Priča o Santoriniju

Priča o Santoriniju

Otok Santorini je prirodni fenomen, jedinstvenog izgleda i povijesti i zato je meta za turiste iz cijelog svijeta.

Otok je formiran je na geološki nestabilnom tlu, na mjestu sudara dvije velike kontinentalne ploče (europske i afričke), gdje su nastale duboke pukotine u zemljinoj kori, kroz koje je intenzivno izbijala lava. Svaka nova erupcija je izazivala novo taloženje lave te rast vulkanske kupole dok na koncu nije izbila na morsku površinu i formirala vulkanski otok. Kroz davna stoljeća vulkan se djelomično smirio, ljudi su ga naselili i započeo je život iako je u dubokom podzemlju ispod njega neprestano ključala lava. Današnji izgled otoka potječe iz 15. stoljeća prije Krista, kada je kroz duga razdoblja nakupljeni pritisak lave i plinova duboko ispod vulkanske kupole izazvao erupciju i vulkansku eksploziju titanskih razmjera koja je razorila veliki dio kupole, u koju je potom prodrlo more.

Ostatke nekadašnje grandiozne kupole čine otoci Santorini i  Thirasia. Kroz kasnija stoljeća, lava je nastavila izbijati u dubini, taložila se i s vremenom izbila na površinu te  formirala otoke unutar razorene kupole (otoci Kameni).

Grčka Santorini Azur Tours

Ime otoka potječe od posvete Svetoj Ireni = Santa Irena = Santorini, koje je dobio u 13. stoljeću, dok je prije nosio ime Thira ili Kalliste (Lijepi). Otok ima površinu od 76 km² i zajedno s 4 manja otoka, čini arhipelag, sastavljen od ostataka nekadašnje  vulkanske kupole.

Na tako malom otoku se nalazi čak 352 crkve i kapele koje su kroz stoljeća gradili pomorci kao zahvalu za preživljene oluje na morima svijeta. Najstarija crkva potječe iz 5. stoljeća.

Iako je vulkansko tlo plodno, nedostatak vode i pravilnih padalina uvjetovao je siromašan biljni pokrivač.

Na Santoriniju se intenzivno uzgajaju dvije kulture:

  • pistacio – otočka klima mu savršeno odgovara pa je masovno zastupljen i lako se uzgaja.
  • vinova loza – od koje se proizvodi izvrsno vino. Loza je izdržljiva jer treba podnijeti jako sunce i minimalne količine oborina, s obzirom da je klima na otoku gotovo polupustinjska. Zbog nedostatka vegetacije, loza se nije imala čime podupirati nego se savijala u krugove i ostala ležati na zemlji – ti se krugovi loze zovu „abela“.

Loza se na otoku ne prska ali je podnijela epidemiju filoksere koja je uništila europske nasade grožđa koncem 19.st. Tlo je na Santoriniju nastalo hlađenjem lave, pa u sebi nema bakterija štetnih po lozu. Najpoznatije je vino „Assyrtiko“ koje se radi od autohtone vrste grožđa.

Na otoku gotovo stalno puše sjeverozapadni vjetar zvan „maltemia“.

Santorini ima tri izvora pitke vode i nekoliko termalnih izvora.

Voda je dragocjena, kišnica se skuplja u cisterne što pokriva dio potreba, a također se dovozi brodovima jer turizam intenzivno povećava potrošnju.

Grčka Santorini Azur Tours

Stanovnika na otoku je oko 15.000 – najviše pravoslavaca ali ima i značajan broj katolika obzirom da je otokom dugo vladala Venecija.

Arhitektura na Santoroniju je jedinstvena i čini ga prepoznatljivim u cijelom svijetu. Bijele kuće kao grozdovi na crnim vulkanskim liticama – to je slika koja se ne zaboravlja. Najstarije je i najljepše naselje Oia te glavni grad Thira koji su formirani na liticama kaldere, a mjesta Kamari i Perissa turistička su središta jer se nalaze na suprotnoj strani kupole, sa blagim ulazom u more.

Povijesni kontekst eksplozije Thire koji se dogodio sredinom 15. stoljeća prije Krista vrlo je zanimljiv. Nema sumnje da je plimni val, procijenjene veličine oko 70-100 m, nakon eksplozije Thire, vrlo brzo došao do Krete koja se nalazi 80-ak milja južnije te izbrisao s lica zemlje tada cvatuću Minojsku civilizaciju i njen glavni grad Knossos. Najvjerojatnije je tada tsunami napravio kataklizmička razaranja u svim gradovima i civilizacijama duž cijelog istočnog Mediterana. O tome postoje arheološki dokazi.

Moguće je da je razaranje Santorinija potaklo legendu o nestaloj civilizaciji – Atlantidi. Na samom je Santoriniju, prije kataklizme u 15 st. prije Krista, postojala Minojska civilizacija koju su u najvećoj mjeri potpuno uništili potresi te prekrili lava i pepeo.

Također, vrijeme kataklizme na Thiri je istodobno sa biblijskom Izlaskom Židova iz Egipta, kada su nastupile čudne i dramatične pojave poput trovanja rijeke, tame na nebu – što su sve fenomeni koje je mogli izazvati erupcija praćena apokaliptičnim potresima i moćnim oblacima vulkanske prašine i pepela. Tko zna, možda je „Božji prst“ djelovao putem prirodnih sila, pa je prilikom prelaska Izraelaca preko Crvenog mora, faraona i njegovu vojsku preplavio moćni „tsunami“ uzrokovan titanskom erupcijom i snažnim potresima.

Grčka Santorini Azur Tours

O svemu tome možete razmišljati dok stojite na liticama grada Thira, a možete se i jednostavno prepustiti čarima kupovine, fotografiranja, gastronomije  i bogatog dnevnog i noćnog života na jedinstvenom Santoriniju. Uzbudljiv noćni život, topla klima s puno sunca, vulkanski krajobrazi te specifična arhitektura bijelih kuća čine ga idealnim odredištem koje pripada u kategoriju onih koji se u životu moraju bar jednom posjetiti.