lokalnom restoranu. Noćenje.

8. dan, Tbilisi – Mtskheta – Gori – Uplistsikhe – Tbilisi

Doručak te polazak na  izlet koji počinjemo posjetom bivšoj gruzijskoj prijestolnici, Mtskheti, u kojoj su Gruzijci prihvatili kršćanstvo početkom 4.st. I danas je tu sjedište gruzijske pravoslavne crkve.Grad i njegovi spomenici su uvršteni na UNESCOov popis. Razgled samostana Jvari ( “Crkva sv. Raspeća”) koje je najsvetije svetište u Gruziji, izgrađeno na mjestu gdje je Sveta Nina podigla križ koji je zamijenio poganske skulpture; katedrale Svetitskhoveli (“katedrala živih stupova” ) te nastavak puta do povijenog gradića Gori. U svijetu poznat ponajviše po tome što je rodno mjesto Staljina. Nastavak putovanja do mjesta Uplistsikhe , grad-špilja iz 7.st., jedno od najstarijih naselja  u Gruziji. Usječen je u stijenu, imao više od 500 špilja, dok ih je danas pristupačno oko 150. Poznat kao suživot poganske i kršćanske arhitekture. Nalazi se na UNESCOovom popisu. Povratak u Tbilisi.Večera u lokalnom restoranu. Noćenje.

9. dan, Tbilisi – Bodbe – Signagi – Tbilisi

Doručak te vožnja prema vinskoj regiji Kakheti. Povijest vinarstva u Gruziji je vrlo stara, a  drevna gruzijska metoda izrade vina u zemljanim posudama jedinstvena je i nalazi se na popisu  UNESCO-ve svjetske baštine.

Najprije ćete posjetiti grad ljubavi, Signagi, opasan utvrdom iz 18.st.Grad i okolica su poznati po lijepim pejzažima i povijesnim spomenicima.Šetnja gradom sa dobro očuvanom izvornom arhitekturom.

Slijedi posjet samostanu u mjestu Bodbe gdje se nalazi grob Sv.Nine koja je Gruzijce obratila na kršćanstvo- to je jedno od najvećih hodočasničkih mjesta u Gruziji. Kako u gospodarstvu dominira proizvodnja vina, posjetit ćete neku od vinarija gdje ćete imati degustaciju  vina i ručak. Povratak u Tbilisi,noćenje.

10. dan, Tbilisi – Moskva – Zagreb

Noćni prijevoz prema zračnoj luci. Let za Moskvu na liniji  SU1893 u 03h15 sati sa dolaskom  u 04h50. Let LO611 prema Zagrebu u 10h15 sa dolaskom u Zagreb u 12h20.

 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:11.350 kn  10.950 kn first minute*

Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe 1.390 kn 

Doplata za manji broj putnika: 550 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu: 2.490 kn

*First minute vrijedi za rezervacije do 01.03.2019. ili do popunjenosti određenog broja mjesta.

 

Cijena uključuje:

avio-karta Zagreb – Yerevan-Tbilisi– Zagreb na ekonomskoj klasi, smještaj – 9 noćenja u hotelima 4* (lokalna kategorizacija), obroci prema programu, ulaznice i razgledi prema programu,lokalni vodiči, pratitelj-vodič na hrvatskom jeziku,jamčevina

Cijena ne uključuje:

avio-karta Zagreb – Yerevan-Tbilisi– Zagreb na ekonomskoj klasi, smještaj – 9 noćenja u hotelima 4* (lokalna kategorizacija), obroci prema programu, ulaznice i razgledi prema programu,lokalni vodiči, pratitelj-vodič na hrvatskom jeziku,jamčevina

 

Važne napomene:

Viza  nije potrebna ni za jednu zemlju.Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od početka putovanja.

Cijena je rađena na bazi tečaja USD-EUR-HRK, na dan 11.10.2018. U slučaju promjene tečaja za više od 1,5% agencija zadržava pravo izmjene cijene, kao i pravo na otkaz putovanja u slučaju nedovoljno prijavljenih putnika.

Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa.

 

Viza: nije potrebna za državljane Republike Hrvatske.

 

Minimalan broj prijavljenih putnika: 15


Šifra aranžmana: 05

Za navedeno putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja koje možete pogledati na sljedećem: linku

Naša preporuka