blank
blank

Chatel – skijanje sa vezom na Portes du Soleil

Chatel je šarmantno alpsko selo i istoimeno skijalište u francuskim Alpima, koje je sastavni dio grandiozne skijaške regije Portes du Soleil sa ukupno 650 km skijaških staza.

Chatel je direktno povezan sa žičarama i stazama sa ostalim skijalištima regije Portes du Soleil:
►Avoriaz, a preko njega dalje sa skijalištem”Morzine i Les Gets”;
►Morgin, a preko njega sa ostalim švicarskim skijalištima Champoussin, Champery i Les Crosets.
►Torgon švicarsko skijalište, kao veza sa francuskim La Chapelle d’Abodance.

Ukupno ski pass Portes du Soleil = 650 km ski staza.

Samo skijalište je prošireno mjestom La Chapelle d’Abondance tako da je sada sa osnovnim skipasom Chatel dostupno 73 skijaške staze koje su povezane sa 61 žičarom.

Skipass “Chatel”, pored samog skijališta Chatel koje obuhvaća sektore Barbossine/Super-Chatel i Linga/Pre-la-Joux vrijedi još i za sektor Braitaz a od skoro i ceo La Chapelle d’Abondance u Francuskoj kao i za cijeli švicarski ski centar Torgon i sektor Corbeau koji je dio švicarskog skijališta Morgins.

Dakle ski passom Chatel je uključeno 73 ski staza, ukupne dužine 130 km, povezanih sa 61 ski liftova.

Karakteristike skijališta “Chatel”
Samo sektori: La Chapelle d’Abondance-Torgon / Super-Chatel   i   Linga / Pre-la-Joux

Nadmorska Visina: 1100 – 2200 m

Ukupan broj ski staza – 73

Ukupna dužina skijaških staza – 130 km
► 7 crnih staza
►23 crvene staze
►29 plavih i 14 zelene

Žicara ukupno 61, od toga:
►3 gondole
►19 sedežnica
►35 ski liftova
►3 lifta na konop
►1 traka


ZA OPUŠTANJE: Aqua centar “Forme d’O” u mjestu Chatel,  https://chatel-formedo.com/

U samom centru mjesta Chatel, sa pogledom na okolne planine, nalazi se nedavno otvoren Aqua centar “Forme d’O” koji je u funkciji i tijekom zime. Poslije skijanja možete se opustiti u zatvorenom i otvorenom termalnom bazenu. Postoji i bazen za djecu, kao i dodatne usluge wellnes zone (saune, masaža,…). Orijentaciona cijena dnevne karte za classic uslugu Aqua centra iznosi 13 €, a za djecu od 4 do 15 godina je 9 € (cjenik zima 2022)

Pored obilja kafea i restorana, trgovina zimske sportske opreme, ski rentala i dr., u mjestu se nalaze i marketi iz lanca Scherpa i Casino.
Iz centra Chatela polaze besplatne linije ski-busa koje prolazeći kroz mjesto sakupljaju skijaše i voze ih do polaznih stanica željenih žičara.


Iz mjesta Chatel polaze žičare koje vode na četiri skijaška sektora, od kojih su po dva međusobno skijaški povezana :

– Skijaški povezani sektori: Barbossine / Super Chatel
thumbs up - Chatel - Portes du SOLEIL - Novo!Sektor Barbossine – Iz dijela naselja “Petit Chatel” vodi istoimena žičara sjedežnica do skijaškog sektora “Barbossine”, odakle nastavlja istiomena žičara koja vodi do vrha “Tete du Tronchet” na 1913 m/nv. Sa ovog vrha lijevo može se preći ka skijalištu “La Chapelle d’Abodance” ili, sa druge strane brda, do švicarskog skijališta “Torgon” ili desno pomoću ski liftova do sektora “Super Chatel”. Do polaznog naselja Petit Chatel se ne može vratiti na skijama, već se povratak u mjesto Chatel ostvaruje preko sektora “Super Chatel”.
thumbs up - Chatel - Portes du SOLEIL - Novo!Sektor Super Chatel – Iz samog centra naselja Chatel vodi gondola “Super Chatel” do skijaškog područja koje je i centralno skijaško područje iznad mjesta Chatel. Pomoću žičare sjedežnice “Morclan” može se prebaciti u sektor “Barbossine”. Sa druge strane brda spušta se u švicarsko mjesto “Morgins” preko sektora “Corbeau”, za koji važi Chatel ski pass. U ovom sektoru se nalazi i snow-park kao i velika zona za skijaše početnike.

– Skijaški povezani sektori: Linga / Pre la Joux
thumbs up - Chatel - Portes du SOLEIL - Novo!Sektor Linga – 1,5 km od centra Chatela nalazi se naselje Villapeyron iz kojega kreće gondola “Linga” koja vodi u istoimeni skijaški sektor. U nastavku gondole, ka vrhu “Tete du Linga” na 2156 m/nv, vodi sjedežnica “L’Echo Alpin” sa koja se stazom Combes prelazi u sektor “Pre la Jeox”.
thumbs up - Chatel - Portes du SOLEIL - Novo!Sektor Pre la Joux -3,5 km dalje od polazne stanice gondole Linga nalazi se polazni plato skijaškog sektora “Pre la Jeox” na 1310 m/nv. Tu je nekoliko ski liftova sa stazama za početnike kao i sanjkaška staza. Tu su i polazne stanice žičare sjedežnice “Pre-la-Joux” kao i gondole “Pierre longue” koje izvlače skijaše na skijalište ovog sektora. Pomoću sjedežnice “Des combes” može se preći u sektor “Linga”, a pomoću sjedežnice “Des Rochssons” može se preći na skijalište “Avoriaz”, a zatim dalje i “Mozine i Les Gets” za šta se mora imati skipas za cijelu regiju “Portes du Soleil”.

Od 2015. godine i ova dva skijaška sektora (Linga i Pre la Joux) su povezana. Žičara sedežnica “Portes du Soleil” sa strane sektora “Barbossine / Super Chatel” koja ima i pripadajuću plavu ski stazu je povezana sa sjedežnicom “Gabelou” koja vozi dvosmjerno od i ka sektoru “Linga / Pre la Joux”. Na ovaj način kompletno skijalište Chatel je sada skijaški povezano i nema potrebe da se za taj prijelaz koristi ski bus.

Sadržaji

blank