AzurTours > Novosti > Kina – mjesto gdje se miješaju davnina i budućnost

Kina – mjesto gdje se miješaju davnina i budućnost

Azija

Svjetske destinacije

Najmnogoljudnija zemlja svijeta, najviši kontinuirani ekonomski rast na svijetu već desetljećima, tvornica moderne tehnologije za cijeli svijet, duboka i profinjena kultura koja kontinuirano traje već nekih 5.000 godina, mjesto gdje su izumljeni kompas, barut i papir – Kinu i kinesku civilizaciju se nekako dade opisati jedino u superlativima.

Peking, ili na kineskom Beijing („Sjeverni glavni grad“) je alfa i omega današnje Kine.

Počevši kao glavni grad mongolskog Kublaj-Kana, čuvenog vladara kojeg je Europi predstavio Marko Polo, od dinastije Ming sve do danas Peking je glavni grad Kine.

Tu se miješaju carska prošlost – Zabranjeni Grad (Gu Gong), Ljetna Palača (Yi He Yuan) i čuveni Kineski zid (Chang Cheng) – i ultramoderna budućnost – najveći trg na svijetu, Trg nebeskog mira (Tian An Men), olimpijska zdanja vrhunske arhitekture današnjice, i tisuće nebodera koji i dalje stalno niču kao gljive poslije kiše.

Posjetite Peking s nama na Putovanju u Kinu

Ako je Peking glavni grad današnjice, za drevnu Kinu je najznačajniji grad Xian („Zapadni mir“), višestoljetna prijestolnica ranog Kineskog carstva.

Tu je kineska carska država i počela, u 3. stoljeću prije nove ere, kad je prvi povijesni car osnovao kinesko carstvo, proglasivši dinastiju Qin sa sobom kao „prvim žutim božanstvom“ (značenje njegove carske titule Qin Shi Huang Di).

Danas o veličajnosti njegovog doba svjedoči tisućljećima zaboravljena grobnica, koja je ponovno pronađena tek u drugoj polovici 20. stoljeća.

Humak grobnice je i danas neotvoren, jer arheolozi još ne znaju kako bi očuvali vrijednosti koje se unutra nalaze.

Međutim, on je okružen tisućama vojnika od terakote u prirodnoj veličini – spektakularan prizor dostupan svim posjetiteljima, u najvećem i najimpresivnijem grobnom kompleksu svijeta.

Stara kineska izreka kaže: „Nebo iznad, a na zemlji gradovi Hangzhou i Suzhou“ – jer se smatra da su ti gradovi ono najljepše, što Kina ima za ponuditi.

Dok su sjeverom Kine stoljećima vladali barbari, Hangzhou je bio glavni grad nezavisne Kine.

Danas je najpoznatiji po u kineskoj književnosti najopjevanijem od svih pejzaža, čuvenom Zapadnom jezeru (Xi Hu), oazi vode i zelenila usred velegrada.

Pjesnik Su Dongpo ga je opjevao, a svi carevi su tamo dolazili hodočastiti da se nauživaju najpjesničkijeg pejzaža u Kini, tradicija koja je nastavljena i kasnije – kineski vođa Mao Zedong je svake godine tamo boravio barem dvaput.

Kad ga posjetite, i stignete na otok usred jezera, grad oko vas jednostavno nestaje – postoji tek voda, zelenilo okolnih brda, te pagode na njihovim vrhovima. A uz rub jezera, na nasipu pjesnika Su Dongpoa možete pronaći čuveni restoran Lou Wai Lou, gdje su izumljena sva čuvena jela osebujne lokalne kuhinje pokrajine Zhejiang (blagi, slatkasti okusi.)

Iz Hangzhoua dolazi i najcjenjeniji kineski zeleni čaj, po imenu „Zmajski izvor Zapadnog jezera“ (Xi Hu Long Jing).

Naš Korčulanin Marko Polo je Hangzhou proglasio najljepšim, najbogatijim i najplemenitijim gradom ondašnjeg svijeta.

Uz Hangzhou, tu je i Suzhou – čuveni grad kanala, koji je u doba Marka Pola imao više kanala od Venecije. Neki su od njih i danas krasno uređeni, navečer obasjani raznobojnim svjetlima za vrhunski romantični ugođaj.

Međutim, pravo srce Suzhoua su vrtovi. Svi tradicionalni vrtovi istočne Azije vuku korijen otuda, iz čuvenih vrtova Suzhoua – gdje svaki vrt mora sadržavati zelenilo, vodenu površinu, kamenje neobičnog oblika, stazice i paviljone za dokolicu.

Na kraju, tu je i motor moderne kineske ekonomije – grad Shanghai („Gore na moru“).

Za razliku od ostalih čuvenih kineskih gradova i njihove tisućljetne povijesne patine, Shanghai je još u 19. stoljeću bio tek ribarsko seoce.

Danas se međutim radi o jednom od najvećih i najdinamičnijih velegradova svijeta. S jedne strane rijeke, tu su zgrade iz kolonijalnog doba – čuveni Bund. Nasuprot njemu, s druge strane rijeke, danas posjetitelje pozdravlja hipermoderni pejzaž četvrti Pudong – svjetski poznati prizor, komadić 22. stoljeća prebačen u naše 21. stoljeće.

Ako se u ostatku Kine miješaju prošlost i budućnost, Shanghai zato gleda ravno u budućnost.

A što vam se god najviše svidi u ovoj nevjerojatnoj zemlji, bila to davna povijest ili modernizam, najnovija tehnologija ili starinska kultura, prizori ili hrana, u jedno možete biti sigurni.

Tko jednom posjeti Kinu, zauvijek ju nosi u srcu!