Covid-19, info za SKI aranžmane i otvaranje skijališta

Predviđena otvaranja skijališta (ažurirano 21.1.2021.):

Švicarska - skijališta, smještajni objekti i restorani u sklopu smještajnih objekata otvoreni od sredine prosinca! Od 21.1.2021. Republika Hrvatska je na zelenoj listi zemalja za ulazak i skijanje u Švicarskoj i više nije potrebna 10-dnevna karantena ni izolacija ! To trenutno vrijedi do 31.1., a naravno može se i promijeniti zavisno o epidemiološkoj situaciji u zemlji. Za više detalja na stranici (kliknite link)

Francuska - nažalost predviđeni datum otvaranja nepoznat, više informacija o mogućem otvaranju skijališta sredinom ili krajem veljače, no mišljenja smo da su šanse za otvaranje skijališta u Francuskoj ove ski sezone minimalne ili ih ni nema, hrvatski državljani  ne trebaju predočenje Covid-19 testa, ali je potrebno ispuniti dokumentaciju vezanu za putovanje (izjava putnika)

Austrija - skijališta otvorena od 24.12.2020., ali smještajni kapaciteti i restorani ostaju zatvoreni do 7.2.2021., ulazak u Austriju načelno moguć samo uz prethodnu online registraciju na poveznicama u nastavku: DE: https://bit.ly/2LEeZBv EN: https://bit.ly/2Nbpxc1 Osim registracije, i dalje je na snazi obveza 10-dnevne karantene za sve putnike koji ulaze u Austriju. Karantena se može prekinuti negativnim PCR-testom ili antigen-testom ( ne starijim od 72 sata), kojemu je, međutim, moguće pristupiti tek 5 dan nakon ulaska u zemlju, odnosno od početka karantene.

Italija - predviđeno otvaranje skijališta 15.2.2021., ukoliko će biti zadovoljeni određeni Covid-19 uvjeti

Slovenija - skijališta rade i potreban je neg. PCR test za ulazak u Sloveniju, hoteli i restorani ne rade. Ukoliko ste preboljeli Covid-19 za ulazak u Sloveniju to ništa ne znači, potreban je u svakom slučaju negativni PCR test, ne stariji od 48 sati. Kada se vraćate natrag u RH ako ste preboljeli Covid-19 potrebno je imati dokumentaciju od liječnika ili ako ne obavezan neg. PCR test za ulazak natrag u RH.

BIH - trenutno otvorena Jahorina, Bjelašnica, Igman, Vlašić, Kupres. Hrvatski državljani ne podliježu epidemiološkoj mjeri samoizolacije ili negativnog testa prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, no kod povratka potreban neg. PCR test koji se može obaviti doslovno na skijalištu (ulazak u pancericama, gotovi za par sekundi, a nalazi testa isti dan ili u roku 24 sata), test iznosi od 45-60 € po osobi, ukoliko ste preboljeli Covid-19 test nije potrebno raditi već imati potvrdu od liječnika (vrijedi za sve preboljele unatrag 3 mjeseca)

Napomena za povratak u Hrvatsku:

Hrvatska primjenjuje zajednički dogovoreni pristup semafora EU-a za putovanja u skladu s ograničenjima putovanja iz/u države članice EU-a i zemlje pridružene Schengenu. Putnici (bez obzira na državljanstvo) koji dolaze izravno iz država članica EU-a ili zemalja pridruženih Schengenu te regija koje su trenutačno klasificirane kao „zelene” bit će dopušten ulazak u Republiku Hrvatsku pod istim uvjetima kao i prije početka bolesti COVID-19. Međutim, zahtijeva se da putnici ne pokazuju znakove bolesti COVID-19 i da nisu bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom. Svi ostali putnici koji, bez obzira na državljanstvo, dođu u Republiku Hrvatsku iz država članica EU-a i zemalja i regija pridruženih schengenskom području, koji trenutačno nisu na zelenom popisu, moraju dostaviti negativne rezultate testa PCR za SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja bris do trenutka dolaska na granični prijelaz). Druga je mogućnost da putnici neposredno nakon dolaska u Republiku Hrvatsku (na vlastiti trošak) obave test PCR za SAS-CoV-2, s obvezom boravka u karanteni prije nego što dobiju negativan rezultat testiranja. To se odnosi i na građane EU-a/EGP-a i članove njihovih obitelji koji putuju u Republiku Hrvatsku iz treće zemlje. Neke su kategorije osoba izuzete od obveze testiranja na temelju lančane reakcije polimerazom (PCR). Putnici koji dolaze iz zemlje ili regije koja je klasificirana kao „zelena”, a koji prolaze kroz visokorizične zemlje ili regije bez odlaganja neće morati pokazati negativan rezultat testa PCR za SARS-CoV-2 niti će ostati u karanteni sve dok mogu dokazati putovanje. Putnici koji dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku neovisno o državljanstvu, moraju predočiti negativan nalaz PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) ili obaviti PCR testiranje na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Ukoliko ste preboljeli Covid-19 u zadnjih 3 mjeseca provjerite na broju 113 koji su vaši uvjeti za odlazak i povratak sa skijanja, da li je dovoljan samo dokaz o preboljeloj bolesti za granični prijelaz.


Rezervacija bez rizika  – mogućnost storniranja rezervacije i do 1 dan prije putovanja!

Svaki smještajni objekt nudi svoje storno uvjete koje smo objavili posebno za svaki objekt.

Ukoliko dođe do neizbježnih situacija koja uključuju:

 • Zatvaranje granica
 • Zatvaranje skijališta
 • Obvezatnu karantenu
 • Pozitivan Covid-19 test prije putovanja – neki smještajni objekti za ostale potrebno uplatiti osiguranje

Mogućnost besplatnog otkazivanja na vrijeme je moguće uz povrat novaca u roku od 14 dana od otkaza rezervacije i uz administrativne troškove 200 kn po rezervaciji.

Za sve ostale okolnosti vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Azur Tours.

I dalje preporučujemo Wiener policu osiguranja od otkaza i zdravstvenog osiguranja u inozemstvu za sve ostale nepredvidive slučajeve, ujedno dodnosimo novosti oko osiguranja za Covid-19 situacije:

 • ukoliko se članu obitelji odredi samoizolacija (nije bolestan) , naravno nalazi se na polici osiguranja kao osiguranik, ulazi li taj tazlog u opravdane razloge za otkaz puta? DA, smatra se kao iznenadna bolest
 • ukoliko osiguranik oboli od COVID 19 prije puta, jeli to razlog da se može otkazati putovanje? DA, iznenadna / akutna bolest
 • ukoliko stranka oboli od COVID 19 na destinaciji ( Europa) , jesu li mu pokriveni bolnički troškovi prema polici putnog zdravstvenog osiguranja? Samo u slučaju spašavanja života, pandemija je isključena iz pokrića ukoliko je bilo saznanja prije polaska na put (u tom slučaju vrijedi EU zdrav. iskaznica, link
 • za države u kojima hrv. državljani trebaju negativan PCR test, koji ne smije biti stariji od 72 sata – što se događa ako putnici koji imaju osiguranje od otkaza, naprave test, budu pozitivni/bolesni i ne mogu na put – da li će osiguranje od otkaza pokrivati takve slučajeve: DA, iznenadna / akutna bolest

POPIS SKI ZEMALJA SA UPUTAMA ZA PUTOVANJE:

AUSTRIJA FRANCUSKA ITALIJA SLOVENIJA ŠVICARSKA BOSNA I HERCEGOVINA

Ukoliko Vam je za odredišnu državu potreban neg. Covid-19 test, donosimo različite vrste metoda ispitivanja COVID-19:

Covid-19 se može otkriti izravno otkrivanjem virusa ili posredno putem antitijela (koja su nastala tijekom infekcije). Za ranu dijagnozu infekcije, prema međunarodnim smjernicama, izravno otkrivanje patogena pomoću PCR metoda s osiguranom kvalitetom i dalje je zlatni standard.
PCR testovi (lančana reakcija polimeraze) koriste se za otkrivanje trenutne infekcije COVID-19. Uzorci se uzimaju iz grla ili nosne šupljine za PCR testove. Link za PCR testne centre: https://www.koronavirus.hr/svi-testni-centri-u-republici-hrvatskoj/763
Antigenski testovi: Uz PCR testove, antigenski testovi su još jedna mogućnost za izravno otkrivanje patogena SARS-CoV-2. Nije potreban laboratorij za procjenu antigenskih testova, rezultat je dostupan u kratkom vremenu (oko 30 minuta), oni su trenutno dostupni i jeftini, ali manje pouzdani u usporedbi s PCR testovima. Brzi antigen testovi služe za dijagnostiku aktivne SARS-Cov-2 infekcije kod SIMPTOMATSKIH bolesnika. Oboljele osobe, s gore navedenim karakterističnim ili blažim simptomima kompatibilnim s COVID-19, treba testirati što ranije radi pravovremene dijagnoze i izolacije, te karantene njezinih bliskih kontakata. Ako je prošlo više od 5 dana od pojave simptoma, rezultat antigen testa može biti lažno-negativan u odnosu na rezultat PCR testa. Dakle, za osobe koje imaju neki od znakova COVID-19 bolesti,  preporučeno vrijeme testiranja antigena je rana simptomatska faza tj. prvih pet dana bolesti. Negativan rezultat testiranja antigena kod simptomatskih osoba ne isključuje u potpunosti prisutnost SARS-Cov-2 virusa jer koncentracija antigena može biti niža od granice detekcije. Ako je rezultat testa negativan, a klinički simptomi i dalje traju, preporučuje se u dogovoru s liječnikom dijagnostičko testiranje PCR testom. Sukladno mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije, brzi antigen testovi ne bi se trebali koristiti za pretraživanje osoba bez COVID-19 simptoma i bez specifične epidemiološke anamneze, niti u svrhu planiranja hospitalizacije, operativnih zahvata, ulaska u zemlju i slično. Neki linkovi za antigenske testove:  https://poliklinika-labplus.hr/antigen-test-covid-19-sars-cov-2/ https://www.koronavirus.hr/brzi-antigenski-testovi/852 https://www.koronavirus.hr/besplatno-testiranje-brzim-ag-testovima-na-sars-cov-2-za-gradjane-grada-zagreba/865 http://breyer.hr/pretrage/sve-pretrage/anti-sars-cov-2

U slučaju autobusnih transfera do Francuske poduzete su dolje navedene mjere:

 • Sukladno preporukama HZJZ, molimo Vas da na izlet ponesete maske te da ih nosite na licu za vrijeme vožnje. Na ulazu u autobus, potrebno je dezinficirati ruke. Agencija će osigurati potrebne dezinficijense za ruke.
 • Putnici koji  putuju u neparnom broju imati će prazno sjedalo na raspolaganju
 • Putnik se mora ponašati odgovorno prema sebi i suputnicima, te ne smije putovati ukoliko ima simptome bolesti.
 • Zadržavamo pravo kontrole tjelesne temperature na početku i tijekom putovanja kao i obvezu nošenje zaštitne maske tamo gdje je to nužno potrebno

Svim našim putnicima prije odlaska na put savjetujemo da prate i provjere važne informacije na sljedećim stranicama:

#Ostanimo odgovorni i uživajmo u skijanju!#

Azur Tours

Naša preporuka