Uživajte u jedinstvenom Londonu

London

Otkrijte veličanstvenu povijest i fantastične moderne atrakcije Londona, prijestolnice Ujedinjenog Kraljevstva i jednog od najfascinantnijih gradova na svijetu.

Uživajte u jedinstvenom Londonu

London

Otkrijte veličanstvenu povijest i fantastične moderne atrakcije Londona, prijestolnice Ujedinjenog Kraljevstva i jednog od najfascinantnijih gradova na svijetu.

Iskusite London, glavni grad Engleske i Velike Britanije, čudesnu globalnu metropolu

Rezervirajte Vaše putovanje u London s Azur Toursom, i iskusite svjetski poznate atrakcije koje nudi prijestolnica Engleske i Velike Britanije. London je tijekom doba Britanskog carstva stoljećima bio najvažniji i najutjecajniji grad na svijetu; danas se u njemu spomenici i građevine kolonijalnih vremena isprepliću s modernom arhitekturom, a London kao malo koji drugi grad spaja vrhunsku “patinu" povijesti sa životom modernog velegrada svjetske kategorije: London je danas svjetski centar financija, umjetnosti, glazbe, i moderne arhitekture, i nije slučajno najposjećeniji grad Europe s nekih 27 milijuna posjetitelja godišnje – otprilike tri puta više od broja stanovnika Londona.


Putovanje u London

Otkrijte veličanstvenu povijest i fantastične moderne atrakcije Londona, prijestolnice Ujedinjenog Kraljevstva i jednog od najfascinantnijih gradova na svijetu

Azur Tours Vam s ponosom nudi nezaboravno putovanje u London. Ovaj jedinstveni grad posjetiteljima nudi toliko raznovrsnih i svjetski čuvenih atrakcija da mu se mnogi vraćaju iznova, i svaki put nalaze još ponešto za doživjeti. Naš pomno osmišljeni program Vam tu nudi izbor neizostavnih atrakcija; uz to je fleksibilan kako bi Vam omogućio da u Londonu možete po volji kombinirati program razgledavanja s osobnim programima prema Vašem izboru. London kao grad tu postoji još od doba Rimskog carstva, koje je u delti rijeke Temze osnovalo naselje i luku po imenu “Londinium." Danas je trag toga jasno vidljiv u iznenađujućoj činjenici da je “City of London", to jest London u najužem smislu, tek djelić istoimenog velegrada: poznat je i kao “četvorna milja" (“Square Mile"), jer je toliko malen površinom, a u njemu obitava manje od 10 tisuća ljudi. Uz najužu povijesnu jezgru grada, ovdje je svjetski financijski i burzovni centar – svaki dan tu dolazi raditi čak milijun ljudi. (Druga četvrt biznisa, od osamdesetih godina dvadesetog stoljeća naovamo, je Canary Wharf). Što se pak tiče grada u cjelini, London je i nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU ostao gospodarstveno najznačajniji grad europskog kontinenta; uz to ima najveći broj visokoškolskih ustanova na europskom kontinentu, najprometniji aerodromski sustav, najstariju podzemnu željeznicu…  

Zašto putovanje u London s Azur Toursom?

Predstavljamo Vam neke od atrakcija u Londonu koje možete posjetiti s Azur Toursom:

Piccadilly Circus

Smješten u West End području Londona, u “gradu" Westminster – podsjetimo se da se London formalno sastoji od više “gradova"- Piccadilly Circus je trg-sjecište na kojem se spajaju neke od najpoznatijih ulica centralnog Londona. Trg je od 17. stoljeća bio trgvinsko središte; danas je centar društvenog života i jedan od simbola grada, poznat po golemim neonskim ekranima i po kipu Anerosa, klasičnog božanstva uzvraćene ljubavi (s obzirom da se radi o Londonu, kip je naravno pogrešno poznat kao “Eros.") Uz takav tipično londosnki kuriozitet, nekako je i logično da je tu muzej kurioziteta “Ripleyevo ‘Vjerovali ili ne!", našim starijim generacijama dobro poznatih iz revije “Politikin Zabavnik."  Također, u blizini su neka od najpoznatijih gradskih kazališta i noćnih klubova. 

Leicester Square

Ime ovog pješačkog gradskog trga često dovodi do konfuzije uslijed neobičnog izgovora, s neizgovorenim viškom slova kakav bi u pravilu prije bio karakterističan za francuski nego za engleski jezik: “Leicester" se naime ispravno NE čita “Leičester", nego “Lester"! Nasred trga je park s fontanom i spomenikom Williamu Shakespeare-u; međutim, glavna atrakcija trga je njegova posvećenost filmskoj umjetnosti.

Covent Garden

Smještena u samom srcu londonskog West End-a, četvrt Covent Garden posjetiteljima nudi mješavinu  kazališta, ponekog muzeja (npr. London Film Museum), podzemnih barova, i autentičnih londonskih pubova “stare škole." Dvije najpoznatije atrakcije su natkrivena tržnica Covent Garden Market, dragulj predviktorijanske arhitekture 19. stoljeća sagrađen u doba kralja Williama IV 1830-tih godina, te Royal Opera House, u kojoj su smješteni Kraljevski operni ansambl, Kraljevski operni orkestar, te Kraljevski baletni ansambl.

Krstarenje Temzom

London je kao prijestolnica po cijelom svijetu raštrkanog Britanskog carstva oduvijek bio orijentiran prema moru: duboka delta Temze je izvrsna prirodna luka. Stoga je za doživjeti grad iz perspektive pomoraca posebno iskustvo uzeti jedno od krstarenja Temzom, za posebnu perspektivu na grad.

London Eye

Najpopularnija od svih londonskih atrakcija prema broju posjetitelja je otvorena za javnost tek 2000. godine. U doba kad je izgrađen, ovaj panoramski kotač je s visinom od 135 metara bio najveći na svijetu; danas je još uvijek najveći u Europi, a panoramski pogled odozgora na London je neusporediv.

Westminster

Kao zaseban “grad", City of Westminster obuhvaća veliki dio gradske povijesne jezgre, uključujući većinu West End-a. riječ Westminster se obično koristi kao sinonim za zgradu Westminster Palace, u kojoj je smješten britanski parlament, te ju se stoga službeno naziva Houses of Parliament. Sagrađena u neogotičkom stilu tijekom devetnaestog stoljeća, zgrada je prepoznatljivi vizualni simbol grada: posebno atraktivan za turiste je toranj sa satom, s četiri brojčanika – na svakoj strani tornja po jedan, popularno poznat kao “Big Ben". Mjesto po kojem je pak cijeli Westminster dobio ime jest Westminsterska opatija (engl. “Westminster Abbey", iako je tipično londonski službeno ime “Collegiate Church of Saint Peter at Westminster"). Sagrađena pretežno u gotičkom stilu počevši od 11. stoljeća naovamo, tijekom povijesti je više puta dograđivana i obnavljana.

Whitehall & 10 Downing Street

Smještena unutar “grada" Westminster, ulica Whitehall je mjesto gdje su smještene glavne ustanove izvršne vlasti Ujedinjenog Kraljevstva. Riječ “Whitehall" koristi kao sinonim za britansku vladu i upravni državni sustav. Ulica se proteže od trga ispred zgrade parlamenta pa do Trafalgar Square-a; na njoj su smještena brojna ministarstva i državni odjeli – Ministarstvo obrane i  Cabinet Office (ured Vlade Ujedinjenog Kraljevstva) su neke od najpoznatijih; tu je također i zgrada Horse Guards, gdje su i danas bazirani pitoreskno odjeveni konjički stražari – smjena konjske straže je posebna svakodnevna atrakcija za posjetitelje. Ljubitelje britanskih detektivskih romana zacijelo će interesirati iz njih im dobro poznata pokrajnja ulica Scotland Yard, gdje je nekad bila glavna policijska stanica Londona. Rezidencija premijera pak nije na samoj ulici Whitehall, nego na broju 10 u pokrajnoj slijepoj ulici po imenu Downing Street.

Trafalgar Square

Ovaj možda najčuveniji od svih londonskih trgova posvećen je bitci kod Trafalgara, rta gdje je tijekom Napoleonskih ratova najpoznatiji britanski admiral svih vremena do nogu porazio kombiniranu francusko-španjolsku flotu, osiguravši time britansku dominaciju nad svjetskim oceanima sve do 2. svjetskog rata. U spomen toga ovdje je ukupno 56 metara visok spomenik Nelsonov stup.

St. James Park

Ovaj park s jezerom se nalazi između Horse Guards zgrade i Buckinghamske palače, i prestavlja ugodan kutak za malo predahnuti tijekom razgledavanja mnoštva okolnih atrakcija; od ovog parka nadalje u smjeru zapada se nalazi čitavi niz gotovo kontinuiranih najpoznatijih londonskih parkova: Green Park, Hyde Park, Kensington Gardens.

Buckingham Palace

Neposredno zapadno od St. James parka smjestila se službena glavna londonska rezidencija britanske monarhije, svjetski poznata Buckinghamska palača. Od krunidbe kraljice Viktorije u devetnaestom stoljeću pa sve do kralja Charlesa III danas, ovdje su boravili i borave kraljevi i kraljice Ujedinjenog Kraljevstva. Palača ukupno ima 775 prostorija uređenih u raznorodnim stilovima; tijekom većeg dijela mjeseca kolovoza i rujna, te na određene datume tijekom zime i proljeća, unutrašnjost palače je dostupna za javno razgledavanje. Svaki dan se pak tu održava ceremonija smjene Kraljeve straže u posebno pitoresknim crvenim povijesnim uniformama s visokim crnim šubarama; njihova potpuna predanost službi i mirnoća pred turistima koji žele okinuti “selfie" sa stražarima za uspomenu na London je legendarna.

South Kensington

Smještena neposredno prema zapadu od uže gradske jezgre, četvrt Kensington je okružena najelitnijim dijelovima Londona kao što su Knightsbridge ili Chelsea; poznata je po najvećoj koncentraciji muzeja u gradu. Najpoznatiji su Prirodoslovni muzej, Muzej znanosti, te Victoria&Albert (V&A) muzej, iako su tu još i mnogi drugi. Druge atrakcije su koncertna dvorana Royal Albert Hall iz viktorijanskog doba, te brojne specijalizirane visokoškolske ustanove i stručne udruge: sveučilište Imperial College London, Kraljevski glazbeni konzervatorij, Kraljevska visoka škola umjetnosti, Kraljevsko geografsko društvo, Kraljevsko udruženje orguljaša…

Natural History Museum

Prirodoslovni muzej Londona je jedan od najbogatijih i najimpresivnijih na svijetu: u zanimljivoj zgradi eklektičnog neoromaničkog stila tu se nalazi nekih osamdesetak milijuna eksponata, uključujući one od jedinstvenog značaja za povijest znanosti, kao na primjer kolekcije uzoraka koje je sakupio osobno Charles Darwin. Dugogodišnji simbol muzeja bila je reprodukcija fosinlog kostura golemog dinosarura Diplodocus; iz ne sasvim razumljivih razloga (ipak je to London…) je 2017. odstranjena kako bi se napravilo mjesta za kostur plavetnog kita (treba doduše napomenuti da su tu još brojni drugi kosturi različitih dinosaura). Zatim je tu kostur i rekonstrukcija izumrle ptice dodo s Mauricijusa, te divovska lignja “Archie," duga skoro devet metara… Geološki dio muzeja također čuva brojne zanimljivosti: meteore, najveći topaz na svijetu, jedan od najvećih ikad iskopanih grumena zlata, kolekcija “Aurora Pyramid of Hope" od 296 prirodnih dijamanata svih mogućih boja i nijanski, kamen s Mjeseca… ponešto za svačiji ukus!

Science Museum

Londonski Muzej znanosti je među najzanimljivijima na svijetu, s izvanredno organiziranim izložbama koje ilustriraju razvoj znanosti i tehnologije kroz stoljeća. “Energy Hall" je posvećena proizvodnji i korištenje energije,"Exploring Space" je posvećena ljudskom istraživanju svemira, “Making the Modern World" posvećen načinima na koje je razvoj znanosti oblikovao moderni svijet, The Secret Life of the Home" predstavlja razvoj kućanskih aparata i tehničkih pomagala,Medicine , “The Wellcome Galleries" je izložba koja se prostire kroz čak 5 galerija, a posvećena je razvoju medicine od prapočetaka sve do sadašnjosti,"Mathematics: The Winton Gallery" je posebno zanimljiva izložba uloge koju su matematika i matematičari imali u razvoju modernog svijeta, iz modernijeg doba tu je pak presjek putničkog aviona Boeing 747…..Čak ni ljubitelji videoigrica se neće osjećati zaboravljeni – galerija “Power Up" prati razvoj videoigrica kroz zadnjih pedesetak godina, s nekih 150 različitih igraćih konzola, od Binatone TV Master-a iz 1958. (!) pa sve do 2020. godine predstavljenog Sony Playstation-a 5.

Victoria and Albert (V&A) Museum

Nazvan po kraljici Viktoriji i njezinom mužu Albertu, ovaj muzej posjeduje najveću kolekciju primijenjenih i dekorativnih umjetnosti te dizajna na svijetu. S više od 2 milijuna eksponata koje pokrivaju kulture četiriju kontinenata kroz razdoblje od 5000 godina, ovo je pravi festival ljudskog osjećaja za estetiku: u čak 145 (!) galerija tu su bezbrojni stakleni i keramički objekti, postklasične skulpture, tekstili, kostimi, dekoracije od željeza, srebrni predmeti, nakit, tiskane grafike, crteži i fotografije… Kolekcije istočne Azije i Indije su među najboljima na svijetu: gdje drugdje možete npr. vidjeti pehar iz kojeg je vino pio najčuveniji mogulski vladar Indije, graditelj Taj Mahal-a Shah Jahan, ili kutiju za pisanje koju je koristio britanski kralj Henry VIII, poznat po njegovih šest žena? A to su tek dva predmeta od mnogih…sve u svemu, neponovljivo!

Harrods

Najlegendarnija od svih londonskih robih kuća, Harrods je neizostavno iskustvo za svaki posjet Londonu. S čak 330 odjela, ova robna kuća je pravi hram kupovine: posluje pod latinskim sloganom “Omnia Omnibus Ubique", iliti “Sve za svakoga svuda." Ovu sveobuhvatnost pak najbolje izražava stari londonski vic o gospodinu koji ulazi u jedan od restorana u Harrods-u, sjeda za stol, te naručuje odrezak od desnog buta indijskog slona na kruhu od sode. Konobar savršenih britanskih manira najprije dostojanstveno zaprimi narudžbu, da bi se nakon par minuta vratio sav uznemiren:"Sir, bojim se da ću Vas nažalost danas morati razočarati: znate, naime, nestalo nam je soda-kruha…" Eto, toliko. Za ostalo – provjerite sami!

City of London – glavna poslovna četvrt

Grad London u užem smislu, uz staru gradsku jezgru, također sadrži i jednu od dvije gradske poslovne četvrti, poznatu jednostavno kao “City"(druga je Canary Wharf, sva u modernim neboderima): tu je glavni europski i drugi najvažniji svjetski (nakon New Yorka) centar financija, Londonska burza, Narodna Banka Engleske… Arhitektura je nadasve zanimljiva: tu je možda najprepoznatljivija moderna građevina Londona, neobični zaobljeni toranj-neboder poznat kao “Gherkin" (engl. “Kiseli krastavac"). Drugi “kraj" povijesti tu predstavlja zgrada gradske administracije Guildhall: kao jedna od rijetkih monumentalnih građevina koje su preživjele veliki požar 1666., očarava arhitekturom iz 15. stoljeća. Kao kontrast svjetovnoj posvećenosti ove četvrti gospodarstvu, tu se nalazi najpoznatija sakralna zgrada Londona: anglikanska katedrala sv. Pavla. A za ljubitelje kazališta, glazbe ili filma, u blizini je i Barbican Centre: u kompleksu koji izvana možda pretjeruje s modernim geometrijskim sivilom – stil u kojem je izgrađen se ne naziva slučajno “brutalizam" – su smješteni Londonski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar BBC-a, te vjerojatno najčuvenija kazališna trupa na cijelom svijetu: “The Royal Shakespeare Company."

St. Paul’s Cathedral

Sagrađena početkom 18. stoljeća u baroknom stilu kako bi zamijenila raniju katedralu koja je izgorjela u velikom požaru 1666., ova glavna katedrala britanske Anglikanske crkve je remek-djelo arhitekta koji je nakon požara bio zadužen za projektiranje obnove Londona – zvao se Christopher Wren. Od izgradnje pa sve do 1963. godine ovo je bila najviša građevina u Londonu: iako ju je tijekom Drugog svjetskog rata pogodilo nekoliko  njemačkih bombi, ipak je ostala očuvana, prema predaji zato što su ju piloti Luftwaffe-a koristili kao orijentir za navigaciju prilikom bombardiranja grada. Ovdje se održavaju državne funkcije kao što su državni pogrebi, te neka od kraljevskih vjenčanja i jubileja; za krunidbene ceremonije je ipak rezervirana Westminsterska opatija. 

Millennium Bridge

Sagrađen u čast prijelaza iz 20. u 21. stoljeće, ovaj supermoderni most je postao poznat kao “Njišući most" jer je nakon otvaranja ustanovljeno da se zbog rezonancije s vjetrom vidljivo ljulja: odmah je ponovno zatvoren te dvije godine dograđivan i ojačavan kako se ne bi srušio: time je ovaj most postao najnovija od bizarnih arhitektonskih “grešaka" koje su također oduvijek bile karakteristične za London (neke od starijih su stupovi nikad dovršenog željezničkog mosta kojeg se moralo graditi iznova jer nije bio pravilno orijentiran u odnosu na željezničku prugu, ili pak slavoluk Marble Arch koji je originalno smješten pred Buckinghamsku palaču, pa onda brzo premješten zato što je ustanovljeno da je preuzak da bi kroz njega mogla proći kraljevska kočija).

Tower of London

Dvorac-utvrda Tower of London je neizostavna gradska atrakcija koja potječe iz najstarijeg razdoblja, prvotno izgrađena netom nakon normanskog osvajanja Britanije u 11. stoljeću. Malo koja građevina u Londonu i Britaniji uopće ima toliki značaj za englesku i britansku povijest i kulturu: tijekom povijesti je više puta opsjedan (služio je i kao glavna gradska utvrda sve do ere topništva), a obnašao je raznolike uloge: oružarnica, državna riznica, državna kovnica, mjesto gdje su se kraljevi pripremali za krunidbe, zatvor za uglednike (npr. istraživač Amerike Sir Walter Raleigh), te vrlo povremeno i kao mjesto za javna pogubljenja odsijecanjem glave (npr. Anne Boleyn, jedna od supruga kralja Henrya VIII, i Sir Thomas More, filozof i autor “Utopije"). Uz tragove povijesti, danas je tu izložba srednjovjekovnog oružja koju će Vam predstaviti veseljaci odjeveni u srednjovjekovne oklope, te naposljetku izložba britanskih krunskih dragulja (posebno je zanimljivo promotriti kako dragulji kroz povijesna razdoblja izgledaju luksuzno, ali relativno umjereno sve do razdoblja kad Britanija u potpunosti preuzima vlast nad Indijom: a tu onda odjednom dolazi do prave “eksplozije" dijamanata…) 

Tower Bridge

Nazvan po gore spomenutoj utvrdi Tower of London blizu koje je smješten, ovo je najpoznatiji londonski most i možda najprepoznatljiviji most na svijetu uopće. Sagrađen koncem 19. stoljeća, to je i najpoznatija građevina viktorijanskog doba: s dva prepoznatljiva potporna tornja, visokom šetnicom koja ih spaja te centralnim prijelazom koji se otvara kako bi propustio brodove, ovo je ultimativno remek-djelo viktorijanske arhitekture i tehnologije u jednom. Također, ovo NIJE “London Bridge" poznat iz dječje brojalice: taj most je pak potpuno neugledan, a oko njega i Tower Bridgea  je izrasla jedna od najpopularnijih londonskih urbanih legendi, prema kojoj je neki bogati Amerikanac svojedobno kupio London Bridge uvjeren da zapravo kupuje Tower Bridge. 

British Museum

Smješten u četvrti Bloomsbury, nekad poznatoj po književničkoj sceni, ovaj muzej je s nekih osam milijuna eksponata najveći muzej povijesti i kulture čovječanstva na svijetu. Riječi nisu dovoljne da opišu neusporedivo bogatstvo eksponata koji se ovdje čuvaju, i sve ih doživjeti bi trajalo tjednima. Da navedemo tek najpoznatije od najpoznatijeg: kamen iz Rosette (Rosetta Stone) koji je omogućio dešifriranje egipatskih hijeroglifa; klasična grčka “vaza Sophilos" ukrašena prizorom vjenčanja Ahilejevih roditelja (zapravo posuda za miješanje vina s vodom), koja je ujedno i najstarija poznata umjetnina s potpisom autora (ime mu je bilo – Sophilos); originalne skuplture koje su krasile Partenon u Ateni; kolosalna bista najpoznatijeg egipatskog faraone Ramzesa II; bazaltni Moai kip s Uskršnjeg otoka; vikinška kaciga iz Sutton Hoo-a; aztečka dvoglava zmija od drveta obloženog tirkiznim pločicama; kipovi krilatih bikova iz palače Sargona od Akada; reljefi lova iz palače asirskog vladara Asurbanipala; reljef lava u šarenim pločicama iz palače babilonskog vladara Nabukodonozora…i još puno, puno toga.

Zašto posjetiti London?

1. Nenadmašna atmosfera prijestolnice Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva: London je već stoljećima svjetski grad, koji je istodobno na jedinstven način potpuno internacionalan i potpuno prepoznatljivo britanski.  

2. Raznolikost ponude: grad je u cijelosti  nenadmašna zbirka spomenika arhitekture, povijesti, kulture i tehnologije, s muzejima kojima u svijetu nema premca. London je tijekom povijesti bio glavni svjetski centar Industrijske revolucije, te višestoljetna prijestolnica Britanskog Imperija koji je na vrhu moći pokrivao četvrtinu Zemaljske kugle (stoga nadimak “Imperij u kojem sunce nikad ne zalazi"); takvoj slavnoj povijesti valja pribrojiti i sadašnjost u kojoj London kontinuirano kotira kao svjetski centar avangardne arhitekture, glazbe i umjetnosti. Sve navedeno je na gradu ostavilo svoj trag, a za doživjeti sve ovdašnje atrakcije, i mjesec dana bi jedva bilo dovoljno!

3. Shopping :od najelitnijeg shoppinga (Harrods, Oxford Street) pa sve do šarmantnih specijaliziranih minijaturnih trgovina s najopskurnijim zamislivim tematikama, ako je nešto moguće kupiti bilo gdje u svijetu, isto će se gotovo uvijek moći naći i barem negdje u Londonu.

4. Kuhinja : iako domaća britanska kuhinja baš i nije na glasu kao posebno ukusna (nije slučajno što u inozemstvu baš nešto i nema britanskih restorana), svejedno se i tu dade pronaći neke ukusne iznimke – primjer su npr. najpoznatija izvorno britanska ulična hrana “fish and chips" (riba pohana u pivskom tijestu s prženim krumpirićima), goveđi odresci (Angus govedina), te ukusni trokutasti sendviči s raznim punjenjima. Ali, ako Vam i finija izvorno britanska jela nisu po volji, izbor restorana s etničkom hranom iz svih zemalja svijeta je neusporediv; najpoznatiji su naravno indijsko-pakistanski te kineski, ali to je tek početak cijelog spektra restorana i zalogajnica s hranom iz doslovno svih kutaka svijeta.

5. Pića: britanska piva su među najpoznatijima u svijetu, a barem jedan posjet lokalnom pubu je neizostavno londonsko iskustvo; od žestokih pića najpopularniji su whisky i gin, a od bezalkoholnih  engleski čaj je legendarno poznat diljem svijeta, te je dao ime “five o’clock tea" tradicionalnom međuobroku kojeg se u Britaniji zapravo konzumira između 15:30 i 17 h, a za kojeg se u pravilu uz engleski čaj (kojeg se najtradicionalnije pije samo uz dodatak mlijeka, bez šećera) poslužuju sendviči i kolači.

6. Gostoljubivost: izuzev onih iz “visokog" društva, Londončani su skoro bez iznimki jednostavni, pošteni, i uživaju pomoći i objasniti bilo što posjetiteljima, što najčešće začinjavaju neizbježnim izvanrednim britanskim humorom.