Putovanje u Izrael

8 dana, zrakoplovom iz Zagreba

Tel Aviv – Betlehem – Pastirske poljane – Ain Karem – Maslinska gora – Stari i Novi Jeruzalem – Jerihon – Qumran – Mrtvo more – Betanija – Knesset – Yad Vashem – Cezareja – Haifa – Nazaret – Galilejsko jezero – Kafarnaum – Gora blaženstva – Tabgha

Datumi putovanja: 13.10.-20.10., 01.12.-08.12.2018.


1. dan, Zagreb – Istanbul – Tel Aviv – Betlehem

Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije leta. Polijetanje zrakoplova avio kompanije Turkish Airlines (TK1054) za Istanbul u 9.15 sati. Dolazak u Istanbul u 12.30 sati. Nastavak leta za Tel Aviv u 13.40 sati na liniji TK786 (Turkish Airlines). Dolazak u Tel Aviv predviđen je u 15.40 sati po lokalnom vremenu. Nakon obavljanja graničnih formalnosti, slijedi transfer do hotela u Betlehemu. Prijava i smještaj. Večera u hotelu. Noćenje.

2. dan, Betlehem – Pastirske poljane – Ain Karem – Betlehem

Nakon doručka odlazak na razgled Betlehema: obilazak betlehemske bazilike iz vremena cara Konstantina i Justinijana, špilje Isusova rođenja te crkve sv. Katarine s podzemnim ambijentima
sv. Jeronima. Odlazak na Pastirske poljane, mjesta gdje su, prema vjerovanju, Božji anđeli objavili pastirima rođenje izraelskog Kralja i Spasitelja. Potom slijedi vožnja novim Jeruzalemom do mjesta Ain Karem te posjet crkvi Marijina pohođenja i crkvi rođenja sv. Ivana Krstitelja. Povratak u Betlehem, večera i noćenje.

3. dan, Betlehem – Maslinska gora – Stari  Jeruzalem – Betlehem

Doručak te odlazak na cjelodnevni razgled Jeruzalema koji započinje kod Maslinske gore, planine koja se nalazi oko 8 km istočno od Jeruzalema i mjesto je mnogih biblijskih i povijesnih događaja – ovdje je Isus proveo svoje posljednje dane prije suđenja i raspeća; odavde je uzašao na nebo nakon uskrsnuća. Nekada je ova gora bila prekrivena maslinama, a danas je to mjesto brojnih kršćanskih svetišta, židovskih groblja i arapskih sela. Posjetit ćete: Kapelu Isusova Uzašašća; Crkvu Očenaša (ostaci Eleone bazilike cara Konstantina te karmelićanski samostan), Vidikovac; Crkva “Gospodnjeg plača”; Spilja izdaje; Crkva Marijina groba. Razgled Getsemanskog vrta, mjesta na koje je Isus došao sa svojim apostolima nakon posljednje večere kako bi molio i mjesta na kojem je uhićen. Potom odlazak do istočnog ulaza u grad, Vrata sv. Stjepana koja se još nazivaju i Lavljim vratima zbog četiri lava koja ih ukrašavaju. Odlazak na mjesto Isusove osude: tvrđava Antonija (sada arapska škola Omarija), ujedno I. postaja križnog puta; kapelica bičevanja Isusova te Franjevački biblijsko-arheološki institut; kapelica Isusove osude; ostaci trga iz 135. g. s rimskim trijumfalnim lukom “Evo čovjeka!” što se odnosi na riječi Poncija Pilata kada je izveo Isusa pred razjarenu gomilu na osudu; Križni put. Dolazak do Bazilike sv. groba: Kalvarija i Sv. grob. Slobodno vrijeme za shopping na arapskom bazaru u kršćanskoj četvrti. Povratak u Betlehem, večera i noćenje.

4. dan, Betlehem – Jerihon – Qumran – Mrtvo more – Betanija – Betlehem

Nakon doručka odlazak u Jerihon (najstariji grad na svijetu, preko 8 000 godina, danas oaza i grad Palestinske nacionalne samouprave); Džebel Qarantal, tradicionalno mjesto Isusove kušnje u pustinji. Poslijepodne, odlazak do Mrtvog mora (najniže mjesto na Zemlji – cca 400 m ispod morske razine). Usput razgled mjesta Qumran – mjesta gdje su 1947. g. otkriveni poznati „Svici s Mrtvog mora“ i razgled spilje gdje su bili skriveni ti veličanstveni biblijski svici iz 2. st. pr. Kr. Dolazak do mjesta Qalia gdje slijedi kupanje na obali Mrtvog mora. Slobodno vrijeme za uživanje u posebnom doživljaju: kupanje i plutanje u Mrtvom moru te mazanje blatom poznatom po ljekovitim svojstvima. Uspon kroz Judejsku pustinju (moguć kraći odlazak u pustinju do mjesta Wady Qelt s pogledom na grčko-pravoslavni samostan sv. Juraja) do Betanije gdje se nalazi franjevačka crkva posvećena Marti, Mariji i Lazaru, ostaci starog benediktinskog samostana te Lazarova grobnica. Povratak u Betlehem, večera i noćenje.

5. dan, Betlehem – Stari i Novi Jeruzalem – Knesset – Yad Vashem – Betlehem

Doručak. Odlazak na kršćanski Sion – jugozapadni brežuljak biblijskog Jeruzalema, sada izvan zidina Starog grada; razgled kompleksa dvorane Posljednje večere: “Gornja prostorija”, tzv. “Davidov grob” te najstariji Franjevački samostan u Sv. Zemlji. Zatim razgled Bazilike Usnuća Marijina i posjet crkvi Peter in Gallicantu. Nastavak šetnje do ulaza u stari grad s juga, na Sionska vrata. Prolaz pokraj Armenske četvrti, razgled Židovske četvrti i Zida plača (ostaci veličanstvenog Herodovog Hrama, mjesto židovske molitve) te pogled na Hramski trg, sada muslimansko sveto mjesto “Časni trg” s Omarovom i Al-Aqsa džamijom; Jafska vrata uz tzv. “Davidovu kulu”, tj. mjesto dvora Heroda Velikog. Odlazak autobusom kroz Novi Jeruzalem do izraelskog parlamenta i do izraelskog memorijalnog centra žrtvama holokausta Yad Vashem. Povratak u Betlehem, večera i noćenje.

6. dan, Betlehem – Cezareja – Haifa – Nazaret

Nakon doručka napuštamo Judeju. Vozimo se uzduž obale sredozemnog mora. Usputno zaustavljanje pokraj rimskog akvadukta u Cezareji. Slijedi vožnja do Haife: panoramsko razgledavanje grada i luke, uspon na Goru Karmel, simbol ljepote, kulta i plodnosti, odakle se pruža prekrasan pogled na gradi Bahajske vrtove. Razgled Karmelićanskog samostana Stella Maris i špilje proroka Ilije. Nastavljamo put do Nazareta: posjet Bazilici Navještenja, razgled ostataka sela iz Isusovog vremena te crkve sv. Josipa u Nazaretu. Ovdje je Isus proveo svoje djetinjstvo do službe koju je započeo s 30 godina. Smještaj u hotel u Nazaretu. Večera i noćenje.

7. dan, Nazaret – Galilejsko jezero – Kafarnaum – Gora Blaženstva – Tabgha – Nazaret

Doručak. Vožnja do Galilejskog jezera te obilazak: Kafarnauma – gradića na sjevernoj obali Galilejskog jezera i mjesta koje je Isusu bilo drugi dom za vrijeme njegove službe i mjesta gdje je Isus izabrao svoje prve učenike: Petra, Andriju, Jakova i Ivana. Tu se nalazi i jedna od najljepših sinagoga u Izraelu. Nastavak putovanja do Gore Blaženstva gdje je Isus održao poznatu Propovijed na Gori. Slijedi vožnja do Tabghe gdje se nalaze mnogobrojni izvori na sjeverozapadnoj obali Galilejskog mora. Tu je Isus nahranio mnoštvo ribama i kruhom i to je mjesto gdje je pozvao svoje učenike da ga slijede i da budu njegovi „ribari ljudi“ – razgled benediktinske bazilike. Prolazak kroz Tiberiju – grad na obali jezera kojega je dao izgraditi Herod Antipa (i koje je bilo središte židovstva od 2. st.), do Yardenita – mjesta Isusovog krštenja smještenog na obali Galilejskog mora, gdje rijeka Jordan istječe iz Galilejskog mora. Slijedi vožnja do gore Preobraženja Tabor. Popet ćemo se na goru Tabor specijalnim taksijima i posjetiti Crkvu Preobraženja čiji je krov izgrađen od slavonske hrastovine. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

8. dan, Nazaret – Tel Aviv – Istanbul – Zagreb

Nakon ranog doručka napuštamo hotel i vožnja za Tel Aviv preko Kane Galilejske, mjesta gdje je Isus izveo svoje prvo čudo kada je pretvorio vodu u vino na jednoj svadbi. Po dolasku panoramski obilazak Tel Aviva, modernog sredozemnog grada čija je povijest čvrsto povezana sa stvaranjem države Izrael. Vozeći se autobusom razgledat ćemo ovaj dinamični sredozemni grad s prelijepim pješčanim plažama. Transfer u zračnu luku. Polijetanje zrakoplova avio kompanije Turkish Airlines, let TK795 za Zagreb preko Istanbula u 14.20 sati. Dolazak u Istanbul u 16.35 sati te nastavak na letu TK1055 u 18.05 sati.  Predviđeno slijetanje u zračnu luku Zagreb u 19.10 sati po lokalnom vremenu.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 7.890 kn 7.390 kn first minute*

Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe: 1.490 kn 

*First minute cijena važeća je do 45 dana do putovanja ili do popunjenja određenog broja kapaciteta.

 

Cijena aranžmana uključuje:

prijevoz zrakoplovom prema programu (ekonomska klasa), smještaj u dvokrevetnim sobama na osnovi 7 noćenja s doručkom u hotelima 3*, (5 noćenja u hotelu u okolici Betlehema i 2 noćenja u hotelu u okolici Nazareta),  7 večera prema programu, grupne prijevoze i razglede prema programu, ulaznice za objekte i lokalitete koji se posjećuju, pratitelja na putovanju na hrvatskom jeziku, jamčevinu i troškove organizacije putovanja.

Cijena aranžmana ne uključuje:

zrakoplovne pristojbe 1.490 kn, doplatu za jednokrevetnu sobu 2.000 kn, dodatne usluge, obroke i izlete, izraelsku izlaznu taksu 25 EUR, putno osiguranje (preporučujemo).

 

Obavezne doplate po osobi:

– Izraelska taksa pri izlasku iz zemlje (cca 25 Eur, obavezna doplata),
– osnovne napojnice 50 usd (za lokalnog vodiča, nosača prtljage, recepcionera – koje vodič za Vas plaća na licu mjesta, obavezna doplata);

 

Važne napomene:

– Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

– Kategorizacija hotela u Izraelu odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.

– Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

– Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju putničku agenciju te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja odgovornog organizatora. Putovnica mora vrijediti još najmanje šest mjeseci od dana ulaska u Izrael.

 

Minimalni broj putnika: 15


Šifra aranžmana: 06

Naša preporuka