Putovanje Indija

Putovanje zrakoplovom iz Zagreba, 10 dana

Datum putovanja: 07.03.-16.03.2019.


1. dan, Zagreb – Doha

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman u 14.00h, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Dohu na liniji Qatar Airwaysa QR 218 u 16.15h. Dolazak u Dohu u 23.45h po lokalnom vremenu.

2. dan, Doha – New Delhi

Nastavak leta za New Delhi na liniji QR 570 u 02.25h. Odmor tijekom noćnog leta. Očekivano slijetanje u Delhi u 08.25h po lokalnom vremenu, obavljanje pograničnih formalnosti te sastanak s lokalnim predstavnikom. Srdačna dobrodošlica i prijevoz do hotela. Nakon kraćeg odmora odlazak u panoramski razgled starog dijela indijske prijestolnice: Crvena tvrđava, nekadašnja kraljevska rezidencija mogulskih vladara iz 17.st.; Nacionalni muzej Mahatme Gandhija, s bogatom kolekcijom izvornih relikvija, knjiga, časopisa, dokumenata, fotografija, audio-vizualnog materijala i ostalih suvenira usko povezanih s Gandhijem i borbom za slobodu Indije; Raj Ghat, memorijalni centar Mahatmi Gandhiju; Vrata Indije, spomenik indijskim vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu; Predsjednička rezidencija, Parlament i ostale zgrade vlade iz Lutyenskog Delhija, djela grada nazvanog po poznatom britanskom arhitektu Sir Edwinu Lutyensu. Povratak u hotel. Mogućnost večere u hotelu. Noćenje.

3. dan, New Delhi – Jaipur

Nakon doručka, nastavak razgleda Delhija: mauzolej cara Humajuna iz 1562. godine, prvi primjer mogulske arhitekture u Indiji koji je nadahnuo izgradnju više poznatog Taj Mahala; kompleks Kutab minareta (dio UNESCO- a), jednom od najranijih i najimpresivnijih primjera indo-islamske arhitekture i jednoj od najpopularnijih turističkih atrakcija grada. Slijedi polazak prema Jaipuru, glavnom i najvećem gradu indijske savezne države Rajastan. Ovaj slikoviti „ružičasti grad“,  dom je palača iz bajki, robusnih tvrđava smještenih na golim brdima i širokim avenijama, i definitivno jedan od simbola indijske civilizacije. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

4. dan, Jaipur

Doručak te odlazak u posjet tvrđavi Amber, klasičnoj, romantičnoj radžastanskoj palači iz 16. stoljeća. Jahanje na slonovima (ukoliko bude moguće) će vam pomoći da se uspnete na vrh brda tvrđave. Alternativno, možete izabrati šetnju ili vožnju do tvrđave. U poslijepodnevnim satima posjet kompleksu Gradske Palače, bivše kraljevske rezidencije koja je danas dijelom pretvorena u muzej; opservatoriju Jantar Mantaru, najvećoj zvjezdarnici na svijetu izgrađenoj od kamena i mramora te stanka za fotografiranje kod Hawa Mahala – Palače vjetrova, znamenitoj građevini s 953 prozora koji su bili namjenjeni damama u kraljevskom dvoru da neopažene promatraju ulicu i prolaznike. Nakon razgleda uživajte u kupnji suvenira ili istražite razne aspekte zanata Jaipura, kao što su obrada dragog kamenja, izrada keramike, tepiha i raznih tekstilnih predmeta, boja koje ne možete niti zamisliti. Noćenje.

5. dan, Jaipur – Fatehpur Sikri – Agra

Rani doručak te polazak prema srednjovjekovnoj Agri, prvoj mogulskoj prijestolnici. Usputni posjet Fatehpur Sikriu, veličanstvenom gradu iz 16. stoljeća koji je kratko vrijeme bio i mogulska prijestolnica. Ovaj utvrđeni grad krase prelijepe palače, mauzoleji, džamije, bazeni i vrtovi. Impresivna je džamija Jama Masjid; Buland Darwaza – Vrata pobjede visoka 54 m izgrađena u čast Akbarove pobjede u Gujaratu; palača Jodha Bai, zanimljiv spoj hinduističke i islamske arhitekture; mramorna grobnica šeika Salim Chistia. Po dolasku u Agru, posjet veličanstvenom Taj Mahalu (dio UNESCO-a), jednom od sedam svjetskih čuda. Ovo vrhunsko remek-djelo mogulske arhitekture dao je izgraditi moćni vladar Džahan-šah u spomen za svoju rano preminulu ženu Perzijanku Mumtaz Mahal. Zakoračite u ovaj vječni simbol ljubavi i uživajte u njegovoj neizrecivoj ljepoti i priči koja mu je udahnula život. U nastavku odlazak do tvrđave Agra (također dio UNESCO-a), nekadašnjeg boravišta mogulskih vladara i prekrasnog kompleksa palača, vrtova i džamija. Slijedi smještaj u hotel. Noćenje.

6. dan, Agra – Jhansi – Orchha – Khajuraho

Doručak i odjava iz hotela. Prijevoz do željezničke stanice i vožnja vlakom do grada Jhansi i dalje autobusom do Khajuraha. Nedaleko Jhansia nalazi se srednjovjekovni grad Orchha, čiji naziv u prijevodu znači „skriveno smjesto“, nekad glavni grad jednog od najvećih i najmoćnijih carstava središnje Indije.  Grad kao da je zamrznut u vremenu jer njegove palače i hramovi su do danas zadržali svoju izvornu veličinu: Jahangir Mahal, palača koju je u 17. st. dao izgraditi vladar Vir Singh Deo u spomen na posjetu cara Jehangira; palača Raj Mahal jednostavne vanjštine okrunjene kupolama te prekrasne unutrašnjosti sa šarenim muralima i freskama vjerskih motiva; Ram Raj, dragulj Orchha-e, nekadašnja palača prenamijenjena u hram, jedini u zemlji posvećen bogu Rami. Nastavak putovanja do Khajuraho-a, malog gradića  u središnjoj Indiji, poznatog po hinduističkim i džainističkim hramovima koji se, zbog svojih raskošnih i erotskih reljefa jedinstvenih u svijetu, nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Po dolasku prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

7. dan, Khajuraho – Varanasi

Doručak. Obilazak hramova građenih u 10. i 11. stoljeću, koji svjedoče o izvanrednom umjetničkom procvatu tog doba. Hramovi su grupirani u tri geografske skupine: zapadna, istočna i južna skupina. Kandariya Mahadev je najveći hram zapadne skupine s oko 900 skulptura od kojih je najveća ona boga Šive te figurama drugih bogova, božanskih djeva i ljubavnika u senzualnim pozama. Posjet i najstarijem hramu Chausat Yogini, posvećenom božici Kali te hramu Chitragupta, posvećenom Surji, bogu Sunca. Od istočne i južne skupine najznačajniji su Parsvanath, najveći džainistički hram čiji detalji prikazuju scene iz svakodnevnog života, hram Duladeo posvećen Šivi i hram Chaturbhuja s detaljno isklesanom figurom boga Višne. Prijevoz u zračnu luku i prijava na let za Varanasi, znan i kao Kashi ili Benaras, najvažnije i najsvetije mjesto hodočašća hindusa i jedan od najstarijih stalno naseljenih gradova svijeta. Po dolasku, posjet obližnjem Sarnathu, mjestu gdje je Gautama Buddha izrekao učenicima svoju prvu propovijed. U nastavku odlazak do obale Gangesa, do Dashaswamedh gata, gdje svakog dana u sumrak svećenici u bijelim haljama održava veliku Aarti ceremoniju, njišući se uskađenim pokretima, cvijećem, mirodijama i svijećama odaju počast svetoj rijeci. Slijedi odlazak do hotela. Noćenje.

8. dan, Varanasi – Mumbai

Rano ujutro odlazak na vožnju rijekom Ganges na čije obale u zoru dolaze mnogi hodočasnici izvesti ritual pobožnosti i pročišćenja. Nezaboravan doživljaj buđenja dana uz zvukove zvona i mrmor sanskrita. Povratak u hotel na doručak te u nastavku posjet Šri Kaši Višvanath hramu, jednom od najpoznatijih hramova u Indiji, poznatom još i pod nazivom Zlatni hram, zbog bogato ukrašenog zlatnog vrha načinjenog od 8 kg zlata. Proći ćemo i uz Sveučilište Banares Hindu, jednog od najvećih sveučilišta s kampusom u Indiji. Prijevoz do zračne luke i let u Mumbai (do 1995. Bombay, što potječe od portugalskog “bom Bahia”  – lijep zaljev), najbogatiji i najveći indijski grad i luku na Arapskom moru, sjedište indijske trgovine. Po dolasku, prijevoz do hotela.  Noćenje.

9. dan, Mumbai

Nakon doručka razgled Mumbaija, velikog grada još većih suprotnosti, u kojem ekstremna nejednakost bogatstva i apsolutnog siromaštva žive rame uz rame: Vrata Indije, slavoluk izgrađen u spomen na dolazak engleskog kralja Georgea V. i kraljice Marije 1911. Godine; Chhatrapati Shivaji, ranije poznat kao Victoria Terminus, povijesni željeznički kolodvor prekrasne neogotičke arhitekture s indijskim tradicionalnim ukrasima; pristanište Dhobi Ghat, poznata praonica rublja na otvorenom, gdje ćete vidjeti stotinjak muškaraca koji zajedno sa svojim obiteljima rade u obiteljskom poslu pranja odjeće; poslovna četvrt Nariman Point;  šetnica Marine drive, duga 3 km, duž koje se nalaze brojni hoteli i domovi poznatih osoba. U poslijepodnevnim satima mogućnost fakultativnog odlaska u Bollywood, centar najveće filmske produkcije u svijetu u kojem ćete, pogledom iza scene, doživjeti sve čari indijske filmske industrije. Noćenje.

10. dan, Mumbai – Doha – Zagreb

Odjava iz hotela i prijevoz u zračnu luku. Prijava na let za Dohu na letu QR 557 u 04.00h, s dolaskom u 05.35h po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Zagreb na liniji QR 217 u 07.30h. Očekivano vrijeme dolaska u 11.40h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi

Ultra first minute cijena 12.490 kn
First minute cijena 12.990 kn
Redovna cijena 13.490 kn

Obvezna doplata za zrakoplovne pristojbe: 2.390 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu: 3.590 kn

 

Cijena uključuje:

Prijevoz zrakoplovom prema programu (ekonomska klasa) uključujući i lokalne letove Khajuraho – Varanasi i Varanasi – Mumbai;

Prijevoz klimatiziranim turističkim autobusom prema programu;

Smještaj u New Delhiju u hotelu Crowne Plaza Okhla 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom;

Smještaj u Jaipuru u hotelu Jaipur Hilton 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja s doručkom;

Smještaj u Agri u hotelu Double Tree by Hilton 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na na osnovi 1 noćenja s doručkom;

Smještaj u Khajurahou u hotelu Radisson Jass 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom;

Smještaj u Varanasiju u hotelu Madin 5*ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom;

Smještaj u Mumbaiju u hotelu Sea Princess  5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja s doručkom;

Razglede prema programu u pratnji lokalnih vodiča na engleskom jeziku;

Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;

Vožnju rikšom u New Delhiju;

Jahanje na slonu u Jaipuru;

Vožnju rijekom Ganges;

Pratitelja iz Zagreba;

Troškove organizacije putovanja i jamčevine. 

 

Cijena ne uključuje:

pristojbe u zračnim lukama – obavezna doplata 2.390  kn (pdložno promjeni),  doplatu za jednokrevetnu sobu od 3.590 kn, trošak vize za Indiju (370 kn), obaveznu doplatu na licu mjesta za napojnice za lokalne vodiče i vozače od 50 USD doplate za fakultativne usluge i obroke koji nisu gore navedeni, osobne troškove, putno osiguranje (preporučamo).

 

Popusti:

Dijete 2-4,99 godina u sobi s 2. odrasle osobe, bez ležaja:                                       2.000 kn

Dijete 5-11,99 godina u sobi s 2. odrasle osobe na pomoćnom ležaju:                     800 kn

Stariji od 12 godina na pomoćnom ležaju:                                                                     400 kn

 

Napomena uz smještaj u trokrevetnoj sobi:

Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog kreveta + pomoćni ležaj.

Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

 

Fakultativna ponuda, uz najmanje 10 osoba:

Polupansion (8 večera):  1.690 kn po osobi

Bollywood: 890 kn po osobi (uključeno: prijevoz i obilazak Bollywooda uz lokalnog vodiča na engleskom jeziku)

 

Viza:

Hrvatski državljani trebaju vizu za Indiju.

Putnička agencija svojim putnicima uz besplatno posredovanje može ishoditi online vizu (eTV) putem poveznice https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html.

Cijena vize iznosi 370 kn (51,25 USD uključivši bankovni trošak).

Viza se ishodi unutar 30 dana do polaska na putovanje/ulaska u Indiju. 

 

Red letenja:

QR 218                 ZAGREB                DOHA                    16:15   23:45

QR 570                 DOHA                   DELHI                   02:05   08:25

QR 557                 MUMBA I              DOHA                   04:00   05:35

QR 217                 DOHA                   ZAGREB              07:30   11:40

*sve lokalna vremena       

Minimalni broj putnika: 15


Šifra aranžmana: 45

Za navedeno putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja koje možete pogledati na sljedećem: linku

Naša preporuka