Istražite danske dvorce

Danska

Posjetite s nama vrhunske umjetničke zbirke i muzeje, uživajte u odličnim restoranima s izborom danske i svjetske kuhinje i doživite čari danskih kraljevskih dvoraca! 

Istražite danske dvorce

Danska

Posjetite s nama vrhunske umjetničke zbirke i muzeje, uživajte u odličnim restoranima s izborom danske i svjetske kuhinje i doživite čari danskih kraljevskih dvoraca! 

Doživite ljepote Danske – zemlja Vikinga, otoka, kreativnosti i “hygge"-a

Rezervirajte Vaše putovanje u Dansku s Azur Toursom i doživite mnogobrojne atrakcije ove najugodnije nordijske zemlje. Od dinamične, razigrane prijestolnice Kopenhagena, preko bajkovitih dvoraca danske kraljevske obitelji, do ostataka legendarnog vikinškog doba, ili po želji čak i kratkog izleta za okusiti i susjednu Švedsku – Danska Vas zove u posjet!


Putovanje u Dansku

Posjetite s nama vrhunske umjetničke zbirke i muzeje, uživajte u odličnim restoranima s izborom danske i svjetske kuhinje i doživite čari danskih kraljevskih dvoraca! 

Azur Tours Vam s ponosom nudi nezaboravno putovanje u Dansku. Smještena između Njemačke na jugu i Švedske na sjeveru, Danska se prostire preko poluotoka Jylland te preko mnogobrojnih otoka koji se protežu skoro do švedskog kopna, kontrolirajući tjesnac između Sjevernog i Baltičkog mora.

Danska je istodobno površinom i najmanja i najveća skandinavska država, ovisno računamo li tu i danske prekomorske teritorije Farske otoke i Grenland. Danska je oduvijek i zemlja kreativnosti: u znanosti tu je otac kvantne fizike Niels Bohr, u književnosti svima nama iz djetinjstva dobro poznati Hans-Christian Andersen i njegove prekrasne bajke, u modernom avangardnom fimu svjetski čuveni režiser Lars von Trier, a u industrijskim pak inovacijama izum Lego kocki, vječno popularnih igračaka koje su i danas bez premca u učenju djece izgradnji i razvoju osobne kreativnosti kroz igru.

Posjetitelju moderna Danska nudi dinamičnu prijestolnicu Kopenhagen, koja uz najpoznatije atrakcije kao što su kraljevska palača, kip Male sirene na obali i najpoznatiji klasični lunapark na svijetu Tivoli nudi cijeli spektar doživljaja već prema osobnom ukusu – i najizbirljiviji će ovdje pronaći nešto za sebe.

U konačnici, nijedna diskusija Danske nije potpuna bez da se naglasi i njihov čuveni “hygge" pristup životu i svijetu. Ova se riječ teško prevodi na hrvatski, jer spaja pojmove “zabava" i “ugodnost" u jedinstveni, specifično danski koncept.

Zašto putovanje u Dansku s Azur Toursom?

Predstavljamo Vam neka od odredišta koja ćete posjetiti tijekom
putovanja u Dansku s Azur Toursom:

Kopenhagen

Prijestolnica Danske, Kopenhagen, posjetitelje dočekuje smiješkom: iako je oduvijek bio i ostao prepoznatljivo danski, u novije doba to je pravi svjetski grad, svime ravan puno razvikanijim gradovima kao što su recimo Amsterdam ili Barcelona. U palači Christiansborg su smješteni vlada i parlament; kraljevska obitelj tu također održava formalne događaje, dok zapravo obitavaju u manje monumentalnoj, ali ljepšoj i ugodnijoj Palači ruža – Rosenborg. Naravno, nijedan posjet Kopenhagenu nije potpun bez dviju najpoznatijih atrakcija – golemog lunaparka Tivoli, najpoznatijeg na cijelom svijetu, te kipa Andersenove Male sirene na gradskoj obali. Za najskuplje i najprofinjenije trgovine Kopenhagena, tu je pješačka shopping ulica Strøget. Nyhavn je pak četvrt na kanalu s drvenim brodovima i obnovljenim zgradama iz 18. stoljeća: tu su također i tri kućne adrese na kojima je živio i stvarao najpoznatiji danski pisac i najpoznatiji svjetski pisac uopće, Hans Christian Andersen.

Jedinstvena za Kopenhagen je boemska komuna Christiania (pazite na stvari!), šarolika, “otkačena" četvrt za one koji žele malo avanture: tu možete od lokalnih boema kupiti rukotvorine i organske proizvode.

Što se gastronomije tiče, u Danskoj će svatko svakako doći na svoje. Od jeftinih uličnih zalogaja i čuvenih danskih senviča pa sve do ultramoderne “molekularne kuhinje" koja je prvo izumljena u restoranu Noma baš u Kopenhagenu, ovaj će grad očarati svako nepce. Noćni život je također legendaran: barovi rade do zore, a Kopenhagen ima najviše barova i klubova po glavi stanovnika na svijetu.

Dvorci otoka Sjæland

Uz prijestolnicu Kopenhagen, glavni danski otok nudi i dva udaljenija prekrasna dvorca, svaki u različitom stilu. Kronborg, poznat pod drugim imenom Elsinore, je dvorac u kojeg je smještena radnja Shakespeareovog Hamleta. Izrastao iz tvrđave na najužem dijelu Øresundskog tjesnaca, na mjestu gdje se nekad naplaćivao prolaz u i iz Baltičkog mora,  ovaj golemi kompleks je ujedno i jedan od najznačajnijih spomenika nordijske renesanse. Obratite pažnju na na goleme utvrde: dograđene su nakon uspjeha švedske opsade u 17. stoljeću, čime je Kronborg postao najjača utvrda u Europi tog doba. Nakon Kronborga, svakako je potrebno iskatnuti dvorac Frederiksborg. Za razliku od prethodnog, ovo nije primarno bila utvrda nego kraljevska palača i ljetnikovac. Također je izgrađen u renesansnom stilu, ali ovaj put nizozemskom. Tu se već od prvog pogleda vidi da je utvrđenost bila više “reda radi": Frederiksborg je smješten na vlastitom otoku na jezeru, te izgleda kao da je niknuo direktno iz vode; uz renesansnu zgradu se pak nalazi kompleks prelijepih vrtova u baroknom stilu. U dvorcu je danas smješten danski Muzej nacionalne povijesti.

Muzej vikinških brodova Roskilde

Točka na “i" svakog posjeta nekoj nordijskoj zemlji – a Danska to ponosno jest – mora biti istraživanje onog dijela povijesti za kojeg smo svi čuli iz knjiga, filmova i serija: fascinacija dobom i avanturama Vikinga je duboko prisutna u današnjem svijetu. Danska Vam tu nudi posebno iskustvo: pet očuvanih, cijelo tisućljeće starih restauriranih brodova iz zlatnog doba Vikinga. Ovo je autentičniji doživljaj nego na filmu: dok su vikinški brodovi, prepadi i epska putovanja na filmu tek iluzija specijalnih efekata, za ove brodove i druge eksponate ne morate zamišljati – tu znate da jednom jesu plovili, prepuni naoružanih Vikinga, sve do tko zna kojih dalekih krajeva.

Vrijednost više: okusite i Švedsku – fakultativni izlet u Malmö

Treći najveći grad Švedske, Malmö, smjestio se nasuprot Copenhagenu na istočnoj obali tjesnaca Øresund, te je s njime spojen dugačkim mostom-tunelom, remek-djelom modernog graditeljstva. Tu se nalazi crkva iz 14. stoljeća u gotičkom stilu, ujedno i najstarija građevina u cijelom gradu, renesansna gradska vijećnica i stara gradska jezgra s restoranima i kafićima, zanimljivi muzeji, te neofuturistički “zavinuti" neboder Turning Torso. Sve skupa, savršeno mjesto za brzo osjetiti i Švedsku, s njezinom atmosferom koja je također prepoznstljivo nordijska, ali geografskoj blizini unatoč opet toliko različita od one danske.

Zašto posjetiti Dansku?

1. Kultura i povijest: dvorci, palače i muzeji, restorani, barovi i noćni klubovi; najčuveniji lunapark svijeta i bajke Hansa Christiana Andersena.

2. Raznolikost ponude: što god Vas interesiralo, Danska i Kopenhagen imaju ponešto za svačiji ukus.

3. Shopping – od boemskih rukotvorina pa sve do najskupljih svjetskih brendova, Danska je raj za kupovinu.

4. Kuhinja – od jednostavnih sendviča, preko “obiteljskih" jela i plodova mora, pa sve do ultramoderne “molekularne gastronomije,izbor jela je u Danskoj nenadmašan.

5. Gostoljubivost – simpatičnim Dancima jednako bitna kao i njihov glavni kulturni koncept “hygge", to jest spoj zabavnog i ugodnog.