Putovanje u Maroko

Putovanje zrakoplovom iz Venecije

Datum putovanja: 27.12.-03.01.2019. (garantirani polazak)


1. dan, Zagreb/Ljubljana – Venecija – Casablanca

Sastanak na autobusnom kolodvoru Zagreb i prijevoz do Ljubljane (po želji uz doplatu) gdje slijedi susret s ostatkom grupe i organizirani prijevoz do zračna luke u Veneciji (uključeno u cijenu). Let prema Casablanci, pristanak u poslijepodnevnim satima, prijevoz do hotela, večera i noćenje.

2. dan, Casablanca – Rabat

Doručak. Odlazak u razgled Casablance u prijepodnevnim satima. Zaustavljanje kod džamije Hassana II, velikog arhitekturnog djela. Vožnja do područja »La Corniche« i razgled trga Mohameda V., upravnog središta Casablance. Slijedi vožnja do Rabata, glavnog grada i političkog središta Maroka. Razgled Kraljevske palače (izvana) i Hasanovog tornja, minareta nedovršene džamije Yakuba al-Mansoura i mauzoleja Muhameda V., marokanskog sultana i kralja, koji je zaslužan za neovisnost ove države. Razgled kasbe Oudayas, koja je izgrađena u vrijeme vladavine dinastije Almohada. Smještaj u hotelu, večera i noćenje.

3. dan, Rabat – Meknes – Volubilis – Fes

Doručak. Odjava iz hotela i putovanje prema Meknesu, gradu koji je svoje zlatno doba kao vladarska prijestolnica doživio u početku 18. st. kada ga je izgradio sultan Moulay Ismail, poznat i kao „marokanski Versailles“. Nekoliko godina prije njegove smrti dovršena je gradnja i Bab Mansoura, poznatih marokanskih gradskih vrata koja se smatraju i najljepšima na sjeveru Afrike, s prekrasnim mozaikom. Razgledat ćemo umjetno jezero Sahrij Swani gdje su vidljivi i ostaci kraljevskih konjušnica i mauzoleja Moulaya Ismaila. Nastavljamo do Volubilisa, nekadašnjeg rimskog grada s dobro očuvanim mozaicima iz tog razdoblja, a dan ćemo privesti kraju u Fesu. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

4. dan, Fes

Doručak. Upoznajmo Fes! Ovaj marokanski kraljevski grad zaslužuje naziv „Meka zapada“. Ispred drugih je gradova u vjerskom i kulturnom značaju, njegovo sveučilište al-Karaouin iz 9. st. najstarija je aktivna medresa (islamska obrazovna ustanova). U velikoj medini starog dijela grada Fas Al Bali pod zaštitom UNESCO-a i ujedno u jednoj od najstarijih i najvećih pješačkih zona svijeta razgledat ćemo džamiju al-Karaouine (izvana) i mauzolej Idrissa II te madresu Attarine iz zlatnog doba Fesa. Razgledati ćemo stare obrtne radionice, a biti će vremena za shoping u uzbudljivoj medini. U Fes el Jedidu ćemo razgledati Kraljevsku palaču (izvana) i prošetati starom židovskom četvrti. Večera i noćenje.

5. dan, Fes – Ifrane – Erfoud (Jeep safari)

Nakon doručka ćemo se uputiti preko Srednjeg Atlasa, poznatog po prekrasnim cedrovim šumama. Zaustavit ćemo se u naselju Ifrane, važnom ljetovalištu, ali i marokanskom skijalištu. Nastavak kroz Midelt i Errachidio prema Erfoudu gdje još uvijek susrećemo marokanske Berbere i njihova sela, stada ovaca, šume bora, cedra i zimzelenog hrasta te plantaže datuljevih palma, jabuka i maslina. Dok vozimo kroz netaknuti krajolik Atlasa, pogledi će nam sezati na ksare i kasbe – bivše zidani gradove i kule na putu do kraljevskih gradova. Dolazak u Erfoud, lokaciju gdje su snimljeni brojni filmovi  zbog blizine najljepših pustinjskih dina i slikovitog krajolika. S terenskim vozilima ćemo krenuti u avanturu odnosno vožnju među veličanstvenim dinama pustinje Erg Chebbi (uz nadoplatu), koje dosežu i 150 m visine. * Smještaj u hotelu, večera.

* U slučaju kasnog dolaska i ovisno o vremenu sunčevog zalaska, postoji mogućnost da ćemo na vožnju krenuti u jutarnjim satima i dočekati izlazak sunca.

6. dan, Erfoud – Put tisuću Kasbi – Ouarzazate

Nakon doručka, nastavljamo naše putovanje. Najprije ćemo se zaustaviti kod drevnog sustava navodnjavanja „khettara”, nakon čega slijedi nastavak vožnje preko Visokog Atlasa i prekrasne doline Todra u kojoj je rijeka urezala brojne kanjone i tako predstavlja jednu od najspektakularnijih prirodnih ljepota Maroka.  Nastavljamo „putem tisuću Kasbi” koji je ukrašen prelijepim palmama datulje i »Dolinom ruža« sve do mjesta Ouarzazate gdje ćemo razgledati kasbu Taourirt (izvana), gdje u kojoj je nekoć živjela slavna obitelj Glaoui. Smještaj u hotelu, večera i noćenje.

7. dan, Ourzazate – Ait Benhaddou – Marakeš

Nakon ranog doručka, slijedi vožnja do egzotičnog berberskog sela Aït-Benhaddou koji se nalazi na popisu UNESCO-a. Aït-Benhaddou je jedini grad koji se diči toliko bogatom filmografijom kao niti jedan drugi grad u svijetu. U njemu su tako snimljeni filmovi Lawrence od Arabije, Sodoma i Gomora, Isus iz Nazareta, Gladijator, Aleksandar i brojni drugi. Nakon razgleda, slijedi vožnja preko 2260 metara visokog prijelaza s kojeg se izdaleka nazire minaret Koutoubia. Dolazak u Marrakesh, »crveni biser juga« koji se na turističku mapu svijeta upisao u 20. stoljeću pod vodstvom ekscentričnog marakeškog paše, poznatijeg kao »Gospodar Atlasa«. Slobodno vrijeme na najživahnijem afričkom mjestu, odnosno trgu Djem el-Fna, središtu na kojem se lokalci druže, uživaju u šarolikoj marokanskoj gastronomiji, kupuju voće, uživaju u predstavama priprovjedača i krotitelja zmija. Obilazak lokalne ljekarne i upoznavanja kraljevstva začina, mirisa, čajeva i slavnog arganavog ulja. Za kraj, slijedi razgled grobnice dinastije Saddita koji su nakon pada Fesa u 16 st za glavni grad Maroka ponovno odabrali Marrakesh. Večera i noćenje.

8. dan, Marakeš – Casablanca – Venecija – Ljubljana/Zagreb

Doručak. Slobodno vrijeme u Marrakeshu do polaska transfera u zračnu luku Casablance. Pristanak u Veneciji je predviđen u večernjim satima nakon čega slijedi transfer do Ljubljane (uključen u cijenu). Po želji i uz doplatu, mogućnost organiziranog prijevoza do Zagreba.

 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

Cijena po osobi 6.790 kn
Doplata za manji broj putnika, do 34 620 kn
Doplata za manji broj putnika, od 35 460 kn
Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe 890 kn

 

 

Cijena aranžmana uključuje:

  • prijevoz na relaciji Ljubljana- Venecija -Ljubljana
  • prijevoz zrakoplovom na relaciji Venecija – Casablanca – Venecija prema programu u ekonomskoj klasi
  • smještaj u hotelima 4* (lokalne kategorije) na bazi 7 polupansiona
  • sve prijevoze prema programu
  • vanjske razglede prema program u pratnji lokalnog vodiča
  • ulaznicu u grobnicu dinastije Saadi, palaču Bahia i medresu Attarine
  • lokalnog vodiča i slovenskog pratitelja putovanja
  • troškove organizacije putovanja

 

Doplate (prilikom rezervacije): jednokrevetna soba 1.080 kn.

Doplate po želji (prilikom rezervacije): transfer Zagreb – Ljubljana – Zagreb 349 kn.

Obavezne doplate na licu mjesta: napojnice za vodiče i vozače 45 EUR (odrasli i djeca)

Doplate po želji na licu mjesta: jeep safari 45 EUR, ulaznica u džamiju Hassana II – 13 EUR.

Popusti: djeca 2-12 godina u sobi s dvije odrasle osobe 10%.

 

Važne napomene:

– Kategorizacija hotela u Maroku odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.

– Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza organizatora putovanja

– Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, na promjenu zračne luke kao i vremena polazaka zrakoplova, ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.

– Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.

– U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

– Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Viza nije potrebna za Maroko za državljane Republike Hrvatske. Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik.


Šifra aranžmana: 26

Za navedeno putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja koje možete pogledati na sljedećem: linku

Naša preporuka