Zanimljivosti o Portugalu

Portugal ima nepromijenjene granice od 1139. godine  kada je Alfonso Henriques proglasio Kraljevstvo Portugala koje je trajalo do 1910. godine kada je Kraljevina Portugal ukinuta. Razvojem pomorstva Portugal je prvi pokrenuo otkrivanje i zaposjedanje teritorija u Novom svijetu (Afrika, Azija, Amerika) te je tako postao prvi globalni Imperij.

Portugal je najveći svjetski proizvođač pluta. Pluto se dobiva od hrasta plutnjaka i služi za proizvodnju čepova za boce, a prije proizvodnje plastike koristio se za izradu pojaseva za spašavanje te kao izvrstan materijal za toplinsku i zvučnu izolaciju.

Jedno je od najstarijih sveučilišta na svijetu 1290 godine utemeljeno u gradu Coimbra.

Portugalski jezik službeni jezik u 9 zemalja svijeta: Portugal, Brazil, Cape Verde, Angola, Gvineja Bissao, Mozambique, Principe, Sao Tome i Ekvatorijalna Gvijneja. Portugalski jezik se također govori u Goa (Indija), Macao i Istočnom Timoru, a govori ga ukupno oko 220 milijuna ljudi.

Najduži most u Europi je most „Vasco da Gama“ u Lisabonu koji je dug 17 km.
Portugal Lisabon most Vasco da Gama Azur ToursObala Portugala duga je 800 km i idealna je za surfanje jer se tu valovi Atlantika razbijaju o dugačku obalu. Godine 2011. je havajski surfer Garret McNamara surfao po najvećem registriranom valu visokom 27,5 m.
Portugal Lisabon plaza Azur Tours
Portugalska glazba „FADO“  svrstana je u UNESCO-vu nematerijalnu baštinu. To je melankolična glazba koja prezentira duh fatalizma prisutnog u kulturi Portugala.

Godine 1755. na dan Svih Svetih (01.11.) Lisabon je razorio jedan od najjačih potresa u povijesti Europe magnitude 9° po Richterovoj ljestvici u kojemu je poginulo 250.000 ljudi i uništeno 85% grada. O tom potresu stanovnici govore i danas.

Portugal je prva kolonijalna sila koja je 1761. godine ukinula ropstvo, jedno stoljeće prije nego što su to učinile druge sile; Britanija, Španjolska, Amerika.

Porto je vino koje se uzgaja u dolini rijeke Douro i jedan je od glavnih portugalskih izvoznih proizvoda. Vino je obično crvene boje ili u manjem broju slučajeva – bijelo. Slatkastog je okusa i poslužuje se uglavnom kao desertno vino.
Portugal Lisabon vinogradi Douro porto Azur Tours
U Lisabonu je otvorena najstarija knjižara na svijetu – iz 1732. godine.