Putovanje na Island

Zrakoplovom iz obližnje europske zračne luke

Datumi putovanja: 28.07.-05.08. (garantirani polazak), 11.08.-19.08.2018.


1. dan, Zagreb/Ljubljana – Europska zračna luka – Reykjavik

Sastanak putnika na Autobusnom kolodvoru Zagreb i vožnja (po želji i uz doplatu) do Ljubljane odnosno obližnje zračne luke (Munchen, Beč) od kuda slijedi prijava na let u Reykjavik. Po dolasku, prijevoz do hotela i smještaj u Reykjaviku ili okolici.

2. dan, Reykjavik – Izlet “Zlatni krug” 

Doručak. Odlazak na cjelodnevni izlet Zlatni krug. Vožnja do vulkanskog kratera Kerio u kojem se nalazi manje jezero. Zaustavljanje kod Haukadalur geotermalnog područja i nastavak putovanja do Gejzira – slavnog gejzira koji je dao ime svim gejzirima svijeta. Već neko vrijeme je utihnuo, ali njegovu je ulogu preuzeo Strokkur koji svakih nekoliko minuta ispusti vruću vodu do 20 metara u visinu! Nakon razgleda, slijedi vožnja do Gullfossa, jednog od najpoznatijih islandskih prirodnih čuda. Za kraj ovog čudesnog dana kroz jedinstvenu islandsku prirodu posjetit ćemo područje prvog nacionalnog parka na Islandu i povijesno najvažnijeg mjesta za cijelu zemlju – Thingvellira. Thingvellir je mitsko mjesto za Islanđane, a njegove prirodne ljepote i jedinstveni krajolik ostavljaju svakog posjetitelja bez daha. Ljetni doživljaj Thingvellira, kad su njegova polja prekrivena cvatom raznog cvijeća, posebna je uspomena. Putovanje do Reykjavika u smiraj dugog ljetnog dana, smještaj u hotel. Noćenje.

3. dan, Vestmanski otoci – Vik 

Doručak. Ukrcaj na trajekt koji će nas odvesti na Vestmanske otoke. Vestmannaeyjar, kako se na islandskom zovu, čine 16 otočića i nekih 30-ak stijena i nude zavodljivu kombinaciju spokoja i sirove prirodne ljepote. Riječ je ujedno o novijim svjetskim vulkanskim kreacijama – jedan od otoka nastao je tek 1963. g. nakon silovite vulkanske erupcije. U kontrastu s grubom okolicom, Heimaey, jedini naseljen otok, izgledom je jedan od najmirnijih kutaka Islanda. Obići ćemo Heimaey, promatrati ptice u Storhofdiju, prošetati do kratera koji je zadnji put bio aktivan prije nekoliko godina. Slobodno vrijeme ili mogućnost (doplata) odlaska na izlet brodom tijekom kojeg ćemo promatrati  prekrasnu prirodu otoka, špilje, morske ptice i vidjeti možda i ponekog kita. Povratak s Vestmanskih otoka u poslijepodnevnim satima i vožnja do mjesta Vik, smještaj i noćenje.

4. dan, Vik – Jokulsarlon 

Nakon doručka slijedi vožnja prema Skaftafellu, dijelu nacionalnog parka Vatnajökull, gdje ćemo imati priliku vidjeti slavni crni Svartifoss vodopad s prekrasnim bazaltnim stupovima, tipičnim za Island (slavna Hallgrimova crkva u Reykjaviku oponaša svojim izgledom bazaltne stupove). Nakon razgleda, nastaviti ćemo prema Jökulsárlónu, jednom od najatraktivnijih mjesta na Islandu: riječ je o tzv. glacijalnoj laguni, jezeru punom santi leda pristiglih s obližnjeg ledenjaka. Ledenjak se tako brzo otapa da je Jökulsárlón danas najdublje jezero na Islandu. Tu su snimana i dva filma iz James Bond serijala. Mogućnost uz doplatu vožnje amfibijskim brodom između ledenjačkih santi. Za kraj dana, odlazak do ribarskog gradića Höfn koji je smješten na jugozapadnoj obali Islanda. Noćenje u okolici Egilsstadira ili Breiddalsvika.

5. dan, Istočni fjord – Myvatn 

Doručak. Nastavak putovanja istočnom obalom Islanda, vrlo lijepim područjem visokih planina i dubokih fjordova. Obilazak vodopada Dettiffos i geotermalnog područja Namaskarđ. Dan ćemo privesti kraju na širom području jezera Myvatn koje Islandu predstavlja vrlo važno područje zbog gniježđenja mnogih ptičjih vrsta. Noćenje.

6. dan, Jezero Myvatn – Dimmuborgir – Vodopad Gođafoss – Akureyri 

Doručak. Vožnja do lijepog i mirnog jezera Myvatn, omiljenog područja ljubitelja ptica, prirode i zanimljivih vulkanskih oblika. Razgledati ćemo polja solfatara, Dimmuborgir stijene od lave, pesudokratere u Skútustaðiru. Slijedi nastavak vožnje i zaustavljanje radi razgleda vodopada Goðafoss odnosno „Vodopada bogova“. Nastavak vožnje prema Akureyriju, grad koji se smjestio samo 100 km ispod Arktičkog kruga, Akureyri ima toplija ljeta od Reykjavika i klimu koja nije tako surova kako se pretpostavlja. Smještaj u okolici grada. Noćenje.

7. dan, Akureyri – Laugarbakki – Reykjavik 

Nakon doručka, krećemo prema jugu i vozimo se prostranim područjem koji je poznat po uzgoju ovaca, goveda i prekrasnih islandskih konja. Usputno zaustavljanje u mjestu Laugarbakki, nakon čega slijedi nastavak vožnje uz fjordove prema Reykjaviku. Smještaj u hotel, noćenje.

8. dan, Reykjavik – Plava Laguna – Europska zračna luka 

Nakon doručka ćemo krenuti u razgledavanje islandskog glavnog grada, najsjevernije svjetske prijestolnice, beskrajno ugodnog i posebnog grada, sa fantastičnom lokacijom nasuprot planine Esja koja ga nekako nasuprot nadzire, ali i čuva. Ustanovljen tek nešto više od 200 godina, Reykjavik je danas grad gdje živi većina stanovnika Islanda. Šarmantni Reykjavik šarolik je grad, malen, ali bogat kulturnim atrakcijama i poznat po fantastičnom noćnom životu, grad ima sve što je potrebno za ugodan život, dovoljno je velik da nudi za svakoga nešto i dovoljno malen da je u njemu sve na dohvat ruke, na pješačkoj udaljenosti i nekako jednostavno. Razgledati ćemo novi dio grada, pristanište, parlament, gradsku vijećnicu i katedralu. U poslijepodnevnim satima preporučujemo odlazak u svjetski poznatu Modru lagunu – nema posjetitelja koji dođe na otok da ne posjeti to čudo mliječno-plave boje usred praznih, crnih polja prekrivenih mahovinom (doplata prilikom rezervacije). Izuzetno popularna i posjećena, laguna je puna cijele godine i ne može se posjetiti bez rezervacije. U večernjim satima slijedi prijevoz do zračne luke i prijava na let u kasnim večernjim/noćnim satima prema jednoj od europskih zračnih luka.

9. dan, Europska zračna luka – Ljubljana/Zagreb 

Dolazak je predviđen u jutarnjim satima. Slijedi organizirani prijevoz (po želji i uz doplatu) do Zagreba.

 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi (min 35 putnika): 15.290 kn

Obavezna doplata za zračne pristojbe: 870 kn

Doplata za manji broj putnika (od 30 do 35 putnika): 770 kn

Doplata za manji broj putnika (do 30 putnika): 1540 kn

 

Cijena aranžmana uključuje:

Zrakoplovni prijevoz, autobusni prijevoz prema programu, 7 noćenja na Islandu u hotelima i privatnim hotelima i pansionima 2/3* u dvokrevetnim sobama na osnovi noćenja s doručkom*, pratitelja putovanja*, izlet na Vestmanske otoke, razglede prema programu, pratitelja putovanja, trošak organizacije putovanja. 

Doplate po želji, prilikom prijave:

Jednokrevetna soba 5.540 kn, paket večera 3.230 kn, doplata za povratni prijevoz do zračne luke Munchen: 920 kn.

Doplate po želji, tijekom putovanja:

Izlet u Modru lagunu 88 €, vožnja brodićem u laguni Jokulsárlon 58 €,  izlet ş brodom i špilja Klettshellir 70 €, ulaznice tijekom puta (muzeji Laufas, Arbaer i Glaumbaer, muzej ptica Myvatn, zbirka minerala Petra) ukupno cca. 35 €.

 

Smještaj: 

smještaj u standard sobama je predviđen s privatnom kupaonicom, osim prvog dana – kada su kupaonice zajedničke. Uz doplatu 390 kn po osobi, mogućnost rezervacije sobe s privatnom kupaonicom i za taj dan.

Napomene:

Budući da je riječ o zemlji koja je turistički počela živjeti tek zadnje desetljeće, hotelski kapaciteti su ograničeni i izvan gradova kojih nema mnogo, hotela nema mnogo a turista je, naročito ljeti, sve više. U manjim mjestima češći su privatni pansioni, sagrađeni kao tipične malene islandske kuće. Na ovom programu na istočnoj strani otoka smještaj je u takvim naseljima, visoke kvalitete i udobnosti. Islanđani ne polažu puno na vanjštinu svojih kuća, ali iznutra su uvijek vrlo udobne i ugodne. U svim naseljima smještaj je u dvokrevetnim sobama s privatnom kupaonicom, osim u programu 6. dana putovanja gdje su kupaonice dijeljene (3 kupaonice na 8 soba). Pratitelj putovanja bit će na hrvatskom za minimum od 30 putnika, u suprotnom vođenje će biti na slovenskom.

 

Redni let:

28.07. MUNCHEN – KEFLAVIK      07:25 – 09:20

04.08. KEFLAVIK –  MUNCHEN    00:30 – 06:15


Šifra aranžmana: 26

Naša preporuka