Egipat Velika tura

Egipat, Kairo, krstarenje Nilom i Aleksandrija

Datumi putovanja: 06.03.-14.03., 29.03.-06.04., 26.04.-04.05.2022. (garantirani polasci)


1. dan, Zagreb – Kairo

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb s voditeljem putovanja 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji Turkish airlinesa TK 1056 u 20.15h. Po dolasku u Istanbul oko 00,30h, nastavak puta za Kairo letom TK692 u 01,30h. Nakon slijetanja u Kairo oko 02.40h slijedi obavljenja graničnih formalnosti te transfer do hotela 5*. Smještaj i noćenje.

2. dan, Kairo

Doručak. Vožnja do platoa Gize gdje se nalaze 3 veličanstvene piramide (Keopsova, Kefrenova i Mikerinova) te tajanstvena Sfinga. Ove građevine svakako su među najstarijim i najpoznatijim građevinama na svijetu (građene u razdoblju 2620 – 2500 g prije Krista). Slijedi posjet Egipatskom Nacionalnom Muzeju u kojem se čuvaju brojna blaga i artefakti prebogate egipatske kulture. Tu se između ostalog nalazi i sadržaj grobnice faraona Tutankamona, a svakako je najblistavija njegova zlatna maska. Povratak u hotel, večera i noćenje.

3. dan, Kairo  (fakultativni izlet Aleksandrija)

Doručak. Slobodno vrijeme za vlastite programe u Kairu ili fakultativni cjelodnevni izlet autobusom do Aleksandrije. Ime je dobila po  Aleksandru Velikom. Grad je kao sjedište Ptolemejevića, koji su tad vladali Egiptom, brzo postao jedan od najvećih gradova u helenističkom svijetu, po veličini i bogatstvu odmah iza Rima. Danas je najveća egipatska luka, drugi grad po veličini u Egiptu i važno industrijsko središte. Grad je poznat po staroj i novoj Aleksandrijskoj knjižnici  koja je bila najveća u antičko vrijeme, kao i po svom svjetioniku (jedno od sedam čuda antičkog svijeta). Posjet katakombama, Pompejevom pilaru te džamiji Abu Alabbas. Povratak u Kairo te transfer do željezničke stanice i ukrcaj u vlak za Asuan. Smještaj u dvokrevetne kabine i večera. Noćna vožnja vlakom.

4. dan, Asuan

Dolazak u Asuan, doručak. Odlazak do Nedovršenog obeliska. Asuan je bio izvor najboljeg granita drevnog Egipta, korištenog za izradu statua i ukrašavanje hramova, piramida i obeliska. Veliki nedovršeni obelisk u sjevernim kamenolomima pružio je dragocjen uvid u to kako su ti spomenici nastali, iako cijeli postupak izgradnje još uvijek nije u potpunosti jasan. Osim natpisa, dovršene su tri strane osovine, duge gotovo 42 metra. S 1168 tona težine, ispunjeni obelisk bio bi najteži komad kamena koji su Egipćani ikad stvorili. Slijedi ukrcaj na brod 5*, smještaj u kabine i ručak. U popodnevnim satima moguća vožnja po Nilu feluccama, tradicionalnim egipatskim brodicama na jedra, kao i odlazak na fakultativne izlete u obližnje Nubijsko selo ili hram Philae. Večera i noćenje na brodu.

5. dan, Asuan – (Fakultativni izlet Abu Simbel) – Kom Ombo – Edfu

Prije zore, uz doručak za ponijeti slijedi fakultativni izlet autobusom do Abu Simbela te razgled monumentalnog hrama Ramzesa II, najvećeg egipatskog vladara. Povratak na ručak. Za one koji ostaju, doručak te uživanje na brodu. Nakon ručka razgled Asuanske visoke brane, primjer gradnje monumentalnih razmjera. Brana sadrži 18 puta veću količinu materijala od one koja se koristila u velikoj piramidi u Khufu. Brana na stijeni preko rijeke Nil dovršena je 1970. godine, a visoka je 111 metara. Slijedi plovidba prema Kom Ombu. Po dolasku razgled dvostrukog hrama posvećenog bogu Sobeku s krokodilskom glavom i bogu Haroerisu sa sokolovom glavom. Plovidba prema Edfu. Večera i noćenje na brodu.

6. dan, Edfu – Luksor

Nakon doručka, razgled hrama boga Horusa (sa sokolovom glavom) u Edfu, najočuvanijeg egipatskog hrama sagrađenog u doba Kleoptare, zadnje vladarice Egipta.  Slijedi plovidba do Luxora (nekadašnje Tebe, koja je jedno vrijeme bila prijestolnica starog Egipta) uz ručak na brodu. Dolazak u Luksor uvečer. Večera i noćenje.

7. dan, Luksor – Dolina kraljeva

Doručak. Odjava s broda te odlazak u razgled obližnje Doline kraljeva na zapadnoj obali Nila. Tu se nalaze grobnice 63 egipatska faraona, a među njima je i grobnica faraona Tutankamona, jedina neopljačkana i prepuna blaga s kojim je faraon otpraćen u zagrobni život. U nastavku programa razgled terasastog hrama kraljice Hatšepsut  te Memnonovih kolosa koji su stajali na ulazu u nekad monumentalni hram Amenofisa III. Slijedi obilazak čudesnog hramskog kompleksa u Karnaku na istočnoj obali Nila, vjerskom centru starog Egipta, s hramovima posvećenim egipatskim bogovima od kojih je najveći Amonov hram dužine 355 m. U povratku, posjet hramu u Luksoru te transfer do željezničke stanice i ukrcaj na vlak za Kairo.  Večera i noćenje u vlaku.

8. dan, Kairo

Doručak u vlaku. Dolazak u Kairo te odlazak u koptski, najstariji dio grada koji obuhvaća nekadašnju rimsku tvrđavu Babilon te mnoge koptske crkve i povijesne znamenitosti. Tu se nalazi crkva Presvete Bogorodice, poznata i kao Viseća crkva, jedna od najstarijih crkvi u Egiptu (potječe iz 3. st.). Nastavak do Citadele, srednjovjekovne utvrde u središtu starog Kaira, s prekrasnim pogledom na grad, gdje se nalazi džamija Muhameda Ali Paše ili Alabasterna džamija, simbol Kaira sa svojim turskim stilom gradnje. Za kraj slijedi posjet najvećem bazaru u Africi – bazar Khan El Khalili gdje možete iskušati svoje vještine kupnje i cjenkanja s lokalnim trgovcima. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

8. dan, Kairo – Zagreb

Raniji doručak. Slijedi transfer do zračne luke i nakon obavljenih formalnosti, povratni let Turkish airlinesa TK691 za Zagreb u 09.30 h preko Istanbula. Dolazak u Zagreb letom TK1055  oko 19.20h.


Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

Termini 6.3.-14.3. 29.3.-6.4. 26.4.-4.5.
Ultra first minute* 6.990 kn 6.990 kn 6.990 kn
First minute*  7.190 kn 7.190 kn 7.190 kn
Redovna cijena 7.390 kn 7.390 kn 7.390 kn

*Napomena: UFM I FM cijene vrijede do određenog popunjenja kapaciteta.

Egipat – obvezna doplata za zrakoplovne pristojbe 1.990 kn 

Doplata za jednokrevetnu sobu / kupe/ kabinu 1.690 kn


Cijena aranžmana uključuje:

prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb-Istanbul-Kairo-Istanbul-Zagreb (uključeno 1 komad prtljage max 23kg), lokalnog vodiča na engleskom jeziku, 1 noćenje s doručkom pri dolasku i 2 polupansiona u hotelu 5* u Kairu, 3 puna pansiona na brodu 5* tijekom plovidbe Asuan-Luksor, 2 polupansiona u dvokrevetnim kabinama za vrijeme noćnih vožnji vlakom, sve transfere po programu, razglede i ulaznice prema programu, voditelja putovanja na hrvatskom jeziku tijekom cijelog putovanja, troškove organizacije putovanja.

Cijena aranžmana ne uključuje

obavezna doplata u agenciji za zrakoplovne pristojbe 1990 kn, doplata po želji za jednokrevetnu sobu 1.690 kn, po želji doplata za paket putnog osiguranja, obavezne doplate na licu mjesta – za napojnice 40 USD, za troškove ulazne egipatske vize 35 USD koja se ishodi u zračnoj luci Kairo (putovnica mora vrijediti min 6 mjeseci od ulaska u Egipat)

Egipat – Fakultativni izleti iz Asuana (cijene po osobi, min. 10, putnika, rezervacija u agenciji, plaćanje na licu mjesta):

– Hram Philae 35 €,  Nubijsko selo 35 €,  Abu Simbel 120 €

Egipat – Fakultativni izleti u Kairu (cijene po osobi, min. 10, putnika, rezervacija u agenciji, plaćanje na licu mjesta):

Aleksandrija autobusom – 65 €

EGIPAT – Covid uvjeti:

Potrebna je potvrda o cijepljenju s QR kodom ili negativan PCR test ne stariji od 72h u polasku i povratku (oboje u tiskanom obliku, na engleskom jeziku).

Napomene:

Napojnice u Egiptu su uobičajene, te se smatraju obveznima.
• Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
• Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje. Organizator zadržava pravo promjene letova.
• Organizator može promijeniti redoslijed putovanja, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed.
Kategorizacija hotela odgovara službenoj egipatskoj kategorizaciji koja je u pravilu niža od od europskih standarda.
• Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici: www.mvep.hr
• Važno: Putovnica mora biti važeća minimalno 6 mjeseci od ulaska u zemlju i treba imati 2 prazne stranice.

Egipat – Minimalan broj putnika: 20

Naša preporuka