Grad na 1000 kanala

Venecija

Doživite čudesnu Veneciju, grad gondola i kanala. Cijeli grad je vrhunski spomenik arhitekture, kulture, te srednjovjekovne, renesansne i barokne umjetnosti: nije slučajno među najpopularnijim i najromantičnijim turističkim destinacijama na svijetu uopće.

Grad na 1000 kanala

Venecija

Doživite čudesnu Veneciju, grad gondola i kanala. Cijeli grad je vrhunski spomenik arhitekture, kulture, te srednjovjekovne, renesansne i barokne umjetnosti: nije slučajno među najpopularnijim i najromantičnijim turističkim destinacijama na svijetu uopće.

Doživite čudesnu Veneciju, grad gondola i kanala

Venecija je grad nevjerojatne dekadentne ljepote, jedinstvena u cijeloj Italiji time što je izgrađena na 117 otoka i otočića u močvarnoj Venecijanskoj laguni na sjevernom kraju Jadrana: umjesto ulica tu su kanali. Često ju se naziva i “najmanje vjerojatnim gradom na svijetu", prema lokaciji na kojoj je nastala. Kao nezavisna republika, Venecija je stoljećima vladala morem, držeći pod svojim utjecajem mnoge dijelove Sredozemlja, uključujući i veliki dio današnje hrvatske obale; nezavisnost joj 1797. godine, na samom kraju osamnaestog stoljeća, ukida tek Napoleon. Cijeli grad je vrhunski spomenik arhitekture, kulture, te srednjovjekovne, renesansne i barokne umjetnosti: nije slučajno među najpopularnijim i najromantičnijim turističkim destinacijama na svijetu uopće.


Putovanje u Veneciju

Venecijanska laguna se prostire na području od nekih 550 četovrnih kilometara, između ušća rijeke Sile na sjeveru te rijeke Brenta na jugu. Manje od deset posto površine lagune je kopno, a tek nešto više od deset posto su more i kanali; ostatak su blatna polja, plimni plićaci te slana močvara. Uz otoke na kojima je sam grad, najpoznatiji otoci lagune su Murano, smješten nekih kilometar i pol sjeverno od grada, zapravo skup od sedam otočića ispresijecanih s osam kanala te površinom tek nešto većom od četvornog kilometra, poznat po majstorskoj obrtničkoj izradi umjetničkih predmeta od stakla; te Burano, još manji otočić od tek nekih 0.2 četvorna kilometra na sjevernom kraju lagune, koji se pak sastoji od četiri otočića: poznat je po šarenim ribarskim kućama  te po izradi vrhunske čipke, a posebno je popularan među umjetnicima (fakultativni izlet, uz doplatu).

Zašto putovanje u Veneciju s Azur Toursom?

Predstavljamo Vam neke od atrakcija u Veneciji koje možete posjetiti s Azur Toursom:

Regija Veneto

Ova sjeveroistočna talijanska pokrajina je geografski druga najbliža Hrvatskoj; jedino susjedna regija Friuli-Venezia-Giulia je bliža. Ime joj je zapravo pomalo zbunjujuće, jer se sama Venecija NE nalazi u regiji Friuli-Venezia-Giulia (njezin glavni grad je Trst), nego u regiji Veneto. Regija je površinom velika otprilike kao trećina Hrvatske, s nekih pet milijuna stanovnika, od toga četvrt milijuna u samoj Veneciji. Trećina regije je planinska, s najvišim dolomitskim vrhom Marmolada, visokim preko 3300 metara, na sjevernoj granici; više od polovice regije je pak, kao potpuni kontrast strmoglavo visokim planinama, smješteno u ravnici doline rijeke Po; preostalih petnaestak posto su niska brda. Stanovništvo uz talijanski u pravilu govori i venecijanski dijalekt, koji je dovoljno različit od standardnog talijanskog da ga se može lingvistički proglasiti srodnim, ali zasebnim jezikom; ovo je rezultat činjenice da se igrom slučajeva povijesti moderni talijanski jezik razvio iz toskanskog dijalekta. Najpoznatiji i najveći gradovi regije, svi s preko dvjesto tisuća stanovnika, su Venecija, Padova i Verona. Regija je, uz naravno turizam, poznata i po poljoprivredi, te je industrijski također prilično razvijena, s posebnošću naslijeđenom iz doba Venecijanske Republike, koja je okarakterizirana činjenicom da su brojne industrijske zone u regiji organizirane prema vrstama industrije, kao nekoć prema zanatima. Od sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća naovamo, regija počinje naglašavati “venecijanski nacionalizam", to jest izraziti regionalizam koji se poziva na slavnu povijest Republike Venecije kao korijen.

Venecija

Ovaj jedinstveni grad kojeg su nakon propasti Zapadnog Rimskog Carstva osnovali izbjeglice koji su pred invazijama germanskih i hunskih plemena pobjegli na otoke u današnjoj Venecijanskoj laguni, posjeduje povijesni i umjetnički značaj s kojim se unutar Italije mogu objektivno mjeriti jedino još Rim i Firenca. Venecija je također i grad nadimaka – najpoznatiji i najkarakterističniji je La Serenissima (“Najspokojnija"); drugi nadimci su “Grad na vodi", “Grad kanala", “Plutajući grad", “Grad mostova", “Grad maski" (venecijanski karnevali su odavno legendarni), “Kraljica Jadrana", te “La Dominanta"(“Dominantna"). Neki tvrde da je vožnja gondolom jedno od esencijalnih iskustava Venecije; drugi je pak izbjegavaju u širokom krugu kao preskupu vožnju koja još uvijek postoji isključivo radi turista, ne uvijek čistom vodom kanala. Hoćete li ju sami ići iskusiti je stvar osobnog ukusa.

Otoci Venecijanske lagune – Murano i Burano

Uz samu staru gradsku jezgru Venecije, Venecijanska laguna sadrži i više otoka, od kojih su definitivno najzanimljivija dva – Murano i Burano (Lido je također  poznat, ali nije toliko zanimljiv, s obzirom da je skoro sav u elitnim hotelima i kupališnim resortima; iako ima i dvije pješčane javne plaže, Venecija definitivno nije primarno kupališna destinacija). Murano je smješten nekih kilometar i pol sjeverno od Venecije, unutar lagune; zapravo se radi o grupi od sedam otočića dvojenih s osam kanala te spojenih mostovima, na kojima živi ukupno nekih pet tisuća stanovnika. Murano je originalno bio ribarsko naselje i solana; ovo se stubokom mijenja 1291. godine, kad radi straha od požara Venecija naređuje svim staklarskim obrtnicima da se presele na Murano. Otad pa sve do danas je ovaj otok svjetski poznat po izvanrednim staklarskim obrtnicima koji proizvode vrhunske umjetničke predmete od stakla. Otok Burano, smješten nekih sedam kilometara od Venecije, blizu sjevernog kraja Venecijanske lagune, je poznat po izradi čipke i šarenim stambenim zgradama. Ima nekih 2800 stanovnika, na četiri otočića odvojena kanalima – originalno ih je bilo pet, ali su dva od njih spojena zatrpavanjem kanala kako bi se napravilo mjesta za ulicu i trg Baldassare Galuppi. Otok sve do šesnaestog stoljeća nije imao nikakav značaj, niti privilegije kakve je uživao Murano; međutim, tijekom šesnaestog stoljeća, s tadašnjeg venecijanskog posjeda Cipra dolaze tehnike izrade vrhunske čipke, popularizirane u Europi još krajem petnaestog stoljeća, kad je Leonardo da Vinci baš s Cipra donio skupocjenu čipku za glavni oltar katedrale u Milanu.

Venecijansko kulinarstvo

Mletačka kuhinja je okarakterizirana plodovima mora, svježim povrćem i voćem s otoka u laguni, mesom divljači, rižom uzgojenom u Sjevernotalijanskoj ravnici te palentom. Lokalna tradicija se pak kombinira sa sastojcima koje su venecijanski pomorci dovozili izdaleka. Najpoznatije venecijansko jelo su “cicchetti"(čita se “čiketi"), ovdašnja verzija onog što bi Španjolci zvali “tapas" – mali raznovrsni zalogaji koje se međusobno kombinira po volji. Omiljeno vino je prosecco (slatkasti pjenušac). Što se pak tiče aperitiva, kao i drugdje na talijanskom sjeveru, omiljeni je gorkasti aperol spritz. Deserti su pak posebna priča; uz izvanredan artizanalni sladoled (iako su svi okusi posebni, prema tradiciji “sorbeti", to jest voćni sladoledi bez mlijeka, su prema tradiciji izumljeni baš ovdje), tu su “baicoli" (doslovno “brancini", suhi slatki keksi koji na prvi pogled sliče na šnite suhog kruha, izrađeni da izdrže duga pomorska putovanja,), zatim tri venecijanske verzije naših popularnih slastica s obale – “frìtoła", ), te naposljetku svjetski poznati desert koji je izumljen u gradu Treviso u regiji Veneto sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća: tiramisu (ako Vas je ikad zanimalo, u prijevodu znači “pokupi me/razveseli me").

Zašto posjetiti Veneciju, Padovu i otoke Venecijanske lagune?

1. Fascinantna kultura i povijesni spomenici: Venecija s otocima i pripadajućom pokrajinom, uključujući Padovu, je po ovome jedna od najpoznatijih svjetskih destinacija, ne samo unutar Italije nego uopće, a poseban “začin" joj daje činjenica da se mnoge ovdašnje specifičnosti na razne načine dotiču i povijesti naših krajeva.

2. Raznolikost ponude: čudesna Venecija, romantični grad na vodi i kanalima; prelijepa stara gradska jezgra Padove, pitoreskni otoci Venecijanske lagune, vrhunska umjetnost, jednako vrhunski lokalni slani i slatki specijaliteti…  

3. Shopping: suveniri, odjeća, vrhunske umjetnine od muranskog stakla, karnevalske maske, bezbrojne delikatese, vina i talijanske slastice…

4. Kuhinja: regionalno kulinarstvo Venecije i regije Veneto je vrhunsko, od jela koja su nam poznata i iz naših krajeva, ali se tu rade s posebnim venecijanskim “štihom", pa sve do potpuno lokalnih delikatesa.

5. Gostoljubivost: ovdašnji simpatični narod posjetitelje dočekuje s iskrenim veseljem i posebnim lokalnim šarmom Venecije i okolice.