Istanbul - mješavina Europe i Azije

Istanbul putovanje

Posjetite jedan od najdinamičnijih velegradova na svijetu koji posjetitelje oduševljava svojom mješavinom Europe i Azije, čudesne prošlosti i moderne sadašnjosti - sve u svemu izvanredno!

Istanbul - mješavina Europe i Azije

Istanbul putovanje

Posjetite jedan od najdinamičnijih velegradova na svijetu koji posjetitelje oduševljava svojom mješavinom Europe i Azije, čudesne prošlosti i moderne sadašnjosti - sve u svemu izvanredno!

Iskusite čaroliju čudesnog Istanbula

Rezervirajte vaše putovanje u Istanbul s Azur Toursom i doživite veličanstvenu povijesnu baštinu, modernu sadašnjost i beskrajne mogućnosti bazarskog i svakog mogućeg shoppinga u ovom jedinstvenom velegradu. Smješten na mitskom tjesnacu Bosporu koji dijeli Europu od Azije, Istanbul je jedini velegrad koji se smjestio na dva kontinenta odjednom. Povijesni značaj grada se nazire već iz njegovih brojnih imena kroz stoljeća: Bizant, Konstantinopolis, Carigrad, “Stambol na Bosforu", te naposljetku današnje ime – Istanbul.


Putovanje u Istanbul

Otkrijte čudesna iskustva jedinog svjetskog velegrada koji u sebi spaja dva kontinenta – Istanbul Vas zove!

Azur Tours vam s ponosom nudi nezaboravno putovanje u Istanbul. Ovaj prelijepi i gostoljubivi grad je jedna od najfascinantnijih i najčudesnijih destinacija za posjet na svijetu uopće. Rimsko carstvo kasne antike, Bizantsko carstvo, Otomansko carstvo: tu su čak tri carstva imala svoju prijestolnicu.

Danas je Istanbul najveći grad moderne Turske; iako više nije glavni grad, svejedno je daleko najznačajniji grad turske države, pa i regije, za povijest, kulturu, gospodarstvo, trgovinu, te naravno turizam. Od prvotnih grčkih kolonista iz Megare koji su tu osnovali naselje u sedmom stoljeću prije nove ere održalo se tek ime “Bizant." Kasna antika je pak tu, na strateškom mjestu za pomorski promet, udarila temelje novom glavnom gradu, “novom Rimu." Već je naš Dioklecijan prepoznao strateški značaj ovog područja, tako da je i sam prije umirovljenja u Splitu stolovao blizu – istočno u Mramornom moru, u Nikomediji, današnjem Izmitu na istočnoj strani dubokog zaljeva. S obzirom da je ipak zbog stalnih prijetnji barbara trebalo direktno kontrolirati Bospor, za što je Nikomedija bila predaleko, rimski car Konstantin – inače rođen blizu Niša u današnjoj Srbiji – tu osniva novi glavni grad carstva, koji po njemu dobiva ime Konstantinopolis, ili po naški “Carigrad" – mjesto gdje boravi car. Danas o njegovom dobu svjedoči plan starog gradskog centra – glavni trg Sultanahmet je bio njegov hipodrom za utrke. S propašću Zapadnog Rimskog carstva, grad postaje najznačajniji na europskom kontinentu uopće, status kojeg će zadržati sve do kolonijalnog doba. Bizantsko carstvo se uspijeva održati još čitavo tisućljeće: iz tog razdoblja su neusporediva katedrala Hagia (danas “Aja") Sofija, zaljev – gradska luka Zlatni Rog, Galata toranj, čudesna “Potopljena palača", golema podzemna cisterna sa stupovima uzetim s klasičnih hramova, koje su omogućavale gradu da izdrži vrlo duge opsade, te monumentalne trostruke gradske zidine. 1453. godine grad osvajaju Turci Osmanlije, i time postaje glavni grad novog, Otomanskog carstva – status kojeg će zadržati sve do 1923. godine, kad otac moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk glavni grad premješta u Ankaru. Pod turskim sultanima grad prolazi svoje najbogatije i najčudesnije doba – Aja Sofija dobiva minarete, a cijeli grad pak bezbrojne džamije, od kojih je najljepša čuvena Plava džamija, napravljena, i to uspješno, s idejom da nadmaši ljepotom čak i Aja Sofiju; tu je zatim dekadentni luksuz sultanove palače Topkapi, brojni prebogati bazari, tipično turska “čardak" arhitektura s isturenim gornjim katovima, i još puno toga… Konačno, najnovije doba dovodi do razvoja grada u najveći moderni velegrad Europe – službeno je tu šesnaest milijuna stanovnika, a neslužbeno…tko će ga uopće znati. Grad je toliko bogat atrakcijama da mu se mnogi iznova vraćaju kako bi doživjeli još ponešto – tu bi posjetitelj doslovce mogao uživati mjesecima. Zadnjih godina Istanbul je nadmašio London i Dubai kao najposjećeniji grad na svijetu, s više od 20 milijuna zadovoljnih posjetitelja godišnje – provjerite zašto!

Zašto putovanje u Istanbul s Azur Toursom?

Predstavljamo Vam neke od atrakcija u Istanbulu koje možete posjetiti s Azur Toursom:

Moderni gradski centar – trg Taksim i shopping ulica Istiklal Caddesi

Trg Taksim je danas kucajuće srce modernog Istanbula: tu su među ostalim glavna gradska stanica podzemne željeznice, i Spomenik Republici, sagrađen 1928. u počast proglašenju moderne sekularne Republike Turske 1923. Tu je naravno i portret “oca domovine" Mustafe Kemala Ataturka – s obzirom da su tijekom konačnog raspada Otomanskog carstva nakon 1. svjetskog rata Grci polagali pravo na cijeli Istanbul i zapadnu Malu Aziju, da nije bilo modernizatora Ataturka i “mladih Turaka" koji su “revolucijom odozgora" najprije reformirali vojsku i pobijedili Grke, a potom od zaostale Turske napravili modernu sekularnu državu, lako moguće da bi danas glavni grad Grčke bio Konstantinopolis, a Atena bi bila tek sveučilišni grad povijesne baštine. Istiklal Caddesi iliti “Avenija nezavisnosti" je pješačka avenija (sa šinama za šarmantne retro-tramvaje) koja se otud proteže kilometar i pol prema sjeveru. Blizu su zaljev Zlatni Rog, gradska luka iz davnih vremena, a danas mjesto gdje s mosta lokalni ribiči masovno zabacuju udice (konzumaciju tako ulovljene ribe ipak ne bismo preporučili), te Galata toranj (nekadašnja genovska četvrt) na uzvisini onkraj mosta. Sve zajedno, ovo je glavni dio grada za shopping i provode, s bezbroj trgovina, suvenirnica, umjetničkih galerija, kina, kazališta, hotela, noćnih klubova, restorana, zalogajnica, kafića i barova.

Povijesna gradska jezgra – Aja Sofija, Sultanahmet, Plava džamija, palača Topkapi, cisterne Yerebetan

“Pauk plete zavjese u palači Hosroesa: sova doziva straže s Afrasiyabovih kula…" Ove riječi perzijskog pjesnika Saadija navodno je citirao sultan Mehmed Osvajač nakon što je 1453. godine konačno osvojio Carigrad. Danas je njegovo carstvo također tek povijesno sjećanje; međutim, nije prepušteno zaboravu. Naprotiv – monumentalna stara gradska jezgra na uzvisini nad Bosporom danas svojim čarolijama mami bezbrojne posjetitelje. Golemi glavni trg Sultanahmet se češće naziva Hipodrom, prema davno iščezloj građevini za popularne rimske utrke kočija, stadionu za 100000 gledalaca kojeg je tu dao izgraditi car Konstantin. Svejedno o prošlosti Rimskog carstva tu svjedoči Teodozijev obelisk (zapravo donesen ovamo iz Luxora u Egiptu u doba cara Teodozija, posljednjeg vladara obiju rimskih carstava – i Istočnog i Zapadnog; jedino pijedestal na kojem obelisk stoji je iz njegovog doba), te “Zmijski stup" – brončani stup u obliku triju isprepletenih zmija iz 5. stoljeća prije nove ere, koji je ovamo donesen iz Delfskog proročišta u Grčkoj. Treći stup na trgu je “Zidani obelisk": nekad je bio obložen mjedenim pločama. Iako nije poznato kad je isprva izgrađen, dao ga je u 10. stoljeću obnoviti bizantski car Konstantin VII Porfirogenet, poznat i po tome što u svojim zapisima spominje Hrvatsku i Hrvate. U doba sultana služio je za demonstraciju vještine janjičara, koji bi se uz njega brzo uspinjali i silazili. “Njemačka fontana" je pak iz novijeg doba: početkom 20. stoljeća dao ju je sagraditi njemački car Wilhelm. Naposljetku, uz rub trga nalazi se ulaz u jedinstvenu istanbulsku atrakciju iz bizantskog doba: Yerebatan Saray ili “Potopljena palača", zapravo golema podzemna cisterna za vodu koju je dao izgraditi najčuveniji bizantski car Justinijan: posebnu draž joj daje šuma potpornjh stupova poskidana s najmonumentalnijih klasičnih hramova; danas je tek djelimice ispunjena vodom u kojoj plivaju zlatne ribice, a doživljaj vode i golemih stupova pojačan je lijepim osvjetljenjem.

Naravno, tu uz povijesni glavni trg nalaze se i tri najpoznatije atrakcije grada: prvo, glavni gradski simbol, Aja Sofija. Dao ju je sagraditi bizantski car Justinijan u šestom stoljeću, kao glavnu katedralu Bizantskog carstva, posvećenu “Svetoj Mudrosti" – grčki “Hagia Sophia." Golema kupola je u doba gradnje bila pothvat jedinstven na svijetu: sve do šesnaestog stoljeća, punih tisuću godina to ostaje najveća kupola uopće. O ljepoti svjedoči priča da je Mehmed Osvajač, kad je u nju prvi put ušao nakon pada Carigrada, trčao okolo po njoj veseleći se poput djeteta. Crkva je dobila minarete, te je preuređena u prvu džamiju svijeta, što ostaje stoljećima. Nakon proglašenja Republike Turske, 1935. je pretvorena u muzej; uslijed nekih opskurnih natezanja između Turaka i Grka, 2020. godine je ponovno službeno proglašena džamijom. Nedaleko od nje, uz duži rub trga Sultanahmet, smjestila se jedina džamija koja ju je konačno nadmašila, i veličinom i ljepotom: Sultan Ahmedova Džamija, poznatija kao “Plava džamija." Početkom 17. stoljeća dao ju je izgraditi nesretni sultan Ahmed I: ustoličen još kao dijete, preminuo je s tek 27 godina od tifusa, nakon što je pod njegovom vlašću carstvo pretrpjelo brojne vojne poraze. Svejedno, uspjelo mu je ono što nikome nije: nadmašiti veličajnošću i ljepotom i samu Aja Sofiju. Plava džamija se s pravom smatra najljepšom otomanskom sakralnom građevinom, te najljepšom otomanskom građevinom uopće. Najlakši način za razlikovati ju od Aja Sofije jest to što ima čak šest minareta (Aja Sofija ih ima četiri). Glavni arhitekt joj je pak bio Albanac, Sedefkar Mehmet Aga, učenik najlegendarnijeg otomanskog arhitekta Mimar Sinan-a. Naposljetku, malo odmaknuta od trga te iza Aja Sofije nalazi se legendarna sultanska palača iz zlatnog doba Otomanskog carstva: čuveni Topkapi (ime joj u prijevodu znači “topovska kapija"). Harem, sultanov krevet formata za desetak osoba, čarobni pogled na Bospor s visine, izložba srednjovjekovnog oružja u istom prostoru gdje je 1579. godine ubijen veliki vezir Mehmed-paša Sokolović, te naposljetku izložba carskih dragocjenosti, doslovce neprocjenjive vrijednosti – niti jedna osiguravajuća kuća ih baš stoga nije htjela osigurati. Sve u svemu, jedinstveno iskustvo: malo tko se kad jednom korača ovim prostorom neće veseliti kao Mehmed Osvajač u Aja Sofiji – jednostavno neponovljivo!

Kapali čaršija

Ova golema natkrivena tržnica (što je i točan prijevod turskog imena Kapali Čarsii, iako se često jednostavno naziva i Velika tržnica), je točno ono što joj imena kažu: golemi natkriveni kompleks od 61 ulice s više od 4000 trgovina koje nude najrazličitije proizvode. Osnovana je sredinom petnaestog stoljeća, a više-manje sadašnji izgled poprima već u sedamnaestom. Trgovine su specijalizirane po ulicama: Kalpakčillar Caddesi za zlato i dragulje, Divrikli Caddesi za namještaj, Sahaflar Caddesi za tepihe, Perdahčillar Caddesi za predmete od kože, Bit Pazari za odjeću od tekstila ili kože… Cjenkanje je naravno obavezno, a za malo se odmoriti od svih dojmova tu su brojne kavane i restorani. Ono što je pak danas u ovom hramu trgovine nepojmljivo jest to da u zlatno doba Otomanskog carstva tu nije bilo niti cjenkanja niti restorana; i gramzivost za profitom i jesti izvan kuće u restoranu se tad smatralo nepojmljivim – vrhunski kuriozitet. 

Sulejmanija – najromantičnija džamija Istanbula

“Još jedna monumentalna džamija?" je prvo pitanje koje neupućeni postavljaju kad čuju za Džamiju Sulejmaniju. Doista, zar uz Aja Sofiju i Plavu džamiju tu čovjek nije već vidio sve? Upućeni će se na to pitanje tek nasmiješiti. Jer ovo također nije “tek bilo kakva" džamija: dapače, to je djelo dao izgraditi najveći sultan svih vremena, a projektirao ju je najpoznatiji otomanski arhitekt svih vremena; u konačnici, to je i spomen jednoj velikoj ljubavi. Vladar je bio Sulejman Veličanstveni; arhitekt je bio Mimar Sinan. A velika ljubav je pak bila ona između Sulejmana Veličanstvenog i njegove žene Hürrem. Primijetit ćete da tu piše “žene", a ne “omiljene žene", s obzirom da su sultani bili poznati po velikim haremima. Razlog za to je vrlo jednostavan: Sulejman je prekinuo s tradicijom i s njom se i formalno vjenčao. Rođena je na području današnje Ukrajine kao kći pravoslavnog svećenika u gradu Rohatyn jugoistočno od Lviva, a  pravo ime joj je vjerojatno bilo Aleksandra ili Anastazja Lisowska. Krimski Tatari ju još kao dijete odvode u ropstvo i prodaju Turcima. Potom od sluškinje postaje dio Sulejmanovog harema, te prvo postaje omiljena sultanova priležnica, da bi ju 1534. godine Sulejman oženio i dao joj službenu titulu sultanove supruge i glavne priležnice – titulu koja ranije nije uopće postojala. Time je započela i tradiciju moćnih žena koje su iz sjene često znale de facto upravljati Otomanskim carstvom. Danas Sulejman i njegova Hürrem počivaju pokraj Sulejmanije, u dva mauzoleja jedan pokraj drugoga – kao zalog jedne velike ljubavi, ovo je jedno od najromantičnijih mjesta u gradu. A to vrijedi više od svih šest minareta Sulejmanije.

Egipatska tržnica

Egipatska tržnica, na turskom “Misir Čaršisi", je nakon Kapali čaršije druga najpoznatija tržnica Istanbula. Pripremite se za pravi festival okusa i mirisa: iako danas ima trgovine svih vrsta sa svom mogućom robom, ova tržnica je prvenstveno ipak posvećena egzotičnim začinima i mirisima, te turskim slatkišima i sušenom voću, u 85 ovdje smještenih trgovina. Iako površinom manja od Kapali čaršije (nastala je u 17. stoljeću izmještanjem trgovine začinima iz Kapali čaršije ovamo), nije nimalo manje pitoreskna – naprotiv! Još jedno esencijalno iskustvo za doživjeti Istanbul.

Krstarenje Bosporom

Nakon što ste se do mile volje nauživali Istanbula izbliza, što kažete na krstarenje Bosporom, tim jezičcem mora koji Mramorno more i Mediteran spaja s Crnim morem? Ovo je perfektan način za iskusiti vizure obje strane grada i oba kontinenta, uz miris mora i tisuće galebova. Posebna atrakcija, uz panorame obje strane grada, su pak mnogi ljetnikovci utjecajnih obitelji otomanskog doba, smješteni uz obalu. 

Palača Dolmabahče

Sagrađena tek sredinom 19. stoljeća, u sam suton otomanskog doba, ova palača je svu dekadenciju kasnog carstva pretočila u jednu građevinu izgrađenu u kićenom eklektičnom stilu koji najviše podsjeća na rokoko. Smještena je u četvrti Bešiktaš, danas najpoznatijoj po istoimenom nogometnom klubu. Arhitekti su bili Armenci, a palaču je dao izgraditi opskurni sultan Abdulmedžid I s logikom da mu Topkapi palača “nije dovoljno luksuzna." Troškovi izgradnje (ukupno 35 tona zlata) su bili toliki da su doslovce  doveli do bankrota Otomanskog carstva i nadimka “bolesnik s Bospora" za carstvo tijekom njegovih posljednjih desetljeća. Svi satovi u palači su zaustavljeni u 9:05, vrijeme kad je u prostorijama palače 10. studenog 1938. godine preminuo “otac domovine" moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk.

Azijska strana – brdo Čamlica i vidikovac

Iako je većina najpoznatijih atrakcija Istanbula smještena s europske strane Bospora, ovo 288 metara visoko brdo s parkovima, kavanama i vidikovcem je najbolje mjesto za promatranje južnog Bospora, gradskog centra sa starom jezgrom i Zlatnim rogom na europskoj strani, prelijepog visećeg mosta koji spaja dva kontinenta, te modernog gradskog centra s neboderima.

Tragovima “našijenaca"…

Jedna od specifičnosti Otomanskog carstva su bile institucije elitne vojske – janjičara – fanatično odanih sultanu osobno, te institucja velikog vezira kao vrhovnog obnašatelja izvršne vlasti pod sultanom. S obzirom da bi moćne turske obitelji tu potencijano bile “podijeljenih lojalnosti", osobe za ovo su regrutirane kao djeca iz kršćanskih dijelova carstva preko sustava “devširme", u našim krajevima poznatog i kao “danak u krvi." Naša tradicija tvrdi da se radilo o jezivom otimanju djece; Turci pak ne to odgovaraju da je to više bilo kao iz seoske sredine slati djecu na fakultet – uspješne su čekala utjecajna mjesta u otomanskoj vojsci i državnoj birokraciji. Istina je vjerojatno negdje posrijedi – kako kad, kako gdje, i kako s kim. Najpoznatiji izdanak ovog sustava na našim prostorima je bio veliki vezir Mehmed-paša Sokolović (na turskom “Sokullu"), rođen u srpskoj obitelji. Međutim, jako je zanimljivo, a puno manje poznato, da su u turskoj povijesti trag ostavila i dva Hrvata. Prvi od njih je Rustem-paša “Hirwat", rođen u Skradinu s prezimenom Opuković. Kao veliki vezir proslavio se pod Sulejmanom Veličanstvenim, iako je navodno poslije Rustemove smrti ustanovljeno da je bio ukrao pola Otomanskog carstva. Njegovu džamiju i mauzolej možete naći u krivudavim uličicama koje se od Sultanahmeta spuštaju prema Bosporu. Drugi je bio vjerojatno najveći turski admiral svih vremena: “kapudan-paša" (to jest “paša svih kapetana") Piyale-paša Hirwat. Prema predaji, rođen je u Vignju na Pelješcu, i kao štitonoša je zarobljen u Mohačkoj bitci; prešavši na islam, postao je najuspješniji zapovjednik turske ratne mornarice svih vremena. (Danas ga pokušavaju svojatati i Mađari; međutim uz svo dužno poštovanje prema mnogim mađarskim vrlinama, moreplovstvo baš i nije bilo jedna od njih, tako da je vjerojatnije da je ipak bio iz Hrvatske. Iako nije poznato da li je njegova bista rađena za života, fizionomija biste je čisti Pelješac!) U savezu s francuskim kraljem, Piyale je osvojio Napulj, Elbu i Korziku; u bitci kod Djerbe je pak tako do nogu potukao španjolsku flotu da ju je onesposobio za cijelo desetljeće; također je osvojio i Cipar. Za razliku od Rustema, bio je poznat i po humanosti – njih dvojica tako nekako ilustriraju dvije strane našeg mentalnog sklopa. Njegovu džamiju i mauzolej (rad legendarnog Mimara Sinana) možete pronaći sjeverno od Zlatnog Roga, u četvrti Kasimpaša; poznata je kao džamija Tersane ili jednostavno kao Piyale-pašina džamija.

Zašto posjetiti Istanbul?

1. Jedinstvena kultura i povijesni spomenici: glavni grad triju carstava – Rimskog, Bizantskog i Otomanskog, smješten na dva kontinenta, Europi i Aziji: malo koje drugo mjesto na svijetu ima ovako posebnu auru.

2. Raznolikost ponude: svjetski poznati spomenici sakralne i svjetovne arhitekture i dragocjenosti carskih i sultanskih vremena, gradska vreva, tjesnac Bospor koji Europu odvaja od Azije, Aja Sofija i Topkapi, bezbrojne trgovine, golemi, prebogati, svjetski čuveni bazari, vesela atmosfera i noćni život.

3. Shopping: najpoznatiji svjetski i brojni lokalni brendovi, bezbrojne trgovine, Kapali čaršija i Egipatska tržnica, suveniri, izvanredne turske rukotvorine i slastice, mirisi, nakit, umjetnine, odjeća i kožni predmeti, čajevi, začini… za shopping, možda najbolji i najraznolikiji grad na svijetu.

4. Kuhinja: turska kuhinja koja je za naša nepca i donekle poznata i potpuno drukčija, uz korištenje orijentalnih začina: kebab, pide (turska pizza), janjetina i kozletina, povrće na tisuću načina, riba i plodovi mora, izvanredne slastice, svjetski poznati turski čajevi i kava, pivo Efes Pilsen i turska osvježavajuća pića…

5. Gostoljubivost: fascinantan spoj balkanske i bliskoistočne gostoljubivosti, ovaj svjetski grad posjetitelje dočekuje s velikim veseljem i zadovoljstvom.