Kuba zrakoplovom

Velika tura veličanstvenom Kubom

Datum putovanja: 19.11.-02.12.2018. (garantirani polazak), 04.02.-17.02.2019.


1. dan, Zagreb – Istanbul – Havana

Sastanak putnika s pratiteljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija u 07:00 sati. Prijava na let Turkish Airlinesa za Istanbul. Odlazak zrakoplova u 09:10 sati, dolazak u Istanbul u 13:15 sati po lokalnom vremenu. Dnevni odmor u hotelu i transfer u zračnu luku Ataturk. Nastavak leta prema Havani u 02:25 sati.

2. dan, Havana – Cojimar – Havana

Dolazak u zračnu luku José Martí u Havani predviđen je u 07:55 po lokalnom vremenu. U pratnji lokalnog vodiča posjetit ćemo obližnji gradić Cojimar u kojem se nalazi muzej Ernesta Hemingwaya u vili Finca Vigia u kojoj je provodio svoje godine, a u luci je privezan i njegov poznati brod Pilar. Kraće slobodno vrijeme za vlastite programe. Slijedi transfer do Havane, glavnog grada, najveće luke i vodećeg trgovinskog središta Kube. Panoramski razgled modernog dijela grada – Teatro nacional, Gran Teatro de Havana, El Capitolio… Šetnja Starom Havanom koja je najbogatija zbirka kolonijalne arhitekture Latinske Amerike pod zaštitom UNESCO-a od 1982. Prošetat ćemo Trgom revolucije, pored katedrale, uz kultno sastajalište revolucionara Bodeguita del Medio… Kasni ručak u Vista Mar (uključen u cijenu). Smještaj u hotel. Šetnja s pratiteljem putovanja do nekog od mnogobrojnih salsa barova na Maleconu. Noćenje.

3. dan, Havana – Vinales – Pinar Del Rio – Havana

Doručak. Slobodan za vlastite programe ili šetnju do Miramara, nekadašnjeg rezidencijalnog dijela grada u kojem se nalaze mnogobrojne palače i parkovi. Mogućnost odlaska na fakultativni izlet u dolinu Vinales koja se nalazi u provinciji Pinar del Rio, poznatoj po tradicionalnom uzgoju najkvalitetnijeg duhana na svijetu. Vožnja kroz prekrasne krajolike najzapadnije kubanske regije uz zaustavljanje na vidikovcu Los Jazmines s kojeg se pruža panoramski pogled na cijelu dolinu. Glavni grad regije Pinar del Rio je poznat kao centar industrije duhana. Panoramski obilazak grada i posjet uzgajalištu duhana u kojoj ćete imati priliku vidjeti proces nastanka najpoznatijih svjetskih cigara. Posjetit ćemo poznatu indijansku špilju unutar koje izvire rječica te ćemo se prošetati rasvijetljenim djelom i pogledati poznati mural naslikan na stijeni – Mural pretpovijesti koji predstavlja prastanovnike Kube. Organizirani ručak u lokalnom restoranu. Povratak u Havanu. Slobodno vrijeme za vlastite programe. Mogućnost fakultativnog odlaska na Tropicana show (uz doplatu). Noćenje.

4. dan, Havana

Doručak. Slobodan dan za vlastito otkrivanje ove turističke prijestolnice poznate po kulturno-povijesnom nasljeđu i tradiciji proizvodnje duhana, kupnju suvenira ili shopping. Ulice Stare Havane koja čini jezgru grada predstavljaju najbogatiju zbirku kolonijalne arhitekture Latinske Amerike te se zajedno s fortifikacijama nalaze na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Navečer predlažemo odlazak u neki od mnogobrojnih klubova s kubanskom glazbom. Noćenje.

5. dan, Havana – Cienfuegos

Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja prema Cienfuegosu. Razgled grada koji se smjestio na obali Karipskog mora i nosi naziv „biser juga“ te se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Osnovali su ga francuski doseljenici i ubrzo je postao važno trgovačko središte poznato po trgovini šećernom trskom, duhanom i kavom. Šetnja povijesnim dijelom grada: središnji trg Plaza de Armas, Parque José Martí, Guvernerova palača, Arco de Triunfo – jedini slavoluk na Kubi, Katedrala, Castillo de Nuestra Señora de los Ángeles de Jagua – utvrda iz 1745. koju su podigli Španjolci za obranu od karipskih gusara… Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

6. dan, Cienfuegos – Santa Clara – Trinidad

Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja autobusom do obližnje Santa Clare, grada koji je bio poprište posljednje bitke gerilskog rata pod vodstvom Che Guevare. Panoramska vožnja do Trga Revolucije na kojem se nalazi mauzolej i muzej Che Guevare. Slobodno vrijeme za individualni posjet mauzoleju ili vlastite programe. Nastavak vožnje prema Trinidadu. Kraće zaustavljanje u dolini Los Ingenios radi fotografiranja prekrasne panorame. Krajem 17 st. nedaleko Trinidada, u Valle de los Ingenios se nalazilo 56 mlinova, a na šećernim poljima je bilo prisiljeno raditi preko 12 000 robova koji su u donijeli svoje običaje, religiju i tradiciju koji su snažno utjecali na identitet i kulturno bogatstvo Trinidada. Večera. Noćenje.

7. dan, Trinidad – Santi Spiritus – Camaguey

Doručak. Odjava iz hotela. Razgled Trinidada kojeg je 1591. osnovao španjolski konkvistador Diego Velazquez de Cuéllar. Šetnja živopisnim uličicama grada kojim dominira neoklasicistička i barokna arhitektura zbog koje je grad pod zaštitom UNESCO-a. Nakon razgleda odlazak do poznate taverne La Canchánchara koja je ime dobila po slavnom piću iz te regije koje se radi od limunovog soka, meda, ruma ili rakije, a servira se u glaziranim keramičkim posudama, poznatog po tome što su ga pili članovi Mambisesa – Kubanske oslobodilačke vojske. Nastavak vožnje i šetnja središtem Santi Spiritusa, grada koji je geografski centar otoka, smješten na obali rijeke Yayabo i prepoznatljiv po svojim plavo oličenim pročeljima i uskim uličicama sa preko stotinu dobro očuvanih starih kolonijalnih građevina. Nastavak vožnje do Camagueya. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

8. dan, Camaguey – Bayamo – Santiago De Cuba

Doručak. Odjava iz hotela. Panoramski razgled grada Camagueya. Centar grada smatra se najbolje očuvanim na otoku i pod zaštitom je UNESCO-a, a potpuno je obnovljen 2014.godine za svoju 500-godišnjicu osnutka. Šetnja gradskim središtem koje krase raskošne crkve i isprepleteni labirinti ulica. Gradsko dekorativno obilježje su tinajones – staklenke za prikupljanje kišnice. Vožnja do Bayamoa, grada koji se još naziva i „kolijevka kubanske revolucije“. Razgled grada: La Catedral del Santisimo Salvador, Casa Natal de Céspedes – kuća u kojoj se rodio Carlos Manuel de Céspedes kojeg se smatra začetnikom kubanske nacije, Museo Provincial, Parque Céspedes… Nastavak vožnje do Santiaga. S obzirom da je Santiago bio glavni centar proizvodnje kave koju su uzgajali Francuzi izbjegli s Haitija, preporučamo popiti šalicu izvorne kave koja slovi kao jedna od najboljih na svijetu. Navečer je moguć fakultativni odlazak na tradicionalni spektakl Afro-kubanskog folklora. Večera. Noćenje.

9. dan, Santiago De Cuba

Doručak. Santiago de Cuba je bio glavni grad Kube i sjedište guvernera do polovice 16. st. kada je to postala Havana. Santiago je poznati centar afro-kubanske glazbene umjetnosti, poznat po uglednim glazbenicima poput Ibrahima Ferera i Compaya Segunda, kasnijih članova čuvenog Buena Vista Social Club. Posjetit ćemo poznato groblje Cemeterio de Santa Ifigenia na kojem se nalaze grobovi kubanskih vođa José Martíja i Fidela Castra i vojarnu Montcada u kojoj se odvila prva bitka revolucije. Razgled grada autobusom i pješice: Katedrala, Gradska vijećnica, Trg Antonio Maceo, utvrda Castillo de San Pedro del Morro, Parque Cespedes, Muzej povijesti, Trg Revolucije, Muzej kuća Velázquez iz 16.st, spomen kuća Bacardi… Mogućnost posjeta tvornici duhana. Večera. Večernja šetnja s pratiteljem putovanja do četvrti Tivoli i područja grada uz Parque de los Cespedes poznatih po kasnonoćnoj zabavi uz glazbu i ples. Noćenje.

10. dan, Santiago – Guantanamo – Baracoa – Santiago

Doručak. Odlazak na izlet u područje rijeke Toa, poznate po kristalno čistoj vodi. Tijekom vožnje, napravit ćemo kratku foto pauzu kod Guantanama, najistočnije kubanske pokrajine koja okružuje vojnu bazu Guantanamo Bay. Kristofor Kolumbo je zaljev Guantanamo 1494. nazvao Puerto Grande, a to je i jedan od najraznolikijih prostora na Kubi s obzirom da su ga naseljavali mnogobrojni narodi koji su ostavili svoj kulturni utjecaj. Veći dio toka rijeke Toa spada pod nacionalni biološki rezervat Chuchillas del Toa poznat po biološkoj raznolikosti i mnogobrojnim endemskim vrstama na Kubi. Ručak na ranču Toa (uključen u cijenu). Posjetit ćemo Baracou i prošetati središtem prve kubanske prijestolnice koju su utemeljili španjolski konkvistadori krajem 14. stoljeća. Smatra se da je Kristofer Kolumbo pristao upravo u Baracoi kad je došao na Kubu. Zbog svoje geografske izolacije, Baracoa je do danas uspjela zadržati izgled tipičnog kubanskog gradića s obzirom da je do kubanske revolucije bilo moguće jedino ju posjetiti brodom. Povratak u Santiago. Večera. Noćenje.

11. dan, Santiago – Cayo Granma – Holguin – Havana – Varadero

Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak trajektom do otoka Cayo Granma, slikovitog otočića na kojem ćete imati priliku vidjeti drvene kućice i autentično staro selo. Nastavak vožnje do Holguina, četvrtog najvećeg grada na Kubi i poznatog ljetovališta. Prijava na let za Havanu. Transfer do Varadera. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

12. dan, Varadero

Doručak. Slobodni dan za šetnju gradom, posjet nekom od mnogobrojnih muzeja ili kupanje u kristalno čistom moru uz prekrasne kilometarske pješčane plaže. Ručak i večera u hotelu. Noćenje.

13. dan, Varadero –Havana – Istanbul

Rani doručak. Odjava iz hotela. Ukrcaj u autobus oko 05:00 sati, vožnja prema zračnoj luci José Martí. Prijava na let kompanije Turkish Airlines za Istanbul. Odlazak zrakoplova u 09:35 po lokalnom vremenu. Noćni let do Istanbula.

14. dan, Istanbul –Zagreb

Dolazak u zračnu luku u Istanbulu predviđen je u 10:10 sati. Transfer do grada. Razgled grada autobusom i pješice: posjet Sultan Ahmetu, Plavoj džamiji, Grand Bazaru, Egipatskom bazaru… Preporučujemo tradicionalni objed u nekom od egzotičnih restorana u obližnjoj četvrti Gülhane. U poslijepodnevnim satima transfer do zračne luke. Prijava na let Turkish Airlinesa za Zagreb. Odlazak zrakoplova u 19:00 sati. Dolazak u Zagreb u 19:05 sati po lokalnom vremenu.

Cijena aranžmana po osobi: 

– Ultra first minute za polazak 19.11.: 13.290 kn*

– Ultra first minute za polazak 04.02.: 13.990 kn*

– First minute za polazak 19.11.: 13.990 kn*

– First minute za polazak 04.02.: 14.590 kn*

– Redovna cijena za polazak 19.11.: 14.290 kn

– Redovna cijena za polazak 04.02.: 14.990 kn

 Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe: 3.190 kn

*Ultra First minute cijena vrijedi do 30.06.2018. odnosno do 15.10.2018. ili do popunjenja kapaciteta po UFM cijeni

*First minute cijena vrijedi do 15.07.2018. odnosno do 15.11.2018. ili do popunjenja kapaciteta po FM cijeni

Cijena aranžmana uključuje:

 • povratni zrakoplovni prijevoz Zagreb – Istanbul – Havana – Istanbul -Zagreb
 • smještaj na osnovi ukupno 11 noćenja u hotelima 3*/4*:
  • 3 noćenja u Havani na osnovi noćenja s doručkom
  • 3 noćenja u Santiagu na osnovi polupansiona
  • 1 noćenje u Camagueyu na osnovi polupansiona
  • 1 noćenje u Trinidadu na osnovi polupansiona
  • 1 noćenje u Cienfuegosu na osnovi polupansiona
  • 2 noćenja u Varaderu na osnovi all inclusive
 • povratni transfer od aerodroma do hotela u Havani
 • let Holguin – Havana
 • lokalnog vodiča na Kubi
 • kasni ručak u Vista Mar u Havani
 • ručak na ranču Toa
 • prijevoz autobusom prema programu
 • pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje aranžmana

 

Cijena ne uključuje:

 • zrakoplovne pristojbe u iznosu – 3.190 kn (podložne promjeni)
 • nadoplata za jednokrevetnu sobu:  2.890 kn
 • Viza za Kubu (doplata pri uplati aranžmana ukoliko želite da vizu posreduje Bravo putovanja) – 450 kn
 • Viza za Tursku (doplata pri uplati aranžmana ukoliko želite da vizu posreduje Bravo putovanja) – 150 kn
 • Obaveznu policu putnog zdravstvenog osiguranja
 • troškove napojnica – 30 eur po osobi (plaćanje na licu mjesta)
 • ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne spomenike koje nisu navedene kao uključene(informativne cijene, mogu biti podložne promjeni):
  • muzej Ernesta Hemingwaya – 5 CUC, Gradski muzej u  Palacio de Capitanes Generales – 3 CUC
  • doplatu za izlet Vinales i Pinar del Rio – 70 eur (prijava prilikom rezervacije programa, plaćanje na licu mjesta)
 • doplatu za Tropicana show – 105 eur (prijava prilikom rezervacije programa, plaćanje na licu mjesta)
 • doplatu za afro-kubanski show u Cafe Taberni – 50 eur (prijava prilikom rezervacije programa, plaćanje na licu mjesta)
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz itd.)
 • prijenos prtljage
 • napojnice vodičima, vozačima i nosačima kofera
 • putno osiguranje (preporučamo)

 

Obavezne doplate po osobi:

– zrakoplovne pristojbe 3.190 kn (Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se i naplaćuje na dan izdavanja zrakoplovne karte.)

– viza za Tursku

– viza za Kubu: potrebno je dostaviti presliku putovnice koja je valjana još najmanje 6 mjeseci od dana predviđenog ulaska u Kubu

– obavezno putno zdravstveno osiguranje

 

Popust:

treća odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim ležajem – na upit

 

Napomena:

Preporučamo brzu prijavu zbog lokalnog kubanskog leta. Minimum za fakultativne izlete je 15 prijavljenih putnika.

 

Iznos zrakoplovnih pristojbi podložan je promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Redoslijed razgleda može biti promijenjen ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju i vremenskim uvjetima. Vrijeme polaska zrakoplova može biti podložno promjeni. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Stranci moraju imati policu putnog osiguranja koja pokriva i zdravstveno osiguranje kako bi mogli ući na Kubu.

 

Viza:

Za državljane Republike Hrvatske viza za Kubu je potrebna. Viza se ne stavlja u putovnicu. Ukoliko putnici žele da im vizu pribavi organizator, dužni su dostaviti kopiju prve i zadnje stranice putovnice. Putovnica mora vrijediti minimalno 6 mjeseci nakon ulaska u Kubu. Za putovanje u Republiku Tursku potrebna je obvezatna e-viza i važeća putovnica koja treba važiti najmanje 8 mjeseci od dana ulaska u zemlju. Prijava za E-vizu može se napraviti putem internetske stranice http://www.evisa.gov.tr ili u poslovnici agencije. Ukoliko se putnici odluče za izradu vize u poslovnici, organizator putovanja će im dostaviti potreban formular kojeg su putnici dužni dostaviti organizatoru kako bi posredovao u vađenju vize, dok će im viza biti uručena na dan putovanja od strane pratitelja putovanja. Od 05.01.2016. sve osobe koje putuju u Republiku Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u Republici Turskoj. Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

 

Minimalni broj putnika: 15


Šifra aranžmana: 02

Za navedeno putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja koje možete pogledati na sljedećem: linku

Naša preporuka