Turkmenistan i Uzbekistan

12 dana zrakoplovom iz Zagreba

Datumi putovanja: 22.06.-03.07., 14.08.-25.08.2018.


1. dan, Zagreb – Istanbul 

Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu, kod šaltera centralnih informacija dva sata prije polijetanje zrakoplova prema Istanbulu na liniji TK1056 (Turkish Airlines) u 20.10 sati. Dolazak u Istanbul u 23.20 sati

2. dan, Istanbul – Ashgabat 

Nastavak putovanja prema Ashgabatu u 1.10 sati na liniji TK324. Dolazak u Ashgabat u 6.50 sati. Sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te nakon carinskih formalnosti organizirani prijevoz do hotela 4*, smještaj u sobe te doručak i odmor. Odlazak na razgled grada: tvrđava stare Nise (UNESCO lista svjetske baštine), jednog od glavnih gradova Partinskog carstva. Smještena na nepravilnom peterokutnom trgu u podnožju Kopet-Dag gorja, stara Nisa čini prekrasan orjentir. Površinom od čak 14ha, tvrđava sadrži dva djelomično iskopana kompleksa Partinskog perioda (3 st.pr.kr. – 3 st.n.e.), građene kao kraljevski kompleks i hram. Napuštena krajem Partinskog perioda, Nisi je promjenjena funkcija, postala je Novom Nisom, danas još jednim arheološkim nalazištem nekoliko kilometara zapadnije – razvila se u važan srednjovjekovni grad na Putu svile. Iz Nise povratak u Ashgabat do Nacionalnog povijesnog i etnografskog muzeja u kojem je smještena znamenita zbirka predmeta s područja Turkmenistana (Nise, Mera, Kunye-Ugencha i drugih). Panoramski razgled grada: parkovi i spomenici iz razdoblja državne nezavisnosti, impresivna Ertoghrul Ghazi džamija. Večera dobrodošlice u lokalnom restoranu. Noćenje.

3. dan, Ashgabat         

Nakon doručka posjet Tolkucha sajmu koji privlači žitelje čitave regije koji ovdje trguju devama, stokom, peradi, nakitom, tepisima, začinima i raznim drugim dobrima. Zatim posjet Nacionalnom muzeju tepiha u Ashgabatu, izvrsnoj zbirci ručno rađenih tepiha i tapiserija. Vožnja do 90km zapadno od Ashgabata, do podzemne špilje Kov-Ata s termalnim izvorom i jezerom obogaćenim sumporom. Kupanje, odlazak u Geok Depe, te posjet prekrasnoj džamiji unutar Tekke kompleksa na čijem području se odvijala najveća bitka za rusku dominaciju centralnom Azijom krajem 19. stoljeća. Posjet ergeli Akhal-Tekke konja. Povratak u Ashgabat, usputno zaustavljanje u selu Kipchak uz posjet impresivnom kompleksu največe džamije Turkmenistana, gdje je smješten i obiteljski mauzolej prvog Predsjednika. Večera u lokalnom restoranu. Noćenje u hotelu.

4. dan, Ashgabat – Bokurdak – Ashgabat – Mary  

Nakon doručka vožnja do unutrašnjosti zemlje kroz Kara Kum pustinju s dinama i karakterističnom rijetkom vegetacijom. Dolazak u selo Bokurdak smještenom oko 100 kilometara od Ashgabata. Ovdje lokalno stanovništvo živi u kućama od sušene gline (odličan izolator od ekstremnih temperaturnih izmjena) ili u yurtama. Posjet lokalnoj obiteljskoj kući, upoznavanje s tradicionalnim načinom života i lokalnim običajima: izrada čipke, pichme (mjesna pekarnica), priprema mesne pite ishlekli, demonstracija mužnje deve. Mogućnost kušanja devinog mlijeka ili čaja. Upoznavanje s lokalnim vjerovanjima u zaštitne amajlije i Alaja žice korištene u svakodnevnom životu turkmenskih polunomada. Ručak s mjesnom obitelji. Povratak u Ashgabat, večernji let za Mary. Po dolasku u Mary, organizirani prijevoz do hotela, smještaj i noćenje.

5. dan, Mary 

Nakon doručka odlazak do mjesta Bayram-Ali, skromnog suvremenog predgrađa slavnog drevnog grada Merva (UNESCO lista svjetske baštine), jednog od glavnih arheoloških nalazišta centralne Azije. Merv je imao značajnu ulogu u razvoju Puta svile prije 2000 godina. Unutar granica arheološkog parka površine 1200 hektara nalazi se više isprepletenih gradića, koje grubo možemo podijeliti u drevni (Erk Kala iGyaur Kala), srednjovjekovni (Sultan Kala s predgrađem) i post-srednjovjekovni (Abdulla-Khan Kala i Bayram-Ali-Khan Kala). Osim ostataka gradova Merva, također ćemo posjetiti i srednjovjekovne tvrđave, veliku i malu Kyz Kalu, zatim mauzoleje Sultana Sanjara i Muhameda Ibn-Zeyda u tipičnom seldžučkom stilu gradnje ciglom. Ukoliko vrijeme dopušta, posjetiti ćemo još neke interesantne znamenitosti nalazišta. Nakon razgleda povratak u Mary i posjet Povijesnom muzeju s arheološkim nalazima iz drevnog Merva, Margusha kao i etnografskim prikazima života naroda Turkmena i ostalih manjina oaze Mugrab. Večera u lokalnom restoranu, noćenje.

6. dan, Mary – Bukhara  

Doručak. Prijepodne vožnja do granice prema Turkmenabadu. Prelazak granice u poslijepodnevnim satima na uzbečku stranu. Transfer do hotelaPosjet tvrđavi Ark (6.-19.stoljeće) koja je u srednjem vijeku predstavljala čitav grad s emirovom kućom, džamijama, kovnicom, vladinim ustanovama, skladištima, zatvorkim ćelijama i prostorom za javne egzekucije. Noćenje.

7. dan, Bukhara

Doručak. Odlazak na cjelodnevni razgled grada: Bolo Khauz džamija; mauzolej Samanida (prva građevina središnje Azije građena od opeke, četvrtasta tlocrta s ciglenom kupolom geometrijskog uzorka koji se ubraja u arhitektonska remek djela svjetske baštine); Poikalon sa središnjom džamijom Masjidi Kalon, medresom Miri Arab i najvišim minaretom Orijenta onog doba, visokog 46 metara; Magoki Attori džamija; Trgovačke kupole (sastoje se od više trgovačkih središta: Tok-i-Zargaron (bazar nakita), Tok-i-Tilpak Furushon (bazar kapa i šešira) te Tok-i-Sarrafon (bazar novca i mjenjačnica); Tim Abdullakah koji je svojevremeno bio najelegantnije središte za trgovinu svilom i vunom; Lyabi-Haus (kompleks s Nodir-Devon Begi medresom i bazenom okružen stablima. Prikaz izrade kuhanja halve i upoznavanje s povijesti i tradicijom tog orijentalnog slatkiša. Pauza za čaj i degustaciju halve. Večera u nacionalnoj kući, noćenje.

8. dan, Bukhara – Shakhrisabz – Samarkand 

Doručak. Vožnja do Samarkanda kroz Shakhrisabz. Kraći razgled: Kuk Gumbaz džamija i Dorus Tilovat kompleks; Gumbazy Seydon (kuola Seyida), Dorus Saodat kompleks, džamija Hazrat Imam, Ak Saray (bijela tvrđava) koja je bila Timurova ljetna rezidencija. Postoji mogućnost da se vidi mjesno tradicionalno vjenčanje. Nastavak vožnje do hotela u Samarkandu. Smještaj, večera i noćenje.

9. dan, Samarkand 

Doručak. Cjelodnevni razgled: Ulugbekov opservatorij (prvi orijentalni opservatorij iz 15.stoljeća s tridesetmetarskim sekstantom koji je izradio Ulugbek kako bi napravio točan astronomski katalog); Shai Zinda mauzolej – „grad mrtvih“, kompleks s dvadesetak jedinstvenih zgrada; Bibi Khanum džamija; Siab Bazaar – jedan od najvećih modernih orijentalnih bazara u Samarkandu; Trg Registan – službeno središte Timurskog carstva gdje su smješteni medresa Ulugbek, Sher Dor i Tillya Kari. Večera s uzbečkom obitelji, priprema Uzbek Pilava. Podjela grupe u timove i natjecanje u pripremi pilava. Tim koji pripremi najukusniji pilav dobiva nagradu! Povratak u hotel, noćenje.

10. dan, Samarkand – Tashkent 

Doručak, odlazak na poludnevni razgled: Gur Amir mauzolej – arhitektonski spomenik Timuridske dinastije; Ayesha – prikaz orijentalnih kostima i izrade tekstila; slobodno vrijeme za shopping. Poslijepodne odlazak u Tashkent brzim vlakom (vožnja u trajanju od oko dva sata). Po dolasku u Tashkent smještaj u hotel, večera, noćenje.

11. dan, Tashkent 

Doručak. Odlazak na cjelodnevni razgled Tashkenta: Muzej primijenjenih umjetnosti, zgrada muzeja je atrakcija sama po sebi, izloženi su predmeti od keramike, tekstila, muzički instrumenti i igračke; Bazaar Chorsu; spomenik „Hrabrost“ žrtvama zemljotresa 1967. nakon kojega je Tashkent u potpunosti rekonstruiran; kazalište Navoi; Trg Amir Timur – središnji park gdje se okuplja maldež; Trg Mustakillik – bivši „Crveni trg“, glavni trg Tashkenta sa spomenikom žrtvama II. Svjetskog rata. Oproštajna večera s folklornim plesom u Abdulkasim medresi. Povratak u hotel.

12. dan, Tashkent – Istanbul – Zagreb 

Prijava na let za Istanbul TK369 (Turkish Airlines) u 8.15 sati.  Dolazak u Istanbul u 11.35 sati po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja prema Zagrebu u 18.05 sati. Dolazak u Zagreb predviđen je u 19.15 sati.

 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 15.990 kn 15.490 kn first minute*

*First minute cijena važeća je do 60 dana do putovanja.

Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.900 kn

Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe: 1.990 kn

 

Cijena uključuje:

povratnu zrakoplovnu kartu ekonomske klase Zagreb – Ashgabat, Turkmenistan – Zagreb, unutarnji let Ashgabat – Mary, brzi vlak Samarkand – Tashkent, smještaj u hotelima 3*/4* u Ashgabatu, Mary, Bukhari, Samarkandu i Tashkentu, uslugu noćenje s doručkom (u hotelima) i večere tijekom ture (u hotelu i lokalnim restoranima), sve razglede i ulaznice za lokalitete koji se posjećuju, sve prijevoze prema programu, pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku, lokalnog vodiča, jamčevinu i trošak organizacije putovanja.

Cijena ne uključuje:

obaveznu doplatu za zrakoplovnu pristojbu (podložna je promjeni), izlaznu taksu iz obje zemlje (plaćanje na graničnom prijelazu), obroke koji nisu navedeni, troškove za fotografiranje i snimanje, trošak napojnica za lokalne vodiče i vozače te brigu o prtljazi, trošak vize za Turkmenistan i Uzbekistan (plaćanje na licu mjesta), putna osiguranja (preporučujemo), te osobne troškove.

 

Obavezne doplate po osobi:

Doplata za zrakoplovne pristojbe: 1.990 kn

Doplata za izlaznu taksu, na granici: 14 USD  (plaćanje na licu mjesta)

Doplata za vizu Uzbekistan i Turkmenistan od 60 do 95 USD (plaćanje na licu mjesta)

Doplata za napojnice (plaćanje na licu mjesta) 50 USD po osobi

 

Važne napomene:

– Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Turkmenistana i Uzbekistana i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja te može biti niža od europskih standarda.

– Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

– Agencija zadržava pravo promjene vremena letova i redoslijeda programa ukoliko to zahtijeva objektivna situacija tijekom putovanja.

– Prilikom rezervacije, potrebno je priložiti kopiju prve stranice putovnice. Putovnica mora biti važeća najmanje 6 mjeseci od završetka putovanja.

– Pristojbe zračnih luka podložne promjenama do dana izdavanja zrakoplovnih karata, a prema uvjetima zrakoplovnih kompanija koji vrijede za grupe, karte za sve putnike izdaju se u jednom danu cca 14-7 dana prije puta

-U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

 

Viza za Uzbekistan:

potrebna. Potrebno je dostaviti skeniranu putovnicu zajedno s traženim podacima o putniku (na prodajnom mjestu). Potrebno vrijeme ishođenja je 10-14 dana. Cijena vize je 10-25$ ovisno o nacionalnosti i broju ulaza.  www.evisa.mfa.uz

Viza za Turkmenistan:

potrebna. Potrebno je dostaviti isto kao i za Uzbekistan. Potrebno vrijeme ishođenja vize je oko 14 dana. Cijena vize iznosi od 50 do 70 USD (ovisno o državljanstvu i broju ulaza) i 14 USD plaća se po osobi za imigracijsku taksu (plaćanje sve na licu mjesta).

 

Minimalan broj putnika: 15


Šifra aranžmana: 06

Naša preporuka